Author |
Message |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/07/2006 21:23:50
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Cain
Junior member
IP:
|
Ziua buna !
Acum vreo 25 de ani, cand am primit prima oara cadou un bol cu pesti (atat cat au stiut oamenii), mama mi-a adus de la servici de la ea un acvariu de vreo 50 de litri, si un filtru extern (extrem de complicat pentru mine la vremea aceea). Filtrul era un paralelipiped cu sectiune patrata de vreo 12 cm latura, inalt cat acvariul; avea un strat de pasla, pietris, inca un strat de pasla, ceva carbune (acum am citit de carbunele activ...), si un pietris fin. Nu neaparat in ordinea asta  Pe mijloc avea o teava de sticla, din care pleca o tija - tot sticla - spre acvariu. In a din urma tija intra aerul de la pompa. De echilibrat.. functiona principiul 'vaselor comunicante', a carui tija scotea mizeria cam de la fundul apei. Problema e ca as face unul acum, pentru acvariul meu de 50 de litri - inca sta la uscat, sa nu am probleme cu siliconul, dar nu stiu de unde sa cumpar acele tzevi: cele doua tuburi, una de colectare apa&mizerie, si celalalt de retur, si cilindrul de mijloc. Atunci au fost facute de sticlarul institutului.. acum m-as multumi si cu unele de plastic  Acum vreo 10 ani am facut unele din tuburi de carioca, dar aratau groaznic, desi isi faceau treaba.. Vreo idee, ce as putea incerca sa folosesc ?
Multumesc.
|
|
 |
bob_de_grau
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/07/2006 21:43:38
|
bob_de_grau
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/16666539574498f928a6c45.jpg)
IP:
|
Salut
Ceva de genul asta vreau si eu sa-mi construiesc. Si daca reusesc sa gasesc o blestemata de slujba sezoniera vara asta  chiar o sa mi-l construiesc. Parerile sunt impartite legat de cele mai bune filtre insa mie mi s-a pus pata pe tipul asta de filtru .Uite aici un articol. http://www.acvaristica.com/index.php?act=articol&target=filtru_exterior
Citeste-l cu atentie si o sa-ti raspunda la toate intrebarile.
Spor la lucru
|
Bine ati venit in Turnul Babel |
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/07/2006 21:57:55
|
Cain
Junior member
IP:
|
Pai acolo omul recomanda pexal. Or nu vreau sa 'murdaresc' nici macar spatele acvariului cu asta.. vroiam tuburi de plastic transparente  Insa am retinut o treaba.. aia cu pompa in interior. Ma pun pe cautat intai pompa !
PS. Ce legatura are slujba sezoniera... ?  Ca nu e scumpa dracovenia, per ansamblu. Nici nu trebuie sa scoata tone de apa, oricum mai ai si burete intern, pentru bacterii.. si mai faci din cand in cand schimbare de apa, cu scoaterea mizeriei ...
|
|
 |
bob_de_grau
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/07/2006 09:56:25
|
bob_de_grau
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/16666539574498f928a6c45.jpg)
IP:
|
Sal Cain.
Cain wrote:Or nu vreau sa 'murdaresc' nici macar spatele acvariului cu asta
Asta e adevarat. Nu o sa arate prea grozav insa poate fi usor mascat de exemplu cu Java moss. Legi muschiul asta cu nailon de tevi si in cateva luni se va intinde pe tevile respective. Asadar maschezi tevile si obtii si un decor tare. Desigur am inteles ca java trebuie tuns ca are tendinta sa creasca mult dar asta nu cred ca e o problema.
Cain wrote:oricum mai ai si burete intern
Tipu ce a scris articolul zicea ca nu mai ai nevoie de burete interior.
Se vor folosi pietre de rau, fara elemente calcaroase! Dimensiune: 2-4 cm, in functie de spatiu. Ca si pietrisul, pietrele mari constituie un pat bun pentru bacteriile care prelucreaza amoniacul si nitritii, in ciclul azotului. Grosimea stratului = cat sa fie la nivelul pompei. Nu se mai spala dupa montare, pentru a nu distruge culturile de bacterii benefice!
Desigur timp de aproximativ 2 saptamani dupa ce instalezi filtrul nou trebuie sa tii si buretele pentru ca sa se dezvolte in filtrul exterior bacteriile din burete. Dar dupa aceea poti sa-l scoti
Cain wrote: PS. Ce legatura are slujba sezoniera... ?
Pai am in plan investitii un pic mai substantiale in acvariu si deaceea i need $$$
Spor la lucru si sa-mi zici si mie ce pompa de apa ai gasit si la ce pret.
|
Bine ati venit in Turnul Babel |
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/07/2006 10:57:44
|
siliconu`
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/11172568344459ecfe5ef04.jpg)
IP:
|
Poti folosi tevi de PVC de presiune.Sunt de culoare gri inchis, o culoare avantajoasa, discreta, cu aspect profi.Sunt disponibile in mai multe dimensiuni : 20 , 25, 30 mm, etc. Gasesti fiting-uri la ele (coturi de 90 grd), care se lipesc cu adezivi speciali, non-toxici.Pretul e mic.Daca ai un fundal de culoare inchisa/ gri, se disimuleaza usor.
|
clin uatar for iu, mai uait frend!  |
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/07/2006 11:30:40
|
Cain
Junior member
IP:
|
siliconu` wrote: care se lipesc cu adezivi speciali, non-toxici.
Cum se numeste adezivul, sau ce nu trebuie sa contina ? Ca de citit, citesc si prospectele la aspirina...
Dupa tevi si fitinguri o sa ma duc la un magazin de sanitare; sper ca la aia sa gasesc si adezivul. Multam !!
Mitica, vorba ta.. alta tara...
bob_de_grau wrote:Desigur timp de aproximativ 2 saptamani dupa ce instalezi filtrul nou trebuie sa tii si buretele pentru ca sa se dezvolte in filtrul exterior bacteriile din burete. Dar dupa aceea poti sa-l scoti
Hmm... cred ca asa o sa fac ;) Bafta la.. investitii
|
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/07/2006 14:56:41
|
Cain
Junior member
IP:
|
Am cumparat o teava de PVC de vreo 3 metri (12 mii lei.. vechi  ), dar cica saracia aia nu are coturi sau T-uri; aia e, o sa folosesc flacara de la aragaz pt a largi buza, cand vreau sa le unesc, si silicon de acvarii pt lipire - ar trebui sa tina, doar am lipit tevile de scurgere de la chiuveta din bucatarie.. si inca nu picura nimic  . Sint in sapaturi de pompa. Cred ca o sa trec prin Obor zilele astea.
|
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/07/2006 15:00:25
|
siliconu`
Senior member
IP:
|
Cain wrote:
Cum se numeste adezivul, sau ce nu trebuie sa contina ? Ca de citit, citesc si prospectele la aspirina...
Dupa tevi si fitinguri o sa ma duc la un magazin de sanitare; sper ca la aia sa gasesc si adezivul. Multam !!
Eu am cumparat si folosit (intr-un scop asemanator cu al tau) tevi PVC de presiune + adeziv de la Bison (in tub ca cel de pasta de dinti).Pe tub scrie "Plastic".Pe stand mai erau inca doua sortimente de adeziv (mai scumpe)pentru tevi de presiune.Ii spui vanzatoarului ca-ti trebuie adeziv pentru tevi PVC de apa menajera (adica logic sa aiba calitate alimentara) si ar trebui sa te indrume in directia buna.Pe instructiuni scrie ca lipeste o gama larga de tipuri de plastic exceptie facand polietilena si polipropilena .Am dat pe un tub vreo 8 Ron -cantitatea este arhisuficienta pentru tzishpe mii de tevi.Poate mai putin totusi
|
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/07/2006 15:09:39
|
siliconu`
Senior member
IP:
|
Cain wrote:Am cumparat o teava de PVC de vreo 3 metri (12 mii lei.. vechi  ), dar cica saracia aia nu are coturi sau T-uri;
nu exista asa ceva.Toate tipurile de tevi pentru apa , din PVC(si nu numai ) au o gama variata de coturi la diverse unghiuri, T-uri, etc.Ma intreb daca nu cumva ai cumparat tub pentru instalatii elecrice (ala de are peretele f. subtire - sub 1 mm  .
Nu te baza pe lipiturile de silicon la articolele de PVC -tine atat timp cat nu se misca-dupa care adio etanseitate.
|
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/07/2006 12:57:19
|
Cain
Junior member
IP:
|
Grosima e de 1, pentru ca madam a zis '9 in interior, 11 exterior'. Posibil sa fie pt. instalatii electrice.. Mai caut. Multumesc.
|
|
 |
betta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/07/2006 15:37:58
|
betta
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f9773fa9a065b957f.jpg)
IP:
|
@Cain: Fa o vizita la un Praktiker la raionul de articole de gradinarit si de instalatii sanitare. Cel putin in Timisoara aveau o seama de coturi si ramificatii de diverse diametre. Ce-i drept nu cele mai ieftine da' erau.
Atentie la adezivul folosit. Din pacate polietilena si polipropilena n-ai cu ce sa le lipesti prea bine... ramane PVC-ul... Pentru polietilena cel putin exista un primer sub forma de spray (al naibii de scump) dar e numai pentru vopsit nu lipit...
Sigur e pentru instalatii electice tubul luat de tine... exista la 9, 11 si 13mm. Apropos... si pentru astea se gasesc coturi la Praktiker.
|
Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic! |
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/07/2006 16:03:05
|
Cain
Junior member
IP:
|
Deci.. o iau de la capat !  Aia e, trebuie sa iasa pana la urma !
Multumesc.
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/07/2006 21:23:09
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
NU ai iesi mai bine cu un filtru cumparat din magazin , produs de o firma cu o oarecare experienta?
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/07/2006 21:38:21
|
Cain
Junior member
IP:
|
Nope. Lipseste fioru'
|
|
 |
lukaboy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/07/2006 08:28:03
|
lukaboy
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c1e6a20541e7c09e5eba9.gif)
IP:
|
Cain wrote:Nope. Lipseste fioru' 
Sa vezi tu fior cand se intampla vreo prostie si ajungi cu apa in casa...
mergi mai bine pe o solutie profi, e sfatul meu si al multora...
|
http://www.seachem.ro |
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/07/2006 11:30:27
|
Cain
Junior member
IP:
|
Pai nu vad ce prostie s-ar putea intampla, ca sa curga apa in casa  Si daca mi se intampla o prostie cu solutiile profi, pe cine dau in judecata ? Si.. mai e ceva: satisfactia de a vedea ca functioneaza ceva facut cu mana ta; e un soi de hrana pentru suflet .. ;) Cred ca doua maini dibace reusesc sa acopere si plaja de .. profi. Sper.
|
|
 |
lukaboy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/07/2006 11:59:18
|
lukaboy
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c1e6a20541e7c09e5eba9.gif)
IP:
|
Stiu ca poate degenera acest post, asa ca ma abtin.
Insa au fost multe discutii pe tema profi vs home made, si de cele mai multe ori concluzia a fost ca pentru a face acasa, pe genunchi, un lucru care sa aiba performantele unei instalatii profi te va costa, per total, mult mai mult decat o solutie profi.
Asta ti-o pot garanta din proprie experienta, chiar asa este. insa se pare ca este mai dulce invatarea din greselile proprii decat din greselile altora.
Succes, noi iti tinem pumnii, tine-ne si tu la curent.
|
http://www.seachem.ro |
|
 |
Cain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/07/2006 12:01:44
|
Cain
Junior member
IP:
|
Oh, stiu, am vazut cazurile cu instalatiile de CO2, home-made. Costa mult, si efectul e mult prea slab. Dar sper ca nu asta e situatia mea..
Si CLAR, nu poti invata decat prin greselile proprii ;)
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/07/2006 19:57:12
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
DA si sa vezi ce repede ai sa te lasi de aceasta pasiune cand nu vei mai avea timp si bani si rabdare si altele
Spun din propria experienta si acum mai am schite diferite de ale acvaristicii care si un tanar German acvarist ar rade si cu
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
|