[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Claudiu Truta
Forum Index » Profile for Claudiu Truta » Messages posted by Claudiu Truta
Message
Cel mai probabil, acvariul tau este decilat. Nitritii din apa irita mucoasa pestilor si le da senzatia de mancarime. Fa schimburi de 15-25% din apa zilnic pentru o dilutie a amoniacului si a nitritilor. Ideal este ca apa sa o scoti cu un aspirator de substrat in timp ce aspiri substratul. Momentan nu mai hrani pestii sau fii extrem de zgarcit cu hrana. Aditia de bacterii scurteaza procesul de ciclare. Un conditioner ajuta si el, dozat propotional cu volumul de apa schimbata.
Am folosit reductoare industriale o perioada de cativa ani. Nu am fost multumit de rezultat deoarece erau zile cand debitul de CO2 era prea mic, asa cum au fost si situatii in care mi-am omorat pestii. Chiar daca nu umbli deloc la reglaje, este posibil sa existe variatii mari, din punctul meu de vedere prea mari. Ulterior am trecut la reductor de acvaristica si am scapat de grija de a verifica zilnic numarul de bule.
Eu unul zic ca pe termen lung merita sa platesti diferenta de bani si sa iti cumperi unul ca lumea. Avand in vedere ca il vei folosi ani de zile, costul/an este doar putin mai mare, insa confortul este cu mult mai mare.
Eu personal cred ca o lampa 2x24W este suficient de puternica pentru a creste orice fel de planta doresti in acvariul tau. Important este sa ai o fertilizare corecta si aditia buna de CO2.
Iata doar un exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=yGuC0FQaxz4
Tuburile T5 degaja mai multa caldura decat T8. Asta s-a mai spus si e corect. Temperatura de 35 grade Celsius a tuburilor T5 nu este temperatura maxima la care pot sa se incalzeasca, ci este temperatura optima la care ar trebui sa functioneze pentru a emite maximul de lumina. Printre specificatiile fiecarui tub veti gasi si numarul de lumeni. Acest numar reprezinta fluxul luminos maxim cand tubul este nou si functioneaza la temperatura optima, respectiv 35 grade pentru T5 si 25 grade pentru T8. Odata cu incalzirea tubului, luminozitatea acestuia scade foarte mult. Oricine pune mana pe un tub T5 neventilat stie ca frige, lucru care nu s-ar intampla la 35 de grade. Mai nou au aparut tuburi cu flux constant, a caror flux luminos scade mai putin odata cu cresterea temperaturii. In concluzie, ventilarea neoanelor nu doar evita incalzirea apei (in special in timpul verii), ci asigura un flux luminos mai puternic si prelungeste viata tuburilor.

image
Majoritatea echipamentelor pot fi montate in exterior. Exista reactor de co2 extern, incazitor extern, filtru extern. Exista posibilitatea de a lua un filtru extern cu incalzitor inclus. Cu totul altfel arata un acvariu fara echipamente. Cand ajungi la acest capitol, colegii te vor ajuta cu recoamndari.
Rayid, filtrul din filmulet isi va face treaba foarte bine, insa dupa parerea mea va afecta o latura foarte importanta. ASPECTUL ESTETIC este cel mai important. Sigur, fiecare isi poate amenaja acvariul cum doreste, insa intre un colt de natura si un acvariu de crapi de la supermarket este o diferenta uriasa. Cred ca este important ca acvariul sa aduca un plus de frumusete camerei inc are este asezat si nu sa devina un depozit de aparatura menit sa tina niste animale sau plante in viata. Toate lucrurile din viata omului ar putea fi mult simplificate daca nu ar exista aspectictul estetic, insa se pare ca el conteaza la fel de mult ca si cel functional.
Din punctul meu de vedere, un acvariu trebuie sa aduca bucuria naturii, sa aiba un minim vizibil de echipamente si sa asigure conditii optime vietuitoarelor. Altfel ne pacalim singuri. Daca doresti o filtrare mai buna, iti iei un filtru extern, nu transformi acvariul intr-un sump. Poate am fost mai vehement, insa nu pentru a supara pe cineva, ci pentru a intelege cum vad eu lucrurile.
Fara vanzatori seriosi nu avem sponsori la concursuri. Pot sa fac concurs de acvaristica cu vecinul si sa castig pentru ca am o nuca de cocos mai misto decat castelul lui. Producatorii seriosi de acvaristica au divizie de cercetare. Cand cumpar un produs e mai scump, dar stiu ca o parte din banuti se vor regasi in posibilitatea de a cumpara in viitor produse care imi vor face viata mai simpla si mai placuta.
Pana una alta, JBL are si substrat. Deci un plus fata de Eheim.
Dennerle Plant Elixir nu l-am folosit si nici nu l-am vazut pana acum in Romania. Sper sa am ocazia sa il incerc cat mai curand ?
Inversunare impotriva Dennerle ? Nici nu poate fi vorba. Nici un hobby nu avanseaza fara o industrie in spate. Fara firmele mari si serioase, am fi tot in evul mediu acvaristic. Ca au un profit din asta nu ma deranjeaza, pentru ca nici eu nu muncesc pe degeaba. Cred ca am devenit offtopic.
Concluzia ramane valabila: CO2 si fertilizare trebuie, daca vrei plante frumoase.
Probabil nu m-am exprimat bine. Linia Dennerle este foarte buna. Eu unul nu recomand nimanui sa foloseasca doar cateva produse, ci linia completa. Totusi pentru plantele enumerate de colegul nostru, adica "Echinodorus bleheri, Anubias barteri, Microsorium pteropus, un pic de Riccia fluitans si Javamoos" linia Dennerle mi se pare mai mult decat necesar.
De ce nu recomand linia Dennerle incepatorilor sau celor dispusi sa investeasca putin ? Pentru ca in loc sa foloseasca toata linia, folosesc 1-2 produse si apoi spun ca nu au obtinut rezultate. Asa ca prima data ma asigur ca cel caruia ii fac recomandarea este dispus sa faca o treaba buna.
Acum iarasi nu as dori sa fiu prost inteles si sa sune ca omega-man este zgarcit sau incepator dornit sa faca performanta cu apa chioara.
Am vazut ca au aparut de curand la nevertebrate.ro
http://www.nevertebrate.ro/Eheim-24h-Fertiliser
http://www.nevertebrate.ro/Eheim-7-Day-Slow-Fertilizer
Singurul lucru care ma pune pe ganduri este ca nici una din variante nu contine nitrati sau fosfati. Asadar fara N si P ma intreb daca fertilizarea va fi completa sau este necesara combinarea cu alti fertilizanti.
Am vazut locatia din prima clipa si nici nu ma gandeam ca va cumpara din Romania. Linkurile le-am pus exclusiv cu titlu de exemplu. Sunt convins ca dupe ce vede despre ce vorbesc, va putea gasi aceleasi produse la unul din magazinele din Germania. Se descurca, e baiat mare. Pentru mine e chiar complicat sa navighez prin magazinele online cu prezentare in limba germana.
Initial credeam ca este vorba despre un filtru extern. Data fiind situatia, prea multe nu ai ce sa ii faci acestui filtru. Totusi acest filtru ar putea face fata daca numarul de pesti nu este prea mare si nu ii hranesti prea mult si prea des.
Am incercat sa gasesc, dar nu am gasit detalii despre acvariul tau. Ai putea sa imi spui dimensiunile lui si ce pesti gazduiesti in el ?
Cea mai la indemana solutie este folosirea unui reflector, pentru a mari intensitatea luminoasa. Vei dubla practic cantitatea de lumina care ajunge in acvariu. Reflectoarele de la Juwel si JBL sunt cele mai populare. Pun doua linkuri sa vezi exact despre ce vorbesc (daca linkurile contravin cu politica forumului rog un admin sa le stearga)
http://www.nevertebrate.ro/Reflector-Juwel
http://www.nevertebrate.ro/Reflector-JBL-Solar-Reflect
Aditia de CO2 nu este niciodata inutila. Desi nu sunt un fan al DIY, iti poti face o bomba sau si mai mai bine, poti sa iti cumperi un sistem CO2 nano. Gasesti varianta de la Tropica sau varianta mai ieftina de la Aquili.
http://www.nevertebrate.ro/Tropica-Plant-Growth-System-Nano-Set-CO2-complet
http://www.nevertebrate.ro/Sistem-Nano-CO2
Ideal ar fi sa folosesti si un test permanent CO2 de genul acestuia: http://www.nevertebrate.ro/Test-set-permanent-CO2-JBL
In ce priveste fertilizarea, nu cred ca e cazul sa cumperi linia Dennerle, dar un fertilizant micro+macro poti sa administrezi saptamanal. Tropica, Vimi sau mai nou Eheim ar fi o alegere buna.
http://www.nevertebrate.ro/Tropica-Plant-Grow-Specialised-Fertiliser
http://www.nevertebrate.ro/Eheim-7-Day-Slow-Fertilizer
Traind in conditiile grele despre are vorbesti, DA, plantele au nevoie de fertilizare si CO2.
In ce priveste umiditatea din camera, acvariul influenteaza pozitiv atmosfera din camera. Majoritatea caselor au un aer prea uscat. Daca acvariul este plasat intr-o camera incalzita si nu exista combinatia de frig si umiditate, poti sa te gandesti serios la o lampa. Avantajele lampii le vei descoperi singur pe parcurs. Si eu am fost reticent la inceput, insa acum nu m-as mai intoarce nicicodata la capac.
Dupa parerea mea, efectul este prea mic in comparatie cu deranjul. Avand in vedere ca furtunele scad mult aspectul vizual, eu te-as sfatui sa renunti la acest mod de imbunatatire a filtrarii biologice in favoarea dotarii filtrului cu materiale potrivite. Daca mentionezi exact modelul filtrului, colegii te vor indruma ce sa pui in el pentru o filtrare biologica mai buna.
Un astfel de filtru este foarte bun. Ca si avantaje as enumera accesul facil, capacitate mare de filtrare, oxigenare a apei. Partea mai putin placuta este ca va trebui sa plasezi o pompa in acvariu, in cazul in care nu ai un filtru extern. Aspectul estetic mai poate fi un dezavantaj, mai ales pentru cei care privesc acvariul ca pe un obiect decorativ.
Pana la urma asta e cel mai important.
Dennerle recomanda 1.5 - 2.5 bari. JBL recomanda cam la fel, de altfel manometrul pentru presiunea de lucru merge pana la 5 bari. Reductoarele Aqua Medic isi regleaza singure presiunea de lucru la 2 bari. Socotesc ca 10 bari e prea mult ca sa mai poti regla fin. Eu as merge pe mana producatorilor din domenoul acvaristic.
Reductorul pe care il ai tu nu este reductor de acvaristica. Este un reductor de bere. Diferenta dintre cele doua este finetea. Nu este imposibil de folosit, dar va fi greu de reglat. Nu are acel reglaj fin specific, iar presiunea de lucru nu poate fi setata usor. Daca o sa reglezi o presiune prea mare, electrovalva nu va mai inchide. Daca presiunea e prea mica, numarul de bule nu va fi constant. Eu unul m-as orienta spre unul de acvaristica. Daca trebuie sa il folosesti pe acesta i se poate schimba manometrul care indica presiunea de lucru cu unul mai fin si se mai poate adauga un reglaj fin, insa nu cred ca merita nici din punct de vedere financiar si nici a bataii de cap.
Am incercat si eu acest "upgrade" acum cativa ani. In afara de zgomot mai mare si curenti prea mari in acvariu nu am obtinut nimic. Filtrarea nu s-a imbunatatit cu absolut nimic.
 
Forum Index » Profile for Claudiu Truta » Messages posted by Claudiu Truta
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com