[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dorin_st
Forum Index » Profile for dorin_st » Messages posted by dorin_st
Message
recomand ca la iesirea pompei in display sa folosesti ceva fittinguri care se mufeaza unul in celalalt, ca cele de pvc, in unghi de 90, sau unghi mai mare, astfel incat sa poti directiona cat de cat curentul. Nu stii cum se va comporta pompa in pozitia respectiva.

Referitor la racire, cred ca o baterie de 3 coolere e prea mult, tin minte ca pe vremuri am facut un test cu un ventilator de 92 mm care mi-a racit apa de la 29 grade la 24 grade pe un bazin de 45x45x45. Acum nu ma intreba si alte detalii, ca a fost demult treaba asta,
Hai ca solutia cu racirea pe fundul acvariului ar fi ok si cu ingineria de care iti spuneam eu, reverse flow undergravel filter

De marmura stie cineva cum sta cu transferul termic?
Ricardo, nu te lua dupa ei ) Eu zic sa faci fante orizontale, nu dinti de pieptan. Eu asa facusem la un compartiment de filtrare, de 10 x 10 x 30 cm, pe o latura de 10 cm am pus dinti, si pe celelalte 2 laturi cate 2 fante de 5 mm, si intra apa suficienta, flow de 1000 litri pe ora, cu pompa jbl proflow 1000

hai, fa o schita si cu fante orizontale, si supunem votului
nu merge cu plasa, se jegareste repede, parerea mea.

Flow-ul nu are cum sa se piarda, flow-ul ramane acelasi unde se se duca, atat cat impinge pompa, ala va fi flow-ul. Daca prin dintii aia nu poate sa treaca flow-ul respectiv, atunci pompa va sui apa peste dinti. Apa isi gaseste intotdeauna loc sa treaca )

Din cate am inteles, koala va folosi vechiul acvariu pe post de apa de osmoza pentru sistem de reumplere. Din experientele mele, racind apa cu ventilator, deci evaporare mare, 30 litri i-ar ajunge 3 saptamani. In cazul lui, cu capac si alte nebunii de racitoare, cred ca o sa uite sa puna apa in acvariul ala.

koala wrote:L-am invitat pe Dorin sa participe la discutie, am incredere ca poate lamuri lucrurile...


Hai multumesc de invitatie.
Sa o luam pe rand, Color Rendering Index. De la CREE au aparut leduri cu acest indice specificat. Ca punct de referinta se ia lumina naturala, a soarelui, care este de 5000-6000 Kelvin, CRI 100. Indicele CRI e important la fotografie mai mult, unde oamenii lucreaza cu o singura sursa de lumina. Discutand despre leduri, aici se schimba treaba, ca avem leduri rosii, albastre, verzi, alb cald ( 3000 Kelvin ), daylight ( 6500 Kelvin ). Temperatura de culoare, Kelvinii, sunt dati de proportia Red Green Blue pe care o emite ledul respectiv. In specificatiile ledurilor CREE puteti vedea ca la ledul de 3000 Kelvin avem o porportie egala de albastru si rosu, pe cand la ledul de 6500 Kelvin avem considerabil mai mult albastru, de asta si lumina este mai rece. Discut de albastru si rosu pentru acestea sunt principalele radiatii de care trebuie sa tinem cont cand e vorba de fotosinteza.
image

De ce la reef-uri folosim surplus de leduri albastre si UV? Pentru ca lumina in mediul lor natural abunda in radiatie albastra, rezultand o temperatura de culoare mai mare, 10-15-20 000 kelvin, in functie de adancimea la care se situeaza coralii.
La plante e aceeasi treaba, eu unul nu consider ledurile de 2700-3000 Kelvin, CRI 93 ca fiind ideale pentru cresterea plantelor, ci o combinatie intre acestea si leduri daylight, si e simplu sa deduceti si voi acelasi lucru uitandu-va pe graficul cu spectrul luminii, rata de fotosinteza si de absorbtie.

Referitor la ledurile de 1-3 W si ledurile 10-50 W, treburile stau in felul urmator. Ledurile de 1-3 W vin cu o lentila montata, 120-90 grade, si exista lentile optionale pentru ele ( 80, 60 ... 8 grade ). Ledurile de 1-3 W pot fi distribuite pe orice suprafata, pe cand ledurile de putere mai mare contin diodele montate una langa cealalta, nu exista dioda de 10 W, ci sunt 9 diode de 1W si tot asa. Din ce am testat eu, ledurile de 10 W sunt ok pentru acvariile marine, care au nevoie de o lumina puternica, chiar un prieten a facut si niste masuratori PAR iar rezultatele au fost foarte bune, insa pentru acvariile de apa dulce, treburile se schimba putin.

Aici aduc in discutie si unghiul de reflexie al ledurilor, unghi de tip lambertian.

image

Intensitatea maxima a luminii este fix in fata ledului, mergand spre laterale, intensitatea scade. De aceea la ledurile de 1-3 W se folosesc lentile, pentru a creste puterea de patrundere in apa, pana la adancimea dorita. In cazul ledului de 10 W, avand 9 diode de 1W montate intr-un centimetru patrat, tinand cont de unghiul de reflexie al acestora, 160 grade, pentru ca nu au nici un fel de lentila, si de faptul ca intensitatea maxima este in fata ledului, rezulta o lumina patrunde mai bine pana la adancimea dorita, lucru bun in cazul acvariilor de reciv.

Neavand nevoie de lumina asa puternica, pentru acvariile plantate (rezonabile ca dimensiune) cred ca cel mai bine e sa se foloseasca leduri de 1-3 W, pentru a obtine o lumina uniforma in tot bazinul. Bineinteles ca se pot folosi leduri de putere mai mare, in functie de dimensiunea bazinului si a coloanei de apa. Ca idee, atunci cand folositi doua tipuri de leduri (alb rece si alb cald, sau alb cald + albastru), v-as recomanda sa montati aceste leduri cat mai apropiate, pentru a obtine lumina dorita ( de exemplu 3 leduri 3000K + 1 led albastru in centrul lor, doar ca exemplu, nu am testat sa vad exact ce lumina reiese)

Pentru ca timpul nu mi-a permis sa testez, stau cu un acvariu mic gol, si cu ledurile alb cald si alb rece pentru el nemontate. Vreau sa fac un tesc pentru cresterea plantelor, cand o sa-l pornesc o sa prezint aici concluziile.

Atentie la racirea ledurilor, lasati la o parte ce a facut producatorul si asigurati-va ca ledul sta rece. Ledurile nu se ard brusc, ci isi pierd din intensitate si ajung niste lumanari.
Comentariile lui SERVICE ELECTRO nu au legatura cu acvaristica, probabil el merge pe principiul: daca la un led de 1 W nu te poti uita, atunci clar ca la unul de 3 W ba, iar un led de 50 W clar e tata lor. Neavand legatura cu acvaristica, unde noi avem alte pretentii de la leduri, se schimba treaba, el are o perceptie, noi alta. In functie de destinatia lor, ledurile se pot monta in n feluri, ideea este sa indeplineasca scopul pentru care sunt montate acolo.

hai ca am scris o groaza, mai revin cu comentarii daca e nevoie
flegma cu muci ))))))) mor de ras. ) trebuie sa iei doar un bat mai ferm si sa o zgandari la baza, se desprinde destul de usor. Eu toate anemonele pe care le-am adus anul trecut le-am adus desprinse. Atentie la tentacule, pisca rau de tot, eu m-am trezit cu 2 tentacule rupte pe mana, initial s-a invinetit pielea, ulterior a facut coaja ca si cand ar fi fost rana deschisa.
Esti informat, ma gandeam eu. Deci o hraneste numai cu delicatese, foarte bine. Si eu am avut cateva anemone aduse, le-am impartit la lume, nu mai stiu ce mai fac

Apropo de scoici, cand mergem si noi pana la vecinii nostri? http://www.dalboka.bg/Dalboka/RO/restaurant.html
Anemonele sunt "anemonia viridis". Daca pleaca, urzica tot in cale. In fine, la tine mai greu sa gaseasca ceva in cale in ditai bazinul ) Se deplaseaza doar pe pietre, pe nisip nu se deplaseaza, daca vrei sa le izolezi le poti pune cu piatra lor pe nisip. Si mie mi-au placut foarte mult, vezi ca trebuie sa le mai dai de mancare din cand in cand
koala wrote:1) A trecut Dorin pe la mine si am apucat sa terminam "capacul luminos"

- montat 4 ventilatoare de 120 mm pe radiatoare... acum pot sa dau lumina la maxim, nici o sansa sa se incinga ledurile ,
- inlocuit "cutia cu potentiometre"... imi facea figuri canalul de albastru, asa ca Dorin a hotarat ca le inlocuieste cu totul.


Merci Dorin, pentru sfaturi, ajutor si disponibilitate!


Cu placere domnule Koala. Mi-a placut cum se prezinta acvariul tau, date fiind condititiile de temperatura. Incearca sa-l mai colorezi cu corali moi. Eventual, daca in acvariu sunt curentii prea puternici, poti sa-ti faci si o cutiuta de plexy in care sa pui fragurile la lipit pe pietricele mici, cutiuta pe care sa o pui la suprafata acvariului, cu ceva gaurele prin ea.

Spor in continuare.
Cum au sarit pestii, tu nu ai capac? Plus ca parca ai si intarituri laterale, pestii sar in general pe langa sticla, ar fi trebuit sa dea cu capul de intarituri ...

Cu GSP si cu toti coralii moi ti-am dat solutia: initial ii prinzi pe pietricele cat mai mici cu ceva fir, ata, ce vrei, in 2-3 zile se lipeste singur, natural, iar apoi poti face lipitura cu power gel intre pietricica de care e prins coralul si locul unde vrei sa stea.
Cornierul de pvc se gaseste in magazine gen Brico, de obicei pe langa cornierele si profilele de aluminiu
Albulescu, ce haios e. Poate te vad si pe tine prin Grecia cu plasa dupa tine cum te balacesti pe la mal) Sa se mai acomodeze un pic sa vezi ce dungi albastrui face pe cap si pe corp
Tripterygion tripteronotus este cel roscat. Vad ca se face de 8 cm, deci e ok pt bazin, si se gaseste si in marea neagra Mai nasol e ca serveste copepode la mic dejun, pranz si seara
Da, frumos stand, frumoasa lampa, frumoase reactoare.

Cu racirea ce faci?
Sa-ti traiasca si sa se face mari iti mai aduc si din urmatorul concediu;)
Aia ma gandeam si eu, n-am fost inspirati sa facem poze cand am probat. Eu ce-i drept eram mai mult transpirat, nu inspirat, de cat am tras de fire,cositorit si insurubat )
Probabil primele poze vor veni dupa ce monteaza si plexyglassul de protectie in fata ledurilor
Da, trebuie testat si cu lampa pornita, cu toate acareturile puse pe pozitie.
Asa mai da, e de bine.

Cu temperatura cum stai, cu toate pompele si filtrele? Ma gandesc la un controller de temperatura pus pe ventilatoarele din capac, dar ar trebui testat cat racesc si cata apa evapora.
Iar incepi cu Lepsa? Pe koala nu-l atragi decat daca ai si vreun traseu de offroad, parerea mea
Cum sa-i explicam focsaneanului ca aripioarele alea picante nu sunt aripioare cu ardei iute ... daca se prinde despre ce aripioare vorbim noi aici e posibil sa nu mai vrea, el nici cola nu bea Hai gata ca mi se face foame Sigur vine Ionut in Bucuresti dupa concediu, ca o sa fie bronzat si o sa dea bine
 
Forum Index » Profile for dorin_st » Messages posted by dorin_st
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com