[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Sa mentionez, ca poate e trecuta cu vederea - dar koala si-a schimbat 'signature'-ul -> in loc de astronotusi acum scrie PESTI.

Eeee

Oricum super misto acvariul - decorul e masiv si coplesitor. Frumos dom'le. Te poti abtine sa nu incerci 1000 de feluri de plante si combinatii ?
Mai bine postai inainte sa faci toata 'rascoala' in acvariu

Drojdia nu face rau nici la pesti nici la plante - cu o SINGURA mentiune. Este un organsim adaptat, si consuma foarte mult oxigen; de fapt cam tot oxigenul pestiutilor.

Prin urmare, trebuie urgent bagata o pompa de aer pe capacitatea maxima, si bolborosit aer cat se poate - ca sa nu stresezi pestii. In rest, nu-i deranjeaza.

Apoi curatate filtrele (cat se poate) si schimburile regulate de apa (adica 10-20% in fiecare seara).
Si dupa cum ti-e norocul, probabil in cateva zile spre o saptamana ar trebui sa se rezolve totul. Probabil ar trebui curatate filtrele mai des dar cam atat.

Acum insa e cam tarziu, ai stricat acvariul de tot.. cu rabdare, o iei de la inceput insa... drojdia moare singura dupa o vreme, caci nu mai are zahar ce sa consume.

Eu de obicei las sticla (dupa ce adaug drojdia) cel putin jumatate de zi undeva in baie, desfacuta, ca sa vad cum se comporta. Caci daca e sa se umfle sau ceva, o va face in timpul asta.
Si atentie sa nu te impiedici de instalatie cum am facut io cand am patit acelasi lucru.
Mda.
Fain balastul - am vazut ca e vreo 25euros nou cu banii astia cumpar vreo 2 lampi cu tot cu neoane din piata - deci iti dai seama.

Sa-l stapanesti sanatos!
Aoleu ce-am facut :-)

Pe scurt: firul maro din poza de mai sus trebuie mutat la mijloc, si infipte apoi in priza

In rest, sunt 7 iesiri - pentru ca una e folosita de ambele neoane (deci 8 cat am zis initial daca ar fi fost separat).


Uite: http://www.prismaecat.lighting.philips.com/ecat/Light/ApplicationRouter.aspx?fh_secondid=913700191466_2&fh_start_index=10&fh_location=%2f%2fprof%2fen_GB%2fcategories%3c%7bfepplg%7d%2fcountries%3e%7ben_GB%7d%2fstatus%3e%7bact%7d&fh_search=performer&fh_eds=%c3%9f&fh_refview=search&tab=&family=&&left_nav=gb_en&

Aici e site-ul producatorului, si acolo ai un "Download datasheet for this product". Include schema de montaj.

Din poze, nu cred ca ai prins bine alimentarea in stanga. La prima poza: image firul maro trebuie prins la mijlocul clemei.

Si asigura-te ca restul de fire merg cum trebuie, pe la neoane (cf .pdf sau cf. schemei de pe balast).

In rest.. cam atat success!
Uite cum e la mine la oglinda de la baie:

image

In total 8 iesiri (fire). 4 pentru fiecare neon de 18W.
Din cele 4 pentru fiecare neon, 2 merg la un capat, 2 la celalalt capat. Cred ca ar trebui sa-l desfaci ca sa fii sigur de unde iei firele respective.

Nu mai e nevoie de starter.

Serializarea nu cred ca e valabila (adica serializezi 2 de 18W cand ai un balast de 36W, nu ?). Eu am lucrat cu vreo 2-3 din astea electronice, si paralelismul e realizat din schema de piese deja, tu doar prinzi firele si aia e.

Pune niste poze cu el desfacut, sa vad.
La mine nu a fost ceva special - am 'zvarlit' un ancistrus in acvariu, i-a luat 3 zile sa se acomodeze, iar a 4-a zi acvariul era aproape bec

Din pacate INTROS a avut dreptate: "frunzele slabite sunt secundar atacate de alte alge mai agresive." asa ca ... sa vedem.
Daca ai fost multumit de raspuns, foarte bine.

Pentru ceilalti care citesc topicul:
a) duritatea temporara e data de carbonati si bicarbonati (care dispar prin fierbere)
b) duritatea permanenta sunt ionii descrisi mai sus (nu dispar prin fierbere, si sunt o problema pentru instalatiile sanitare, boilere, sapunuri, etc)
c) duritatea totala este suma dintre duritatea temporara si duritatea permanenta.

Sper cat de curand sa fac rost si de referinte verificabile online..
Gata, scap de alga asta

Au fost cateva probleme:
1. difuzia de CO2 trebuia imbunatatita, eu nu aveam un reactor de firma, ci ceva home made. Nu am luat, dar am curatat bine filtrul care sufla CO2, si in loc sa sufle CO2 paralel cu luciul apei, il sufla in jos, acum.
2. am schimbat pozitionarea celor 2 filtre interioare incat apa sa fie invartita circular in acvariu.

De unde era densa asa si lunga de vreo 2-3 mm, acuma si-a pierdut din negreala (parca e gri cumva) si scurta cam de 1mm.
Din cate am invatat io, duritatea temporara este data de prezenta ionului de bicarbonat (HCO3-) [si care, in momentul fierberii devine H2O + CO2 si poate fi eliminata, deci, duritatea temporara poate fi anulata prin fierbere].

Duritatea permanenta este data de prezenta ionilor de Ca2+, Mg2+, Fe3+. Fierberea nu face nimic. Si pentru ca Fe3+ sau SO4- sunt in cantitati infime in mod normal, se poate presupune usor ca gH-ul este dat doar de concentratiile de cationi Ca2+ si Mg2+.

Deci, kH-ul are treaba cu tot ce inseamna carbonati, inclusiv CaCO3 dar nu numai, pe cand gH-ul are treaba doar cu Ca2+ si Mg2+ (si restul, dar mult mai putin in mod normal).

Deci kH scade cand bagi CO2 si compenseaza, in acest fel, scaderea pH-ului. Daca ai avea 0 kH sa zicem, n-ar exista ioni de carbonati liberi, iar din CO2+H2O ar rezulta o gramada de ioni de H+ care ti-ar da peste cap tot pH-ul (si acvariul).

Eu cel putin, asa stiu si realitatea explica, pH drops fiind comune la cei cu kH scazut atunci cand baga CO2.
Cred ca ti-ai lamurit confuzia despre kH fiind CaCO3 sau MgCO3.
kH este alcalinitatea - tot reprezinta carbonatii pe cand gH-ul este dat in mare de CaCO3 si MgCO3 (restul cationilor bivalenti nu prea sunt detectabili).
Uite ecuatiile:

1. CO2 + H20 <------> H2CO2 (Carbonic Acid)
2. H2CO2 <------> H+ + HCO3- (Bicarbonate)
3. HCO3- <------> H+ + CO3(2-) (Carbonate)

Cand se adauga CO2, in ecuatia (1) creste cantitatea de acid carbonic care duce, conform ecuatiei 2, la aparitia unui ion de H si implicit la cresterea aciditatii (pH scade). Asta in conditiile in care nu ai un buffer de carbonati. Caci atunci cand ai buffer-ul, acel ion intra in reactie cu (de exemplu, bicarbonatul de sodiu) NaHCO2 formand din nou acid carbonic (instabil).

In felul acesta, datorita prezentei bufferului, se compenseaza scaderea pH-ului pe cheltuiala carbonatilor (pH ramane constant, kH scade).

De asemenea, daca adaugi bicarbonat degeaba (cum ar veni, adica pui de nebun bicarbonat), lucrurile se dezechilibreaza, se consuma ionii liberi de H, si in felul asta pH-ul creste, apa devenind bazica rau. Adica reactiile au loc de la dreapta la stanga, in ecuatiile de mai sus. Si atunci trebuie reechilibrate adaugand CO2 cf ecuatiei 1.

kill, si mai cred ca toata discutia asta putea fi evitata daca spuneai de la inceput ca vrei o explicatie stiintifica si nu empirica asa cum sugereaza intrebarea 'cine imi mananca kH'

Oricum, pentru mai multe: http://www.thekrib.com/Plants/CO2/hardness-larryfrank.html
Sa vorbesti cu administratorul de bloc si sa sunati la Apa Nova :-)

Lasand asta la o parte, pune niste Tetra Aquasafe (sau Sera Aqutan) inainte sa adaugi. Exista si un soi de Tetra Crystal Water care aduna particulele in suspensie din apa, care devenind mai grele - cad la fund si/sau sunt adunate de filtru.
Aaaa :-) scuze, intr-adevar s-a inteles gresit. Am un microscop, dar pot poza cu un canon daca aduc obiectivul aparatului foto deasupra ocularului de la microscop.

Uite aici (primul post, poza 2 si 3): http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5866 cam cum ar iesi.
Parca de curand ti-ai terminat acvariul.
Eu as lasa oxigenul la inceput, ajuta la creearea bacteriilor denitrificatoare.

Alge la inceput sunt normale in acvariu.. la mine a fost si greenspot si ceva maroniu, etc. Fa o poza sa vedem ce si cum.
Incredibil. Asta e.

Respectele mele dom'le

http://www.micrographia.com/specbiol/rotife/homebdel/bdel01ph/philgr05.htm
Nu am vazut multe in acvaristica, m-am apucat de curand.. insa am inlemnit cu microscopul in mana. M-am intrebat de mai multe ori daca pana la urma e un hobby frumos sau nu, insa niciodata nu mi-a trecut prin cap asa flagrant intrebarea: ce naiba m-a pus sa ma bag in asa ceva ?!

Printre firele de alge, am zarit o chestie care se misca! Arata cam ca poza de jos (a trebuit sa desenez - caci Canonul fidel m-a lasat cu "Charge the batteries" chiar cand imi era lumea mai draga).

Daca stie cineva ce reprezinta 'animalutul' de mai jos, va rog sa-mi ziceti - trebuie sa aflu mai multe despre el ca sa stiu ca e normal in acvariu si n-am fost invadat de extraterestrii care cersesc 1Kg de clor varsat instantaneu in acvariu :-o

image

Se deplasa ghemuindu-se (cam ca in pozitia de repaos) si aruncandu-si piciorul in alta parte. Apoi 'despacheta' rotitele acelea cu cili, (le scotea in exterior) si le tura, incat apa sa intre in interior. Cand se plictisea, se strangea la loc, si pleca in alta parte.

Pare destul de maricel.. Caci nu avea loc sa sara peste firele de alge prinse intre lamele ci se plimba intr-un ochi mic facut de ele..

Stie cineva va rog, cam ce ar fi ?
Parere de habarnist: ca totul e super :pigeons:
In celalalt acvariu (unde incerc sa pastrez conditii asemanatoare) alga a disparut. Insa odata cu alga au disparut si physa marmorata (melcutii mici). Introdusesem alga atunci cand am mutat niste plante.

Alarmat de disparitia melcutilor, am masurat: GH mic (6-7) si PH pe la trecut de 6.0 dar sub 6.5. Kh e cam la fel in amandoua 5.
Suspectez ca alga moare in conditiile astea de la sine. Din pacate, nu pot sa le obtin in acvariul celalalt, pentru ca mi-e mila de melci asa ca... mai studiez.
Am dat de mancare la pesti, mult.
Sper sa se completeze si surplusul de fosfati. Altceva, sincer, nu stiu ce sa fac ca sa ridic nivelul de fosfati, apa o schimb la maxim o saptamana si oricum am schimbat des in ultima vreme din cauza accidentului cu drojdia.

Suspectez fertilizantii si plantele energizante care papa tot ce prind pe post de lipsa de fosfati, caci acvariul este totusi suprapopulat.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com