| Message |
|
|
|
Daca citesti threadul meu de la reef ai sa vezi ca la ciclare am ajuns cu nitratii peste scala
masurabila, adica peste 100. Dar fiind acvariu de apa sarata am reusit sa reduc nitratii fara
schimb masiv de apa, de la peste 100 la 10 intr-o saptamna prin aditie de carbon (NO3PO4X)
problema este ca aceasta varianta se poate aplica doar la acvarii marine. La cele de apa dulce
se poate adauga un filtru reactor de denitrificare, dar dureaza 4-5 saptamani pina se colonizeaza
cu bacterii denitrificatoare, asa incat singura solutie in cazul tau este schimbul de apa. Si cu 2
schimburi de apa de 50% facute in zile consecutive ar trebui sa iti scada nitratii undeva la 25%
din valoarea initiala. Daca nu este suficient mai faci inca un schimb de 50% in a treia zi.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
In afara de ce te-a sfatuit nenea Pomi, sfaturi care sint ok, mai este ceva ce trebuie sa faci:
trebui sa continui adaugarea de amoniac la un nivel de 3-4 ppm (sau mg/l e acelasi lucru)
pentru ca altfel intrerupi ciclul de la amoniac la nitriti. Si nu mai adauga niciun fel de mancare.
Si ar fi bine sa masori zilnic, inainte de a adauga amoniac, ce nivel ai la amoniac si nitriti.
In momentul in care testele iti arata 0 (sau cat mai aproape de 0, un 0,05 sa zicem) si
pentru amoniac si pentru nitriti atunci acvariul este ciclat si poti face un schimb de apa. De 50%
in prima faza, apa de la robinet trecuta prin sistemul de filtrare pe care il ai. Si cu un eventual
conditioner care reduce clorul, pentru mai multa siguranta. Dupa care masori nitratii si daca e cazul,
si probabil va fi, mai faci un schimb de 50% a doua zi. Dupa ce ai amoniacul si nitritii 0 e bine sa
mai adaugi macar 1-2 ppm de amoniac in fiecare zi pina cand introduci pestii. Ca sa aiba bacteriile
ce sa pape.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
O lasi sa functioneze si noaptea. Dar inainte sa dai drumul la bomba completeaza cu plante. Cat mai multe.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
In cazul de fata tot forumul?!
|
 |
|
|
Ar fi bine sa pui cat mai multe plante inca de pe acum, deci poti sa mai adaugi cat incape
Setupul arata binisor pentru inceput.
Fertilizarea e bine sa o incepi in acelasi timp cu aditia de CO2, ba chiar poti incepe aditia de CO2
acum.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Apa de osmoza remineralizata pentru discusi, iarna o data la doua zile, vara o data pe zi, 50 de litri
la 400 litri.
Iar la acvariul marin tot apa de osmoza preparata cu sare, 60-70 litri odata pe saptamana la 600 litri.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
@Severus da, roca vulcanica este un mediu biologic si poate fi folosita fara probleme
la filtrare. Daca are canalele cat mai apropiate de Matrix ca si dimensiune cu atat mai bine,
numai ca asta nu ai cum sa verifici. In orice caz este o alternativa ieftina la cele comerciale.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Le lasi pe toate, nu trebuie sa separi nimic. Matrixul este o roca naturala si e normal
sa aiba culori diferite.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Odata ce acvariul se aseaza, piatra vie si mediile filtrante biologice isi fac treaba din ce in ce mai bine.
Si daca nu exagerezi cu mancarea atunci e normal ceea ce se intampla. Dar calciul 1410? Mi se pare
imens. Am avut si eu in jur de 550. Cred ca e o greseala 1410.
|
 |
|
|
Lucrare serioasa
Multumim pentru poze, scheme si explicatii, cred ca e un proiect de care multi au nevoie.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Mananca impreuna cu ceilalti pesti, cot la cot. Congelate si granulat, nu mananca alge.
La Catalin nu s-a atins de niciun coral, deocamdata.
|
 |
|
|
|
Catalin are unul de vreo 6 luni, dar dn cate stiu al lui nu mananca aiptasii.
|
 |
|
|
Frumos peste ti-ai luat, sa-ti traiasca, e spectaculos 
|
 |
|
|
Parca incepi sa desenezi OZN-uri
Interesante ideile si fezabile pina la un anumit punct, si acela este cum pot sa taie sticla cei de la care o sa o cumperi.
In ceea ce priveste pompa care sa nu se mai vada in acvariu, cred ca te complici prea mult, ai putea sa mergi pe
varianta consacrata Tunze:
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Mersi McDrive si igrecut
Lucian cu cea mai mare placere, urmatoarele doua weekenduri nu sint in Bucuresti, asa ca
eu zic sa o lasam pentru de sambata in doua saptamani daca e ok. Cu ocazia asta poate
invat si eu sa manuiesc Canonul 600D ceva mai bine
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Se pare ca poti folosi si aluminiu, oxidul de aluminiu nu este solubil in apa marina si nici
toxic in conditiile de reef din acvariu:
http://www.seachem.com/support/AluminumSolubilityToxicity.pdf
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
1. Poate sa dureze si 2-4 saptamani. Ciclarea se termina cand nivelul de amoniac si de nitriti
din apa sint foarte scazuti si nivelul de nitrati este foarte mare. Ar trebui sa iti iei niste teste.
2. Daca nu ai pesti in acvariu nu se schimba apa in timpul ciclarii, dar se schimba la sfarsitul ciclarii
pentru a reduce concentratia de nitrati, inainte de a introduce pestii.
3. Nu imi dau seama, in mod normal nisipul se spala pina cand nu mai iese nimic din el. Ce granulatie
are nisipul?
Ca si sfat, ca sa inceapa ciclarea trebuie sa adaugi putina mancare de pesti, sa zicem odata la 2-3 zile.
Si ar fi bine sa iti iei teste, pentru inceput macar pentru amoniac, nitriti si nitrati.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
koala wrote:1) Ce are aluminiul? Ce pateste in apa sarata?... din ce-am citit, se oxideaza la suprafata si ramane inert. Deci?
2) Nici titanul si nici inoxul nu au conductivitatea termica a aluminiului... de aia se fac radiatoarele de aluminiu, pentru ca transfera caldura foarte bine.
Racitoarele de apa (aparatele "de apa" LA FANTANA) au rezervorul ala care se incalzeste/raceste din aluminiu eloxat.
Nu stiu sa iti raspund exact, dar am observat ca pentru acvariile marine toti porducatorii care folosesc metal
in componenta diferitelor echipamente folosesc titan. Asa incat eu nu as tine niic din aluminiu in apa. Asta e doar
parerea mea, nu inseamna ca am si dreptate.
Racitoarele alea de apa se folosesc cu apa dulce, nu cu apa sarata
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Nu, placa care sta in contact cu apa trebuie sa fie din titan. Orice alt material in fara titanului
va coroda extrem de repede de la apa sarata.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Cool
|
 |
|
|