Cu pH minus nu o sa rezolvi prea multe si nu e indicat sa il folosesti daca nu sti ce faci.
Nu ne-ai spus ce KH are apa, este important, dar cu siguranta este mare. Solutia cu
turba este una buna, dar e greu de implementat si iti trebuie ceva experienta pentru asta,
si ai nevoie si de un filtru extern asa cum bine ai precizat. Poti sa pui turba sin intr-un
ciorap de filtrare si sa o introduci in acvariu, dar trebuie sa ai curenti suficient de puternici
ca sa se vada ceva. Solutia cea mai usoara este o instalatie de osmoza, si combini apa de
osmoza cu apa de la robinet ca sa ajungi la un KH si un pH pe care le doresti. Si aditia de CO2
iti mai scade pH-ul, dar cum probabil ai KH-ul foarte mare nu vei reusi numai cu CO2.
Pe scurt apa de osmoza este raspunsul.
O seara placuta,
Dragos
P.S. treceti locatia la profil sa stim si noi de unde esti.
Bravo, felicitari si sa il folosesti cu spor Chiar daca sint fan Canon, nici Nikonul nu e mai prejos, acum nu mai poti spune
ca faci poze cu sapuniera. Si vorba lui Lucian, asteptam poze faine, pina la fotografii
mai ai
Da, foarte frumos si curat bazinul. Bravo! Daca reusesti sa mentii parametri apei in limitele normale in urmatoarele 3-4 luni si adaugi
cu moderatie diversi corali, nu toti odata, vei avea un bazin exceptional. Rabdarea este una
din cheile succesului.
Este diferenta intre cele doua pompe. Si ma explic imediat. O pompa de debit de 60 de litri pe ora
nu va trece prin filtrul tau probabil nici 1-2 litri. O pompa de presiune de 60 litri pe ora si care
probabil lucreaza la 3 bari (daca este ca cea de la osmozoare) iti va trece 60 litri pe ora prin
materialele filtrante. Nu stiu cati litri de material filtrant ai, dar spre exemplu in cazul meu,
la 5 litri de denitrate am o pompa de 2000 litri care merge la minim, adica 1000 litri si i-am
mai redus si eu debitul cu un robinet in asa fel incat sa imi scoata in jur de 50 litri la iesirea din
reactor. Daca as scoate mediile filtrante din reactor la iesire as avea probabil 400-500 de litri
pe ora. Pe cand la pompa de presiune vei avea 60 de litri pe ora indiferent daca ai medii filtrante
sau nu. Posibil eventual ca fara medii filtrante la cea de presiune sa ai undeva la 80-100 de litri,
dar diferenta nu e mare. Ar trebui sa scrie pe pompa ce si cum.
O seara placuta,
Dragos
LE si o alta diferenta este ca o pompa de presiune ridica apa mult mai sus decat o pompa de debit.
Am si eu un chiller la acvariul cu discusi care e in mansarda si e ok, si totusi e cald de mori
acolo, dar apa sta la 27 de grade. La reef nu folosesc chiller, nu am unde sa il pun in primul
rand, si am preferat sa dau drumul la aerul conditionat din camera de cand au venit caldurile
si am 23 de grade in camera si 25,5 de grade are apa din acvariu. Cred ca un aer conditionat,
daca exista in camera respectiva, e mai simplu si mai ok de folosit decat un chiller. Un chiller
isi face sens in cazul in care poti sa il instalezi astfel incat sa scoata caldura in afara camerei,
altfel va merge aproape continuu si va fi foarte cald in camera.
Daca ventilatoarele iti evapora suficienta apa incat sa ai o temperatura de 26-27 de grade nu
ramane decat sa iti iei un dezumidificator si ai rezolvat problema. Sau dai drumul la aer conditionat.
Dar nu mai face aceeasi treaba cu pietre mari. Pentru canistre dimensiunea ideala este intre 10 si 20 mm.
Cu cat sint mai mari pietrele cu atat intra mai putine ca si volum.
Poti folosi fara probleme spartura de lava, dar ar fi bine sa folosesti un calibru de aproximativ
10-15 mm si nu stiu daca Adrian Jivulescu are acest calibru. Daca folosesti calibrul mic, cel
pentru substrat de care vorbeste Lucian, e posibil sa iti reduca mult din debitul canistrei.
O alta varianta convenabila ca pret este Siporaxul, gasesti la 24 de lei litrul aici:
Ar trebui sa sti ca pestii nu se tin in bol, si ca ar trebui sa ai oarece filtrare pe care nu o
poti face in bol. Si ca nu ai nevoie de plante de plastic. Un acvariu micut de 10 litri cu
un filtru micut (eventual un HOB) si una doua plante naturale ar fi o casa mult mai placuta
pentru pestisorul tau. Asta e parerea mea.
Daca tot a venit caldura si a inceput sa se evapore tot mai multa apa din acvariile noastre,
cu ajutorul unor ventilatoare care bat spre suprafata apei sau fara, sa discutam putin despre
evaporare. Mai ales ca a aparut o observatie interesanta facuta de Bitanu si se pare ca nu
toata lumea intelege despre ce e vorba in propozitie.
In momentul in care se evapora apa (procesul de evaporare e natural si are loc datorita
temperaturilor ridicate) nu se evapora decat "apa pura" (H2O), ceea ce mai este continut
in apa, carbonati, bicarbonati, saruri, minerale etc. nu se evapora. Si atunci are loc urmatorul
fenomen: cantitatea de carbonati si bicarbonati (spre exemplu) care ne da KH (duritatea carbonica)
ramane aceeasi dar volumul de apa scade. Presupunand ca se foloseste apa de la robinet
(cu un KH pe care de obicei il cunoastem si care este destul de stabil) prin completarea apei
evaporate cu apa de la robinet vom avea o crestere a KH-ului. Si sa ma explic mai pe intelesul
tuturor: presupunem ca avem 100 litri de apa in acvariu cu o duritate de 10 grade germane,
ceea ce inseamna 179 mg/litru si in fiecare zi se evapora 1 litru, in 10 zile se evapora 10 litri si
cantitatea de apa devine 90 de litri, dar cantitatea de carbonati si bicarbonati ramane aceeasi,
cantitatea de KH fiind 179 mg * 100, dar cum avem doar 90 de litri KH-ul va fi 179 * 100 / 90 =
= 198,88 mg/litru adica 11,11 grade germane (1dKH = 17,9mg/litru). Nu am luat in calcul consumarea
de carbonati si bicarbonati datorita diverselor procese care apar in acvariu. Prin completarea
cu apa de la robinet care are un KH de 10 (presupunem ca e stabil) a celor 10 litri de apa
evaporati vom avea un KH final la 100 litri de 10,9. Nu am luat in calcul faptul ca atunci cand
este cald inclusiv apa de la robinet are un KH mai mare (datorita aceluiasi proces de evaporare)
si astfel ne trezim ca dupa o luna de completari avem un KH mai mare in bazin.
Calculele de mai sus sint valabile pentru orice se afla in apa, nu umai carbonati si bicarbonati.
Singura varianta pentru a evita aceasta modificare a valorilor apei este de a folosi pentru
completare apa de osmoza. Asta este unul din motivele pentru care la acvariile marine se foloseste
pentru completare apa de osmoza. Daca nu s-ar folosi apa de osmoza si s-ar folosi apa sarata
foarte repede salinitatea s-ar modifica in bazin, ceea ce trebuie evitat (fluctuatiile de salinitate
si KH sint primii dusmani intr-un bazin de apa sarata).
Eritromicina decicleaza, omoara bacteriile fara deosebire. Nu te arunca sa folosesti eritromicina.
Eu nu cred ca este cianobacterie, mai degraba sint diatome, care se fac de la prea multa lumina
si ceva silicati in apa. Mai asteapta si parerea altora.
CristiCP wrote:
@Gabriel:O sa mai bag o piatra sau doua,undeva in spatele coloanei din dreapta.
E un pic cam tarziu acum, dar cred ca ai solutie: eu as face un platou din piatra vie intre cele
doua coloane, lipit de geamul din spate. Solutia ca sa lipesti piatra de geamul din spate e mai
complicata acum, cand ai apa in acvariu, dar poti sa faci un suport mic, cu doua brate pe care
sa il agati de marginea de sus a geamului din spate, si pe acest suport sa pui o piatra plata,
pe care poti sa pui corali, de preferat SPS Suportul se poate face din plexi.
O zi buna,
Dragos
LE poti sa faci o poza din lateralul acvariului?
LLE iar cutia de la overflow o poti imbraca in GSP, cateva bucatele de GSP lipite ici si colo se vor
intinde in cateva luni pe toata cutia.