| Message |
|
|
|
Probabil pentru ca in Constanta apa este foarte dura.
Nu te mai juca cu apa, fa schimb de apa asa cum ai pus si la inceput, nu stiu in ce proportie, dar e bine
sa pastrezi proportia pentru a pastra cat de cat caracteristicile apei.
Poti sa reduci lumina la 6-7 ore pe zi, tu ai dupa noul program 11,5 ceea ce este foarte mult.
Probabil ca plantele au venit cu ceva alge si expuse la prea multa lumina au explodat si ele.
Nu stiu daca fertilizezi sau nu, eu as mai astepta vreo saptamina si cu fertilizantii.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Probabil ca sint asterine si au sanse sa treaca si de ciclare.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
daniel12 wrote:Am inteles, vad dupa ciclare de ce este nevoie si ce nu
Am citit tot textul si dupa ce mi-ai zis ieri de temperatura apei am deschis geamul sa se faca un pic mai racoare in camera, brrrr  .
Pentru amestec, am folosit o galeata in care am presarat sarea in timp ce un powerhead micut de la un reactor de CO2 imi amesteca apa. Am lasat powerhead-ul sa amestece pana ce apa s-a facut clara si au disparut depunerile de sare de pe fundul galetii. Apa in acvariu era limpede cand am dat drumul la instalatie dar banuiesc ca de la bacterii s-a facut albicioasa/tulbure.
Tulburarea asta s-a intamplat peste noapte. Posibil sa fi precipitat Calciul in acvariu?
Calciul nu cred ca a precipitat, foarte posibil sa fie de la bacterii, mai ales daca ai pus din belsug, ceea ce
nu este rau. In cateva zile ar trebui sa se limpezeasca. Daca mai poti face rost de ceva piatra vie sa o bagi
ar fi perfect.
Deocamdata trebuie sa il lasi asa, nici schimburi de apa nu iti trebuie, ar fi bine sa faci niste teste la apa,
pentru inceput doar NH3/NH4 e suficient. Ca la orice ciclare in momentul in care ai spike de amoniac o sa
apara nitritii, iar apoi la spike de nitriti o sa apara nitratii.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Pentru antiphos merge, pentru biopeleti nu. Pentru biopeleti iti trebuie un reactor cu powerhead.
Dar nu cred ca trebuie sa te complici cu asa ceva pentru moment.
De ce ai apa tulbure? Cum ai amestecat sarea?
O zi buna,
Dragos
LE aici gasesti indicatiile celor de la Red Sea despre cum trebuie preparata apa:
http://www.reefcentral.com/forums/showpost.php?p=20350736&postcount=19
|
 |
|
|
|
Piatra vie de calitate e in jur de 60-65 ron per kg. Asta e un pret corect. Si daca importi direct nu iti
iese mult mai ieftina, nu are cum.
Pestele este un ocellaris.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
In afara de Reef si Coralis nu stiu de unde ai putea sa mai iei piatra vie.
Peitra vie proaspata inseamna importata atunci cand o cumperi, si pentru
asta de obicei trebuie sa vorbesti cu importatorii. Dar daca e dintr-un bazin
functional e buna si aia. E in orice caz mai buna decat piatra uscata.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Daca ai piatra vie proaspata bacteriile vor avea ce manca de acolo, piatra vie contine tot felul de vietati,
multe dintre ele nu vor rezista transportului. Asa cum am spus, ideal este sa ai piatra vie cat mai proaspata.
In cazul bazinului tau 10-15 kg de piatra vie ar fi ok. Recomandarile uzuale sint de 0,5-1 kg de piatra vie la
4 litri de apa (1 galon).
Astfel nu trebuie sa le dai nimic de mancare bacteriilor, vor avea ce le trebuie.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
In cazul in care folosesti sare Red Sea nu este indicat sa lasi apa cu sare la mixat cu pompa mai mult de 2-3
ore (recomandarile producatorului Koala, nu stiu ce sare folosesti tu dar eu folosesc Red Sea), iar atunci cand
prepari apa e mai bine ca apa de osmoza sa aiba temperatura de 20 de grade sau mai putin. Apa se incalzeste
la temperatura bazinului, 25 de grade, dupa ce apa a fost preparata, sarea s-a topit si apa este limpede. Daca
adaugi sarea la apa cu temperatura de 25 de grade e posibil sa precipite si sa ramana tulbure.
Din punctul meu de vedere cel mai important la startare e sa ai piatra vie, cu toate ca multi sustin ca poti folosi
si piatra uscata (moarta) eu sint de parere ca e bine sa folosesti exclusiv piatra vie, de preferat cat mai proaspat
scoasa din ocean.
Bacterii ar fi mai bine sa folosesti Biodigest, Special Blend, sau Microbacter7, oricare dintre ele, in loc de JBL.
Desi exista niste studii din care se pare ca cele mai bune, si mai aproape de adevar, sint cele de la Tetra.
Matrix sau Eheim Substrat Pro in loc de Siporax. Nu stiu daca vei avea denitrificare in canistra, daca vor apare
zone anaerobe vei avea, dar ma indoiesc ca se va intampla asta.
Depinde ce vrei sa ai in bazin, daca nu vrei SPS atunci poti sa il tii din schimburi de apa, cum a zis koala. Daca
vrei lucruri mai de finete e posibil sa nu fie suficient sa faci schimburi de apa.
Are dreptate Gabriel, 60w e prea multa lumina. Eu as merge pe leduri mai mici, de 3w nu de 10w. Oricum nu ai nevoie
de lumina in prima luna.
Daca poti sa faci un sump ar fi si mai bine. In cazul unui sump ai nevoie si de un sistem ATO.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
adu wrote:Cred ca am sa il fac la urmatoarele dimensiunu: 30 x 30 x 30 adica 27l brut.
Intrebarea este de cati watti am nevoie, este la fel ca la dulce 1w/l ?
Am gasit asta: http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/led-alb-p-6077
ar insemna ca daca pun doar albe sa am nevoie de 9 leduri, dar din ce mi-a spus ciprin, ca sa am viu colorati corali am nevoie de lumina albastra. deci as putea sa pun 9 asa si 9 albastrii.
Cred ca am sa fac totusi un cabinet cu sump, nu complicat dar mai mult decat un hang on.
@elven multumesc mult pentru ajutor, sigur am sa te contactez cand am banii, acum nu indraznesc sa te deranjez. mai am putin la plantatul mare butelia de CO2 reductorul si lumina si dupa ma axex pe marin. acum sa stiu despre ce am nevoie si costurile aferete. Ca doar asa se face, mai intai informarea si apoi practica
Multumesc tuturor pentru sprijin
le: astea sunt ok ? http://www.zexstar.com/product_info.php?info=p1079_CREE-LED-XP-E-75lm-Placuta-Stea-Albastru.html e justificata diferenta de pret? si care ar fi Wattii unui led ca acesta !?
La cei 27 de litri si 27-28 cm coloana de apa nu e nevoie sa folosesti leduri de putere, 3W, e suficient de 1W. Puterea ledurilor este data
de intensitatea curentului cu care sint alimentate, spre exemplu ledul Cree (al doilea link are 1.12 Watt la 350mA, 2.38 Watt la 700mA si 3.5 Watt la 1000mA)
Pe de alta parte ledurile Cree sint mai fiabile si in top in ceea ce priveste calitatea, daca ma intrebi pe mine se justifica diferenta de pret.
La leduri, ca de altfel la orice sursa de lumina, este important si indexul CRI (color redention index) care iti arata cat de bine imita culorile naturale,
cu cat CRI-ul este mai mare cu atat mai bine.
La bazinul pe care l-ai ales eu as merge pe o combinatie Cree (ca cel din al doilea link) de 9 leduri, 3 albastru, 3 albastru royal si 3 albe.
Daca poti sa iei si un driver (sursa) de curent constant dimmabila cu atat mai bine. Si ar fi bine sa iei si lupe (60-70 de grade).
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
CRI - Color rendering index - este procentul in care o sursa de lumina se apropie de lumina
solara. Cu cat este mai mic cu atat sursa de lumina respectiva e mai departe de a copia
lumina solara.
Ce inseamna ca favorizeaza mult culoarea rosie? Ca sa stii daca e bun pentru plante nu ai decat
doua variante: sa experimentezi si sa vezi daca e bun, sau sa gasesti diagrama spectrala a
acestui tub si din ea poti sa iti dai seama daca e bun sau nu.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Cel mai bine este sa folosesti o sursa de curent constant, nu de tensiune constanta.
Gasesti in acelasi loc cred.
O zi buna,
Dragos
LE verifica si site-ul asta:
http://www.zexstar.com/
|
 |
|
|
|
Sfatul lui alyenn666 e bun cu o singura modificare: lipirea a inca doua straifuri (intaritoare) in pozitia
normala si peste cele deja lipite trebuie sa se faca dupa ce scoti apa din acvariu in asa fel incat sa dispara
burta, si aici nu stiu sa iti spun cat trebuie sa scoti. Nu poti sa lipesti noile intaritoare cat timp ai burta la geam.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Da sefu', da' daca te uiti mai atent in spate mai are o foaie de geam lipita pe unde curge apa in
cutia de e lipita sub acvariu (overflow). Si geamul asta e cat geamul din spate de lung, dar mai putin inalt
ca sa lase apa sa curga.
E adevarat ca arata bine dar din spatiul bazinului se ocupa pe toata lungimea lui si pe inaltime exact cat
este de lata cutia aia.
E o idee ok dar cred ca are si un dezavantaj: cutia aia dintre cele doua geamuri este greu de curatat daca
ma intrebi pe mine, probabil ca are vreo 3-4 cm latime. Si ar mai fi o problema, daca intra ceva melcuti
pe acolo e naspa. Si ar mai fi o problema, cum cureti in partea de jos pe unde curge apa in sump?
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Sarbatori fericite si tie si bine ai venit!
|
 |
|
|
Aia cu Limnophila aromatica si forma compacta e valabila daca renunta la infuzie
|
 |
|
|
|
De fiecare data cand nu iti convine ceva ceri inchiderea topicului.
Este o atitudine cel putin stranie, ca sa nu spun altfel. Nu inteleg de
ce iti place sa fii Gica contra tot timpul si peste tot. Dar e problema ta.
Asa cum tu ai libertatea sa discuti despre ce vrei si cum vrei asa avem si
noi libertatea sa raspundem cum credem noi de cuviinta, nu ceea ce vrei
sa auzi tu ca sa iti demonstreze ca tu esti mai destept si noi mai tampiti.
Cu alte cuvinte Grow up!
O zi buna,
Dragos
P.S. Incep sa ma intreb ce varsta ai ...
|
 |
|
|
|
Remineral+ nu este fertilizant dar formula sa se adreseaza pestilor cat si plantelor. Asa cum ai
descoperit si plantele au nevoie si de altceva decat fertilizanti. E adevarat ca acest topic se numeste
Fertilizanti DIY dar din primul mesaj tu ai atins si o alta problema, si anume lipsa unor anumite
elemente din apa de osmoza, elemente care sint necesare si plantelor. Si nu cred ca exista fertilizanti
care sa rezolve aceasta problema.
Eu am prezentat varianta Remineral+ si sint si altele pentru ca pina la urma preturile sint decente si iti
asigura ceea ce ai nevoie in apa din acest punct de vedere. Si asa cum am mai spus, chit ca ne place
sa facem multe lucruri DIY, cred ca e bine ca lumea sa afle ca uneori nu trebuie reinventata roata.
Scopul tau, cu atat mai mult daca este didactic, ar trebui sa reprezinte prezentarea echilibrata a optiunilor.
Ori in conditiile in care prezinti numai partea DIY mie nu mi se pare echilibrat.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Intaritoarea transversala de pe mijloc aduce un plus de siguranta, problema este ca intaritoarele
longitudinale sint prost puse. Si aia nu ai cum sa o rezolvi. Fa cum te-a invatat koala.
O zi buna,m
Dragos
|
 |
|
|
|
Bine ai venit!
|
 |
|
|
|
Bine ai venit si Sarbatori fericite si ape limpezi si tie!
|
 |
|
|