Ok, ne auzim la telefon
LE in seara asta am facut si niste teste la apa, nu mai facusem de pe la inceputul
lui decembrie.
Si am avut doua surprize: calciul, magneziul si alcalinitatea
Astea sint rezultatele:
temperatura 25
salinitate 1026
pH 7,85 (variaza in ultimele zile intre 7,80 si 8,00 intre noapte si zi)
KH 7,84
Ca 560
Mg 1440
K 400
Sr 10
NO3 5
PO4 0
Si am si explicatii pentru valori. Acum o saptamana am schimbat buffer-ul cu care fac aditie
pentru alcalinitate, e acelasi produs de la Red Sea, Foundation B pentru KH, am folosit
versiunea lichida in loc de cea care vine pudra. Din start stiam ca are proprietati diferite,
solutia reconstituita din pudra 1 ml ridica KH-ul la 100 litri cu 0,034 dKH, pe cand cea lichida
1 ml ridica KH-ul cu 0,1 dKH, e de 3 ori mai concentrata. Drept pentru care am diluat-o o parte
solutie doua parti apa de osmoza pentru a mentine acelasi program de aditii. Dar surpriza, intr-o
saptamana mi-a scazut KH-ul sub 8, de la un 10-11. De unde deduc ca totusi solutia nu este chiar
de 3 ori mai concentrata. Am modificat in seara asta usor programul de aditii ca sa ridic putin KH-ul,
as vrea sa ma opresc undeva intre 9 si 10. Si sper sa mai creasca si pH-ul, sa fie undeva intre 8 si 8,15.
Pentru calciu si magneziu este deja a doua oara cand mi se intampla. Martea trecuta am folosit ultimele
2,5 kg de sare dintr-un sac Red Sea. Este a doua oara, si de data asta calciul este mult mai mare decat
data trecuta. Am oprit reactorul de calciu si aditiile de calciu, sa vedem in cat timp se reduce calciul.
Coralii se pare ca sint ok, la fel si pestii si restul vietuitoarelor.
In orice caz, mai am inca un sac neinceput de Red Sea, dar am hotarat sa nu il folosesc, caut alta sare,
nu mi se pare normal ceea ce se intampla. E deja a doua oara, nu mai astept sa se intample si a treia oara.
Ce sare imi recomandati?
O zi buna,
Dragos