[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
periodic imi mor neonii  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
Monique
Junior member

Joined: 13/11/2004 12:07:02
Messages: 60
Location: Bucuresti-Baba Novac
IP:
Offline

Salutare, probabil s-a mai discutat pe tema asta, dar din toate topicurile pe care le-am citit referitor la boli, tot nu m-am lamurit.
In urma cu mai bine de 3 luni au inceput sa-mi moara regulat neonii , unul la cateva zile. Dintr-un total de 20 de neoni(poate chiar mai multi) mai am 3 neoni si nici astia nu or sa mai reziste mult, defapt unul dintre ei nici pana diseara nu cred ca mai rezista.
Simptomele sunt diferite, inainte aveau burta umflata, apoi erau transparenti , mai nou au ochii bulbucati si de cele mai multe ori simptomele se combina.
Nu inteleg un lucru: doar pe neoni ii afecteaza, scalarii, rasbora si sanitarii(cori si ancistrus) nu au nimic.
Si acum cateva date generale ca sa va formati o parere: mancare-fulgi tetra sau tropica; acvariu de 140l, substrat de nisip, filtru intern AquaEl, neoane: 2X philips TLD 830, respectiv 840. Temperatura apei 25 grade (asta pt anubias si microsorium- singurele plante din acvariu, a! si marsilea); improspatarea apei cam o data la 4-5 zile, apa o pun direct de la robinet ( aici am mai avut o parere, ca apa de la retea sa nu fi fost de calitate in ultima perioada.Dar in acelasi bloc -aceeasi retea de apa- mai este cineva cu acvariu care aplica aceeasi metoda ca si mine- direct de la robinet-si nu ii moare nici un peste si e totul ok). Pestii nu sunt nou achizitionati, deci nu au fost bolnavi inca de cand i-am luat, ii am de mai bine de 1 an.
Inca ceva, problema a inceput inainte sa "renovez" acvariul (l-am luat de la 0 - substrat , decor, plante-tot!, mai putin instalatie).
Acum 3 zile am pus Algizit- Tetra pt alge dar nu are nici o importanta- 3pastile in 140l apa.

Altceva, nu stiu ce sa va mai spun, ideea e ca mor doar neonii si nu stiu de ce, nu-mi explic, si mai ales cate unul la cateva zile, fie 3 zile fie o saptamana sau mai mult.
Voi ce spuneti?
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Monique wrote:...burta umflata, apoi erau transparenti , mai nou au ochii bulbucati...

Tare ma tem sa nu fie Plistophoraza:
...Specia Plistophora hyphessobryconis este un microsporid care se localizeaza in fibrele musculare si uneori in tesutul conjunctiv al pestilor. Pestii parazitati prezinta pe suprafata corpului pete alburii sau ulceratii. Mussculatura invadata devine palida si capata un aspect sticlos. In parazitari masive pestii se recunosc dupa inotul dezordonat in pozitie verticala si izolare fata de cird. Moartea survine prin epuizarea pestilor. Din pacate boala este fatala si nu se cunoaste nici o metoda eficienta de tratament. Pentru a stopa epidemia pestii se eutanasiaza iar bazinul se dezinfecteaza cu formalina 10%.

Monique wrote:Inca ceva, problema a inceput inainte sa "renovez" acvariul (l-am luat de la 0 - substrat , decor, plante-tot!, mai putin instalatie).

Si inainte de asta nu ai bagat nimic suspect in acvariu? Vreo planta noua? Tubifex? Daphnia vie?

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Monique
Junior member

Joined: 13/11/2004 12:07:02
Messages: 60
Location: Bucuresti-Baba Novac
IP:
Offline

Planta noua...nu-mi amintesc. In principal, ceea ce m-a determinat sa-l reamenajez a fost faptul ca inainte aveam substratul in amestec cu turba si se tot ridica la fiecare interventie in acvariu - in prezent nu mai am turba. Am inteles ca unele boli se pornesc de la turba putrezita din substrat dar eu nu am dat mare importanta pentru ca parerile sunt impartite.
Cat despre tubii nu le-am dat niciodata. Singura hrana vie au fost niste larve de tantar sau libelula, nici nu mai stiu exact cum se numeau (rosii, mici si scurte) dar asta era cam in perioada in care i-am luat, deci acum un an. Plus ca din aceleasi larve am dat si la ceialalti pesti, din celalalt acvariu si nu au fost probleme. Oricum larvele erau ok.
Intr-adevar, pestele cu pricina este izolat de grup iar intr-o seara chiar am surprins un neon care "inota" vertical, apoi la scurt timp a murit.
Un alt aspect pe care l-am omis, de regula pestele care urmeaza smilie inoata dezorganizat.
Dar eu totusi raman la intrebarea: de ce doar neonii?? Din cate stiu sunt niste pesti rezistenti. Sau nu stiu bine?
[Yahoo!]
Monique
Junior member

Joined: 13/11/2004 12:07:02
Messages: 60
Location: Bucuresti-Baba Novac
IP:
Offline

Daca ma gandesc mai bine, poate boala asta o am mai de mult timp si nu mi-am dat seama.
Initial am avut in acvariu 2 betta, 2 xipho, 10 neoni, 4 scalari, 2 coridoras, un synodontis si un plecostomus (astia erau mici si nu am stiut care e treaba cu ei ). Au murit pe rand scalarii, un xipho si 2 neoni. Am mai completat cu 12 neoni, 10 rasbora, 1 xipho si 2 scalari....da stiu....o ciorba de pesti . Apoi un betta mi-a facut "vata" (asta-vara), l-am scapat cu Sera Backtopur Direct - parca asa se numea. Dar tot a murit, amandoi cu burta umflata. Apoi a urmat xipho-ul ramas, 5 rasbora si cativa neoni, dar pe rand, nu toti odata!(dar asta s-a intamplat in urma cu 6-7 luni, prin toamna). De pelecostomus si synodontis am scapat, i-am donat pt ca aveau 20 cm. lungime.
Si am mai ramas cu 8 neoni, 5 rasbora, 2 scalari , 2 cori- asta in faza in care l-am renovat. In prezent mai am 3 neoni, 5 rasbora, 2 scalari, 2 cori si am adaugat 3 ancistrusi.
Interesanta istorie , nu? Bun, ce e de facut?? Probabil ca or sa moara si acesti 3 neoni, sa astept sa vad daca o sa se manifeste boala si la ceilalti pesti? Adica la rasbora, sanitari si scalari....astia vor mai fii.
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Monique wrote:Dar eu totusi raman la intrebarea: de ce doar neonii??
Pentru ca boala e specifica lor. Dupa cum o spune si numele "agentului" .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Monique
Junior member

Joined: 13/11/2004 12:07:02
Messages: 60
Location: Bucuresti-Baba Novac
IP:
Offline

Si in cazul asta sa inteleg ca ceilalti pesti au murit ...pur si simplu- au avut cu totul o alta problema, iar neonii din cauza acestei boli.
Daca mor si acesti 3 neoni sa inteleg ca se va opri totul aici, nu vor continua sa moara si ceilalti pesti? Dar exista varianta de a ramane boala in acvariu si daca mai iau neoni sa se intample acelasi lucru?
Indicat ar fi sa nu-mi mai iau neoni??
Si daca vreau sa dac dezinfectarea bazinului cu solutia recomandata mai sus, de unde o pot procura?
Merci.
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Monique wrote:Si in cazul asta sa inteleg ca ceilalti pesti au murit ...pur si simplu- au avut cu totul o alta problema, iar neonii din cauza acestei boli.
Daca e vorba de boala respectiva cred ca asa e.

Monique wrote:Daca mor si acesti 3 neoni sa inteleg ca se va opri totul aici, nu vor continua sa moara si ceilalti pesti? Dar exista varianta de a ramane boala in acvariu si daca mai iau neoni sa se intample acelasi lucru?
Ceilalti pesti au sanse minima sa faca boala asta. Asta nu inseamna ca nu va ramine in acvariu la pinda.

Monique wrote:Indicat ar fi sa nu-mi mai iau neoni??
Pina nu desinfectezi acvariu n-o face.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Monique
Junior member

Joined: 13/11/2004 12:07:02
Messages: 60
Location: Bucuresti-Baba Novac
IP:
Offline

Multumesc frumos pentru sfaturi, daca mai are careva vreo idee despre posibila boala va rog nu ezitai sa-mi spuneti pentru ca tare bine mi-ar prinde un sfat, deocamdata o sa incerc cu dezinfectarea bazinului....dar mai intai o sa astept sa vad ce se intampla cu neonii ramasi, eu nu pot sa-i omor.
Merci.
[Yahoo!]
dinu
Member

Joined: 30/12/2005 11:26:31
Messages: 156
Location: Bucuresti-Vitan
IP:
Offline

Monique wrote:Multumesc frumos pentru sfaturi, daca mai are careva vreo idee despre posibila boala va rog nu ezitai sa-mi spuneti pentru ca tare bine mi-ar prinde un sfat, deocamdata o sa incerc cu dezinfectarea bazinului....dar mai intai o sa astept sa vad ce se intampla cu neonii ramasi, eu nu pot sa-i omor.
Merci.

Se spune ca orice ai face pt. a scapa de acea boala este imposibil,trebuie luat totul de la zero pt. a mai tine neoni si eu m-am chinuit cu niste neoni aproape un an, imi tot mureau si nu stiam de ce.
Monique
Junior member

Joined: 13/11/2004 12:07:02
Messages: 60
Location: Bucuresti-Baba Novac
IP:
Offline

Boala fiind destul de rara, care ar fi cauzele de infestare? Cred ca ar fi bine de aflat, ca sa stiu cum sa ma feresc de ea pe viitor.
M-am mai lamurit in privinta tratamentului, o sa fac dezinfectarea totala cu formalina 10% (dar de unde o cumpar???? iar cand aplic tratamentul trebuie sa scot pestii din acvariu sau ii pot lasa linistiti acolo? Ar mai fi si alte indicatii pe care ar trebui sa le stiu inainte sa incep?), eventual o sa folosesc si "blackwater" dar sa o iau iar de la 0...in nici un caz!! abea l-am refacut.
Cred ca ar fi mai simplu si mai sanatos sa nu-mi mai iau neoni si sa scap de un stres. Altfel, probabil, o sa ma tot chinui cu boala asta, nu?

P.S: au mai ramas 2 neoni.
[Yahoo!]
 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com