[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Nu, nu poti baga, acvariul este prea mic pentru scalari. Si ai deja suficient de multi pesti.

O zi buna,
Dragos
Cea mai buna varianta este sa ciclezi noul acvariu si apoi sa muti pestii. Poti sa folosesti apa de la
robinet in care pui un conditioner pentru apa care reduce clorul, oricum nu conteaza foarte tare daca nu
bagi pesti si plante, dupa care incepi ciclarea si poti introduce plantele la cateva zile distanta iar pestii in
momentul in care este ciclat.

Mai exista si varianta sa muti totul din acvariul ic in cel mai mare, inclusiv filtrul asa cum este el si substratul
fara sa le speli, apoi completezi cu apa declorinata si muti si pestii. Dar va trebui sa schimbi zilnic in jur de
20-30% din apa pina cand se va cicla sistemul.

Pentru siguranta eu as merge pe prima varianta.

O zi buna,
Dragos
Tot rasfoind netul in cautare de informatii despre reefuri am gasit doua articole foarte interesante: 
un nou sistem de filtrare, care copiaza aproximativ ceea ce se petrece in ocean si care mentine 
o populatie stabila de plancton (fito, zoo etc.) plus o filtrare aproape de cea din ocean. Si nu are 
nici skimmer, nici reactor de calciu, si se bazeaza pe un mare filtru tip sand bed cu un fel de limestone, 
limestone care prin dizolvare furnizeaza elementele necesare: calciu, magneziu, alcalinitate, potasiu si altele. 
Si mai foloseste aditie de carbon organic, aditie de CO2 si ceva pompe. Si bineinteles un calculator care 
controleaza tot procesul, cu doi senzori de baza, pH si Redox (ORP). 

Deocamdata sistemul este disponibil pentru acvarii de dimensiuni foarte mari, gen 12 metri cubi de apa, 
si este instalat in cateva locuri din Europa de vreo 8 ani. Cei care au pus la punct sistemul lucreaza in 
prezent la o varianta hobby de dimensiuni normale, probabil pentru un acvariu de in jur de 500 litri. 

Mai multe detalii gasiti citind cele doua articole si vizitand site-ul producatorului: 

http://www.advancedaquarist.com/2012/2/aafeature

http://www.advancedaquarist.com/2012/3/aafeature2

http://www.ecodeco.nl

O zi buna,
Dragos
Daca vei avea suficienta piatra vie e ok si nu iti trebuie reactor pentru NO3 (biopeleti sau altceva),
desi in perioada ciclarii vei avea valori foarte mari la NO3 le poti reduce dozand NO3PO4X de la Red Sea,
este o sursa de carbon lichid. Totusi eu te sfatuiesc sa folosesti canistra plina cu matrix sau un reactor plin
cu matrix, nu te baza numai pe piatra vie si DSB, mai ales la inceput. Pentru fosfati iti sugerez folosirea
Rowaphos sau PO4x4. Iar matrixul poti sa il pui langa reactorul pentru fosfati, eventual intr-un recipient
patrat/dreptunghiular si apa care vine din camera skimmerului sa cada in acest recipient si sa iasa pe jos, astfel poti avea
un filtru wet&dry care este foarte eficient (o parte din matrix va trebui sa stea in afara apei, apa doar sa curga
peste el).
In rest schema este ok, pompa de recirculare pentru display va fi mai mare decat cea pentru refugiu (la
tine in desen e invers).

O zi buna,
Dragos
Capacul de vizitare pe care l-ai lasat deasupra acvariului mi se pare destul de mic si nu inteleg cum
o sa pui capacul peste acvariu, vad ca ai lasat doar 2-3 cm spatiu de acces deasupra acvariului. Daca
vrei sa il bagi si sa il scoti prin capacul de vizitare e clar ca nu ai cum, iar daca il fixezi inainte sa pui
acvariul nu prea vad cum vei mai umbla la capac si la acvariu. Capacul de vizitare trebuia sa fie cat
acvariul de lung ca sa ai acces la capac, sa poti sa il scoti, si sa ai acces si la acvariu.
Pe de alta parte corpurile de iluminat pe care le-ai luat nu mi se par ok, este posibil si foarte probabil
sa ai umiditate foarte mare in capac si in acest caz aveai nevoie de socluri speciale. Era mai simplu sa
iti bricolezi singur lampa direct in capac. Si va trebui sa te gandesti ce faci vara din cauza caldurii, nu iarna.
Apa e mult mai usor de incalzit decat de racit.

O zi buna,
Dragos
Pai nu ai inteles ce am zis. Ca sa tragi tevile prin fundul acvariului oricum iti trebuie flanse, nu poti doar
sa le treci pur si simplu. Si nu mai are rost sa faci peretele despartitor, teava vine prin fundul acvariului
si urca pina la suprafata. Doar pentru teava care duce apa din refugiu in sump ai nevoie de o cutie de
overflow, dar care nu trebuie neaparat sa fie pina la fundul bazinului. Ba chiar este indicat sa nu fie pina
la fundul bazinului pentru ca in cazul in care o faci atat de adanca poti avea locuri in care apa nu se misca
in interiorul cutiei. Iar in cazul acestei cutii de overflow nu e neaparat necesar sa mai folosesti flanse, treci
teava prin fundul bazinului cu flanse si prin fundul acestei cutii fara flanse si o izolezi cu silicon.

Think inside the box e corect, dar cele doua geamuri despartitoare la care te-ai gandit tu nu-si au rostul.
Sper ca de data asta ai inteles, daca nu o sa iti desenez

O zi buna,
Dragos
Ai omis un lucru destul de important, trece-ti si tu locatia la profil

O zi buna,
Dragos
Varianta mai economica si mai simpla este in partea stanga, unde presupun ca vine apa din sump,
sa ai doar teava, fara peretele despartitor, iar in partea dreapta unde vin tevile pe unde se duce
apa in sump sa faci o cutie in partea de sus cu pieptane. Cutia e suficient daca o faci
de 10-15 cm inaltime si in ea intra cele doua tevi care vin din fundul acvariului.

O zi buna,
Dragos
O pompa de 1300 si o pompa de 600 ar fi ok, nu uita ca 1300 de litri respectiv 600 de litri pompele
duc orizontal, functie de diferenta de nivel aceste debite vor scadea, probabil undeva la jumatate.
In privinta canistrei ai doua variante: ori o folosesti (umpluta cu Matrix de la Seachem ar fi perfect)
ori daca nu o folosesti va trebui sa ai cel putin un reactor cu Matrix. DSB nu se va activa decat in cateva
luni poate chiar 1 an si pina cand se va intampla asta ai nevoie de filtrare. Macroalgele si mangrovele iti
papa nitrati si fosfati, cine iti face reducerea amoniacului si a nitritilor? Pentru refugium iti poti lua o lampa
cu bec PL de 26w ar trebui sa fie suficient.

Am inteles ce vrei sa faci la refugiu, dar nu e ok din doua motive: pierzi foarte mult spatiu si nu esti sigur
daca nu ti se infunda. Ai varianta sa dai gauri in fundul acvariului, daca vrei neaparat la modul asta, sa pui
flanse si teava, dar la capatul tevilor sa ai un sistem de protectie ca sa fi sigur ca nu se infunda (un melc,
un crab sau orice altceva poate intra in teava). Eventual la teava care aduce apa din refugiu in sump ii faci
o cutie mica cu dinti de pieptane pe una din laturi sub nivelul apei, practic o cutie de overflow, pe care o
poti face din plexiglas.
Iar apa care vine din refugiu o duci in sump in compartimentul pompei de recirculare cu displayul.

O zi buna,
Dragos
Bravo, foarte frumos
Si bine ai venit
Canistra intre sump si refugiu nu este o idee prea buna pentru ca in cazul asta in refugiu o sa ajunga apa
filtrata prin canistra, ori nu asta e scopul refugiului. Refugiul trebuie alimentat cu apa care vine direct din
display, altfel nu isi are rostul. Canistra ar trebui sa o alimentezi din display si apa sa o duci tot in display.
In privinta sumpului ar fi mai bine daca faci trei compartimente: primul compartiment in care sa fie skimmerul
si eventual o pompa pentru alimentarea refugiului daca te vei hotara la varianta asta, al doilea compartiment
pentru eventuale reactoare, iar al treilea numai pentru pompa de recirculare. Ai nevoie de un compartiment
separat doar pentru pompa de recirculare pentru a putea avea un sistem de autocompletare, senzorul sistemului
se pune in acest compartiment, aici apa trebuie sa fie constanta si in general se face un compartiment numai
pentru pompa de recirculare.
Nu am inteles partea cu gaurile in refugiu si cu separatoarele de overflow, nu inteleg ce vrei sa spui.

Leduri nu ai nevoie decat pentru moonlight eventual, 4-5 leduri de 1w ar trebui sa iti fie suficiente. Altfel lampa
pe care o ai ar trebui sa fie mai suficienta, daca ai si tuburi de calitate, aici iti recomand ATI sau Giesemann.
Iar ledurile pentru moonlight albastre, celelelate - albe sau verzi sau rosi - ajuta la cresterea algelor nu a coralilor.

O zi buna,
Dragos
Arata bine

Overflowboxul ar trebui sa il pui in coltul din stanga a acvariului (cum te uiti la el), din motive estetice.
Iar in privinta circuitului apei eu as face in felul urmator: din overflowboxul de la display apa sa se duca
in sump, pompa de recirculare din sump sa aiba un T sau un Y, o parte merge in display iar cealalta in refugiu,
pe cea care merge in refugiu pui un robinet ca sa poti regla debitul cat mai mic, probabil un 300 litri pe ora este
suficient pentru refugiu, iar la refugiu ori dai o gaura de supraplin care sa duca apa tot in display ori folosesti
un alt overflowbox (varianta mai sigura) care sa duca apa tot in display. Sau o varianta si mai buna, dar mai scumpa,
este sa folosesti doua pompe in sump, una alimenteaza refugiul cu apa de la intrarea apei din display in sump
(camera skimmerului) si apa din refugiu vine in sump in camera pompei de recirculare (care duce apa in display),
iar a doua pompa este cea de recirculare intre sump si display. Aceasta a doua varianta are si alte avantaje,
refugiul este alimentat cu apa care vine din display (plina de nutrienti) si este mult mai usor de reglat avand doua
circuite separate de apa.

Ai facut vreo schema pentru sump?

O zi buna,
Dragos
Cool
Nu, mi l-am adus de afara. Cand trec prin Constanta te caut

P.S. Ai nevoie cumva si de niste melci
In general pe sus, pentru a nu ramane fara apa in bazin daca se opreste curentul. Exista totusi o solutie
pentru a recircula apa din adancime, exista un tip de overflow box care iti intrerupe sifonul si esti safe si
ar fi asemanator cu asta:

image

Problema acestui tip de overflow este, presupun, galagia. In plus nu stiu cum se poate regla, ma refer la un
reglaj fin, ca sa aiba un debit constant. Modelul de overflow pe care il folosesc eu presupune 3 tevi: una
care functioneaza in mod full sifon, una care functioneaza in mod open sifon si care poate functiona in mod
full sifon daca se infunda prima teava, si una de siguranta.

Mai multe detalii despre tipul de overflow box pe care il folosesc eu gasesti aici:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20626.page

Un alt neajuns al overflowului care trage apa de jos este ca nu te ajuta la reducerea biofilmului in caz ca acesta
apare la suprafata apei.

Iar pe de alta parte, tinand cont de faptul ca vrei sa faci un acvariu cu cichlide, cred ca poti folosi o pompa de
valuri/powerhead care sa iti miste mai bine apa si implicit depunerile.

O zi buna,
Dragos
Nu am incercat varianta asta, dar nu cred ca va mai lucra la fel. Nici mult diferit, dar probabil ca va absorbi
fosfatul din apa ceva mai incet, adica aceeasi cantitate in mai mult timp.
Si ca o observatie, Rowaphosul este foarte bun, dar are un dezavantaj, trebuie clatit bine daca vrei sa il pui
in reactor, din acest motiv eu am renuntat la folosirea lui si folosesc de aproape 3 luni PO4x4 facut de
olandezii care produc si NP Biopellets. Si pot sa iti spun ca nu mai trebuie spalat, fluidizeaza mai bine decat
Rowaphosul si extrage fosfatul cel putin la fel de bine daca nu mai bine, eu am fosfatii 0 testat cu checker Hanna
de vreo luna. Iar pretul este aproximativ acelasi, in jur de 35 euro pentru 500 ml. Asa incat eu recomand PO4x4.

O zi buna,
Dragos
Din cate stiu eu are pus si un burete, altfel, indiferent de marimea gaurilor o parte din Rowaphos va pica
prin gauri cand este oprit reactorul. La fel folosesc si eu la un altfel de reactor, am burete in partea de jos.

O zi buna,
Dragos
Sfatul meu este Sicce, syncra sau multi, indiferent care.

O zi buna,
Dragos
Este posibil ceea ce vrei tu, dar va trebui sa faci acvariul mult mai lat decat te-ai gandit initial.
Dezavantajul unui asemenea filtru este ca e destul de greu de curatat, doar daca il faci de 20 cm
latime sa fie mai accesibil.
Pe de alta parte, pentru un acvariu suficient de mare, parerea mea e ca e mai ieftin si mai eficient
sa faci un sump decat sa folosesti 2 filtre sa zicem. Vezi topicul lui Cris, acolo gasesti multe detalii
folositoare daca te hotarasti la un sump.

O zi buna,
Dragos
Incearca prima data sa reduci debitul la intrare, e posibil ca sa ai si mai putine bule la iesire.

O zi buna,
Dragos

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: