[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: djphazer
Forum Index » Profile for djphazer » Messages posted by djphazer
Message
E din cauza proprietarului care`l vrea marin ... de-aia nu se mai leaga
Cipriane asa dorm clownii ... zici ca sunt in shutdown... nu-ti face probleme... Ai mei poti sa ii iei in palma cand dorm... stau aproape de suprafata nemiscati zici ca-s morti. De cele mai multe ori dorm cu capul in jos, unul in continuarea celuilalt de te strici de ras .
Al meu a supravietuit cu brio unei lucrari de schimbare a unui tranformator din cartier soldata cu 5 ore de lipsa a curentului. Am tinut si eu putin loc de pompa si din cand in cand mai scoteam 5l de apa din sump si le aruncam in display. Nu stiu daca a avut efect sau nu, cert e ca in afara de coralii care s-au inchis din cauza intunericului si pestii putin speriati (ei fiind obisnuiti cu moonlight) nu s-a intamplat absolut nimic. In schimb la capitolul "plecat de acasa" si eu ma cam gandeam cu groaza mai ales pentru faptul ca al meu cardinal nu punea botul la hrana uscata. Acum s-a dat pe brazda si mananca si fulgi, chiar daca nu cu aceeasi pofta. Mai rar cardinal care sa accepte hrana uscata, dar a avut antrenor bun .
Cateva anemone ? Si un sfert de anemona e mult pt asemenea volum . Filtrul extern il vei putea folosi doar pe post de reactor pentru medii absorbante... Informatie exista garla...iti doresc doar spor la citit.
Granulatia este destul de mica, cam 1-2 mm. In ceea ce priveste absorbtia/legatura chimica, PhosEx Ultra cica ar anihila doar fosfatul pe cand SilicatEx atat silicatul cat si fosfatul.... La capitolul chimie nu am excelat niciodata, insa ma pricep la experimente. Cand va fi necesara schimbarea PhosEx, in locul lui voi pune tot SilicatEx sa vad daca intr-adevar se ocupa si de problema fosfatilor... Nu stiu insa daca voi reusi sa cresc nivelul fosfatilor, ca au inceput sa-si dea drumul macroalgele, si nu cred ca ramane nimic dupa ele, si in utlima vreme am inceput sa fiu mai grijului cu acvariul (am adaugat prefiltru ... adun detritus din sump si refugiu... hranesc putin...).
Eu personal sunt foarte multumit si de GFO de la JBL (PhosEx Ultra) in sensul ca il am in "reactor" (a se intelege o simpla canistra cu tur/retur in sump) de 3 luni de zile si inca se mentine PO4 la 0 absolut. Fiind din Constanta, JBL e singura marca mai la indemana si astfel am fost oarecum constrans sa recurg la mediile lor, dar se pare ca functioneaza si inca bine. PhosEx Ultra l-am pus la 2 saptamani dupa pornirea acvariului deci nu am apucat sa vad vreun spike de PO4 in schimb momentan ma confrunt cu o problema a diatomeelor provocata de o acumulare de silicat. Dupa nenumarate schimburi de apa, blackout-uri, reglari ale skimmerului, pesti infometati... curatari ale sumpului si asa mai departe... m-a dus capul sa fac si un test de SiO2 si ... surpriza ... 2mg/l. Bazandu-ma pe faptul ca PhosEx si-a facut treaba ireprosabil, m-am gandit sa incerc si un absorbant de silicati, tot de la JBL (SilicatEx). Rezultatul ? De la 2mg/l la 0,2 mg/l intr-o saptamana. Concluzia ? Jos palaria pentru mediile absorbante JBL (inclusiv carbunele activ Carbomec Ultra pe care il folosesc de asemenea).
Ia-ti un test permanent de CO2 + pH si cand ti se termina reactivul, poti folosi test de ph de la Tropical pe post de reactiv. Am facut eu un experiment in acest sens si a reusit (de notat faptul ca trebuie sa fie in aproximativ aceeasi plaja de valori).
Eu am pompe SunSun. Cel de la care le-am luat a spus ca le are de 8 luni de zile, iar la mine mai merg de inca 3 . Insa am impresia ca nu gasesti mai mici de 1000l/h, insa gasesti de la Resun dar alea intr-adevar nu sunt foarte durabile.
@ozi Nu gasesc link-ul exact, dar oricum apartine unui alt forum de pe la noi, exclusiv marin dar chiar si asa nu ar fi frumos sa-i fac reclama pe aici. Cred ca deja te-ai prins despre ce forum e vorba, ca doar esti baiat mare .

P.S. Rola aia cu bancnote de 1$ nu prezinta foarte bine problema. Macar de 10$ daca ar fi fost, s-ar fi apropiat de adevar....
Cineva destul de cunoscut (poate chiar cel mai...) in breasla acvaristicii marine de pe un alt forum a notat diferente considerabile intre CU si FARA aditii bacretiene. S-a referit strict la cele de la Microbe Lift. Diferentele notate au fost doar vizuale, caci chimic si biologic acvariul era beton oricum. Spunea ceva de geamuri care nu mai trebuiesc curatate...si substrat care nu mai trebuie aspirat . Chiar si eu am observat diferente la acumularile de detritus din sump. De cand bag special blend si nite-out II detritusul din sump aproape dispare, iar cel care ramane devine foarte fin.

P.S. Daca aveam bani sa "dau o fuga" pana in Canada, cred ca imi permiteam sa cumpar si un hammer de pe aici .
Ptuuu ca frumos mai e hammerul ala vedeal-as la mine in acvariu .
Acvariul arata bine, nu da semne ca s`ar plange de NO3. Daca tot e vremea marturisirilor, nici eu nu am mai facut schimb de apa de o luna, insa am NO3-10, cu toate ca am o dihanie de veliferum care cand trage cate o balega se tulbura acvariul. Aditii bacteriene faci ? Eu dozez saptamanal Nite-Out II si SpecialBlend de la Microbe Lift si n-am treaba. Momentan doar silicatii ma calca pe nervi, dar le vin de hac saptamana viitoare cand imi va veni absorbantul si cartusul NPS pt osmozor. Totul cu un topping de schimb de apa de vreo 30% .
@ozi eu am osmozor fara rasini schimbatoare de ioni, si doar din autocompletare mi s-a ridicat SiO2 la 2 mg/l si am o explozie de diatomee de ti-e scarba de acvariu... Dupa 2 zile de blackout era IMACULAT, si dupa inca 2 zile de lumina, e din nou maro. Saptamana asta imi va veni absorbantul de silicati pe care l-am comandat, si voi lua cu siguranta si un cartus NPS pentru osmozor...
In alta ordine de idei, da-ti seama ce s-ar fi intamplat daca nici macar apa de osmoza nu foloseam. Totul depinde mult de chimismul apei de la retea, dar chiar si daca e aparent OK, problemele pot aparea in timp (ex. concentratii mici de silicati, care de-a lungul timpului prin autocompletare si schimburi de apa ating cote alarmante). Parerea mea e ca orice acvarist, fie el pasionat de acvarii plantate sau marine ar trebui sa aiba in dotare o instalatie de osmoza inversa. Investitia e mica raportata la durata de viata a consumabilelor (prefiltru sedimente + carbune 80 ron ambele ... se inlocuiesc anual... 110ron membrana, se inlocuieste la 3 ani... optional 40 ron cartus NPS care se inlocuieste la 6 luni).
Prime nu va elimina niciodata nitratii, nitritii si asa mai departe. Va avea grija doar de clor si de metalele grele (pe care oricum nu le elimina, ci le leaga in alti compusi, deci tot in apa raman). Apa in orice forma a ei (inclusiv distilata) nu e apa pura. Apa de osmoza insa se apropie cel mai mult. Gandeste-te ca toate elementele necesare acvariului marin se regasesc in sare si trebuie adaugata doar apa pura. Sfatul meu este ori sa te imprietenesti cu cineva care are osmozor ori sa mai amani putin startul pana te pui la punct cu unul. Crede-ma pe cuvant, e al 2-lea cel mai important dupa sare.

P.S. Verifica-ti mesageria privata. Ti-am scris acolo cate ceva.
Apa distilata pentru uz industrial (gen cea gasita pe la metro sau piese auto) NU are ce cauta vreodata in orice acvariu, indiferent de care este el. Se poate folosi apa distilata de uz farmaceutic in cazuri exceptionale, insa este deosebit de scumpa. SINGURA dar ABSOLUT singura apa care ar trebui sa ajunga intr`un acvariu marin este apa de osmoza, si chiar si aia, preferabil trecuta si prin filtru NPS. Un osmozor simplu te costa 260 ron iar unul cu NPS in jur de 300. De asemenea, cand te apuci de un marin trebuie sa te gandesti in viitor. Tot ce faci la inceput se va reflecta in viitorul acvariului. Nu vreau sa te descurajez, dar in acvariul de 40l in total vei baga cel putin 1000 ron chiar daca la inceput iti lasa impresia ca nu are cum sa ajunga la atat . Crede-ma ca am inceput si eu cu unul de 30l si stiu ce zic. Din nou te sfatuiesc sa iei legatura cu cineva care are experienta in acvaristica marina si provoaca-l la o discutie fata in fata. Crede-ma ... habar n-ai cat de norocos esti la capitolul asta ca stai in Bucuresti.
Se pare ca te-ai documentat ceva... FOARTE BINE. Insa presimt ca mai ai ceva de invatat despre procesele chimice si biologice care se petrec intr-un acvariu marin, mult diferite fata de cele din acvariile de apa dulce. Daca nu detii un osmozor cu cartus NPS (rasini schimbatoare de ioni) iti sugerez ca in filtrul hang-on sa pui numai medii absorbante (cu precadere de silicati <SilicatEx de la JBL>, si carbune activ <ATENTIE : nu orice carbune activ e bun pentru apa sarata>). De asemenea, nu ai pomenit nimic despre sarea pe care o vei folosi. Nu e un lucru care trebuie trecut cu vederea. Fereste-te de AquaMedic, ca si eu fac parte din cei care "m-am ars" cu ea... E cea mai proasta sare de pe piata. In ordinea pretului/calitatii iti sugerez : Aquavitro, Dupla Premium, Red Sea ... Cam astea sunt marcile care se gasesc pe la noi ...
Avand in vedere ca locuiesti in Bucuresti, sunt convins ca vei gasi pe cineva care te va ajuta la inceput cu acvariul. Succes.
Eu reinstalez gunoiul de Vista aproape lunar, si chiar daca ma supara, ii rad manual din registrii. Programele antivirus mi se par cel putin inutile.

Multumim pt link mosu. Foarte util.
Clar mantis shrimp. Scoate`l si punct. Banuiesc ca si in refugiu vei vrea melci si crabi.... Ei bine... vei ramane fara ei ...

P.S. Crabii de pe pietre.... tot in refugiu e locul lor.
Este total gresit ce spui tu. Transpiratia iese din glandele sudoripare la o temperatura egala cu temperatura corpului, deci nu are ce caldura sa preia, in schimb avand contact cu pielea, sub influenta curentilor de aer se realizeaza racirea evaporativa. Tocmai de aceea daca esti ud si bate vantul, te racoresti, chiar daca nu e tocmai un vant rece. Eu zic sa ne oprim aici, ca din topicul colegului va rezulta bors .
Cipriane lasa prostiile si pune 2 coolere la luciul apei si pune mana si fa un sistem de autocompletare ca nu-i mare scofala. Atata timp cat temperatura mediului ambiant este mai mare sau egala cu temperatura acvariului, poti lipi pe sticla si 30 de coolere, din care 25 cu heatsink si arctic silver ... ca nu faci nici o branza. Prin montarea coolerelor la suprafata apei se PROVOACA o evaporare accelerata, deci se pune in practica racirea evaporativa.

Pentru cei carora le e neclar principiul :

In momentul evaporarii, apa se raceste. Nu e nici o smecherie. Cam asa functioneaza si transpiratia la oameni.
Cipriane raspunde-le pe PM si nu scrie totalul aici ca descurajam lumea si nu se mai apuca nimeni de marine ... eu ti-am zis socoteala mea sumara in privat si era sa faca apoplexie. De atunci am zis ca in viata mea nu mai fac socoteli la bani investiti pe parcurs .
 
Forum Index » Profile for djphazer » Messages posted by djphazer
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com