[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Well, din pacate nu mai am update-uri adica acvariul supravietuieste, dar nu intr-un mod asa placut. Din pacate m-au prins alte alergaturi si-mi fac timp doar cat sa il tin pe linia de plutire. Poate in curand un upgrade (in ideea de a mai scapa de vreo 2 din cele 4 acvarii).

La Multi Ani
Chiar daca nu are legatura cu problema de mai sus, e vorba de aceeasi pompa, asa ca o sa continui aici.

In sfarsit a cedat (dupa 2 ani si jumatate). A inceput sa se invarta invers, si in loc sa impinga apa prin reactor, sa traga aer de deasupra acvariului. Pana m-am prins despre ce e vorba, acvariul s-a unplut de alge

Totul a inceput prin repornirea reactorului de sulf acum vreo luna caci voiam sa-l curat. Dupa saptamana de ciclare, am sesizat ca in loc sa se intoarca spre de la -250mV spre -200mV potential, se ducea spre 0! Adica o valoare urias de mare fata de cat ar fi trebuit sa fie. Totusi, isi revenea. Apoi, din ce in ce mai des se ducea spre 0. Cum in trecut (cand s-a fisurat rola de plastic) mai avea momente cand lasa apa sa treaca caci nu mai punea forta pe furtun, zic hai sa trag un pic picuratorul afara din apa, si sa-l las deasupra, sa vad daca picura. Ideea fiind ca daca pompa se oprise iar intr-un punct din asta mort, lasa sa treaca usor apa in reactor (chiar si cand nu se invartea).

Bun, nu picura, deci dilema, cum naiba creste oxigenul in reactor, fara sa fie adusa apa noua. Oare s-o fi defectat sonda in sine si raporteaza aiurea ?

Insa, a doua zi cand am venit acasa, auzeam un zgomot ciudat de apa bolborosind, pana cand am luat la pipait tot, si am gasit ca era aer in reactorul de sulf! Era imposibil sa fie aer. Singurul fel era daca pompa se invartea in sens invers, si aducea aer din picuratorul lasat deasupra nivelului apei din acvariu. Dau drumu la pompa, si surpriza, se invartea invers! Pentru cateva minute am crezut ca am montat-o aiurea dar nu umblasem de foarte mult timp la ea, zic ma, n-are cum, e imposibil si asta. Apoi, la cateva teste de bagat in priza si vazut sensul, de fapt, o lua in ce directie voia ea. Ori normal, ori inapoi.

Pana la urma am desfacut-o sa vad ce se intampla. Exista o piesa de PLASTIC in interior, care, atunci cand motorul incepe in sens invers, este angrenata, adus capatul ei spre rotor, si daca miscarea este complea, rotorul se blocheaza pentru o fractiune de secunda, si o ia in sensul corect.

De acea trosneste pompa cand o ia din loc de multe ori, piesa aceea se lupta cu rotorul sa-l intoarca in sensul corect. Din pacate, dupa 2 ani si 6 luni s-a tocit ceva, nu mai opune rezistenta, si rotorul merge in ce sens apuca sa porneasca. E vorba de piesa verde si se vad pe rotor cele 2 excrescente maro in care capatul piesei ar trebui sa se propteasca atunci cand motorul o ia in sens invers.

image image

Mi se pare super aiurea ca defectul sa schimbe sensul in care pompa se invarte. Aveam o valva antiretur pusa pe furtun, dar se pare ca n-a facut fata (e drept ca reactorul a venit cu 2 valve anti retur dar instalasem doar 1). Totusi, daca erau ambele conectate, oare ar fi rezistat instalatia sub forta pompei care se invartea invers sau ar fi cedat vreo imbinare de furtune ?
@Pterophyllum

http://acvariu.ro/forum/posts/list/26598.page


Am idei, dar nu am timp sa bibilesc la suportul pentru toate cele. Nu o sa folosesc un sump, dar mi-ar trebui un filtru cum era pe vremuri decantorul de la benzina la Dacie, un container in care sa sa pun materialele filtrante, iar apa prin el sa fie plimbata de o pompa peristaltica. Am calculat, daca o pompa peristaltica mica are un debit de 1L/h, asta inseamna de mai mult de 10 ori volumul acvariului deci perfect

Furtunele vor fi mici, rigide ca sa le pot indoi la cald cu bricheta incat sa nu incline becul cu tensiunea din ele, si sa 'vina bine'; ar trebui sa incapa pe partea de sus a becului (sau prin lateralul partii metalice unde as putea da o gaura). Ma gandesc la paie din acelea de bei suc cu ele. O sa ma joc cu alt bec sa vad daca merge dar nu ma grabesc, trebuie sa gasesc container-ul perfect si apoi sa confectionez burete saaaamd. Si ulterior sa fac o baza acvariului unde sa stea pompa si alimentatorul. Mai e mult pana departe
Cateva raspunsuri

a) Otetul e bun contra sarii, urmat de o clatire buna.
b) Pentru un betta si 5 neoni, un HOB mare e bunicel - dar nu stralucit ... clipoceste daca scade un pic nivelul apei.
c) Pentru un acvariu dat drept exemplu nu prea se poate tine un Betta. Acolo trebuie curenti mari sa circule nutrientii si sa nu lase mizeria sa se depuna.

Mi se pare OK insa pentru inceput, si al loc sa experimentezi cu lumini, plante diferite, nu e greu sa schimbi apa daca o ia ceva razna, deci as merge pe asa ceva (de fapt cu un acvariu din aceasta am inceput si eu). Apoi, pe masura ce inveti, o sa stii mai bine ce stil de acvaristica iti place.

Despre ciclare, chiar ar fi ultima intrebare cum s-o faci. Tu da-i drumu, si in timp ce se cicleaza, citesti care ar fi mai eficienta modalitate de ciclare si pana te prinzi, s-a si ciclat. Dar un set sa masori tot iti trebuie, lampa trebuie sa-ti faci singur sau sa-ti cumperi una de 30-40W sa o poti regla macar la 1 sau 2 neoane.

Later edit: am zis sa detaliez un pic punctul c). Problema la un acvariu cu HC si CO2 presurizat este ca trebuie, in functie de evolutia algelor, si a nutrientilor, sa hranesti mai mult sau mai putin, mai trebuie luate si masuri din cand in cand gen un tratament mic ici colo daca apar alge, trebuie tuns, daca nu ai controller de CO2 risti sa mai apara mici instabilitati cu pH-ul, si cred ca ar fi un mediu un pic mai dificil pentru un Betta - care, dupa cunostintele mele, e un peste destul de sensibil. Neoni ar merge.
Acest acvariu nu a fost abandonat

A primit un upgrade o lumina. Insa sa il lansez, trebuie sa deghizez o forma de filtrare externa, dar nu m-am prins deocamdata cum sa fac asta. Pana una alta, cateva poze cu noua instalatie de iluminare:

image image

image image

Nu ma intrebati de PAR caci nu stiu
Cred ca s-a dezbatut suficient problema - super treaba colegilor pentru a clarifica contextul
Deja suna mai mult a topic de Carciuma, decat de Bursa.
Cred ca este suficient No3, am in spate un mic cub de plastic unde tin macro algae si se dezvolta, deci No3 ar fi. Sa vedem, o sa studiez si de coralina, mai intai sa vad cum mentin kH la valoarea 8

Culorile sunt superbe!

Am citit de la cap la coada si foarte fain descris tot inclusiv partea cu parchetul. Cand am ajuns la acea poza am zis un mare WTF ...

Am cateva intrebari de curiozitate
a) care este upkeep-ul de Ca, Mg, Alk ?
b) cata apa schimbi si cat de des ?
Multumesc de intrebare

Upgrade nu ... Cu toate ca echipamentele se potrivesc si la un acvariu mai mare (si ar incape unul de 80L pe stand, fiind nevoie doar o lampa in plus) nu am rabdare sa mai stau 1 an sa vad cum incep sa creasca coralii si in acela.

Asta are 3 ani si jumatate si tot ma solicita. De exemplu, va trebui sa vad ce fac cu monstruozitatea de Kenia Tree. E prea mare - parca as umple locul umbrit de el cu altceva. Nu m-am decis daca sa-l vand (pastrand o ramurica) sau daca sa-l tai si sa-l tin sa mai vand din el ?
O problema de remediat la acvariu este ca are foarte putina coralina. Doar se mentine. Ma intreb daca nu era de la ALK-ul mancat de reactorul de sulf - acum ca am inceput sa vad ce e cu el. Poate ar trebui sa iau o pompa de dozat KH Buffer si sa incropesc un suport DIY ?

Presiune sa upgradez nu prea e, caci mai am 3 acvarii mici si am diversitatea de care am nevoie.
Pai Blue14, ce sa zic ... scrubberul ma ajuta sa mai storc un 0.1 / 0.2 la pH. Sticla de jumatate de litru tine cam 2 saptamani la felul in care am reglat debitul de aer la skimmer - apoi efectul se pierde usor in 1-2 zile, pH-ul revenind la valorile dinainte.

Deci nu cred ca este la fel de important pe cat este sa asiguri alk, mg, ca, pH, po4 si no3. Dar odata asigurate astea de ce nu ?
Pai si cel facut pe comanda ar rezista la cutremur ?

Serios vorbind - nimeni nu cred ca testeaza standurile sa-ti garanteze vreo probabilitate de rezistenta in caz de cutremur cu magnitudinea X deci asuma-ti riscul si mergi mai departe. Riscurile cu cutremurul trebuie sa ti le acoperi cu o asigurare ...
Incep sa accept ca unele chestii nu pot fi intelese, si vad ca lucrurile merg mai bine

Nu stiu de ce, dar de la inceputul anului, pestoaica sefa Nemo a inceput sa creasca mai mult si aproape ca ajusese de 2 ori mai mare decat masculul. Timp de mai multe luni am asistat cum treaba se 'imputea' pentru mascul, ajunsese sa stea doar intr-un colt, iar femela aparea de oriunde voia ea si-l apuca de coada sau de aripi si il tragea prin acvariu. Cum masculul arata rau, slab si vizibil decolorat, am decis s-o duc doar pe ea inapoi la magazin si sa-l pastrez pe el. Frumoasa si grasa. Am prins-o usor, am introdus un mincioc mai mare in acvariu vreo 10 minute, dupa ce l-a studiat bine si s-a acomodat cu el, am inceput s-o vanez cu unul mai mic. Pana s-a ascuns de fugind de minciocul mic foarte aproape de cel mare, incat doar l-am ridicat si aia a fost.

A doua mare problema a fost kH-ul care in acest acvariu a fost mereu mic. Atat de mic incat faceam un schimb de apa, kH 8, apoi in 2 zile ajungea la kH 5. Totul a culminat cand l-am gasit la 3 - m-am enervat teribil. Am hotarat sa dozez puternic cu Reef Life KH buffer. Adica, 1 lingurita (din set) ar fi crescut kH cu 1 la un acvariu de 100L. Cum al meu are 30, am zis ca 1 lingurita l-ar creste cu 3 kH.

Si aici a inceput povestea. 1 lingurita abia imi creste kH cu 1 - ar fi trebuit cu 3. Poate n-am citit bine, dar oricum, e MULT de pus. Se pare ca zilnic trebuie sa adaug o lingurita ca sa mentin kH-ul la valoarea din ziua precedenta. Ok, odata cu kH-ul corectat zilnic, am observat altceva. Reactorul de sulf declanseaza mult MULT mai des. Pompa peristaltica o auzeam foarte rar, acum o aud foarte des (cam scartaie). Si in utlima saptamana acvariul s-a curatat foarte repede de alge, iar coralii sunt umflati toti.

Am gasit foarte putine informatii pe net despre reactoarele cu sulf, si impactul asupra alcalinitatii : http://www.reefkeeping.com/issues/2009-01/diy/

What are the cons of running a sulfur reactor? Your Alkalinity levels will drop faster than without using a sulfur reactor. It is imperative that you keep an eye on this parameter.


Deci nimic cantitativ, decat ca "vedeti ca scade mai repede" alcalinitatea. Scade al naibii de repede la acvariul meu (reactorul e facut pt un acvariu de 400L....... poate o trage ALK pe masura ?). Oricum ma depaseste chimia de acolo, si n-am stat sa studiez cum de ar folosi atat kH, dar e clar ca e beneific. Oxigenul e consumat mult mai repede din apa din reactor.

ALK am hotarat sa corectez dupa ce multa vreme am avut o problema cu Mg si era de la sarea pe care o foloseam. Incercasem sa compensez cu MgSO4 + 7H2O (hydrated magnesium sulphate) dar am renuntat din cauza sulfatilor care cica s-ar fi adunat in timp si trebuia sa schimb oricum mai des apa. Am realizat ca problema era de la sare. Acum Mg a ramas pe undeva pe la 1600 iar Ca e pe undeva pe la 500.

Impactul adaugarii unei lingurite de Reef Life KH Buffer este ca swing-ul de pH s-a micsorat in perioada zi / noapte. Nu stiu daca de la buffer, sau pentru ca declansand mult mai des, reactorul cu sulf a curatat si mai bine nitratii, sau din cauza unui peste in minus or fi mai putin nitrati (caci hrana tot atat adaug - am un hranitor Eheim si n-am umblat la el) - totusi s-a redus swing-ul de pH (adica intre 8.4 si 8.0 - acum e undeva intre 8.5 si 8.15 sa zicem).

2 poze de acum 2 saptamani, si una din seara asta:

image image

image
PS: am recalibrat sonda era sus cu approx 0.3 unitati

Butelia de 0.5L de Spherasorb a tinut 3 saptamani. De cateva zile am inceput sa sesizez o scadere treptata a pH-ului, minimul scazand sub 8.2. O sa reimprospatez in weekend, si chiar daca nu toate bilutele s-au facut mov sus, totusi efectul nu se mai pastreaza.
@Koala - stiu stiu de unde crezi ca am preluat ideea incercasem si mai dedemult cand aveam un skimmer jucarie cu o pompa de aer, rezultate 0. Aveam inca materialul cumparat (o gramada) si acum, dupa cam un an jumate de cand am skimmer mai ok, am zis hai sa incerc.

@darthradu - cred ca ai dreptate. Nu sunt speriat caci nu am calibrat de mult sonda, si presupun ca valoarea este mai mica decat este. Am masurat si cu un test pH Sera (din acela la picatura) si imi arata ca e intre 8.0 si 8.5 mai mult spre 8.5 (si nu spre 9). Acuma .....
Insa sonda se comporta corect, cand schimb apa vad schimbari, am datele predictibile - de luni de zile valorile stau approx la fel, ma uit din cand doar sa nu o ia razna ceva.
Am avut un pic de probleme cu skimmer-ul Deltec MCE300 (care cumva a prins aer la pompa, si nu mai scotea decat un mic firicel de bule, in niciun caz nebunia dinainte) asa ca am curatat tot, otet samd, si am zis, ia sa incerc CO2 scrubber.

Nu mai stiu cand am calibrat sonda de pH ultima oara, insa are rezultate consistente - prin urmare, mai mult decat suficient

Acvariu de 30L, recipientul de CO2 Spherasorb este o sticla de apa de 0.5L pe fundul careia am dat multe gaurele si am asezat un mic burete ca sa nu curga bilele pe acolo (sau praf de la ele):

image image

Rezultatele sunt super:

Intre data de 19 si 20 am reconectat skimmer-ul (si cum am completat cu apa, se vede un pH increase) iar in zilele de 17, 18 si 19 se vede ca skimmer-ul a fost deconectat, caci era la curatat (pH-ul a fost in scadere). Pe 20 noaptea am conectat CO2 scrubber-ul siiiii:

pH-ul noaptea a coborat la 8.4 in loc de 8.0, iar ziua a suit pana la 8.79 in loc de 8.55 de obicei. O diferenta de 0.4 noaptea si 0.25 ziua.

image

Yey!
Am dat un ochi azi pe graficul de CO2, si surpriza, azi noapte a crescut pana la 7.6 chiar daca sistemul cerea ca sa se introduca CO2.

Am facut un mic debug al acvariului si am descoperit:
a) IN-ul filtrului era aproape blocat de mici mizerii - iar bulele de CO2, in loc sa fie absorbite (caci difuzorul de CO2 este sub IN-ul filtrului, si bulele intra direct in IN-ul filtrului extern) iesau direct la suprafata.
b) nivelul apei scazuse mult (prea ocupat ca sa mai completez) si OUT-ul filtrului tulbura foarte puternic suprafata apei.

Prin urmare, CO2-ul, oricat intra el, acum era pierdut, incat pH-ul sarise de la 7.5 referinta, la 7.6:

image

Asa ca am purces la completat apa si curatat grila IN-ului, si am modificat si partea de monitorizare:

a) Am considerat un delta = 0.04 (referinta fiind 7.5).
b) Daca la fiecare masuratoare, ph-ul este mai mic decat ref - delta, sau mai mare decat ref+delta (adica ph < 7.46 sau ph > 7.54) atunci se considera alerta, altfel nu e alerta.
c) Daca se considera alerta, se scrie un fisier pe serverul de Web ci PH_ALERT, altfel, se scrie PH_OK.
d) Serverul de monitorizare (phpservermon) verifica fisierul si daca nu gaseste PH_OK atunci da un email de alerta.

Emailurile arata ca in poza de mai hos. Primul email de sus este ca pH-ul si-a revenit (raportat de serverul de monitorizare drept ca serviciul e up); emailul al doilea este ca pH-ul nu este in grafic iar serverul de monitorizare considera serviciul ca fiind picat)

image

Ma bucur ca in sfarsit am o functionalitate pe care un controller dedicat de pH nu o are si nu trebuie sa stau sa ma mai uit pe grafice.
Coool ok man, thanks!

Cred ca vreau o sg imbunatatire la algoritm ... sa faca o mica statistica intre cat timp dureaza de cand CO2-ul e pornit si pH-ul trece de referita. Si daca dureaza dublu la un moment dat, sa dea un mail ca se termina butelia sau ca e ceva in neregula. Si invers. Daca CO2 e off dar pH-ul scade cu mai mult de 0.2 ... iar, mail.
Ingrijorat de cantitatea de alge care s-a facut in acvariu, si cum e si weekend si pot monitoriza daca se intampla ceva, am zis sa conectez partea de controlat CO2.
Prima data cand folosesc dispozitivul sa controlez ceva in afara de monitorizare.

Decoamdata, se pare ca totul este sub control:

image

Explicatia graficului: ieri am hotarat sa dau drumul la mai mult CO2 in acvariu, doar doar o scadea pH-ul la 7.5. Insa tot prea putin a fost, prin urmare, azi de dimineata am umblat si mai mult la reductor. PH-ul a inceput sa coboare repede (de la 7.7 spre 7.5) si pe la 9 si ceva ... totul a inceput sa functioneze si pcDuino3 a oprit CO2-ul. Yey.

Nu am nimic de predictie, sau sa controleze un hysterezis - ci logica este banala: la fiecare 5 minute, daca valoarea pH-ului este sub 7.5 atunci opreste CO2, altfel, daca valoarea este deasupra 7.5, porneste CO2. Nu am o idee concreta ce sa fac sa nu apara asa a dinti de fierastrau graficul - si nici nu stiu daca o sa studiez prea mult pana la urma, oscileaza intre 7.44 si 7.51 se pare.

Intrebare pentru cei ce au instalatie de CO2 gata luata: este ok ceea ce se observa la mine, oscilatiile de 0.06 in jurul referintei setate ?

Inca o poza:

Cablul subtire alb care se ridica este cablul de telefon (din care doar 2 fire folosesc, GND si Ctrl (Ctrl este VCC pentru ca sa deschida releul, si GND ca sa il inchida). By default totul e OFF.

image

Cea ieftina am vazut-o si eu intr-un magazin (sau ceva f. asemanator) si din cate tin minte nu este pentru masurat continuu ci doar punctual cand ai nevoie.
As merge pe varianta de 87 de dolari, caci acolo poti schimba electrodul cand o sa fie nevoie (cam peste un an).
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com