[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un acvariu pentru Fîtz?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Claudiavis
Junior member

Joined: 20/01/2011 15:20:38
Messages: 52
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna!

Reiau un pic ceea ce am spus la rubrica "Despre noi". Sint mare iubitoare de plante, asa ca acum o vreme mi-am facut un bol cu plante acvatice. Tot luind plante de ici, de colo, bolul a inceput sa aiba si locatari. Pina acum doua luni doar niste melci care mie mi se par foarte haiosi (si utili, ca maninca alge), dar care am inteles ca sint disperarea acvaristilor cu acvarii mai mari. Acum vreo luna si ceva, a aparut in bol si o fitza mica, iesita dintr-o icra ratacita pe o planta nou introdusa in bol. Fitza cred ca e un Molly. Ei, am prins drag de fitza, mai ales ca am vazut ca e si rezistenta (daca a surpavietuit ea intr-un bol....), asa ca m-am gindit sa ii fac un acvariu mai mare. Zis si facut: luat acvariul, substratul, o pompa de apa si montat acvariul. Acum arata asa:

http://picasaweb.google.com/mudoutside/Acvariu#5564540460727055554
http://picasaweb.google.com/mudoutside/Acvariu#5564540467327916882

Acvariul are 24 de litri (efectivi cred ca sint vreo 19), ca substrat am pus pe fund niste pamint de flori fara prea multe chimicale (zic eu) si mult pietris cit spartura de orez, plante am luat si din bol si am mai si cumparat cite ceva... si acum astept sa se cicleze. Sper sa mai aiba rabdare Fîtz? inca un pic. Parca e cam agitat in bol de la o vreme.

La plante m-am orientat catre soiuri nepretentioase, care sa n-aiba nevoie de lumina aditionala. Ma rog, ramine de vazut cum o sa se comporte Valisneria - daca nu-i place si nu-i place, o s-o inlocuiesc cu altceva. Sper sa fac rost curind si de plante pt "covor".

Cam asta e povestea.

Aveti ceva idei cum sa ascund un pic pompa aia de aer/apa?
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Claudiavis wrote:Tot luind plante de ici, de colo

Ei vezi, nu toate plantele pe care ai sunt pentru acvariu. Planta din fundal, cu marginile frunzelor albe, aste Dracena, planta de ghiveci, sau eventual de pond. Nu-mi dau seama prea bine din poze, dar parca nici plantele pe cu fire subtiri (asemanatoare cu smocurile de iarba) nu par a fi plante de acvariu.
Claudiavis wrote:Fitza cred ca e un Molly


Simpatica porecla. Pune o poza sa ne lamurim
Claudiavis wrote:am vazut ca e si rezistenta (daca a surpavietuit ea intr-un bol....)
Sper sa mai aiba rabdare Fîtz? inca un pic. Parca e cam agitat in bol de la o vreme.

Se poate sa fi avut noroc sa supravietuiasca. Pana este gata acvariul, fa-i schimburi zilnice de apa in bol, cam 10-15% din volumul de apa. Este posibil sa se fi acumulat amoniac si nu o vad prea bine. Pe Fitza
Claudiavis wrote:ca substrat am pus pe fund niste pamint de flori fara prea multe chimicale (zic eu) si mult pietris cit spartura de orez

O mare greseala. Scoate pamantul de flori si pastreaza doar pietrisul. Pamantul de flori iti va oferi imaginea unui acvariu dezolant, plin de alge si alte nenorociri. Plus ca cine stie ce valori de nitrati iti mai ridica pe acolo.
Claudiavis wrote:luat acvariul, substratul, o pompa de apa si montat acvariul

Nu este buna acea pompa, daca nu are si medii de filtrare. Tu ai nevoie acolo de un filtru intern, care sa elimine si particulele de mizerie din apa si care sa ofere si suport pentru bacterii
Claudiavis wrote:Sper sa fac rost curind si de plante pt "covor".

Nu te grabi cu plantele de tip covor. Au nevoie de conditii mult mai bune decat ce oferi tu acum, pentru a se dezvolta.

Claudiavis wrote:Aveti ceva idei cum sa ascund un pic pompa aia de aer/apa?

O vei putea ascunde cu ceva plante. Dar nu pe aia, cumperi un filtru intern.

Sfat. Nu te arunca sa cumperi cutare sau cutare lucru, pana nu te sfatuiesti cu noi. Necunoasterea plantelor, a produselor pentru acvaristica, poate duce la cheltuieli care nu-si au rostul
Citeste si invata urmatoarele: Ghidul incepatorului si Ciclul azotului




"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Claudiavis
Junior member

Joined: 20/01/2011 15:20:38
Messages: 52
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc pentru raspunsul detaliat. Planta care zici tu ca e Dracena (intr-adevar, seamana cu Dracena de ghiveci) a fost cumparata de la Hornbach, de la raionul de acvaristica. Linga ea mai am una care mie imi pare inrudita cu ea, numai ca nu are marginile albe, ci verde deschis. Pe aceasta din urma o am de mai mult timp si ii merge bine in apa. Planta "smoc" si mie mi se pare un pic ciudata, nu am mai vazut pina acum nici prin poze pe net. Am luat-o din Obor, de la o taraba cu aacvarii/pesti. Deocamdata vad ca a dat citeva fire noi. O sa le urmaresc.

O sa fac schimburile de apa in bol, dar cred ca bolul ala e ciclat si super-ciclat. Il am de vreo 4 ani si s-a mentinut suspect de bine.

Hm, n-as vrea sa scot pamintul de flori, le face bine la plante si cred ca si la bacterii... mai degraba as face rost de ceva care sa masoare nitratii. Si daca nu sint in limite ok... il dau pe Fitza unui acvarist priceput si umplu acvariul cu melci Aia vad ca rezista la orice.

Daca la pompa aia atasez un burete special de filtru, se poate considera filtru?

This message was edited 1 time. Last update was at 21/01/2011 11:56:40

alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Claudiavis wrote:Planta care zici tu ca e Dracena (intr-adevar, seamana cu Dracena de ghiveci) a fost cumparata de la Hornbach, de la raionul de acvaristica

Pai da, exact cum spuneam. Acolo se vand si produse pentru pond
Claudiavis wrote:Linga ea mai am una care mie imi pare inrudita cu ea, numai ca nu are marginile albe, ci verde deschis. Pe aceasta din urma o am de mai mult timp si ii merge bine in apa. Planta "smoc" si mie mi se pare un pic ciudata, nu am mai vazut pina acum nici prin poze pe net. Am luat-o din Obor, de la o taraba cu aacvarii/pesti. Deocamdata vad ca a dat citeva fire noi. O sa le urmaresc.

Este posibil sa supravietuiasca...sau nu. Faptul ca da frunze noi nu este neaparat un semn ca-i merge bine. Poate fi si un semn de autoconservare. Din "dorinta" de a supravietui si a perpetua specia, unele plante pot chiar sa si infloreasca, chiar daca nu au conditii propice de trai
Claudiavis wrote:Hm, n-as vrea sa scot pamintul de flori, le face bine la plante si cred ca si la bacterii...

Hmmmmm. Ma rog, treaba ta, dar sa nu zici ca nu ti-am zis.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Claudiavis
Junior member

Joined: 20/01/2011 15:20:38
Messages: 52
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce inseamna "pond"?

Si cum se masoara nivelul de nitrati/fosfati/pH-ul intr-un acvariu? Am inteles problema legata de adaugarea pamintului de flori, dar as vrea sa fac niste masuratori inainte de a lua o decizie drastica . Acum imi pare rau ca n-am luat niste pamint de la mama din gradina, cred ca era o idee mai buna. Of!

Apropo de ce ziceai de plante, am gasit un articol: http://acvaristica.wordpress.com/2009/12/04/plante-non-acvatice/

Mi-a dat niste idei , dar nu stiu daca Fitza ar subravietui intr-un paludariu...

This message was edited 2 times. Last update was at 21/01/2011 12:17:23

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pond inseamna lac mic (artificial).
Testele se gasesc in pet-shopurile care comercializeaza si produse de acvaristica. Daca vei citi articolele indicate de catre Alber, ai sa vezi ca scrie si despre pamintul de flori, care este imbogatit cu ingrasaminte pe baza de N-P-K. Prin folosirea lui nu faci altceva decit sa cresti valoarea nitratilor si fosfatilor intr-un mod alarmant si inutil. Exista diverse tipuri de substrat special pentru acvarii.

Claudiavis
Junior member

Joined: 20/01/2011 15:20:38
Messages: 52
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Intrebare: daca pun ca substrat doar pietris, plantele se pot dezvolta? Adica, bun, or sa supravietuiasca... dar or sa si arate ok?

This message was edited 1 time. Last update was at 21/01/2011 13:14:02

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Depinde de plante. Pietrisul este un substrat inert. Fara fertilizare in apa, la radacina, CO2 si lumina adecvata, cele pretentioase nu. Ar merge Java moss, Anubias, poate Hygrophilia, Elodea, Egeria densa, Vallisneria si alte citeva.

Oricum decit pamant de flori, pietrisul este mult mai indicat, daca nu vrei un acvariu foarte bine plantat (cu cheltuielile aferente).
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 07/10/2010 21:32:59
Messages: 404
Location: Târgu Jiu
IP:
Offline

O sugestie daca-mi permiti: umple acvariul cu apa pana aproape de marginea superioara, pestii vor fi mai multumiti si va arata mult mai bine. Spor la ciclat si ape limpezi!
Claudiavis
Junior member

Joined: 20/01/2011 15:20:38
Messages: 52
Location: Bucuresti
IP:
Offline

O intrebare: Ce parere aveti de aceste filtre?

RESUN FILTRU MAGI 200 (filtru intern)

Caracteristici tehnice:
- capacitate acvariu max.40l
- debit ap? 208 l/h
- putere 5W
- sistem de oxigenare
- medii filtrante: burete, cartu? c?rbune activ

Producator: Shenzen


HAILEA FILTRU CASCADA SL 206 (filtru extern)

Detalii

Filtru cascad? pt. acvarii de ap? dulce, de capacitate mic?, cu filtrare eficient? prin contactul prelungit al apei cu mediile filtrante, stimuleaz? absorb?ia oxigenului în
ap?, asigur? o circula?ie eficient? a apei în toate zonele acvariului. Instalare foarte u?oar?.

Caracteristici tehnice:
- debit reglabil max. 500l/h
- putere 4,5w
- dimensiuni 166x106x178

Producator: Hailea

Si inca o intrebare: daca iau filtru si incalzitor cu termostat, mai e nevoie de alte echipamente pt acvariul de 24 de litri?

Multumesc mult.

This message was edited 2 times. Last update was at 21/01/2011 17:03:41

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sunt bune si filtrele acelea, dar nu grozave. Daca vrei ceva de calitate, poti opta pentru unul produs de catre Hydor, de exemplu => Crystal Filter Mini.

Pe linga acestea, mai ai nevoie si de un termometru.
Ancistrus
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2009 04:30:58
Messages: 102
Location: Bucuresti, Ozana
IP:
Offline

Claudiavis wrote:Si inca o intrebare: daca iau filtru si incalzitor cu termostat, mai e nevoie de alte echipamente pt acvariul de 24 de litri?

Pai iluminarea acvariului... avand in vedere ca esti o "mare iubitoare de plante", iluminarea acvariului (si calitatea iluminarii) este un factor decisiv in intretinerea si cresterea plantelor. Iti recomand, la ce acvariu ai, filtrul Hailea SL 206, este un filtru hang-on ("agatat" in afara acvariului) deci nu-ti ocupa spatiu in acvariu, si este mai practic ca un filtru intern din punct de vedere al curatarii materialului filtrant.
[Yahoo!]
Claudiavis
Junior member

Joined: 20/01/2011 15:20:38
Messages: 52
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am cumparat un filtru (intern pina la urma, nu am gasit extern), incalzitor cu termostat, termometru... va urma sursa de lumina,a sa cum mi-a sugerat Ancistrus.

Legat de planta despre care alber spune ca s-ar putea sa fie Dracena... nu prea stiu ce sa fac. Pare ca ii merge mai bine scufundata decit i-a mers unui pui de Dracena pe care l-am tinut in ghiveci si care a decedat rapid
Claudiavis
Junior member

Joined: 20/01/2011 15:20:38
Messages: 52
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bine v-am regasit!

In ultima vreme am facut urmatoarele:
- am scos afara din acvariu Dracenele si cealalta planta de care ati zis ca nu e acvatica, acum sint intr-un ghiveci si sint curioasa daca o sa se reobisnuiasca cu statutul de planta "de aer" si nu "de apa",
- am plantat in acvariu plante acvatice luate de la un forumist foarte cumsecade si rabdator
- am inlocuit carbunele din filtru cu inca un burete, deci acum am mai mult material filtrant
- am acoperit pietrisul de 1-2 mm cu un strat de 1 cm de pietris mi mare (5-7 mm), ca sa pot aspira fundul fara sa trag si nisipul ala mic
- am pus intr-un colt al acvariului un "lucky bamboo" (sta cu coada-n substrat si cu frunzele afara)

Mai am de achizitionat un sistem de iluminare.

Melcul Pomacea a decedat, l-am gasit mort cu "ochii" prinsi intr-o fanta a filtrului... nu-mi dau seama daca a murit din cauza asta sau era deja mort cind l-a aspirat filtrul... in fine, mi-a parut tare rau de el.

Fitza e bine, sanatos si vesel, creste si haleste.

Acum as avea si niste intrebari

- Am vazut ca voi nu recomandati pietrisul mai mare de 1-3 mm pt substrat. De ce? Si e OK ce-am facut eu, ca l-am pus intr-un strat subtire, ca sa "tina" pietrisul mai fin?
- In acvariul asta, il am pe Fitza, un Molly de 2 cm. Are rost sa ii aduc si alti pesti? Acvariul are vreo 20 de litri de apa. Daca da, ce pesti ar merge si citi? Si de ce sex, ca nu as vrea sa se inmulteasca?

Multumesc anticipat
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com