[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adytzu
Forum Index » Profile for adytzu » Messages posted by adytzu
Message
Dupa o lupta acerba cu BBA, la mine a mers prin eliminarea totala a iluminarii. Am oprit neoanele cand am plecat in concediu si a ramas doar cu lumina naturala care patrunde in camera.
Surpriza a fost maxima cand m-am intors, dupa 2 saptamani. Mai erau doar cateva urme de spori pe ici pe colo. Prin urmare, am mai lasat inca doua saptamani asa acvariul si acum pare sa fie curat, curat.

Intrebare: e chiar atat de mult 18W la un acvariu de 60l? Mentionez ca nu folosesc mai nimic ca si aditivi...nici macar co2. Am folosit intr-o vreme gama MasteLine (micro, macro si co2) si din contra, parca mi se topeau si mai repede frunzele.

Si inca o problema: in timp (inainte de concediu) am cam ramas fara pesti. Aceeasi problema cu apa dura pe care se pare ca putini o suporta. Ce sa pun totusi sa ma pot bucura si eu macar un an, doi de ei?
Desi nu ma asteptam ca si asa ceva sa se caute, am primit deja cereri pe PM, asa ca, pun mesaj si aici daca pot fi de ajutor cuiva.
Prin urmare, donez melci de substrat intre 0.5 si 1cm lungime.
Zona de ridicare: Cora Alexandriei, seara dupa ora 19 sau dimineata in jur de 8, cu telefon inainte cu o zi sa-i pot pescui.

Tel 0723622091, Adrian
O sa dau, dar, din pacate, nu prea stau pe-acasa si e destul de greu sa-i iau de dimineata la mine.
Le fac si poze mai artistice. Azi le-am facut cu telefonul ca ma grabeam.
Silviu Man wrote:
Bineinteles ca sunt de vinzare pentru ca sunt foarte utili in acvariu. Eu am luat vreo opt
si vad ca fac o treaba foarte buna.


Pai atunci...cine e doritor sa spuna. Eu ii donez.
Am 2 SAE care au crescut mult si repede. Nu stiu daca sa-i mai tin sau sa-i dau cuiva cu un acvariu mai mare si sa iau alti puieti.
Am cautat dar nu am gasit Otocinclus. Ma mai duc maine la Coralis ca stiu ca joia primesc de obicei marfa. Creveti nu pot lua din cauza la Brabus Tetra.
Stiu de platele ce trebuiesc tunse. E in program pe weekend. A fost Pastele si am zis sa nu fac treaba. M-am rezumat strict la schimbul de apa saptamanal.
Aaaa....pai la alge stau bine...din pacate.

Deci, au ce manca din belsug...numa pe plante nu se vede, decat doar daca nu le mananca cu totul. Ca am ceva frunze care arata ca fiing ciugulite.


PS: pfoaaa...nu stiam ca se gasesc si de vanzare. Aveam o comoara si eu nu stiam.

https://www.nevertebrate.ro/Melanoides-tuberculata
Nu se pune problema de supra doza de mancare. La 14 pesti cati sunt cu tot cu SAE si sanitari, mi-e greu sa cred ca e mult fix cat iei cu 2 degete de bobite o singura data pe zi, dimineata.
Merci. O sa merg azi sa iau vreo 3-4. Scuze pentru poze...nu stiu de ce imi apar inversate. Le-am dat jos, le-am editat, le-am pus din nou si vad ca tot cu fundul in sus sunt.
Stiu ca s-a tot vorbit de subiectul acesta, ca parerile sunt impartite cum ca acesti melci sunt si utili, dar ce-am vazut azi noapte in acvariu cred ca e un pic cam mult.
Am mai avut melci de substrat pe care i-am tinut in frau cu 2 asasini. Nu stiu ce s-a intamplat cu ei pentru ca nu i-am mai vazut de vreo luna...probabil n-au mai avut ce manca.
Erau, oricum, destul de mici si e posibil sa fi fost atacati si de SAE.

Aseara insa, s-a aprins pe la 11:30 acvariul (probabil a fost pana de curent in timpul zilei si s-a dereglat temporizatorul) si uitati ce-am vazut:

Ideea e ce fac cu ei? Mi se par enorm de multi. Practic, tot acvariul era invadat. Nu stiu daca asa ies in fiecare seara si s-a nimerit sa-i vad eu sau am o dereglare de chimie si au iesit din substrat de nevoie. Mai aveam si un Tetra care parca era cam anemic.
Sper sa nu am probleme cu apa.
Multumesc de sfaturi. O sa ma duc azi sa-mi iau perlon de rezerva sa am.
Bazinul e de 60l, plantat moderat (nu ma intrebati cu ce ca nu le stiu in afara de anubias), ca si substrat am un strat fertil si deasupra 4-5cm de Manado.
Pestii sunt 8 Tetra, 2 SAE si 4 sanitari. Erau si 2 melci asasini dar nu-i mai vad.
Fac saptamanal schimburi de apa 30-40% totodata cu curatarea la suprafata a substratului (daca bag aspiratorul si agit substratul zboara plantele si se murdareste rau si apa din cauza substratului fertil care e foarte fin).
Ca nutrienti folosesc Gama Masterline I, II si CO2, cate 2ml din fiecare pe zi iar lumina e asigurata de doua neoane de 24W (un Daylight si un Plantgrow sau asa ceva), aprinse controlat (de la 11 la 14 si apoi de la 16 la 21, intai cel roz apoi la jumatate de ora si daylight-ul si stingerea e invers).
De mancare le dau doar dimineata foarte putin, adica doar cat iau cu varful degetelor.

Nu am pretentii de acvarist pentru ca din pacate nu am timp suficient sa-i dedic, astfel incat incerc pe cat pot sa-l tin pe linia de plutire. Am avut pana saptamana trecuta si ceva alge BBA. Le-am eradicat prin metoda cu spirt si vad ca n-au mai reaparut. A mai ramas ceva GSA de care sper sa se ocupe SAE. Daca nu, o sa mai iau si-un ottocinclus.
O sa incerc sa pun si ceva poze.
Am si eu o intrebare: la ce interval trebuie schimbat mediul de filtrare dintr-un filtru extern (daca se schimba) si cum se procedeaza fara a decicla acvariul?
Filtrul extern este un Eheim 2032 Ecco Pro 130, cu un singur sertar, in care am pus Eheim Substrat Pro si deasupra folia aia de pasla alba.
Filtrul este in functiune de vreo 4 ani si-l curat o data pe luna (in apa scoasa din acvariu, bineinteles). Apa este clara, dar cand curat filtrul, miroase groaznic a namol statut si are o culoare caramiziu inchis.

Si inca o intrebare: cum D-zeu curat substratul ca daca bag aspiratorul scot 3/4 din plante?
Intre creveti si sumatrani exsta vreo incompatibilitate? N-as vrea sa-i trasnform intr-o masa gustoasa pentru pesti.
Buna baieti!

Interesant topicul asta pentru ca fix cu aceleasi probleme ma lovesc acum si eu.
Silviu, avantajul tau e ca acvariul e dublu ca al nostru (al meu e tot mic, de 64l, ca al lui krissstian). In momentul de fata, vietuitoarele ramase sunt 6 sumatrani, 2 SAE si 2 melci asasini (daca n-or fi murit de foame ca au terminat cu melcii comunitari). Ma gandesc ca daca mai pun si creveti Amano, creveti Red Cherry, pesti Otocinclus Affinis deja e prea mult. Dar...o sa incerc. Dca tot nu merge, doar restart-ul total ma mai salveaza.
La mine tot acvariul e plin de BBA. Sa vad daca imi aduc aminte sa fac deseara o poza.
Ca sa scot toate plantele sa le scald in spirt mai bine fac alt acvariu.
Filtrul il curat intotdeauna in apa scoasa din acvariu. Nu asta e problema la mine.
Apa e curata, clara. Daca se decicla ar fi trebuit sa fie albicioasa dupa schimbul de apa. Am patit-o o singura data si mi-am invatat lectia.
In plus, eu pun apa din putz propriu nu din circuitul orasului, deci, e fara clor. In schimb e dura rau.
Aceeasi problema o am si eu, ba chiar mai rau. Frunzele de anubias s-au facut negre in totalitate.
Fertilizez zilnic cu Masterline I, II si carbo in fiecare zi cate 2ml la un acvariu de 60l. Lumina tot asa, in jur de 8-9 ore, 2x24W, dar se aprind comandat. Intai un aquaflora si dupa o ora si al doilea de 4000K.
Am incercat sa schimb si de 2 ori pe saptamana apa cate 30% si tot degeaba. Filtrul extern il curat cam o data pe luna.
Cautand metode de curatare, am gasit acest topic, asa ca, ma alatur si eu lui.
Dupa 2 saptamani de concediu am gasit acvariul ca in pozele de mai jos. Deoarece curatarea mecanica era aproape inutila, plus riscul de a zgaria sticla, am folosit o laveta noua imbibata in putin otet (cu otet curat si fierul de calcat, si filtrul de cafea si dozele de la dus...deci...m-am gandit ca ar merge).
De curatat s-a curatat superb si foarte usor. Intrebarea mea e: poate sa afecteze chimia acvariului?

Nu s-a scurs otet in apa, poate doar cateva picaturi. Dupa ce-am luat calcarul am sters si uscat cu servetele de hartie.

Cam asa arata la mine depunerile de calcar daca nu curat (apucasem sa curat un pic pana m-am gandit sa fac pozele):



Pana cum o luna, am tot pus apa din put de mare adnacime (120m) de la Ciorogarla...si tot au murit.

Dat fiind ca in urma testelor pH-ul, GH-ul, KH-ul erau cam tot pe acolo, am zis sa n-o mai chinui pe saraca sotie (ea aducea bidoanele cu apa de acolo) si sa folosesc apa din curte.
Am, evident, si filtre puse la intrare (filtru de particule 5micron, filtru mixt carbune activ+particule 5mcr si un filtru mic cu sare dedurizatoare), plus o instalatie de genul:



Mai mult de atat nu-mi permite spatiul. E totusi un simplu apartament de 73mp, si curtea nu e numai a mea sa pot sa ma desfasor in voie, iar vecinii nu vor sa faca nimic pentru bunul comunitatii
Daca face altul, e binevenit, dar numai sa nu dea ei bani.

Daca aveam unde, pana acum investeam intr-o instalatie de purificare adevarata. Asa, de mancare aduce sotia apa, de baut bem numai plata, iar de spalat...D-zeu cu mila ce-o fi in apa aia....

PS: stau in afara Bucurestiului, mai precis, pe Sos. Alexandriei si nu avem trasa retea de apa.

Revenind la subiect, ce-am invatat:
1. pH mare plus o farama de amoniac = buba
2. nu te poti baza pe testele de amoniac pentru ca nu stii cum au fost scalate. O sa incerc sa iau de la cineva si alt producator sa vad cum e
3. ca sa scot amoniacul tre sa oxigenez - asta fac acum (daca e vorba de amoniac)
4. cultura de microorganisme din filtru poate fi compromisa si nu mai face fata

Acum, ca si rezolvari:
1. Se recomanda schimbarea unei parti din materialul filtrant?
2. are sens sa pun siporax si-n filtrul intern sau sa-l las doar cu bureti de filttrare (e unul albastru mai mic si unul galben)
3. are sens sa fac permanent aditie de pH minus? Sincer, nu prea sunt de acord cu atatea chimicale in bazin
4. ce pesti care suporta apa dura recomandati pentru bazinul meu? 5-6 tetra sunt prea multi?
Humbert, asa cum a spus si Faye, tot ce ai spus e de retinut si nimic nu e degeaba...promit sa va dau cate-o bere daca rezolv problema. )

Dar, asa cum ai incheiat si tu, daca nici voi, care aveti ceva experineta in ale acvaristicii nu deslusiti misterul...eu ce sa mai zic?
Basca faptul ca am fost bata la chimie de cand ma stiu.

Ce pot spune cu precizie e ca stiu cum miroase amoniacul ca aveam in armata o dintzara (nu-i pot spune medic stomatolog) care ne anestezia cu amoniac inaintea vreunei extractii.
Iti dadea pe la nas cu o sticluta si ziceai ca te-a lovit cu bata.
 
Forum Index » Profile for adytzu » Messages posted by adytzu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com