[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
pesticu wrote:asociatie sau nu, club sau gasca, important e sa reusim sa ne stringem la o birfa....o bere....s.am.d.p

Cu prima ocazie. Dar, stai sa-mi lipesc si eu sticla

OT Bai ce misto se vad pestii la tine. Ai cam multi, dar e superb. Abia astept sa-i vad pe viu. mai ales ca unele persoane, s-au plans ca nu ai setat white balance-ul corespunzator

Sa ne auzim cu bine.
pomi wrote:Si uite asa, usor usor, facem asociatia africanistilor din Romania

Ar fi o chestiune, asta cu africanistii... Pomi e o idee interesanta ce merita explorata la un moment dat.
Ma bag si eu... in asociatie, evident.
Salutare si bine ai venit!

La un acvariu de dimensiunile astea, iti trebuie geam float (normal, transparent) de grosime 12mm, cu intarituri, ca sa fii sigur, cu copiii. Dar si asa daca este lovit cu un corp dur, se poate sparge, asa ca e bine sa fie supravegheati copilasii.
De lipit se lipeste cu silicon, si aici cel mai recomandat este Dow Corning 881. Este regele siliconului de acvariu.
Informatii suplimentare gasesti la tot pasul, pe forum, pe net, mai intrebi aici etc
Eu imi lipesc maine un acvariu de 180 x 60 x 50cm. Ce sa-ti zic, il fac din geam de grosime 12mm, silicon Dow Corning 881 Black si mi-l lipeste un meserias cu experienta, care a mai facut asa ceva.
Nu cred ca are rost sa risit sa-l lipesti tu. Necesita ceva experienta si antrenament. Plus ca foile alea de geam sunt grele. E nevoie de 2, 3 oameni la lipire.

Legat de filtrare, conteaza mult ce si cati pesti vrei sa bagi in el.

De cumparat un acvariu pe dimensiunile astea greu gasesti, Erau unele chinezesti de la Boyu, dar cred ca erau mai inalte.

Daca te hotarasti sa-ti faci, este foarte important sa gandesti fiecare etapa.

1. Suportul acvariului. Trebuie sa ai un suport / stand pe care va sta acvariul care sa suporte toata greutatea, care va fi mare. La dimensiunile tale, o sa ai cam 500 de KG !!! Iarasi, gandeste-te si daca suporta planseul, mai ales daca stai la casa, unde planseul de obicei este mai subtire decat la bloc. Nu e de joaca! La greutatea pe care o ai, aproape ca esti la limita cu standul din PAL. Mai sigur este unul facut din teava rectangulara groasa de cel putin 3x4cm, care se imbraca in PAL, pentru aspect estetic si functional. Este recomandat sa ii pui o foaie sub stand sa se distribuie greutatea pe podea, dar si o foaie de PAL peste teava ca sa stea plana sticla acvariului.

2. Sticla. O comanzi dupa ce in prealabil vorbesti cu cel care iti lipeste acvariul sa stabiliti dimensiunile exacte, eventual fund dublu sau nu, intaritoare etc. Teoretic la ce ai tu ar merge si cu sticla de 10mm si intarituri, dar cu cea de 12mm esti mai sigur. Uite un calculator interesant aici pentru rezistenta sticlei. Completezi dimensiunile si poti modifica si factorul de siguranta si in functie de asta ai grosimea necesara a sticlei si diferite propietati importante ale acvariului, cum ar fi volum, greutate etc -> http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

3. Echipamente: Filtrarea care trebuie sa o dimensionezi atat in functie de volumul apei cat si in functie de speciile de pesti. Termoreglarea apei (incalzitoare), iluminare, capac si alte accesorii.

4. Decorul si pestii pe care sa ii gazduiesti.

Sunt multe-multe de povestit. Eu zic sa te documentezi bine de tot, si odata facute planurile, sa te apuci de proiect. Sau daca banii nu sunt o problema, contacteaza o firma recunoscuta de acvaristica, si vei avea acvariul mult visat fara batai de cap, dar cu costurile aferente.

Spor la proiect.
Da, o sa respect cu strictete sfatul. Eventual continuam dupa sarbatori, la tine
Interesant. M-as combina si eu la ceva, parca mai imi trebuie o rasa, eventual cu ceva rosu in ea, la noul bazin
Deci ceva detalii, domnu Paul se poate?
Super tare. Pestii sunt faini. Imi place filmarea, este de EFFECT. Bravos!
Cred ca o sa dorm, totusi linistit. Las presiunea pe cel care lipeste sticla sau pe silicon, cum spunea un domn pe aici
Pomi, m-am luat cu alte treburi si nu te-am mai sunat in seara asta. Sper ca harta pe care ti-am dat-o sa fie sugestiva Si ne auzim pe tel.

Deci, maine e ziua ZERO. Se va naste acvariul, care sper sa-l tin multi ani de acu incolo.
Salutare. Le-am luat dintr-un complex de instalatii de pe Mihai Bravu. Cum cobori de la Vitan spre cheiul Dambovitei pe partea stanga, inainte de statia de Metrou.
Daca le iei din magazinele mari te ususca la buzunar. Pe mine m-au costat cam 120 RON, capsule (corp filtru), reductie si filtrele din interior (consumabile). Daca le iei din Hornbach, OBI sau stiu eu ce alt magazin mare, doar o capsula (corp de filtru) este 60-70 RON, si iti trebuie 2
Man, nu le mai am cu fotbalul, le aveam cu barurile, dar eu iti spun ce se intampla pe "teren" sub apa

Pomi, poate ne arunci si niste poze cu puii astia sa vada si ochii nostri.
Legat de agresivitatea caeruleusului. Nu ma mira. Poate fi o explicatie relativ simpla. Ei si asa sunt persecutati si abia au locurile lor pe langa bolovani, in cazul in care nu sunt grote suficiente sau sunt alte specii mult mai agresive si mai posesive in bazin (gen kinsizei, elongatus etc).
Venirea noilor intrusi nu face decat sa le sporeasca angoasele si sa-i determine sa-i ia la gioale un pic pe noii veniti, ca asa-i in fotbal
Lasa domnule, ca asa invatam! SI asa invata si altii!
Si sa stii ca daca mai ramaneam in zona sambata, in mod cert uitam de procedura safe de a baga noi ciclide, si participam si eu ca instigator la cele intamplate.
Bine ca totul s-a terminat cu bine, si cred eu, ca acei 2 hongi probabil erau mai slabi. Pana la urma survival of the fittest, nu este o legenda, se aplica la tot pasul.
Sa iti creasca mari si ROSII dom`le, ca sa ne bucure ochiul
Offf. Am asteptat de mi s-au lungit urechile, dupa transportul sticlei... Asa ca am facut rost de un Logan MCV si m-am dus eu dupa ea, chiar azi!
Stiti voi expresia aia: "You gotta make things happen!"

Iata si sticla, cum poposeste ea obosita dupa ce am carat-o eu, atat pe soseaua E85 (a lu` peste, aia cu o banda jumate, una pentru tiruri si jumate pentru kamikaze) cat si pe scari, in incinta, la locul faptei

Sambata va avea loc ceremonia de imbinare a sticlei, ce va da nastere acvariului mult visat

Salut. Intr-adevar, aceste sfaturi le dau din cauza paranoiei si a litrajului. Banuiesc ca tu te ocupi cu asa ceva si daca zici ca tine atunci asa este. Dar, daca as fi eu propietarul as face acvariul si cu aceste 2 straifuri. Mai mult ca sa pot sa-mi zic, uite am facut tot posibilul, am suflat si in iaurt.
In alta ordine de idei, ma intreb, daca inaltimea ramane 60, nu ar fi mai avantajos dpdv costuri sa-l faca din sticla de 15 eventual cu intarituri?
Oricum ar fi, nu am vrut sa starnesc vreo polemica. Antoniot, iti urez spor la proiect.
Numai bine
Vezi ca am avut si eu Moss Ball si nu m-au ajutat la batalia cu algele
Poate ajuta daca pui foarte multe in acvariu... Eu am avut 3 (TREI) astfel de moss ball-uri intr-un acvariu nano de 25 litri unde tin un mascul betta. Si unde am pus plante nepretentioase, lowlight etc. Degeaba, dupa cateva luni au aparut algele. Ba din contra, am senzatia ca de la ele m-am pricopsit cu alge. Asa ca, mai bine nu, decat daca iti plac mult.
Antoniot wrote:.... .... Nu vreau sa ma bazez pe intarituri, mai ales ca m ar incurca cand scotocesc prin acvariu.
.... .... .... .... iar din ce stiu la intariturile alea trebuie sa fie si o bucata pe mijloc care sa tina frontalele si nu mi place asa.

E posibil sa te inseli. Hai sa-ti explic de ce. 4cm langa buza acvariului sus nu au cum sa te incurce cand umbli in acvariu. Iarasi, majoritatea canistrelor au coturile gandite sa treaca lejer peste 4cm.
Si apoi, ce spui tu cu bucata pe mijloc nu e necesar.

Deci, cand am spus intarituri ma refeream strict la 2 straifuri, eventual duble, care stau lipite de lateralele lungi, sus sub buza sticlei. Atat. Fara intaritura aia de pe mijloc. Astea practic impiedica sticla sa se curbeze.
Si asta pt ca daca sticla se curbeaza, adica in limbaj acvaristic, face burta, sunt sanse sa se sparga intrucat sticla are o elasticitate foarte mica.

Nu zic, la grosimea sticlei pe care o faci, merge si fara. Dar e un risc marit. Calitatea sticlei poate nu va fi de top, sunt multi factori.
Eu cred ca cel mai bine ar fi sa te consulti cu cineva care a mai facut acvarii mari. Si daca nu vrei open-top, sunt sigur ca ti-ar recomanda si intarituri. Better safe than sorry!
Ba chiar poate faci din sticla de 15 exclusiv, cu astfel de straifuri la o inaltime de 60cm si iesi si mai ieftin si sigur.

LE Uite, dau si un exemplu de straif. Am un acvariu Eheim de 180 de litri, facut din fabrica. Are dimensiuni de 100cm x 40cm x 45 cm. Si pe fiecare perete lung al acvariului, are sus un straif ca factor de siguranta.
Uite in poza atasat (nu este acvariul in cauza), doar ca intariturile in poza sunt pe lateralele mici, eu spuneam sa fie pe cele mari (si desigur, ignora acel capac)

image
Daca ai plante nepretentioase cred ca e ok si unul de 14W, mai ales ca ai coloana apei atat de mica, si deci lumina penetreaza mai bine apa. Eventual daca simti nevoia mai faci si un reflector sa-ti mai dea un probabil 15-20% in plus.
Altfel, daca vrei sa mergi pe regula de 1W la litru, ai de bagat CO2, fertilizanti si plante pretentioase, care insa cred ca nu-si au locul intr-un acvariu atat de mic.

LE: EU am avut un acvariu pe aprox dimensiunile astea si am pus 2 neoane de 18W deci total 36W la aprox 40 litri net, si reflectoare. Si am avut probleme cu algele intrucat lumina accelera procesul de crestere a plantelor intr-un mod pe care eu nu am stiu sa-l controlez. Si aveam si butelie de CO2 si fertilizanti. Dar nu mi-a iesit.

Mai asteapta si alte pareri de la cei avansati. Eu la capitolul plante merg pe setupuri low-light cu plante nepretentioase, si-mi rezista 3-4-5 luni pana incep algele sa preia controlul, si atunci fac un reset si-mi vad si de alte treburi
Am recitit topicul tau, si inteleg ca nu vrei sa fie open-top. Ba chiar vrei sa faci si un capac.
Si atunci intreb, de ce Doamne Iarta-ma nu vrei sa-i faci niste intarituri longitudinale exact la buza de sus a acvariului?! Oricum capacul o sa acopere cativa centimetri din sticla. Si in felul asta dormi noaptea linistit. Si costurile nu vor creste prea mult. Ce zic eu este sa faci cate 2 straifuri de 4cm din sticla de 10mm, pentru fiecare latura lunga a bazinului. Mie mi-ar fi teama sa-l fac fara aceste intarituri.

LE Si obligatoriu fund dublu, ca sa castigi o arie mai mare a lipiturii si sa ai o lipitura care sa reziste si la forfecare si la impingere (adica fortele la care e supus siliconul).

Multa bafta
Salutare, ma bucur sa vad ca proiectul tau prinde forma. Imi place si standul cum arata.
Cat despre inaltime... tu stii cat poti sa te intinzi ca sa ajungi sa-l cureti, sau ce lumini ai ca sa poti penetra o colona de apa asa mare.
Eu unul as ramane pe 60, cei 5cm in plus pot conta enorm, in sensul ca-ti scad factorul de siguranta. Dar si un 65 ar arata mai bine

Spor la treaba.
Si eu la bazinul care urmeaza sa-l fac o sa am 2 straifuri rigide sub buza de sus de 12mm si 10mm grosime late de 5.3 si respectiv 4cm.
Chiar daca inaltimea este de 50cm si chiar daca sticla e de 12mm.
Better safe than sorry!

Paul, sa ne tii la curent si vrem poze, domnule, poze, da?! Evident nu cu tine, ci cu pestii, ca eu unul, doar ce te-am vazut in weekend
Ce vremuri ati trait! Tot respectul si bravo voua! Mai ales, ca impartasiti lucrurile astea si aici pe forum. Inseamna ca sunteti totusi batrani si obositi?
Nicidecum! Din contra, experienta poate fi cununa de lauri, ca in cazul de fata. Sincere felicitari!
In zilele noastre datorita tehnologiei avansate lucrurile par mai usoare. Poate ca sunt.
As fi tentat sa spun ca daca cineva are banu gros face un proiect acvaristic de vis (la nivelul asta hobbyistic), dar totusi fara pasiune parca nu are acea sclipire!

Bravo!

Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to: