Message |
|
Foarte frumos! 
|
 |
|
E in plan sa fac si asta, inainte sa adaug pestii. Momentan impusc francul, m-am certat cu ministrul de finante.
|
 |
|
Am trantit un saculet cu carbune activ in acvariu si il tot schimb.
Cu apa dura am rezolvat, mi-am cumparat osmozor si remineralizez cu Seachem Equilibrum.
Peste o saptamana sper sa putem discuta despre valori normale.
|
 |
|
In curand dau drumul la cabinet si n-am cum sa stau cu tigania aia intinsa pe acolo, de aia intrebam cam cat timp sa o tin, cat ar dura sa-si faca efectul?
Alge nu sunt multe in acvariu, am gasit doar 2-3 ghemotoace de alge filamentoase. Nu stiu cum se inmultesc algele astea, dar in cazul in care elimina spori, ziceam sa le dau la cap.
Cu tds-ul am zis, e normal sa fi asa mare, a fost mult mai mare, dar dupa ce am turnat fertilizant cat pentru un an si jumatate.. Acum e bine cu 700, targetul e de 200.
Am citit acum despre fertilizantul pe care l-am scapat in acvariu. Din fericire, nu contine nitrati si fosfati
|
 |
|
Exista o reteta mai buna decat vodka simpla, cu otet si zahar brun.
Avea koala o reteta de nopox de casa
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/1720/27689.page#p274656
|
 |
|
Am continuat cu schimburile de apa, tds-ul a scazut de la 2000+ (asta am masurat dupa vreo 3 schimburi) la 700.
Inainte de accident, apa remineralizata avea cam 200 in acvariu (n-am masurat-o si inainte).
Azi am facut o romaneasca si am montat si o lampa uv (supradimensionata), in ideea sa mai ucid sporii de alge din masa apei.
Oare cate zile sa o las in functiune?
|
 |
|
Eu ma intristez si mai mult ori de cate ori ma duc acolo, ca stiu ce aventuri am avut in tara pentru niste amarata de piatra..
Parerea mea strict personala, nu merita sa te incurci cu peleti (daca vorbim de aia din plastic). Sunt oarecum eficienti in cantitati industriale si nu merita efortul.
|
 |
|
Cea mai buna filtrare e cea pe care o face piatra vie.
E bine sa ai medii de filtrare biologica in filtru/sump, banalul siporax de exemplu si medii pentru filtrarea mecanica - bureti, perlon.
Daca ai pesti multi, un skimmer de proteine ar fi binevenit.
|
 |
|
E buna, plm, eu sunt de vina ca n-am calibrat agregatul de la bun inceput. Acum o trag, csf.
Intre timp mi-a sosit si sistemul ATO, am luat un Jebao Smart Refill, pe care l-am modificat (schimbat pompa aia dubioasa cu o pompa Tunze, care incape si in bidon la fix).
Am avut 2-3 zile de foc aici cu 31 de grade si mi se evapora apa in draci. Acum stau mai linistit, am pus ATO pe o priza smart care merge 10 secunde pe zi, suficient cat sa completez apa evaporata si sa nu am surprize cu senzorul.
|
 |
|
Bai, dar m-au apucat toate spumele cu belgienii astia. Facusem un cos frumos de cumparaturi la Poisson d'or si cand sa comand, ce sa vezi. Nu livreaza frate in Belgia, doar in Franta si Monaco.
Asa ca m-am reorientat si eu catre altii din alta tara, dar care livreaza si aici. Si repede inca, azi faci comanda, maine primesti.
Am patit si o nepatita saptamana trecuta. Ma uitam eu asa la acvariu, lumina inca nu se aprinsese si vedeam ca perleaza plantele in draci.
Opresc skimmerul, ca or fi bule de la el. Nu era de la skimmer. Deschid jos dulapul, opresc si filtrul. Nu era nici de la filtru.
Cand imi cad ochii pe bidoanele de la dozator, ala de carbo plin, ala cu 2hr apt3 gol. Wtf?
In fine, pana acum am facut vreo 6-7 schimburi de apa de 50%, am bagat carbon activ in draci, mai fac schimburi saptamana asta cat cuprinde (mi-am cumparat osmozor si membrane de rezerva, ca m-am saturat de drumuri).
Am verificat dozatorul, din motive dubioase nu mai era calibrat pe pompa 2. Am umplut rezervorul cu apa chioara si i-am dat sa dozeze 10ml manual. A golit rezervorul si inca mai mergea.. In fine, l-am recalibrat si acum merge bine - fara sa mai dozeze nimic, am lasat doar Colombo FloraGrow Carbo.
Au aparut deja firicele de alge paroase, dar le curat zilnic, am scazut si lumina nitel. Peste 3 saptamani o sa comand niste zeama din vechea mea dragoste (vimi all in red) si o sa merg pe calea batatorita.
Pana atunci au plantele destul, probabil s-a imbibat solul si pietrele cu fertilizant din plin (ca fapt divers, dozam 5ml o data pe saptamana si pompa mi-a bagat direct 300ml).
|
 |
|
Daca n-ai mai lucrat, cumpara si niste fitinguri in plus, ca "sa-ti faci mana". Eventual cumpara tot ce iti trebuie in dublu exemplar.
Sa iei in calcul ca unele piese se unesc intre ele folosind bucati de teava.
Nu e greu de facut, intai lucrezi la rece, fara lipituri, iti faci ansamblul si probezi.
Daca totul se potriveste, iei un pic la smirghel si apoi decapezi partile care se vor lipi intre ele, apoi ungi cu tangit.
Piesele le unesti una cu alta drept, iar cand au ajuns la capat, invarti foarte putin, 2-3mm. Dupa aia nu le mai deranjezi, le lasi sa se sudeze (tangit nu le lipsete, ci le sudeaza prin topire).
Vezi ca pe youtube sunt multe clipuri, cauti si tu how to glue pvc-u si gasesti.
|
 |
|
De ce nu iti faci fitingurile din PVC-U fix asa cum ai nevoie, fara improvizatii?
Uite aici ai tot ce trebuie, mufe filetate, stut, coturi: https://bwinstal.ro/ro/t/categorii/instalatii-industriale/pvc-u
Iti mai trebuie niste Tangit si un decapant, gen alcool izopropilic.
|
 |
|
Da, poti linistit sa pui in-ul pe 2 tevi (normal ca o sa ai 2 sorburi in acvariu). Chiar e mai bine, parerea mea.
|
 |
|
La ce ai scris mai sus, eu ma uit precum portarul de la cimitir la Einstein.
Dropchecker-ul este imprecis si doar orientativ. Din cate stiu, aparatele cu care poti masura cu precizie co2-ul din apa sunt foarte scumpe, gen niste mii de euroi.
Pe de alta parte, ph-ul e influentat de mai multi factori (kh, sol, lemne, plm, etc).
Pentru mine personal solutia a fost dintotdeauna un ph controller setat in functie de bazin (in functie de plante si pesti mai precis).
Am si dropchecker doar pentru faptul ca sunt puturos, vad ochiometric imediat daca aditia de gaz functioneaza.
|
 |
|
Olandejii se misca biniditat, am primit azi lampa, am si pus-o la strung.
O tin la 30% verde si albastru si 40% rosu, pana se mai maturizeaza borcanelul.

|
 |
|
Mersi 
|
 |
|
In 2-3 zile primesc si lampa noua, am comandat un Chihiros WRGB2 SLIM30. Sper sa fie la fel de buna ca cea "ne" slim 45 pe care am avut-o in trecut.
|
 |
|
Merci, monsieur. J'espere que je reussirai a faire le miez du dodoasque.
|
 |
|
O sa incerc cu niste davidi sakura, dupa ce se maturizeaza nitel acvariul. Si niste amano as dori, vad ca au toleranta mare la parametrii apei.
Duminica iar trebuie sa imi misc hoitul 100+100km, sa mai aduc vreo 60 litri apa
|
 |
|
Am o retinere sa bag creveti, chiar si melci (desi melci o sa bag, am pus ochii pe niste Vittina Waigiensis).
Apa la robinet fiind foarte rea - curge sub forma de cuburi de calcar - am fost nevoit sa folosesc doar apa de osmoza, remineralizata.
Gh-ul l-am adus la 6, dar Kh-ul este nedetectabil. Nu ma pricep la creveti, dar am citit pe undeva ca necesita si un Kh intre 2 si 5.
|
 |
|