[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Rox
Forum Index » Profile for Rox » Messages posted by Rox
Message
daniel12 wrote:Eu zic ca n-ai nevoie de pompa. Merge pe efectul de sifon chiar daca acvariul nu e pus la inaltime. doar ca va trebui sa folosesti scurgerea de la nivelul pardoselii.


Noi am avut probleme cu scurgerea din pardoseala: am vazut cum curgea apa in boxa de sub baia noastra (stam la parter inalt) si am schimbat cateva sifoane de pardoseala pana s-a rezolvat problema, asa ca iti sugerez sa faci cateva teste si eventual sa vorbestii si cu vecinii de sub sa te asiguri ca nu ajuns apa la ei in tavan.

O alta varianta ar fi scurgerea de la masina de spalat. In unele apartamente este un hol mic unde se poate pune masina de spalat si este facuta si o scurgere pentru ea, sau daca nu ai asa ceva poate se poate modifica scurgerea de acum sa poti conecta un furtun.
Nu s-a mai intamplat nimic deosebit la mine in acvariu, toti pestii sunt ok, doar cersesc putin de cand le dau mai putina mancare.

M-am uitat ceva mai atent la culorile de la testul de NO2 si intre primele doua valori diferenta de culoare e foarte mica.

Am reusit sa fac si o poza pentru documentare. Firicelele albe din partea stanga sus nu sunt alge, sunt bulele care ies din filtru si cum timpul de expunere a fost mare, asa au iesit.

image

O sa mai citesc despre fotografiatul acvariilor, pentru ca ce stiu eu nu prea functioneaza.

Am mai vazut niste melci foarte mici, cam de 3mm, inchisi la culoare si cu cochilia ascutita, care se plimba pe sticla acvariului. Mi se pare ca seamana cu Physa acuta, o sa-i urmaresc sa vad ce se mai intampla.

Am facut zilele astea si 'monetarul' si din pacate n-o sa pot lua luna asta sistemul de CO2 sau capacul nou, dar sper ca luna viitoare sa fie totul ok si sa le iau.
Cu 5cm pietrisul si 2 cm de sus ar fi undeva pe la 41 de litri, din care mai se mai scade decorul si filtrul, deci probabil 40L.

O sa le dau mai putina mancare si o sa vad cum sunt testele in zilele urmatoare.
Am 1cm de Aquabasis si 3cm de pietris in fata, 5cm in spate.

Aseara am facut putina curatenie, am mai curatat plantele (Acum doua saptamani am tuns Egeria si Cabomba pentru ca erau prea inalte si se 'indoiau'. Atunci am lasat partea de jos si am plantat varfurile si acum au aparut varfuri noi), am scos firele care nu aveau radacina si am mai tuns din tulpinile vechi care incepusera sa se ingalbeneasca, dupa care am schimbat 10L de apa. (Schimb de doua ori pe saptamana cate 10L de apa).

Azi cand am ajuns acasa am vazut ca unul dintre pesti era mort. L-am scos, nu avea semne de rani si era doar putin decolorat, asa ca nu cred ca era de mult mort. De dimineata sigur nu era, pentru ca m-am uitat la ei si i-am numarat.

Am facut teste de apa:

KH: 6
pH: 7.4
GH: 7
NH4: <0.05
NO2: 0.025
NO3: intre 3 si 5
PO4: 0.02
Fe: 0.05

Am studiat pestii si crevetii si par sa fie ok: am dat foarte putina mancare si toti pestii s-au dus sa manance, si pe creveti i-am vazut plimbandu-se pe pietris, buturuga si filtru, si am vazut si o femela cu oua.

Am gasit sistemul si buteliile si am gasit la alt magazin online si electrovalva de la aceeasi firma (cu 170 RON).

Am mai citit aseara si cred ca 2x24W ar fi totusi prea mult pentru acvariul meu, voi alege o combinatie de 2 neoane de 15W.
Multumesc stefanp, cred ca e cea mai buna solutie pentru mine.

Am si masuratorile de la ultimele teste:
KH: 7
GH: 7
pH: 7,6
NH4: 0
NO2: 0
NO3: 1
PO4: 0.02
Fe: 0.05
La cateva zile dupa ce am pornit jurnalul a inceput agitatia pentru cumpararea unui apartament (care din fericire s-a incheiat cu bine ) si n-am apucat sa scriu ce-am mai facut.

La sfarsitul lui august am scos tot din acvariu si am pus Aquabasis, am pus la loc pietrisul si plantele, si dupa ceva vreme am pus un strat foarte subtire de pietris negru deasupra, sa vad cum arata. La urmatoarea dezmembrare o sa inlocuiesc tot pietrisul cu pietris negru.

Am mai adaugat plante, apoi am luat 15 creveti red cherry si 8 masculi de guppy. La inceput am stat cu ochii pe ei, sa ma asigur ca nu sunt probleme si guppy nu ii deranjeaza pe creveti, dar nu au fost probleme. Crevetii stau mai ales in zona din spate, unde sunt mai dese plantele si sub filtru (pe care l-am imbracat partial intr-un ciorap negru subtire) si cand se intalnesc cu guppy se ignora.

M-am hotarat sa schimb capacul cu totul, urmeaza sa vorbesc cu cineva care face capace de acvariu, si din ce am gasit eu as putea sa pun doua neoane T5 de 24W (pornesc la inceput unul singur, si mai incolo si pe al doilea). Ar fi ok un Osram Lumilux 865 si un neon pentru plante (probabil JBL Solar Ultra Color - trebuie sa vad ce gasesc pe la magazinele de la noi, sau daca iau de pe net imi iau si rezerva)?

Urmeaza sa adaug si CO2, dar inca nu m-am hotarat ce. M-am gandit sa folosesc un JBL Proflora la care sa pun amestec cu drojdie dupa ce se termina cel din pachet, sau Tetra Optimat. Sistemul cu butelie reincarcabila este in plan, dar deocamdata nu se poate.

Am o mica problema cu obiectivul si n-am putut sa fac poze, dar sper ca in weekend sa-l repar si sa pun ceva poze.
Multumesc pentru raspunsuri.

Stiu ca teoretic nu e complicat cu butelie de CO2, dar daca aude mama de asa ceva in casa... si-asa isi face griji ca se va sparge acvariul. Norocul meu e ca stam la parter si nu avem ce vecini sa inundam

O sa iau substrat si Easy Carbo, si o sa modific capacul. Din ce am citit pe forum neonul care exista nu e chiar ok, asa ca o sa-l inlocuiesc si o sa mai adaug inca unul.

La creveti nici nu m-am gandit pana acum, dar incepe sa-mi placa ideea Trebuie sa mai citesc despre ei si sa vad. MishuM, tu cati creveti ai avut la inceput?
Si Boraras Brigitae sunt foarte frumosi si cred ca arata foarte bine in acvariu cu crevetii. Oricum, pana ajung sa pun pestii mai am timp destul sa ma hotarasc.
Acum ca se implineste o saptamana de cand am acvariul, incep si eu un jurnal
Acvariul este Aquastar 60 de 54L, luat de la Hornbach, si avea in cutie:
- Filtru intern Eheim 2008, 150-300l/h
- neon Sylvania standard 15W Daylight
- incalzitor Jager (nu l-am pornit inca, pentru ca sunt 27 de grade fara)
Am mai luat pietris de 2-4mm, doua buturugi pe care le-am lasat la inmuiat pana nu s-a mai colorat apa si dupa cateva zile si trei plante: Anubias barteri, Eleocaris acicularis si Acorus variegatus.

Dupa ce am ajuns acasa si m-am pus sa citesc despre fiecare planta am vazut ca a treia nu e de acvariu, asa ca acum ma uit sa vad in ce ghiveci va ajunge. Am mai vazut eu plante pe care le stiam de ghiveci pe la pet shopurile din oras, dar m-am gandit ca nu va fi la fel la Hornbach. Acum m-am invatat minte si nu mai am incredere in 'specialistii' de acolo si nu mai iau plante fara sa stiu despre ele.

Dupa ce am pus plantele am pornit lumina, cu doua ore dimineata, pauza si inca doua ore mai spre seara. De duminica, dupa ce am pus plantele, am facut doar cateva teste de apa si in rest nimic.
Testele de apa sunt JBL 6-in-1, care sunt mult mai proaste decat credeam eu ca pot fi. Colorarea se face pe jumatate de patratel si cand am scuturat o fasie, sa se scurga apa de pe ea, a zburat cu totul un patratel. Urmeaza in weekend sa merg sa iau teste adevarate si dupa ce testez cu ele o sa vad si eu ce parametri am la apa din acvariu.

Mai vreau sa adaug si alte plante, dar am mai multe probleme. In primul rand, as vrea ca dupa ce stabilizeaza, acvariul sa nu necesite multa intretinere si supraveghere, pentru ca va fi in grija mamei mele, si ea nu va avea foarte mult timp pentru asta. Eu voi fi prin zona, voi mai 'lucra' la el din cand in cand, dar un sistem cu CO2 mi se pare prea complicat si atunci nu o sa fie nici bomba, nici butelie, lumina in consecinta si plante usor de intretinut. (Lumina stiu ca e putina deocamdata si am inceput sa vad care sunt variantele de modificat capacul sa pun doua neoane mai bune).
In ideea ca nu va fi CO2 si plantele vor fi nepretentioase , nu am citit despre substraturi pentru plante si am pus pietrisul simplu. Dupa ce am terminat de pus tot in acvariu m-am gandit ca si pentru plante nepretentioase poate fi bun substratul fertil si ca poate fi pus si fara CO2, asa ca m-am oprit din plantat pana ma hotarasc ce fac cu substratul.

Am si o poza (am facut eu expunerea gresit, nu e asa de multa lumina in acvariu, si nici nu curatasem sticla - o sa revin cu poze mai bune in curand) - cam in stadiul asta e acvariul acum. Planta din stanga, Acorus-ul, va iesi din acvariu maine.

image

Si acum primele intrebari:
1. Sa pun substrat fertil? Daca da, e ok Florapol sau sa pun altceva? Sunt pregatita moral sa scot tot din acvariu si s-o iau de la capat, numai sa stiu ca pornesc cum trebuie si nu regret peste doua luni, cand e prea tarziu.
2. Am vazut ca sunt oferte foarte bune de plante aici pe forum, asa ca ma gandesc sa fac in curand o comanda, si am facut o lista cu plante care din ce-am citit eu s-ar potrivi la acvariul meu si le pot gasi: Bolbitis heudelotii, Egeria densa, Hydrocotyle Leucocephala, Vallisneria si Anubias. Ce alte plante as putea pune?
3. Am tot cautat ce pesti s-ar potrivi si pana la urma am ajuns la 8 harlequin rasbora si un ancistrus sau un cory. E ok asa?
Ma numesc Roxana, am 26 de ani, si prima mea intalnire cu acvariile a fost acum 4 ani cand seful a adus la birou un acvariu cu 5 scalari. Un an de zile l-am cam ignorat, pana cand au murit 3 pesti intr-o singura zi si am aflat ca o colega i-a hranit ceva mai mult, 'sa nu le mai fie foame'. De atunci am inceput sa ma documentez, m-am implicat si eu din ce in ce mai mult si am visat la un acvariu al meu.

Acum o saptamana am luat, in sfarsit, un acvariu de 54 de litri si este la ciclat, urmeaza in curand un jurnal la Coltul incepatorului.
 
Forum Index » Profile for Rox » Messages posted by Rox
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com