[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Il pui imediat cred ca scrie pe cutie ce si cum [recompletat zilnic parca, nu mai tin minte, dar in mod sigur la fiecare schimbare de apa]. Cu cat mai repede cu atat mai bine.
O sa pun o poza noua diseara - mai creeasem un topic despre asta -> http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5866

Studiez, eu o pastrez pana ma prind exact cum scap de ea, vad ca pe pesti nu ii deranjeaza, melcii se plimba bine mersi dar nu se ating, iar micutii de SAE asteapta mancarea, sau se mai plimba pe la cabombe.

Incepusem sa suspectez si eu fosfatii, caci acuma intr-adevar au ramas catre zero si incepuse sa capete valoare. Dar nu stiu cum sa maresc fosfatii brusc (mai ales ca NH4 nu e chiar 0, din cauza de pestiuti multi si filtre curatate de curand de cauza de drojdie).
Ammovec-ul sunt bacteriile care mananca amoniacul (primul rand de bacterii); nitrivec-ul sunt pentru randul doi (care papa nitritii si scot nitrati).

Eu nu stiam ca exista ammovec pana n-am gasit in petshop Insa si cu si fara, dureaza vreo 2-3 saptamani sa se cicleze. Deci tot pe acolo, doar ca poate nu mai e asa stressant pentru pesti cand ciclezi cu acvariul plin.

Flerul meu de '6 luni' imi zice ca bacteriile alea care imbolnavesc pestii sunt oricum acolo, adica nu apar din senin, pestii le poarta cu si noi oamenii purtam tot soiul de bacterii. Doar ca in conditii de stress mari, apararea organsimului scade si ele capata loc sa se dezvolte. De aceea, raman la parerea ca oricat ai incerca sa le omori in apa, ce trebuie intarita este rezistenta pestilor - adica apa cat mai buna. Iar cu baktopur de fapt se lungeste suferinta..

Dar da, daca ar fi o boala care ii afecteaza pe toti, as zice - ridicat temperatura sau pus tratament etc.
Si oricum, are ultraviolete, deci nu cred ca stau bacterii prin apa.. E vorba mai mult de pesti slabiti.

Acuma, e datoria lui sa aleaga
Pai da, repara boala, dar totusi... pestii s-au imbolnavit din cauza de acvariu neciclat, deci baktopur rezolva efectele fara sa rezolve cauza nu ?
Deci cu sau fara baktopur, boala tot va reveni, pana cand nu se cicleaza acvariul..

Asa ca eu as face bai (pestele tinut juma de ora in 2L de apa si jumate de pastiluta) si in acvariul mare as da bice cu ciclarea.
In locul tau eu nu as mai da baktopur ci as purcede cu ciclarea. Schimb de apa zilnic (putin), sera ammovec (pentru amoniu) si nitrivec (pentru runda doi de bacterii), si tot asa..
O sa dureze vreo 3 saptamani sa zicem.
Drojdia papa cumva fosfatii ?

Acum cateva zile m-a ajuns in acvariu o cantitate mica de tot de drojdie (cu zahar). Am bolborosit aer cateva zile, plantele o duceau rau fara CO2 si cu frunzele alunecoase asa.. am curatat pe rand filtrele.
Pana la urma apa s-a curatat, CO2 a revenit la OK, totul pare sa fi intrat in normal.

Si m-am intors la problema mea cu o alga neagra, care creste pe marginile frunzelor de anubias, nu si pe cele aflate in calea jetului de apa [deci in partile unde nu e curent]. Insa daca pun jetul pe ea, stagneaza (nu dispare), insa suficient cat sa apara in alta parte.

Ma rog. Am masurat fosfatii azi, ca sa vad cum stau lucrurile, si lichidul abia abia daca s-a albastrit putin. Cf indicatorului, concentratie sub 0.1ppm.

Acum stau si ma intreb:
a) este de la drojdie ? Caci eu dau mancare la pestiuti - si dau particularizat - flakes pentru cei de 'middle water', waffers pentru sanitari si melci, chiar si sera pt broscute testoase pentru pomacea.
b) este de la fertilizant ? Incerc sa dau zilnic niste fertilizant putin (decat odata pe saptamana cum scrie pe sticla). Insa de ceva vreme am inceput sa dau constant zilnic putin, si nu mult deodata.
c) ce fac ca sa-si revina, intr-adevar plantele parca nu mai sunt asa verzi - iar una care sta la suprafata si e mereu verde si creste, acuma parca a inceput sa se ofileasca..
Cate pliculete de gelatina ai pus ? Ar trebui 1.
Ai amestecat bine dupa ce ai pus si gelatina peste apa incalzita bine, in sticla ? Adica dupa ce se dilueaza zahar-ul (complet) adaugi si jumatatea de litru de apa in care a stat gelatina separat. Si amesteci iar.
Ceva asemanator fac si eu cu un aquael mini -> videos.

Cum descrii tu, foarte greu o sa traga, stii de ce ? Fiindca forta aceea a lui Bernoulli este slaba. Ar trage aer, dar sa traga aer din acel cilindru (Atata timp cat circuitul e ermetic) nu poate. Sau o sa poata foarte greu.

Asa ca eu am decis sa merg pe liber, CO2 se aduna tot intr-un cilindru, din care e tras liber de catre filtru. Problemele sunt doua:
a) daca ai apa multa, s-ar putea ca sa nu fie cel mai bun 'reactor', insa la acvariile mele de 54L si 20L, e mai mult decat suficient. Ai putea sa cumper un Aquael micro sau un Resun mic de tot, si sa ii dai o gaura dedesupt si sa infigi acolo.
b) Daca faci cum am facut eu, sunt doua probleme melcii mici si crustaceii curiosi. Care raman prinsi si mor Am pierdut asa un crustaceu si un melc din ala mic negru pui.

Dar repet, nu cred ca filtrul va putea sa traga daca circuitul in spate e ermetic (chit ca se produce CO2 cat de cat). La mine si la 'liber' fiind, daca e putin infundat filtrul, nu mai are forta sa traga..


Success man. Eu am mai observat o chestie (si ms. Porcu pentru ca mi-a confirmat):
Drojdia aceea cubulete argintii de la alimentara nu face spuma (adica dupa ce o pui in sticla). De fapt face, dar nu sus (deasupra) ci jos (Se depune ceva).

Nu am inteles, bubble counter-ul tau e o punga din aceea de perfuzie ? Caci daca da, atunci de la ea este linistea cu bule, si apoi multe deodata. Caci daca pe traseul dintre bomba si acvariu, exista ceva moale si usor deformabil, presiunea de la CO2 nu e transferata direct in acvariu, ci preluata putin de elementul acela moale. Caci aduna mai multe bule pana se 'intinde' si cand ajunge la limita, elibereaza ce poate, inspre acvariu.

Sper ca m-am facut inteles..
Uite cum fac eu:

1. Pun la fiert (dar nu astept sa se fiarba) cam 1L de apa. In cratita cu apa, de pe foc, desert si vreo 250g de zahar. Le las pana aproape da in clocot, amestecand din cand in cand ca sa se dilueze zaharul.
2. Intr-un castron, pun 0.5L de apa (rece) in care vars pliculetul de gelatina. Si il las 10 minute [asa scrie pe plic].

Punctul 2 il fac in paralel cu punctul 1. Adica atata timp cat topesc eu zaharul, sta si gelatina la inmuiat intr-un castron alaturi.

Bon.

Cand s-a terminat de topit zaharul de pe foc (temperatura nu trebuie sa fie mai mare de 60 de grade, caci altfel vei strica gelatina), pui continutul cald in sticla. Mai adaugi inca 250g de zahar apoi, si amesteci incat sa se dilueze si ala (apa fiind spre fierbinte - ar trebui sa se dizolve usor).
Dupa aceea, adaug si jumatatea de litru de apa din castron, care contine gelatina.
Si amestec iar.

Deci atentie, gelatina nu trebuie pusa cand apa e fierbinte rau, caci altfel o strici si nu mai iese vascos asa.

Bon, asta o fac seara devreme, si las sticla pe balcon. Noaptea o bag in frigider, si sta o zi acolo sa se intareasca.

--

Drojdia.

Drojdia se pun cam maxim 10g, intr-o cescuta cu apa calie (deci calduta, dar nu fierbinte in nici un caz. Drojdia are regimul de functionare optim pe la 30 de grade Celsius, iar de la 50 in sus cam moare). Deci 30 de grade pun 8-10g de drojdie, o farama de zahar (cat incape intre 2 burice de degete). Si mestec bine pana face bule. Cu o furculita, lingura, cu ce poti, mesteca foarte bine. O sa vezi ca incep sa apara bule usor.
E, lasi cescuta alaturi 5 minute, si o torni peste sticla care a stat 1 zi la frigider.

Apoi o mai lasi sa inceapa sa reactioneze, abia a doua zi o sa dea bule cum trebuie.

--

Observatii:
a) Folosesc sticle de 2.5L eu, s-ar putea sa nu-ti incapa toate cantitatile pe care le zic intr-o sticla de 2L.
b) Drojdia in timp (de fapt ce ramane acolo, compozitia) devine acida. Unii pun bicarbonat, in ideea ca tine mai mult. Nu stiu ce sa zic, n-am incercat. Nu stiu cat bicarbonat se pune.

ATENTIE:
1) Drojdia brobonele mici asa si uscate, face spuma. Eu las sticla (dupa adaugarea drojdiei adica) in cada peste noapte. Recomand sa faci la fel ca sa nu te trezesti cu spuma in acvariu ca e nasolic.
2) Ai citit si tu ca trebuie sa ai grija sa nu stea sticla mai jos de acvariu, decat daca ai valva. Eu o tin pe capacul la acvariu si nu am valva.
3) Nu folosesc bubble counter (furtunu de la capac se duce direct in acvariu) caci vezi oricum (sau auzi) cate bule sunt. Deci nu am o a 2-a sticla intermediara.

Si cam atat..
Cred ca andras are dreptate.. Daca tu ai schimbat apa des, NO3 si NO2 sunt lipsa fiindca ele cresc abia dupa ce apare primul rand de bacterii care transforma NH4 de la pesti.

NH4 ar trebui verificat..
Cu ce ii hranesti ? Poate sa fie ceva in mancare, si chiar daca apa e ok, totusi ceva din mancare sa-i afecteze ?
Ultimu seamana cu un gourami (o colisa) dar nu stiu care specie.

Oricum, in caz de dileme, cel mai sfant e sa schimbi apa.
Pana cand afli ce si cum, scoate 30% din apa si improspateaza cu niste apa tratata cu sera aqutan sau tetra aquasafe.

In rest, nu stiu ce sa zic.... ai cumva acvariul supra populat ? Poate sunt doar foarte stressati pestii. In lipsa de altceva, nu-mi dau seama..
Eu caut 3 tuburi T4 de 8W - gasesc ceva ?
Pestii se decoloreaza cand mor..

Masuratorile par ok (kH-ul cam mic, ar trebui sa fie spre 4 - pt asta eu folosesc bicarbonat). Tot ce pot sa spun e ca la un kH mic se spune ca ar putea fi ph swing care sa fi cauzat asta - dar nu stiu daca bagi CO2 sau nu.

Pestii care i-ai adus ultima oara, sunt cei care au si murit ?
clauss: Ca tot vorbim de CO2, sa-ti fixezi foarte bine sticlele, eu doar ce am 'culcat' una cand schimbam apa. Actionat imediat, dar tot au ajuns cateva 'bolboroseli' si in acvariu.
Am bagat o piatra de aer sa bolboroseasca la greu, caci drojdia, odata ajunsa in acvariu, consuma O2 muult mai repede decat pestii. (aseara credeam ca am scapat usor si nici nu stiam de O2 - insa azi apa era incetosata bine si jumatate din pesti stateau sus, ca si melcii, etc).

Asa ca ai grija
Eu de Mecano imi amintesc :-)

Lapma e cu traf electronic (adica e super usoara si e doar o prostie alba acolo, subtire, in care intra si ies fire).

La vara nu stiu ce fac
Nu-ti dai seama ce i-ai facut, daca nu ai macar niste testere pentru calitatea apei ph, kh, nh4 etc.

Nu e suficient sa para pestele e vioi, ca sa presupui ca e sanatos. Animalele salbatice de obicei isi mascheaza suferinta, iar cand devine vizibil este in cazurile finale. Uneori se vede si de la inceput, dar nu mereu. Asa ca trebuie sa fii convinsa ca apa e in parametri..
Mi-a fost frica de orice care cauza vibratii la capac - nestiind cum e facuta 'electronica' la neonul existent.

Pesele nu stiu daca sunt din Inox, si da, nu mi-a trecut prin cap ca ar putea rugini, la cat de lucioase aratau. Tuburile la mine stau cam la vreo 2cm de suprafata apei, dar nu am pesti care sa sara (2-3 cory, dar se duc rar sus).

E bun, macar m-am linistit cu apa pe tuburi.. Sper sa tina traf-ul.
Mi se pare ca ai pus exagerat de multa drojdie :-) 50g inseamna 2 cubulete din alea, nu ? Si ai pus exagerat de putin zahar :-)
Dupa estimarile mele... o sa te tina cam 2 zile maxim - dupa aceea nema CO2.

Ce se intampla e ca tu acum ai o mare cantitate de drojdie care consuma la greu zaharul acela. Intr-adevar, 3 bule pe secunda indica un volum mare de drojdie. Insa e foarte putin zahar si cuplat cu foarte multa drojdie - va fi epuizat imediat.

Reteta mea e cea cu gelatina, caci tine si vreo 3-4 saptamani daca dizolvi corect gelatina. Dar am facut si fara gelatina.

Eu folosesc cam 5-10g de drojdie, cam 500g de zahar, si restul apa. Cu cat ai mai putina drojdie, cu atat tine mai mult (chiar daca bulele sunt mai rare). Fara o instalatie automata (unde te intereseaza concentratia perfecta - caci continuitatea e garantata) ramane mai importanta continuitatea. Fluctuatiile la CO2 = alge.

E un topic de CO2 unde scrie cum se face, am citit vreo 10 pagini pana m-am apucat

Ai testere de kH si pH ? Exista si de CO2. Eu am luat de la urbanpets un indicator de co2 + inca 10ml de solutie - adica sa-mi ajunga probabil jumatate de an, daca nu mai mult si am dat in total 89RON (daca vrei sa stii ca e concentratia buna). Dar din cate am citit, nu exista o modalitate corecta de a determina cat CO2 ai in apa. Testele CO2 nu sunt calibrate, iar relatia pH/kH este iar cumva empirica.. Unii au 100ppm CO2 (aparent) dar pestii n-au nimic (insa de la 30ppm incolo cica pestii sufera rau) ma rog. O sa vezi tu pe drum sper ca nu te-am ametit prea rau.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com