[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: zaietz74
Forum Index » Profile for zaietz74 » Messages posted by zaietz74
Message
Dupa ce am descoperit problema cu nitratul din apa mea de put am inceput sa caut solutii. Pentru uzul domestic (gatit, cafea etc) am ajuns la concluzia ca cea mai buna, cel putin deocamdata, este o apa ieftina de supermarket (1,98 Ron bidonul de 5l) care are specificat pe eticheta un nivel de nitrat de 0,98 mg/l iar masuratoarea mea arata peste 1 dar mult sub 5, in conditiile in care apa Bucovina pe care o folosesc pentru baut are dat pe eticheta 4,7 iar masuratoarea mea arata 5. Si acum acvariul. Pentru ca, asa cum v-am spus, ritmul de productie a apei de osmoza este unul foarte lent, am facut un "amalgam" de ape (osmoza, apa de mai sus si aprox. 10% apa de retea) care are urmatorii parametri:
Kh - 9
Ph - 7,5
NO2 - 0,4
NH4 - <0.05
NO3 - 30
Am pornit filtrele, cel intern si cel extern (aici alta nebunie, nu reuseam sub nici un fel sa-l amorsez, deja ma gandeam daca nu cumva toate hopurile astea sunt semne ca m-am apucat de o treaba care nu o sa mearga). Dimineata filtrul intern facea un pic cam mult zgomot, nu aveam timp de investigatii, l-am oprit. In principiu acum cam incepe ciclarea (o sa adaug si ceva bacterii cumparate). Problemele ar trebui sa se rezolve astfel:
- Kh-ul sper sa-l scad prin schimburi cu apa de osmoza
- Ph-ul sper sa scada prin productia de CO2 a coloniilor de bacterii odata ce acestea vor fi coînnstituite (nu am plante care sa il consume)
- NO2-ul si NH4-ul trebuie sa scada cu evolutia ciclarii
- NO3-ul sper sa-l neutralizez cu NitratEx de la JBL montat în filtrul intern (dupa ce vad de ce face zgomot si il repornesc).
E corect rationamentul? Am sanse sa ajung la o apa buna pentru discusi (moale, usor acida si fara minerale prea multe)?
zaietz74 wrote:Ok, am inteles. De fapt nu e ok, e clar ca am o mare problema. Si uite asa acvaristica m-a ajutat sa-mi dau seama ca usor si fara sa-mi dau seama ma otravesc (si toata familia odata cu mine!). Despre partea cu apa de consum in casa caut solutii. Revenind la apa din bazin, ma bate gandul sa bag apa pana la nivelul la care pot sa pornesc filtrul extern si, in speranta ca reusesc sa dezvolt coloniile de bacterii necesare filtrarii biologice, sa reusesc sa scad acest nivel enorm de nitrat. Este corect rationamentul sau intru in alte belele?


Stati ca se pare ca bacteriile doar transforma nitritii in nitrati. Pai si atunci cum scap de ei?
Ok, am inteles. De fapt nu e ok, e clar ca am o mare problema. Si uite asa acvaristica m-a ajutat sa-mi dau seama ca usor si fara sa-mi dau seama ma otravesc (si toata familia odata cu mine!). Despre partea cu apa de consum in casa caut solutii. Revenind la apa din bazin, ma bate gandul sa bag apa pana la nivelul la care pot sa pornesc filtrul extern si, in speranta ca reusesc sa dezvolt coloniile de bacterii necesare filtrarii biologice, sa reusesc sa scad acest nivel enorm de nitrat. Este corect rationamentul sau intru in alte belele?
qwerty wrote:80mg/l No3, la retea? De unde vine apa?


Stau la casa si apa provine dintr-un put de aproximativ 10 m adancime. Sa inteleg ca la valoarea asta nu o sa pot nici macar sa fac schimburi directe de apa atunci cand acvariul va fi complet functional? Care este uzual valoarea in reteaua de apa? Pot exista si probleme de sanatate umana la valoarea asta? Multumesc!
Asa este, nu s-a intamplat nimic stand acvariul pe jos plin cu apa. Asa ca am continuat amenajarea si primul pas a fost montarea mobilierului. Totul a fost ok dar comparativ cu cel de la Juwel mobilierul construit de mine pentru vechiul acvariu era tanc sovietic! Ma intreb cum pot 4 placi verticale paralele si una verticala in spate prinse intre doua placi orizontale (una sus si alta jos) sa tina minim 340 Kg cat cantareste doar acvariul plin cu apa! Inca o data, sper ca tehnicienii germani stiu ce fac.
Dupa montarea echipamentului (filtre, incalzitoare etc) am aruncat in acvariu atata apa osmozata cat aveam la momentul respectiv, in primul rand pentru ca nu aveam unde sa o mai depozitez. Acvariul este plin aproape de o treime (aprox 100 litri) si urmeaza sa completez in zilele urmatoare. Deoarece ritmul de producere a apei de osmoza este foarte lent (raportul de apa osmozata fata de apa reziduala depinde de temperatura - destul de joasa in aceasta perioada in garaj unde are loc procesul - si de presiunea apei - destul de mica la mine pentru ca apa este de put cu hidrofor, orizontul de umplere devine destul de indepartat si ma gândeam sa adaug si o parte de apa direct de la retea. Pentru a vedea care este diferenta dintre cele doua tipuri de apa am facut setul de teste de apa pe care il am (Jbl). Rezultatele sunt urmatoarele:
KH - apa osmoza 3 - apa retea 25
Ph - apa osmoza 7 - apa retea 7
NO2 - apa osmoza 0.05 - apa retea - 0,05
NO3 - apa osmoza 40 - apa retea 80
NH4 - apa osmoza mai mic de 0,05 - apa retea mai mic de 0,05
Devine destul de clar ca principalul beneficiu este scaderea duriratii carbonice prin procesul de osmoza inversa. Inrebarea mea este urmatoarea: credeti ca e cazul sa mai insist in a produce cat mai multa apa de osmoza sau pot sa combin (macar in parte) cu apa din retea si sa incep ciclarea? Mentionez ca pentru alti parametri nu am avut acum teste dar sper sa fac rost in curând si de altele.
Asa este, in manual spune sa nu pun nimic intre acvariu si suprafata pe care este asezat, asa ca am actionat in consecinta. Sper sa nu gasesc casa plina de apa diseara cand ajung acasa! Asa cum spuneam si mai sus, multe dintre lucrurile care se aplica la acvariile manufacturate se pare ca nu sunt valabile in cazul acvariilor Juwel.
Si inca cateva detalii. Intr-adevar este lucrat excep?ional, lipiturile impecabile, spre surprinderea mea, total in opozitie cu ce se aplica în momentul in care un astfel de acvariu este manufacturat, nu am un subler iar margini libere ale sticlei nu prea sunt (capacul de deasupra sicel de dedesubt sunt lipite) dar masuratoarea empirica arata ca sticla este de 7 mm grosime si doar doua intarituri transversale de plastic in conditile in care acvariul are o inaltime de 65 cm! Sper ca tehnicienii germani stiu ce fac! Sincer, pornind de la premisa ca eu vreau discusi mici in acvariu semisteril (doua cioate si trei pietre, fara substrat) iar cand pestanii vor creste sa devina un plantat, mi se pare ca nu ar trebui sa renunt la filtrul extern chiar daca ei zic ca filtrul intern cu care este livrat este foarte eficient. Voi ce ma sfatuiti?
Si hai sa va spun cate ceva despre el (sunt convins ca majoritatea stiu totul dar poate pentru incepatori este de folos). In primul rand, nu doar pentru ca am patit-o si nu o sa uit asta vreodata, dar manualul exact asa începe: acest acvariu a fost realizat cu cea mai mare grija de cei mai buni tehnicieni si cu cele mai sofisticate tehnologii bla bla bla, dar pentru ca intervin mai multe faze de transport etc, inainte de instalare verificati etanseitatea. Asa ca, primul lucru, APA IN VAS!
image
IMG_1126
image
IMG_1128
2180 RON acvariu de 350 de litri cu cabinet original, capac si lampa cu 4 tuburi, filtru intern 1000l/h si incalzitor 300w. Iti spun sigur ca este bine, nu din auzite, stiu cat am cheltuit eu personal cu vechiul acvariu.
Deznodamant, unul fericit zic eu! Cel putin asa ma simt eu, Fericit (nu radeti de mine ). In cursul saptamanii trecute primesc mail de la depanero (service emag) prin care eram informat ca produsul nu poate fi inlocuit cu altul deoarece acesta nu mai este in stocul magazinului (despre "reparatie" nici un cuvant) asa ca trebuie sa aleg intre doua optiuni: scaderea soldului rezultat dintr-o noua comanda la emag sau transferul sumei intr-un cont pe care urma sa-l furnizez. Asa ca, zic, hai sa arunc un ochi pe la ei sa vad daca e ceva. Si ce sa vezi, trei zile de reduceri in week-end-ul care tocmai s-a incheiat, iar la sectiunea acvarii unul dintre ele cu o reducere semnificativa (27%) la care daca mai adaugam si suma pe care o aveam de recuperat (vorba aia, i-am dat de mult, e ca si cum acum nu mai conteaza) rezulta un pret exceptional pentru un acvariu de vis (cel putin pentru mine ). Si cum marile victorii se obtin prin decizii rapide, ma incumet, si apas butonul "cumpara". Drept urmare, astazi ajunge la mine legat fedeles pe un palet noul meu JUWEL RIO 300 NEGRU cu CABINET inclus!!!
Si uite si poze ca sa va fac invidiosi
[imgimageIMG_1123 by ionut.badilas, on Flickr]

[img]https://farm8.staticflickr.com/7393/16430327785_7a44d8fd1d_m.jpg" alt="image" />IMG_1125 by ionut.badilas, on Flickr


Ma bucur foarte tare ca am pus problema aici si nu m-am apucat eu de capul meu! E clar ca aici gasesti sfaturi foarte bune! Spun asta pentru ca primul instinct a fost sa indepartez un pic din siliconul vechi si sa completez cu unul nou si se pare ca faceam o mare greseala. Temandu-ma ca daca nu merge am pierdut si garantia pentru ca am intervenit, am hotarat sa dau totusi mai intai un telefon la Emag. Cei de la service mi-au spus ca il iau ei de la adresa, il trimit la cei care asigura garantia (nu stiu cine sunt acestia) si trebuie sa am o rezolvare in 15 zile calendaristice. Asa ca astazi l-am facut pachet si a plecat cu curierul. Va tin la curent cu evolutia problemei. Multumesc oricum pentru toate sfaturile voastre!
Nu, bazinul este fabricat in Germania dar este cumparat de la Emag, de aceea sunt sigur ca nu îl pot inlocui. Asa este, curge pe la una dintre lipituri, sticla nu are nici o crapatura. Problema este ca in acel loc sticla de fund are marginea ca si cum nu a fost taiata ci s-a rupt (marginea nu este perfect dreapta, arata ca si cum a fost taiata manual si la capat a iesit din linia diamantului, daca m-am facut inteles). De aceea mi-e frica ca acel loc va fi un fel de calcaiul lui Ahile. In plus, nu stiu daca siliconul nou va face priza buna cu cel vechi. Credeti ca poate fi lipit fara urmari?
www.zooprofi.de

Nu stiu daca neaparat cele mai mici preturi dar am gasit si comandat de la ei tot felul de accesorii pe care nu le-am gasit in alta parte. Pretul pentru transport destul de mare dar coletul vine prin DHL si este asigurat si, bineinteles, ajunge in maxim o saptamana. Per total foarte seriosi!
DEZASTRU! Pornind de la premiza ca acvariul nu este unul manufacturat ci unul "industrial" am facut cea mai mare greseala, adica am confectionat mobilierul, am recolantat capacul, am montat totul (furtunele filtrului, incalzitor, etc) si abia apoi, adica astazi, am pus apa in acvariu (apa de osmoza realizata cu greu) si, asa cum spuneam la inceput, DEZASTRU, acvariul curge!!! . Chiar nu stiu ce sa fac! Daca încerc reparatia si nu tine sau, mai rau, curge din nou dupa ceva timp? Acvariul teoretic este in garantie dar cum eu l-am luat la reducere pentru ca era ultimul (de altfel nici nu mai este disponibil) sigur nu pot sa il inlocuiasca cu unul la fel, iar pentru altul nu se potriveste mobilierul, acesta fiind pe colt! Sunt oarecum disperat! Voi ce a-ti face?!
Cioatele au fost deja lipite intr-o pozitie usor diferita, ele au oricum rolul de a acoperi teava de tur a filtrului (o sa revin si cu foto). Daca ar fi dupa mine pietrisul ar fi clar alb, dar pentru ca eu vreau discusi deocamdata asta este tot ce va fi prezent in acvariu (un fel de "semisteril"). Dupa ce cresc locuitorii, ca vreau sa fie mici cand ajung in noua lor casa, va trebui sa iau una dintre cele doua decizii: discusi in 200 de litri sau un setup nou intr-un acvariu mai mare
Incerc editarea postului de mai sus, asa ca dupa lungi chinuri noul mobilier si setup-ul arata cam asa

imageAquarium start by zaietz74, on Flickr

imageAquarium start by zaietz74, on Flickr
image
Dup? lungi chinuri am reusit sa confectionez mobilierul, sa schimb culoarea capacului si sa fac primii pasi ai setup-ului.
image
ocean wrote:Da e o solutie de compromis buna dar unde iei cinci pui merge si al saselea


Corect, 6-8 inteleg ca se vor simti mai în siguranta. De pe forum inteleg ca este cel mai bine sa-i cumperi de la crescatori. Unul inteleg ca este in Onesti si cum eu acum stau în Focsani ar fi destul de aproape. Ce parere aveti de el? Dar in Bucuresti nu sunt crescatori? Unde pe forum ii gasesc?
Asa cum spunea Eugen, sa trec de la 200 la 300 de litri nu prea are sens. In plus, maestrul Koala mi-a recomandat un volum cel putin dublu. Asa ca imi trebuie cam 450 de litri. Pe aquadec, nu ca ei ar fi reperul dar iti dau o idee de pret online, un bazin de 450 de litri ma costa în jur de 2500 de RON (geam de 12, fund dublu etc), ceea ce la propriu ma arunca in aer! Un bazin sh se invarte în jurul a 1500 Ron si nu stii în ce stare este. Si toate astea fara sistem de iluminare, capac si altele. Asa ca eu zic ca nu am alta solu?ie decat sa iau 5 puiu?i pe care sa-i pun in bazinul de 200 steril si in maxim 6 luni de zile sa comand sticla pentru a construi singur un bazin în care sa fie mutati. Credeti-ma ca alta solutie nu vad!
ocean wrote: o mentiune daca cumperi discusi adulti (peste 10 cm ) e bine cu substrat -doar sa nu pui pietris sau granulatie mare , pana in 2mm cel mult iti recomand nisipul cuartzos pentru filtre de piscine care il gasesti in saci de 25 kg pe la Bumax de exemplu , daca discusii vor fi sub dimensiunea asta renunti la substrat pana cresc


Clar nu vreau adulti, vreau sa-i cresc de mici, dar ca tot a venit vorba, ce patesc dac? au substrat cand sunt mici?
 
Forum Index » Profile for zaietz74 » Messages posted by zaietz74
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com