[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Message
Pai si carbonul? Unde e carbonul?
Ai sarit carbonul din lista aia detaliata, desi apare ca macronutrient initial... Eu zic ca merita si el 2-3 cuvinte, macar pentru ca fara el nu am exista. Da' deloc.
Discusi in plantat. Of, of, of...
Visul de argint al oricarui acvarist. Sa vedem cum evolueaza.

Aia e o alga usoara. O sa crape repede in acvariul asta daca o sa il tii curat si o "ajuti" si cu o indepartare mecanica. Stii tu, de-astea: creionu' de lemn, periuta de dinti (alta decat aia pe care o folosesti pentru dintii tai. Cel mai bine merge cu a soacrei ). Probabil in setup-ul precedent neglijasei un timp schimburile de apa si aveai dezechilibre majore.

Nu zic prea des chestia asta, dar daca mergi pe tropica si are NP, lasa (un timp cel putin) aditia separata de macro. Mergi doar pe fertilizantul Tropica.

Toate cele bune!
Clatit? Am fiert la buturugi si la nuci de cocos in apa cu sare de am terminat buteliile din casa si tot iesea apa maronie din ele. Dupa cum arata, eu zic ca e de la lemne.
Spala filtrul daca s-a colmatat, cu grija, in apa din acvariu, sa nu deranjezi prea mult coloniile de bacterii. Fa un timp niste schimburi de apa mai dese.
Gupu' ala asa sta tot timpul? La suprafata cu gura dupa aer?
Nimanui nu-i convine sa fie dat direct cu easycarbo sau orice alta forma de glutaraldehida. Este o otrava foarte puternica si omoara cam tot ce e viu. De fapt, tehnic vorbind, distruge cam tot ce e organic. Se foloseste prin spitale si cabinetele stomatologice ca dezinfectant, si in agricultura la dezinfectia grajdurilor, bateriilor avicole etc. Omoara atat bacterii cat si fungii.

In acvariu, asupra staghorn-ului va avea efect, pentru ca asa face ea. Omoara algele rosii, la un anumit dozaj. Dar data direct va omora si muschiul. De asemenea va omora si bacopa. Daca n-a murit pe loc nu inseamna ca i-a placut. E planta, nu tamplar . Nu te astepta sa cada din picioare...

Si eu te sfatuiesc sa ramai la dozajul si modul de intrebuintare de pe eticheta. Iti zice un om care a folosit trei feluri de glutaraldehida, cam in orice doze iti poate trece prin cap.

Toate cele bune.
Ar fi fost buna o poza, ca sa vedem ce vrei sa tunzi, cum arata planta si cum anume a ajuns la 5-6 cm. Prietenii stiu de ce...
In general se tunde lasand in substrat radacinile si un strat cat mai mic de frunze. Daca radacinile sunt sanatoase, covorul isi va reveni repede, poate chiar mai frumos decat inainte.
Altfel, daca nu o tunzi, frunzele dinspre suprafata vor ajunge sa le umbreasca pe cele de jos, care incet-incet vor intra in descompunere.

Toate cele bune.
bitanu wrote:Multumesc colegu! Dupa ce am citit, am luat legatura cu Ciprian si m-a lamurit. CONCLUZIE: aceasta planta infloreste propriu-zis doar in stare emersa. In stare submersa asa cum este ea in acvariu cam ramane la stadiul de tije florale. Este o raritate cand din aceste tije poate creste o noua plantuta desi parerile sunt impartite despre modul de inmultire al plantei. Am gasit pe net alte doua metode de inmultire(cica ceva mai sigure): cazul in care iese o noua planta de langa planta mama si cazul in care se taie in mai multe parti planta matura cu ajutorul unui cuter sau bisturiu.


Nu vreau sa te dezamagesc, este o planta foarte frumoasa. Una dintre preferatele mele. De fapt una dintre PUTINELE mele preferate. Dar...
...Te-a lamurit complet? Ti-a zis si ca planta asta e ciufuta si are obiceiuri ciudate? De genul, da o tija florala. Dupa cateva zile mai da doua tije, dupa inca cateva zile mai da inca 3-4 tije florale. In tot timpul asta, nu mai da DELOC frunze. Incet-incet, natural, frunzele vechi mor si planta ramane doar cu tijele florale. Inevitabil, in cele din urma, planta moare definitv, ca sa zic asa...

Da, unii sunt norocosi si dintr-o tija florala ii da o noua plantuta. Totusi asta se intampla destul de rar.
Ambele metode de inmultire, fie ca iese o noua planta langa cea initiala (lipita practic) fie ca doar vrei sa tai planta mama, tot cu o lama foarte ascutita se fac. Bisturiu, cutter etc. Dar daca a apucat sa infloreasca, efortul e tardiv si inutil. Evident, asta doar daca nu zice Ciprian altceva.

Motivul este foarte simplu. In natura, planta creste in orezarii, printre firele de orez, cam ca balariile noastre printre lanurile de grau/porumb. Adica nici imbracata nici dezbracata, nici calare nici pe jos, nici emersa, nici submersa. E asa de versatila ca nu mai stie nici ea ce conditii prefera. In acvarii, uneori, creste si in sticla pisata alteori nu merge nici in cele mai scumpe substraturi. E in mare parte chestie de noroc.
Majoritatea celor care o vand o vand din culturi emerse hidro sau aeroponice. Bineinteles, adevaratii meseriasi (cum este colegul nostru Ciprian) o cresc submers.

Toate cele bune.
Atata timp cat problema e reala, nu se pune problema de pisalogeala. Deci nici o problema. Intreaba pana te lamuresti complet.

Intr-o solutie la echilibru (asa cum, in principiu apa din acvariu), indiferent de kh, daca dizolvi 100ppm CO2, vei avea 100ppm de CO2. Daca ai avea o alcalinitate data de o alta substanta, sa zicemm NaOH, atunci ar fi o problema, pentru CO2-ul tau ar reactiona cu hidroxidul si ar forma un carbonat, din care plantele si-ar lua carbonul mai greu. Dar duritatea carbonica e data de carbonati, iar CO2-ul este anhidrida acidului carbonic. El nu va reactiona chimic cu, carbonatii.

Deci daca ai kh = 1 si dizolvi 100ppm CO2 vei avea fix 100ppm CO2. Daca ai kh = 10 si dizolvi 100ppm de CO2 vei avea tot 100ppm de CO2. Sigur, ma refer la valori momentane pentru ca daca luam in calcul si schimbul de gaze cu aerul, totul devine un sistem dinamic. Ce swing se va mai intampla acolo este cel al buffer-ului si anume trecerea carbonatilor in bicarbonati si invers. Dar atat. kh-ul va ramane acelasi.

Ce va face pH-ul in timpul asta e cu totul alta poveste. Adica va varia foarte mult in apa cu duritate carbonica foarte mica si foarte putin in cea cu duritate carbonica (kh) foarte mare. Dar inteleg ca, deocamdata, nu pH-ul e problema ta ci Kh-ul.

Tabelul tau se referea la cantitatea de CO2 necesara in apa pentru a mentine ionii de calciu in solutie. Presupun ca de fapt e vorba de aciditatea apei data de CO2 (si de nimic altceva) necesara ca sa nu-ti precipite carbonatii. Stiu ca ma repet, dar nu vad ce legatura are asta cu aditia de CO2 in acvaristica. Cred ca m-ar interesa foarte tare daca as fi speolog si as studia formarea stalactitelor.

Toate cele bune.
Salut si bine ai venit pe forum.
Aditia de CO2 te va ajuta in lupta cu algele, dar nu iti va scadea kh-ul ci pH-ul.

Toate cele bune.
Asta s-a vrut o intrebare capcana?

In caz ca ma insel si intentiile tale sunt ok, pe scurt, tabelul ala nu prea are nici o legatura cu ce incercam noi sa facem in acvariu. Poate avea o legatura cu solubilitatea CO2-ului in apa la diverse nivele de duritate carbonica. Altfel, sincer sa fiu, nici nu prea inteleg de ce e mentionat intr-un articol de acvaristica. Da, CO2-ul se va dizolva mai greu intr-o apa cu duritate carbonica foarte mare. Si? De asta avem aditie de CO2, de asta avem ph metre/controllere si testerele vizuale permanente.
Despre teoria in sine, mai multe discutii poti gasi aici.
Revenind la intrebarea ta initiala, repet, trebuie sa folosesti in tester apa de un kh cunoscut (uzual 4) in care nu ai dizolvat nimic altceva, in afara de carbonati si bicarbonati.

Nu stiu cum altfel sa mai zic.

Reformulez si rugamintea: treci pe la rubrica "Despre noi" sau urmatoarea ta postare va fi ultima.

Multumesc.
Toate cele bune.
Imi cer scuze tuturor, dar, din motive personale nu prea mai am timp sa si raspund pe forum. Asta nu inseamna ca nu stau cu ochii pe voi. Acum pentru ca mi s-a atras atentia mai direct, o sa incerc sa ma re-bag in discutia asta.

In primul rand, multa lume noua, multe intrebari... mai noi sau mai vechi. Bine ati venit tuturor celor noi! Sau, ma rog, "noi" fata de mine si de alti mosi de pe aici.

Revenind la oile noastre:

Avand in vedere ca dioxidul de carbon liber in apa variaza in functie de duritatea carbonica...

Pai nu prea. Introduci CO2 in apa si acesta influenteaza pH-ul. Influenta lui asupra pH-ului este mai mica sau mai mare in functie de valoarea kh-ului, care actioneaza ca un buffer. Cu cat ai un kh mai mare cu atat mai mica va fi influenta CO2-ului asupra pH-ului si reciproc.

ex la un KH =4 vom avea nevoie CO2 liber in apa de 0,96Mg/l in timp ce la un kh = 16 de exemplu vom avea nevoie de 61,8 Mg/l

Vom avea nevoie de atata sau atata CO2... ca sa ce? Aici m-ai pierdut. Noi avem nevoie, pentru plante, de 30-40 ppm CO2, in functie de preferinte si de metoda de fertilizare a fiecaruia. Nu zic ca nu ai dreptate, pentru ca eu chiar nu inteleg ce ai vrut sa zici. De unde ai luat valorile alea al CO2? Poate ma repet. Noi introducem CO2 in apa si acesta afecteaza pH-ul in functie de valoarea kh-ului, nu invers.

Daca vrei un raspuns mai pe larg, lamureste-ne ce e cu valorile alea, sau mai bine reformuleaza cumva, plecand de la ideea ca ceea ce introducem si controlam in bazin e CO2-ul, nu kh-ul.

Daca nu vrei un raspuns mai pe larg, ci pe scurt foloseste solutie de kh 4. Daca ai dubii legate de informatia in sine incearca si asa. Primele cateva link-uri ar trebui sa fie acoperitoare.


In cu totul alta ordine de idei, te rog, da o fuga pe la rubrica "Despre noi", ca sa fim cu totii mai relaxati.

Toate cele bune.
Au mai ramas la vanzare DOAR urmatoarele:

- Sterilizator UV JBL Aqua Cristal UV-C 9W - 230 lei
- JBL Filter Bags - cutie cu doua bucati nefolosite deloc. - 10 lei

Drept pentru care am modificat si titlul topicului.
Acvariul despre care era vorba initial (vezi postarile de mai sus) mai e inca in curte si maine (vineri) merge la gunoi.

Toate cele bune si voua.
Nope. Nu s-a dat. E inca in curte.
Nu e nimic personal, dar nu dau telefonul necunoscutilor. Si pe tine nu te cunosc, desi vad ca esti din CT.
Daca vrei ceva, zi-mi pe pm.

Toate cele bune.
Substratul ADA care mai este in acvariu chiar este cel care era candva la vanzare si pe care l-am retras, pentru ca, avand in vedere conditiile in care a stat, nu stiu cat de "ADA" mai e. Si eu nu vand lucruri pe care nu sunt sigur, cu atat mai putin ciurucuri.

Da, il voi da celui care vine sa ia acvariul. Ma mai gandesc daca tot in banii astia o sa dau si plantele care au crescut intre timp in el (niste HC si niste Eleocharis parvula). Realizezi ca 50 de lei pentru un acvariu de 100 si ceva de litri din sticla de 8mm + aproape 2 saci de AquaSoil Amazonia, e un pret derizoriu. De fapt cred ca derizoriu e putin zis.

Na ca am facut curatenie. Sper ca acum e putin mai clar.
Toate cele bune.
Sulfatul de magneziu e anhidru?
Doar ce e in prima postare mai e valabil. Nimic altceva. Fac aici "paste" pentru cei care nu au inteles:


Vand acvariu 144 litri brut, impreuna cu tot ce mai am pe langa el. Se vand:


- Acvariul mare (144l) in sine plus capacul oglinda. - 50 lei
- Sterilizator UV JBL Aqua Cristal UV-C 9W - 230 lei
- mai mult de jumatate de sac de PowerSand - 50 lei
- ADA Iron Bottom (cutiuta sigilata) - 50 lei
- JBL Filter Bags - cutie cu doua bucati nefolosite deloc. - 10 lei
- Aspirator de substrat - 0 lei (bonus pentru cine cumpara ADA Iron Bottom sau PowerSand, oricare vanzare se intampla prima)

Atat a mai ramas. Nimic altceva.


Toate cele bune.
judex, stii foarte bine ca nu la opinia exprimata ma refeream, ci la modul de exprimare. Nu trebuie sa imi dai mie citate referitoare la nimic din ce tine de NEtiquette, citate "emanate" de oameni care abia au auzit de internet si de dialogul virtual cand eu scriam aplicatii web. Hai stai on-topic, te rog. Nu asteptam un raspuns, oricum. Intrebarea era retorica si nu avea decat rostul sa te faca sa te opresti din glume ieftine, offtopic, la care razi doar tu.

Raspunde-mi si acum, sa vezi tu ce-mi cere traditia virtuala sa fac, dupa aia.

Toate cele bune.
Care e ideea, judex? Vrei sa ma enervezi, sau doar ai probleme cu tastatura?
Recomand cu caldura combinatia urmatoare:
- Reductor de CO2 pentru uz acvaristic produs de o firma de care ati auzit. Nu chinezarii, nu reductoare pentru bere.
- Electrovalva auto pentru GPL + alimentator de 12VCC.

Daca ii suna cuiva a bricolaj ieftin va asigur ca nu e asa. Electrovalva auto este mai ieftina decat cea pentru acvaristica (sau asa era ultima data cand am verificat) si, cu siguranta, din motive de safety, este mult mai sigura si mai reliable decat orice electrovalva hobby, oricat de profesionala. Parerea mea. Aaaa, si faza cu "mi s-a ars bobina si a ramas circuitul deschis" nu se va intampla niciodata, pentru simplul motiv ca electrovalva e pe sistemul normal inchis.

Toate cele bune.
 
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com