[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Am sa incerc sa redau aici cum am plantat acvariul - pentru validare din partea celor experimentati.. Sper ca am facut bine.

- pus substrat pe fundul acvariului.
- intr-un lighenas de vreo 3L am turnat putin clor (de fapt Domestos ). Am tinut fiecare planta sub apa respectiva timp de 1minut pe ceas (am citit aici pe forum ca e bine ca 'arde' algele). Clatit bine fiecare planta apoi (cabomba mi s-a parut super fragila, s-a rupt, dar tot a ramas suficienta cat sa infig in substrat).
- am incercat sa adun mai mult substrat in jurul radacinilor, iar anubias n-am avut insa cum s-o ancorez (n-am avut suportul) asa ca am scufundat radacinile ei in substrat. Sa se ancoreze singura acolo!
- pus pietrisul de 3-4mm - dupa ce in prealabil l-am dat in clocot, si apoi spalat in vreo 3 randuri de apa rece pana cand a ramas apa curata.
- pus pietrisul de 2-3mm (acelasi tratament ca mai sus)
- dupa ce in prealabil am citit instructiunile de la filtru si incalzitor, am incercat sa le pozitionez in acvariu inchipuindu-mi cam pana unde o sa-l umplu. Asta pt. ca filtrul trebuie sa stea cam cu 1cm sub nivelul apei, iar termostatul are si el un marcaj, si apa trebuie sa fie deasupra acelui marcaj.
Evident ca initial nu le-am pus prea bine, si m-am chinuit o gramada - ventuzele alea ale naibii se lipisera perfect. De asemenea, a trebuit sa mut niste plante - nush de ce, dar cand am pus plantele uitasem ca trebuie sa las loc in fata filtrului. Hmm. M-am descurcat.

Boon - asta a fost aranjamentul la rece.

- M-am apucat sa torn apa. Din pacate nu am stiut cum sa torn fara sa deranjez substratul [mai ales ca nu era deloc apa pusa]; asa ca intr-un final, priveam neputincios o supa de substrat cu apa.
- Am incercat sa adun mizeria cauzata de substrat (si care multa plutea acum la suprafata apei). Ba cu minciocul, ba cu un burete, eh, cat de cat am scos - dar nemultumitor pt ochiul meu critic.
- Am fixat termostatul pe 28 de grade si am dat drumul la filtru.
- M-am tot invartit cum sa fac cu pestiiutii si cu melcii, trebuia macar sa ii transfer 'progresiv' in apa noua (tinut punguta cu ei, in apa, samd) dar eram obosit, nerabdator, si ii lasasem pe jos pana cand am terminat eu cu acvariul si deci apa lor era rece si ea, asa ca... le-am dat drumul direct..
- Am pus mancare ceva mai multa ca sa fie acolo, oricum intentionez abia peste vreo 2 zile sa mai pun. Dar parca imi era mila sa innoate intr-o apa de chiuveta fara sanse sa gaseasca nimic de halit.

Rezultate:
a) sanitarul leopard a innotat de zor cam o ora, doua, dar dupa ce si-a umplut burtica, sta.
b) ancistrusul a stat la inceput, abia dupa vreo ora a inceput si el sa miste, dar sta prins ori de plante, ori de geam. A halit un pic cat l-am vazut, dar mai mult sta pitit dupa plante si nu-l vad.
c) filtrul a reusit sa scoata mizeria grosiera, dar apa a ramas tulbure in continuare. Daca privesc din lateralul acvariului (din latura ingusta, in partea cealalta catre filtru) abia disting filtrul (acvariul are 60cm lungime).
Am inteles ca e normal sa fie tulbure apa cat timp acvariul se cicleaza, asa ca am inima mica, si astept sa vad cum o sa fie de dimineata.
Filtrul mi se pare puternic si face o gramada de curent chiar daca e dat pe minim. Saracii puiuti de sanitari abia inotau impotriva curentului uf. Sper sa se faca mai mari si sa fie mai rezistenti.

Le-am dat inchiderea, asa ca nu ma duc sa-i sperii cu blitzuri si lumina aprinsa. Maine fac poze sunt curios daca o iesi ceva cu apa tulburel.

Intrebarea este.. am gresit pe undeva ? [Asta daca aveti rabdare sa cititi )
Super, o sa fac testul (de fapt asta cautam, ca nu stiam ce e interzis si ce e nu).
Caci acum, dupa ce am aranjat acvariul, parca nu-mi mai vine sa pun bolovanu'
In drum spre bloc, am trecut printr-o zona unde s-au darmat niste garaje, si am identificat o piatra simpatica asa ca dimensiuni si format (cu multe pietricele colorate prin ea).

Intrebarea este - e ok sa o pun in acvariu ? Nu are urme de var pe ea.. si acum fierbe de vreo juma de ora.
Vad ca in apa si-a pierdut culoarea aproape alba care o avea si a devenit un gri inchis la culoare, ca un beton umed (ceea ce si probabil este)

Iertare daca suna stupid daca spuneti sa n-o pun in acvariu n-o pun [am cautat si piatra, si constructie pe forum] dar n-am gasit ceva concret daca e interzisa asta, sau nu.

Multumesc,
Victory!
Am cumparat tot ce trebuie (sper!).

a) Acvariu 54L (Aqua Set Kids zice pe el). Vine cu neon Sylvania standard, F15W, 154-T8 Daylight, Filtru interior si termostat Eheim (la pachet, odata cu acvariul) - 240RON
b) Substrat Sera Floredepot, 4.7Kg (47 RON)
c) 5Kg pietris (3kg pietris de 3mm, si 2kg pietris un mic mai mititel, de 1-2mm) - asta nu stiu cat a fost, probabil 15RON cu totul.
d) TetraMin Flake Food 20g, TetraDiscus 20g - 15RON amandoua
e) Plante: Anubias, Ludwigia repens si cabomba (vreo 45 RON toate).

2 melci un ancistrus si un alt fel de sanitar vargat.

Azi plantez voi reveni cu poze.
In principiu eram curios cam cat ma costa un acvariu low mainenance.

Si eu am o pasiune, sunt administrator de forum (nu zic ca sa nu fie considerata reclama). Si daca m-ar fi intrebat cineva cat costa sa ai un forum low maintenance - i-as fi zis de costurile de hosting, eventual de costurile de reclame - si cam cat timp pe luna ar trebui sa bibileasca la el. Sau daca ar fi vrut ceva complicat, i-as fi zis de costurile serverelor dedicate, de forumuri care costa bani, si cam cat timp ar trebui sa bibileasca la el ca sa il tina mereu la zi, si interesant.

Revenind la pesti, dupa ce am citit si rascitit aici, mi-am dat seama ca nu am nici o sansa sa aleg corect plantele si pestii din prima, asa ca am facut un topic suplimentar AICI unde cer sfaturi cam cu ce ar trebui sa incep.

Daca ma costa 50RON pe luna sa intretin un acvariu si trebuia sa alerg doar in 2 locuri in Bucuresti unde pot sa cumpar de mancare, ma lasam pagubas. Asa e ok, pot sa ies ieftin si sa simt si eu ce inseamna elementul viu. Am cam aflat cat costa toate acum..

[/url]
Am vazut ca toti acvaristii care se respecta au un acvariu mai mic, pe post de 'temp directory' pentru un peste doi / cand se imbolnavesc - sau dupa imperechere etc.

Sa presupunem ca imi cumpar un acvariu mic de 10-15L (DIY, siliconat, am gasit la un magazin la pretul de 20RON sau pe acolo).
O sa aiba si el apa din acvariul cel mare precum si un filtru intern ieftin (deci ciclat si conditii asemanatoare).
Intrebarea este - e ok sa inghesui cei 6-7 pestiuti din acvariu de 54L in acvariul de 10L pentru jumatate de zi cat lucrez la acvariul cel mare (cand va veni vremea sa il mai spal, etc) ? Cat de rau le face ?
Ummm... nu m-am gandit la vaporii aceia de ulei.
Bucataria o alesesem dintr-un motiv egoist, in dormitor si sufragerie am niste plante, etc, deci e putina 'natura' care sa incante ochiul, sa destinda... doar in bucatarie am doar pereti si mobilieru na. Cam pesteros si am zis sa pun o pata de culoare

Doar pompa de apa e problema ? ca al 20RON nu ma deranjeaza s-o schimb la juma de an / un an..
Perfect - sarumana.

Am fost la magazinul acela de langa Valea Lunga, si par ca au destui pestiuti. Am vazut un melc cu carapacea galben deschis (cat o nuca, asa, un pic mai mic) care se tara pe pereti (cica ma costa 3.5RON) si inca un sanitar vargat ca leopardu mi-a placut (un crem deschis si el) la 10RON.

Banui ca e OK daca ii pun de la inceput in acvariu nu ? Adica sa nu astept 2 cel putin 2 saptamani.
Trebuie insa sa vad cum fac cu plantele, aveau cateva in acvariu dar aveau frunzele galbene, roase, etc.. bolnave [din cate am vazut aici]. De fapt bine ca am citit aici pe forum, altfel nu stiam sa ma uit.

Probabil de la ei o sa cumpar si un acvariu mititel, de 10L - acel acvariu de care toata lumea zice ca e de carantina (sau unde tre sa transbordez pestiutii cand se intampla ceva).

Sambata fac miscarea
Super!

Multumesc acvaristilor

Am citit si articolul cu plante; ce mi-a aprins beculetul a fost Anubias (cred ca l-am intalnit destul de des aici pe forum). Dar despre restul de plante - intrebarea este - se gasesc si la noi ? Ce trebuie sa cer la magazin ca sa nu-mi zica vanzatorul "de ce ma injuri frate, cauta si tu singur!" (cum parca zica un forumist cand a fost la Hornbach cautand nush ce specie cu nume latin).
Am fost sceptic sa caut articole despre acvarii in alte limbi, deoarece mai mult ca sigur aici in tara nici o sansa de gasit - iar remediile... la multe chestii la fel, greu de implementat cu materialele de la ei.

Si de aceea - cu riscul sa par plictisitor cu al N-lea post care cere sfaturi, am fost nevoit sa intreb cu ce se descurca lumea - satisfacator - cu disponibilitati avarstice neaoşe.

Ok, pana acum e bine - o sa notez pe o hartiuta si ma duc cu ea in magazin. Acvariu, substrat, pietris + mancare ca sa pot incepe ciclul azotului.

Toti melcii recomandati se potrivesc unii cu ceilalti ?
Salut!

Am rasfoit acest forum in lung si in lat, sunt o multime de sfaturi si recomandari ce s-ar putea cumpara - problema este ca fiecare are alt setup, alte preferinte, si sfaturile nu stiu (ca incepator) daca se potrivesc si pentru mine.

Asa ca intreb, si in speranta ca nu voi fi plictisitor: ce trebuie sa cumpar si sa fie disponibil la magazine gen moghioros / militari / valea lunga - adica disponibil cam peste tot?
Acvariul va avea 54L, termostat de 60W si un filtru interior (voi cumpara probabil un filtru exterior daca asta interior nu face fata, si n-as lua Juwel fiindca acolo ma chinui sa scot compartimentul interior).

Ce mi-ar place sa tin in el:
- 1/2 melcisori care curata geamul pe interior si fac bine contra algelor.
- 1/2 pesti sanitari care mai curata si ei eventuale alge si reziguri.
- restul de pesti incat sa nu fie suprapopulat acvariul insa de talie mica si foarte mica (sa nu creasca la 10cm de exemplu).
- 2 plante care sa nu aiba nevoie de mult CO2 dar care sa aduca o culoare verde asa, na, sa am si eu 2 plantute dupa care sa fuga pestii - asa ca as vrea o recomandare de substrat (ce sa iau) incat sa nu il schimb la 2 luni.. cand poate abia o sa reusesc si eu sa stabilizez ce e acolo.

Evident, ideea e sa ii gasesc usor.. Acvariu si substratul si plantele initial, dupa care dupa pesti o sa incerc sa apelez la cineva aici pe forum.

Deci: ce sa fie plantele, substratul, pestii ? Voi ce ati alege, daca ati vrea sa aveti cat mai putina bataie de cap si sa fie curat ?

Multumesc din timp pentru raspunsuri...
Mda. Probabil ca hobby-ul cu calculatorul este mult mai usor de intretinut. Adica dai 300euros, iti iei un Intel Core 2 Quad sau ce-o fi, dar stii ca daca ai si sursa stabilizata, si racire - nu te mai intereseaza nimic. Merge si oricat l-ai chinui, nu isi strica din frumusete.

Aici poti sa zici ca-ti iei o instalatie de CO2 si pH sa zicem si dai cateva sute de euro. Bun! Dar, tot stai sa bibilesti sa vezi ce si cum, sa ai grija, sa mai bagi un melc, sa mai scoti 2 pesti, mai masori o concentratie, mai schimbi nitica apa, tre sa ai 1000 de grafice in cap ca sa poti controla perfect.

Da' tot cred ca-mi iau, ceva entry level de 54L sa vad cum e. Daca e misto si am ceva rezultate cat sa-mi dea incredere in mine, poate o sa iau mai mare in ceva timp.

Ma vaitam asa ca pare foarte complicat doar...
Yup
Peste tot am citit ca e INTERZIS sa speli cu apa de la chiuveta, deoarece calcarul din ea distruge bacteriile din filtru si astfel se acumuleaza foarte multe substante toxice.

Apa din acvariu la ce interval o schimbi ?
Uite am zis sa ascult sfatul celor avansati si sa citesc cat mai mult. Si ce am aflat:

Trebuie monitorizat la sange duritatea apei, PH-ul, kH-ul, CO2, Fe, Fosfati, Nitrati, nitriti, cantitatea de lumina, etc. CO2 nu poate fi reglat bine decat cu o instalate automata, care e musai sa fie conectata la un PH controller (caci e o legatura directa intre CO2 si PH-ul apei), de asemenea pentru plante trebuie alte neoane, Fluora, cu un spectru cat mai bun pt. plante, dar! care sa se vada bine, trebuie sa-ti iei ceva de controlat cantitatea de lumina, samd. iar instalatia de CO2 bine ar fi sa fie una scumpa, oricum trebuie mai toate furtunele schimbate caci acidul carbonic risca sa le arda..................... A, si nu mai zic, trebuie evident apa curatata de toate impuritatile, folosindu-se procesul de reverse osmosis, da, apa RO.

GUYS!!
Singura mea parghie de control o sa fie un bec ON/OFF si un filtru extern!
Chiar m-ajuta sa stiu cat de jalnic o sa fie setup-ul meu ? Suna demoralizant de-a dreptul.

Cati dintre voi ati stiut totul de la inceput, si ati luat-o riguros ?

Oricum, hai sa zic.. e ok totusi ca am retinut 2 reguli de baza. Ciclul azotului musai precum si schimbatul apei saptamanal, dar nu mai mult de 30%. Da, si ca nu se spala nimic cu sapun sau cu apa de la chiuveta.

Insa parca m-am demoralizat asa brusc.
Nu ma pot abona la un board intreg (as vrea de exemplu sa fiu notificat oricand apare un thread nou in boardul "Vanzari").

La topic am vazut ca ma pot abona (e jos in stanga un link mic) dar la board nu reusesc sa ma prind cum ?

Se poate ?
Super, e rezonabil. Multumesc pentru raspuns rep+1 de la mine.

Acum am 2 intrebari:
- Cat de 'messy' este sa cureti un filtru interior ? Am inteles ca atunci cand vrei sa scoti buretele, te trezesti cu toata mizeria ca se revarsa inapoi in acvariu. Am vazut ca multi prefera un filtru exterior, care pe langa faptul ca are mai mult burete (mai multe bacterii + mai multa putere de curatare) este si mult mai 'igienic pentru acvariu' de curatat.
Si ar mai fi o problema. La filtrul interior se spune ca poti regla jetul de apa pe orizontala suprafetei apei, si in asa fel obtii si aerare. Cu un filtru exterior se poate face aceiasi manevra ?
- Cu un set de testere (cum ar fi acesta: http://www.urbanpets.ro/product_info.php/cPath/21_251_315/products_id/1932?osCsid=eb87b31243c6257b6aed58d6fa40d625 ) cam cate masuratori se pot face ? Sa zicem ca vreau sa masor apa la 2 zile (la inceput o masor ca sunt curios cum evolueaza ciclul azotului, unde am vazut ca multe trebuie sa convearga spre zero dupa ce ating un maxim de potential, mai putin nitratii care se tot acumuleaza ma rog si schimbi apa des). Dar cate masuratori se pot efectua cu el ? In cat timp trebuie sa mai cumpar inca unul ?
Cu pestii nu cred ca m-am decis inca (probabil ca voi lua vreo 2 sanitari pt ca asa spune toata lumea, cam prin saptamana 1, 2 dupa ce dau drumul la acvariu sa mearga 'in gol'). In rest, am inteles tot de aici de pe forum ca sunt niste specii care mananca puietul - suna sadic - dar cine sunt eu sa ma interpun in fata legilor naturii

Intrebarea este: lasand la o parte acvariu + pesti + hrana - pe ce se mai duc banii ?
Trebuie schimbate pompele la juma de an ? Filtrul acela al carui burete trebuie doar spalat repede (am citit ca direct nu la robinet, clorul distrugand bacteriile de acolo), etc.
Ce se mai cumpara de obicei ? (nu stiu cum sa ma exprim, ca la un calculator). Ti-l iei, dar dupa aia mai iei un webcam, sau mai iei o imprimanta, sau se mai strica mousepad-ul si trebuie sa iei altul cu toate ca vor fi multi care zic ca lor le merge si pe birou, etc ?
Cam care sunt chestiile care necesita bani ? Nu ma refer la mancare (ca na, nu zice nimeni cand iei masina ca trebuie sa bagi benzina ca sa mearga). Dar de costurile reviziilor vorbesc multi - si mai ales dupa 2 ani sa zicem.

La intretinerea unui acvariu exista aceste 'revizii' ?
Nu stiu ce sa zic... pe de o parte as vrea sa incep repede, pentru ca de teorie vad ca m-am plictisit.
Adica cea mai mare dificultate mi se pare intre a mentine echilibrul intre plante sanatoase si alge. Prea multa lumina + prea mult fertilizator, sau invers, prea putina lumina si plantele nu consuma CO2-ul => incep sa creasca algele.
Si evident, exista pesti pretentiosi (am vazut si niste crustacee laudate parca) care mananca multe tipuri de alge dar le trebuie un PH mic (sa zicem), sau pesti mai putin nepretentiosi dar care mananca doar o parte si iar tre sa fii atent. Sau melci, etc.

Suprapopularea nu cred ca ma paste, prefer un acvariu cristal cu cativa pestiuti mici mici, decat unu full de pesti multicolor si mereu dezechilibrat.

Plus ca 'nesimtind' inca plantele, pestii, pot sa fac toate ecuatiile chimice si echilibrul din apa pe hartie, graficele cu CO2/lumina/fertilizator sau ph/temperatura/nitrati/nitriti si periodicitatea schimbarii apei, dar oricum nu se va brodi cu practica. Voi sti ce am de facut, dar neavand parghiile necesare de control (redus debitul la filtru poate, sau redus luminozitatea, sau scazut debitul de CO2 introdus) etc, oricum o sa fiu mai mult legat de maini.

Sa zicem ca mi-as permite sa dau vreo 2000RON daca ma stradui, sa iau un acvariu mai mare precum si o instalatie de CO2 si un regulator de PH dar dupa aceea incepe alergatura dupa pesti mai rari, mai pretentiosi, dupa plante mai jmechere, etc, cam cum e firea omului, nu e multumit niciodata
Asa ca ma temperez, incep cu 'sofatul pe Dacie' pana cand invat ce si cum. Am urmat cu diligenta sfaturile de a citi cat mai mult, dar sa stau asa 'pe uscat' si sa citesc e total nemotivant. N-am inca toata teoria in spate - dar parca mai cu drag voi citi daca vad acvariu nu ?

Ce, voi nu tot asa ati inceput ?
Am fost la un magazin aici in piata la Gorjului, si am gasit un acvariu Jewel de 54L (240RON) care are un filtru interior stratificat cica (cu bureti de diferite consistente pusi unul peste celalalt si in fiecare pot sa bag cate ceva: intr-unul carbune activ, in altul altceva etc).

Mi-a zis ca imi mai trebuie o pompa de aer exterioara si doua furtune cumparate - unul mai lung, care sa duca aerul de la pompa undeva pe fundul bazinului, si inca unul - special cumparat - care distribuie aerul uniform pe toata lungimea lui (zicea ca pot sa-l pun in lungul acvariului, sau circular in jurul unui castel etc - sa se vada bulele frumoase.

Probabil o sa-l cumpar in cateva zile (pe luni / marti) si sa-i incep ciclul azotului. Din cate am inteles pe forum, ar trebui dupa vreo saptamana sa cumpar niste pestiuti sanitari rezistenti la parametrii instabili inca - si abia dupa inca 2 saptamni sa iau pestiutii clasici.

In total cred ca ma costa 4mil.

Cel mai complicat mi se pare insa cu plantele nu inteleg nimic deocamdata. Numa chestii in latina, habar n-am cat cresc fiecare - si ce inseamna butelie de CO2 si MAI IMPORTANT daca se poate fara. N-am chef sa am acvariu de 60 de L si un spatiu echivalent cu toata aparatura aditionala

Mai citesc!
Am inceput sa-mi fac o idee cam cum trebuie sa incep. Multumesc pentru link Mitica, a fost foarte util pentru ca sa-mi fac o idee de preturi pentru chestiile profesioniste (sau ma rog, par profi, eu habar n-am )

Pentru ca toti cei cu experienta recomanda un acvariu mai scumpic, precum si utilitare bune, intrebarea este.. se merita oare investitia ? Decat sa dau 5-6 mil pe un acvariu bun, si inca vreo 5-6 pe echipamente (pompe, filtre, neoane, comutatori automati) etc, cred ca o sa incerc sa-mi fac mana pe ceva ieftin. Nu de alta, dar daca imi dau seama ca sunt incapabil, atunci nu-mi va pare rau dupa investitie.

Asa ca o sa iau din piata un acvariu de 60L volumul sticlei (probabil 45-50 reali) si singura investitie mai serioasa o s-o fac intr-un filtru exterior (care aici am inteles ca ar fi recomandat acvariilor mari). Probabil la asta mic al meu va fi arhisuficient.

Sper ca cu maxim 4mil sa am un 'startup'.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com