[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ancistrus ranit  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
eskape
Junior member

Joined: 12/12/2011 15:14:04
Messages: 12
Location: Com. Glina, Jud. Ilfov
IP:
Offline

Salut.

Am o problema cu unul dintre ancistrusi: are o pata roz pe coada, arata ca o rana. Sta foarte mult pe filtru, dar cand am reusit sa il surprind pe geamul dinspre fata am observat ca pata este in relief fata de forma cozii. Cea mai clara poza pe care am reusit-o este atasata.

Detalii acvariu:
- volum 60 L (in care incap real 50 L apa, dupa ce am pus substratul fertil nisipul-pietris la setup).
- filtru (intern) mini biobox 2 (cu 4 straturi: fibra-perlon, spuma de carbon-carbune activ, spuma grosiera-burete grosier si argila) cu pompa de apa, evident si care are incorporat si incalzitorul intr-un locas protejat
- piatra de aer (sferica, mica)
- decor: pietre si lemn mopan
- plante: cabomba, elodeea densa si inca una al carei nume imi scapa (care au crescut frumos), plus valisneria (i s-au cam topit frunzele) si bacopa (i se toaca tulpinile)
- pesti: introdusi treptat in acvariu, la diferenta de saptamani, in aceasta ordine: 3 bronze cory (corydoras aeneus), 2 ancistrus (inca nu am reusit sa ma lamuresc exact ce fel de ancistrus sunt) si 5 molly negri (poecilia sphenops)

Precizare importanta:

La cateva zile dupa ce am adus si cei 5 molly, pe cei 2 ancistrusi au aparut cateva mici buline albe stralucitoare diferite fata de petele lor.
Am suspectat aparitia grisului si am tratat cu JBL Punktol Ultra, marind treptat si temperatura de la 25 la 28 grade - am scos carbunele mai intai.
Doze in zilele 1, 3 si 5 + inainte de fiecare doza (5 ml) am schimbat 30% din apa.
Dupa prima doza au inceput sa dispara bulinele.
Dupa a doua doza au disparut complet.
Stiind ca ciclul de viata al parazitului este de 5 zile si vazand ca toti pestii se comporta bine (activi, cu apetit, aspect bun), am pus si a 3-a doza, de teama ca problema ar putea reveni.

M-am oprit aici, desi citisem ca pentru a omori si eventualele larve trebuia sa mai repet inca 5 zile...
Am schimbat 50% din apa si am scazut temperatura la 26 grade; am reintrodus carbunele in filtru. Testele de apa (JBL 6 in 1) au iesit toate in regula.

Totusi am observat ca unul dintre ancistrusi are acum pata cu aspect de rana de care spuneam la inceput.
Este activ, nu are nicio modificare in comportament, nu imi dau seama daca pata evolueaza, pare ca nu deocamdata.

Ar mai fi un aspect pe care l-am omis: in saptamana cu tratamentul unul dintre ancistrusi, nu stiu daca acesta sau celalalt, a descoperit ca daca intra in spatele filtrului gaseste ventuze pline de alge! Ambii ancistrusi sunt pui (3-4 cm), dar cel curios intra si iesea usor din spatele filtrului. Totusi, sa se fi zgariat in expeditiile sale?

Ce ar putea fi? Poate afecta si ceilalti pesti?
Ce tratament ar fi recomandat?

P.S. Da, acvariul de carantina este urmatorul pas, in proiect! ...sunt la inceput in acvaristica, am pornit la drum de 2 luni...
[Thumb - ancistrus cu pata.jpg]

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Daca testele sunt corecte si au fost in ultima saptamana, iar rana nu evolueaza, ma gandesc doar la o agresiune din partea altui peste ?

Pestele nu cred ca s-ar putea rani singur in acel fel.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Grija ca ancistrusul in cauza risca o infectie cu Saprolegnia. Incearca tratament cu TETRA FungiStop cf prospectului in bazin de carantina.

Treci te rog pe la rubrica Despre noi pentru prezentare.
brutusanf
Member
[Avatar]

Joined: 31/03/2011 14:27:46
Messages: 243
Location: Bucuresti, sector 5
IP:
Offline

Ce pesti agresivi frate, nu ai asa ceva . Pune si tu niste sare neiodata 1 lingura la 10-15 litrii de apa si lasa-i asa. Poti pune Multicura de la easy life este foarte buna . S-ar putea sa fie de la moly poate erau infestati cu ceva .
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Si eu am cautat pe net ce ar putea fi (si daca molly sunt agresivi) dar nu am gasit decat generalitati - ca nu sunt agresivi, iar ca acele 'skin sore' poate fi cauzat de atat de multe lucruri .. nu stiu ce sa zic in acest caz.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
eskape
Junior member

Joined: 12/12/2011 15:14:04
Messages: 12
Location: Com. Glina, Jud. Ilfov
IP:
Offline

Pata roz a evoluat si s-a dovedit a fi o ulceratie, cu aspect mai rosiatic.

Iar ceea ce nu vedeam cu ochiul liber, dar am observat marit in poza si anume o usoara roseata pe toata lungimea corpului cred ca are legatura tot cu aceeasi problema. Initial am crezut ca se vede inceputul abdomenului care, translucid fiind, lasa sa se vada organele prin piele si deci ca e normal sa se vada culoarea aceea. Ulterior l-am surprins pe geam si am observat o umflatura roz la baza capului, in continuarea acelei roseti, semn ca roseata din lungul corpului nu era normala si ca problema evolueaza.


Nu am gasit nici Tetra FungiStop, nici Easy Life MultiCura si pentru a nu mai amana inceperea tratamentului, am luat JBL Ektol Cristal, pe al carui prospect am citit ca este indicat pentru tratarea micozelor (Saprolegnia si nu numai).

Am administrat aseara prima doza, conform indicatiilor din prospect si deja am observat o mica imbunatatire: ancistrusul bolnav nu mai sta doar ascuns dupa filtru, se misca mult mai mult (este mai vioi) si mananca.

Il monitorizam atent.
eskape
Junior member

Joined: 12/12/2011 15:14:04
Messages: 12
Location: Com. Glina, Jud. Ilfov
IP:
Offline

Revenim cu vesti foarte bune: ancistrusul si-a revenit aproape complet!

Multumim pentru sfaturi, iar pentru curiosi / cei care se intampla sa se loveasca de situatii similare, iata cateva detalii semnificative:


1. Am urmat cu strictete tratamentul cu JBL Ektol Cristal, respectand atent indicatiile din prospect: 1 singur tratament, adica 3 doze, in zilele 1, 3 si 5, urmat la final de un schimb de 30% din apa si de introducerea carbonului activ pentru curatarea resturilor de medicament.

Pe tot parcursul tratamentului nu am schimbat apa (in schimb i-am ajutat cu un plus de oxigen tinand in continuu pompa de aer pornita) si am redus la minim alimentatia.

Da, am facut tratamentul in acvariul cel mare (desi intre timp am luat si acvariu de carantina plus acesoriile indispensabile - incalzitor, filtru-burete cu aerare si termometru), pentru a ne asigura ca o posibila infectie cu ciuperca nu afecteaza si ceilalti pesti, chiar daca nu aveau inca simptome vizibile.


2. Desi rana / ulceratia de la coada inca era rosie la finalul tratamentului, am rezistat tentatiei de a repeta tratamentul si am lasat ancistrusul sa isi revina in ritm natural; semnele care ne-au incurajat in acest sens au fost:
- comportamentul vioi si apetitul ancistrusului,
- rana avea un aspect curat, fara semne de infectie,
- rana nu se marise, din contra parea ceva mai mica,
- rana similara de la baza capului disparuse aproape complet.


3. Pentru a il ajuta sa isi revina dupa problema si dupa stresul tratamentului, i-am luat o alimentatie specifica (pana atunci ancistrusii aveau doar alge spontane din acvariu, lemn-mopan si probabil frunze de plante, la nevoie - fulgii JBL NovoBel fiind practic devorati de molly): am ales tabletele JBL NovoPleco. Ambii ancistrusi au fost imediat atrasi magnetic de micile tablete, mai ales cel ranit (!) si am observat rapid o schimbare in bine la ambii: un colorit mult mai puternic contrastant, mult mai viu - parca pana atunci le lipsisera ceva nutrienti importanti!..

Pentru ca ei sunt micuti (aprox. 4 cm), ar fi suficienta o tableta pe zi, dar pentru a beneficia fiecare de algele cu fibra lemnoasa asa cum vor (ca sa nu o imparta), am ales sa le dam cate 2 tablete simultan, o data la 2 zile - pe post de supliment.

Dupa mai putin de o saptamana rana de la coada s-a inchis aproape total, practic a cam disparut si in locul fostei rani isi face aparitia coloritul lui obisnuit cu buline!


Sarbatori Fericite tuturor!

This message was edited 2 times. Last update was at 21/12/2011 17:58:14

 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com