[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sfat pt. achizitionare cativa pesti/melci/plante  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Salut!

Am rasfoit acest forum in lung si in lat, sunt o multime de sfaturi si recomandari ce s-ar putea cumpara - problema este ca fiecare are alt setup, alte preferinte, si sfaturile nu stiu (ca incepator) daca se potrivesc si pentru mine.

Asa ca intreb, si in speranta ca nu voi fi plictisitor: ce trebuie sa cumpar si sa fie disponibil la magazine gen moghioros / militari / valea lunga - adica disponibil cam peste tot?
Acvariul va avea 54L, termostat de 60W si un filtru interior (voi cumpara probabil un filtru exterior daca asta interior nu face fata, si n-as lua Juwel fiindca acolo ma chinui sa scot compartimentul interior).

Ce mi-ar place sa tin in el:
- 1/2 melcisori care curata geamul pe interior si fac bine contra algelor.
- 1/2 pesti sanitari care mai curata si ei eventuale alge si reziguri.
- restul de pesti incat sa nu fie suprapopulat acvariul insa de talie mica si foarte mica (sa nu creasca la 10cm de exemplu).
- 2 plante care sa nu aiba nevoie de mult CO2 dar care sa aduca o culoare verde asa, na, sa am si eu 2 plantute dupa care sa fuga pestii - asa ca as vrea o recomandare de substrat (ce sa iau) incat sa nu il schimb la 2 luni.. cand poate abia o sa reusesc si eu sa stabilizez ce e acolo.

Evident, ideea e sa ii gasesc usor.. Acvariu si substratul si plantele initial, dupa care dupa pesti o sa incerc sa apelez la cineva aici pe forum.

Deci: ce sa fie plantele, substratul, pestii ? Voi ce ati alege, daca ati vrea sa aveti cat mai putina bataie de cap si sa fie curat ?

Multumesc din timp pentru raspunsuri...
[WWW]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

eu iti recomand:

- plante - pentru inceput, pana se cicleaza acvariu, hygrofila difformis (are o crestere rapida), ceva echinodorus tenellus
- pesti - sanitari - 1-2 ancistrus; guppy (vreo doua perechi, se vor inmulti rapid )
- substrat - margaritar (nisip grosier cu granulatia intre 2 si 4 mm - dupa ultimile normative)

mai asteapta si alte sugestii, poate vor fi idei mai bune decat ce am scris eu.
[WWW]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

in primu rand eu nu cred c-ai avea nevoie de filtru canistra la un acvariu de 54l, deci 40-45L net, deorece ele sunt proiectate pentru acvarii mari. un filtru interior sau un HOB (hang on the back) ar face treaba suficient.
substratul ar fi bine sa fie inchis la culoare, pietris de 2-3 mm, iar sub plante ai putea pune ceva fertilizanti solizi gen JBL 7 Balls
melci care manca alge sunt neritinele, dar se gasesc greu in romania. ori ai putea lua niste pomancea, melcii galbeni portocalii, dar nu sunt prea mari mancatori de alge.
ca sanitari, ai putea incerca niste corydoras , sau un ancistrus
iar pentru restul pestilor ori un card de vreo 6 tetra (neoni, cardinali, sau orice altceva), ori o pereche de ramirezi sau de apisto
in legatura cu plantele, nu stiu ce sa-ti recomand, poate primesti sfaturi mai bune de la ceilalti

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

am gasit un articol care te-ar putea lamuri mai bine cu plantele nepretentioase: http://www.aquahobby.com/articles/e_lowlight.php

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Super!

Multumesc acvaristilor

Am citit si articolul cu plante; ce mi-a aprins beculetul a fost Anubias (cred ca l-am intalnit destul de des aici pe forum). Dar despre restul de plante - intrebarea este - se gasesc si la noi ? Ce trebuie sa cer la magazin ca sa nu-mi zica vanzatorul "de ce ma injuri frate, cauta si tu singur!" (cum parca zica un forumist cand a fost la Hornbach cautand nush ce specie cu nume latin).
Am fost sceptic sa caut articole despre acvarii in alte limbi, deoarece mai mult ca sigur aici in tara nici o sansa de gasit - iar remediile... la multe chestii la fel, greu de implementat cu materialele de la ei.

Si de aceea - cu riscul sa par plictisitor cu al N-lea post care cere sfaturi, am fost nevoit sa intreb cu ce se descurca lumea - satisfacator - cu disponibilitati avarstice neaoşe.

Ok, pana acum e bine - o sa notez pe o hartiuta si ma duc cu ea in magazin. Acvariu, substrat, pietris + mancare ca sa pot incepe ciclul azotului.

Toti melcii recomandati se potrivesc unii cu ceilalti ?
[WWW]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

se gasesc si la voi toate acele plante!!! de exemplu Java Moss (Vesicularia dubyana) se va chema Muschi Java, dar alte plante pot avea nume populare destul de dubioase, in functie de dubiosenia magazinului
de regula daca le cumperi dintr-un petshop de parteru blocului, vor fi in stare mai jalnica si probabil mai scumpe decat dintr-un petshop profi.
o sugestie e sa-ti scrii numele latinesti pe=un biletel cand mergi la cumparaturi, dar sa le cauti in prealabil pe Google Images si uite-te la fiecare planta la mai multe imagini, sa-ti faci o idee clara de cum arata.
iar melci sunt compatibili unii cu altii...doar nu-ti imaginezi vreun melc feroce cu colti si ghiare care se va bate cu alti melci ?!?

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Daca tot mergi la cumparaturi, cauta pe langa Cryptocoryne si cateva fire de Hygrophila polysperma "green" si Ludwigia repens, sunt total nepretentioase, cresc repede si poti sa le inmultesti prin butasi sa faci acvariul mai bogat, ajuta indirect si la lupta impotriva algelor. Nu le pune in fata, chiar daca la inceput par scurte, cresc pana sus la buza acvariului si nu mai vezi nimic de ele, deci se pun in spate de tot. Hygrophila difformis nu e rea si e chiar frumoasa, dar se face foarte mare pentru un asemenea acvariu. Anubiasii vezi daca gasesti nana petit, ptr ca la 54 litri e mai bine sa fie mici de tot. Nu ii pune la lumina ci legati cu fir nylon de o buturuga sau piatra, cu radacinile in apa nu in nisip si cat mai la umbra altor plante (vorbesc de Anubias), de obicei mai in fata , dar nu la geam.


Ca pesti la 54 litri 1 Ancistrus si 6 buc Rasbora heteromorpha ar fi de ajuns. Bagi intai ancistrusul, continui cu ciclarea si la 2 saptamani bagi si Rasbora sau altceva. Baga si aditivi de ciclare gen Sera Nitrivec sau echivalenti de alte firme (vezi prospectul). Nu as incepe cu pesti din fam Apistogramma ( pe la noi mai frecvent A ramirezi) - sunt foarte sensibili si pretentiosi la calitatea apei si chiar spatiu.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Perfect - sarumana.

Am fost la magazinul acela de langa Valea Lunga, si par ca au destui pestiuti. Am vazut un melc cu carapacea galben deschis (cat o nuca, asa, un pic mai mic) care se tara pe pereti (cica ma costa 3.5RON) si inca un sanitar vargat ca leopardu mi-a placut (un crem deschis si el) la 10RON.

Banui ca e OK daca ii pun de la inceput in acvariu nu ? Adica sa nu astept 2 cel putin 2 saptamani.
Trebuie insa sa vad cum fac cu plantele, aveau cateva in acvariu dar aveau frunzele galbene, roase, etc.. bolnave [din cate am vazut aici]. De fapt bine ca am citit aici pe forum, altfel nu stiam sa ma uit.

Probabil de la ei o sa cumpar si un acvariu mititel, de 10L - acel acvariu de care toata lumea zice ca e de carantina (sau unde tre sa transbordez pestiutii cand se intampla ceva).

Sambata fac miscarea
[WWW]
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Si ca sa imi apar numele , du-te jos in curte si cauta o pietricica cam cat un ou de gaina (mai colturoasa asa), si cand cumperi plante, ia si o anubias nana. Dupa ce speli piatra bine de tot, ii legi radacina anubiasului de acea piatra (de ex. cu un fir de naylon) si poti s-o pui in fata. Mie imi place foarte mult aceasta planta (dovada nick-ul meu ), si cred ca este cea mai rezistenta si nepretentioasa planta din cate stiu eu.

Eventual gogloeste-o, ca sa mai afli de ea.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Victory!
Am cumparat tot ce trebuie (sper!).

a) Acvariu 54L (Aqua Set Kids zice pe el). Vine cu neon Sylvania standard, F15W, 154-T8 Daylight, Filtru interior si termostat Eheim (la pachet, odata cu acvariul) - 240RON
b) Substrat Sera Floredepot, 4.7Kg (47 RON)
c) 5Kg pietris (3kg pietris de 3mm, si 2kg pietris un mic mai mititel, de 1-2mm) - asta nu stiu cat a fost, probabil 15RON cu totul.
d) TetraMin Flake Food 20g, TetraDiscus 20g - 15RON amandoua
e) Plante: Anubias, Ludwigia repens si cabomba (vreo 45 RON toate).

2 melci un ancistrus si un alt fel de sanitar vargat.

Azi plantez voi reveni cu poze.
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am sa incerc sa redau aici cum am plantat acvariul - pentru validare din partea celor experimentati.. Sper ca am facut bine.

- pus substrat pe fundul acvariului.
- intr-un lighenas de vreo 3L am turnat putin clor (de fapt Domestos ). Am tinut fiecare planta sub apa respectiva timp de 1minut pe ceas (am citit aici pe forum ca e bine ca 'arde' algele). Clatit bine fiecare planta apoi (cabomba mi s-a parut super fragila, s-a rupt, dar tot a ramas suficienta cat sa infig in substrat).
- am incercat sa adun mai mult substrat in jurul radacinilor, iar anubias n-am avut insa cum s-o ancorez (n-am avut suportul) asa ca am scufundat radacinile ei in substrat. Sa se ancoreze singura acolo!
- pus pietrisul de 3-4mm - dupa ce in prealabil l-am dat in clocot, si apoi spalat in vreo 3 randuri de apa rece pana cand a ramas apa curata.
- pus pietrisul de 2-3mm (acelasi tratament ca mai sus)
- dupa ce in prealabil am citit instructiunile de la filtru si incalzitor, am incercat sa le pozitionez in acvariu inchipuindu-mi cam pana unde o sa-l umplu. Asta pt. ca filtrul trebuie sa stea cam cu 1cm sub nivelul apei, iar termostatul are si el un marcaj, si apa trebuie sa fie deasupra acelui marcaj.
Evident ca initial nu le-am pus prea bine, si m-am chinuit o gramada - ventuzele alea ale naibii se lipisera perfect. De asemenea, a trebuit sa mut niste plante - nush de ce, dar cand am pus plantele uitasem ca trebuie sa las loc in fata filtrului. Hmm. M-am descurcat.

Boon - asta a fost aranjamentul la rece.

- M-am apucat sa torn apa. Din pacate nu am stiut cum sa torn fara sa deranjez substratul [mai ales ca nu era deloc apa pusa]; asa ca intr-un final, priveam neputincios o supa de substrat cu apa.
- Am incercat sa adun mizeria cauzata de substrat (si care multa plutea acum la suprafata apei). Ba cu minciocul, ba cu un burete, eh, cat de cat am scos - dar nemultumitor pt ochiul meu critic.
- Am fixat termostatul pe 28 de grade si am dat drumul la filtru.
- M-am tot invartit cum sa fac cu pestiiutii si cu melcii, trebuia macar sa ii transfer 'progresiv' in apa noua (tinut punguta cu ei, in apa, samd) dar eram obosit, nerabdator, si ii lasasem pe jos pana cand am terminat eu cu acvariul si deci apa lor era rece si ea, asa ca... le-am dat drumul direct..
- Am pus mancare ceva mai multa ca sa fie acolo, oricum intentionez abia peste vreo 2 zile sa mai pun. Dar parca imi era mila sa innoate intr-o apa de chiuveta fara sanse sa gaseasca nimic de halit.

Rezultate:
a) sanitarul leopard a innotat de zor cam o ora, doua, dar dupa ce si-a umplut burtica, sta.
b) ancistrusul a stat la inceput, abia dupa vreo ora a inceput si el sa miste, dar sta prins ori de plante, ori de geam. A halit un pic cat l-am vazut, dar mai mult sta pitit dupa plante si nu-l vad.
c) filtrul a reusit sa scoata mizeria grosiera, dar apa a ramas tulbure in continuare. Daca privesc din lateralul acvariului (din latura ingusta, in partea cealalta catre filtru) abia disting filtrul (acvariul are 60cm lungime).
Am inteles ca e normal sa fie tulbure apa cat timp acvariul se cicleaza, asa ca am inima mica, si astept sa vad cum o sa fie de dimineata.
Filtrul mi se pare puternic si face o gramada de curent chiar daca e dat pe minim. Saracii puiuti de sanitari abia inotau impotriva curentului uf. Sper sa se faca mai mari si sa fie mai rezistenti.

Le-am dat inchiderea, asa ca nu ma duc sa-i sperii cu blitzuri si lumina aprinsa. Maine fac poze sunt curios daca o iesi ceva cu apa tulburel.

Intrebarea este.. am gresit pe undeva ? [Asta daca aveti rabdare sa cititi )
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am uitat sa mentionez ca am pus si vreo 30 picaturi de Tetra AquaSafe (parca) - pe instructiuni scrie ca declorifica apa instant. Am pus si am lasat cateva minute ca apa sa fie vanturata de filtru. Abia apoi am purces cu pestiutii.
[WWW]
danyer
Member

Joined: 11/04/2002 15:58:21
Messages: 124
Location: Bucuresti, Hala Traian
IP:
Offline

iar anubias n-am avut insa cum s-o ancorez (n-am avut suportul) asa ca am scufundat radacinile ei in substrat. Sa se ancoreze singura acolo!


Au, au, au, presimt ca o sa se enerveze cineva pe forum. N-ai citit ce au zis oamenii aia doi de dinainte (Anubias si Intros)? Anubias nu se baga in nimic (pietris, nisip) cu radacinile, ca moare. Mai bine las-o asa sa pluteasca in voia ei pana gaesti ceva, dar repede. Poate te risti cu o piatra din fatza blocului sau fierbi radacini, crengi. Piatra e mai usor de pregatit (pune otet pe ea sa vezi ca nu contine calcar - nu trebuie sa faca efervescenta). Lemnul, hmm, pluteste, maroneste, e mai dificil.

Eu am anubias si pe lemn si pe piatra, nu observ sa-i placa mai mult una sau alta.

Succes si atentie maxima ;)
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

iar pestii nu trebuia sa-i hranesti imediat!!!sunt stresati de toata tranzitia asta in acvariul nou, nu cred ca vor mancare in primele 24h. si hraneste-i foarte putin pana ti se cicleaza acvariul.
pe viitor cand torni apa peste pietris pune o farfurie si toarna apa peste ea

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

viulian wrote:Am sa incerc sa redau aici cum am plantat acvariul - pentru validare din partea celor experimentati.. Sper ca am facut bine.

- pus substrat pe fundul acvariului.
- intr-un lighenas de vreo 3L am turnat putin clor (de fapt Domestos ). Am tinut fiecare planta sub apa respectiva timp de 1minut pe ceas (am citit aici pe forum ca e bine ca 'arde' algele). Clatit bine fiecare planta apoi (cabomba mi s-a parut super fragila, s-a rupt, dar tot a ramas suficienta cat sa infig in substrat).
- am incercat sa adun mai mult substrat in jurul radacinilor, iar anubias n-am avut insa cum s-o ancorez (n-am avut suportul) asa ca am scufundat radacinile ei in substrat. Sa se ancoreze singura acolo!
- pus pietrisul de 3-4mm - dupa ce in prealabil l-am dat in clocot, si apoi spalat in vreo 3 randuri de apa rece pana cand a ramas apa curata.
- pus pietrisul de 2-3mm (acelasi tratament ca mai sus)
- dupa ce in prealabil am citit instructiunile de la filtru si incalzitor, am incercat sa le pozitionez in acvariu inchipuindu-mi cam pana unde o sa-l umplu. Asta pentru. ca filtrul trebuie sa stea cam cu 1cm sub nivelul apei, iar termostatul are si el un marcaj, si apa trebuie sa fie deasupra acelui marcaj.
Evident ca initial nu le-am pus prea bine, si m-am chinuit o gramada - ventuzele alea ale naibii se lipisera perfect. De asemenea, a trebuit sa mut niste plante - nush de ce, dar cand am pus plantele uitasem ca trebuie sa las loc in fata filtrului. Hmm. M-am descurcat.

Boon - asta a fost aranjamentul la rece.

- M-am apucat sa torn apa. Din pacate nu am stiut cum sa torn fara sa deranjez substratul [mai ales ca nu era deloc apa pusa]; asa ca intr-un final, priveam neputincios o supa de substrat cu apa.
- Am incercat sa adun mizeria cauzata de substrat (si care multa plutea acum la suprafata apei). Ba cu minciocul, ba cu un burete, eh, cat de cat am scos - dar nemultumitor pentru ochiul meu critic.
- Am fixat termostatul pe 28 de grade si am dat drumul la filtru.
- M-am tot invartit cum sa fac cu pestiiutii si cu melcii, trebuia macar sa ii transfer 'progresiv' in apa noua (tinut punguta cu ei, in apa, samd) dar eram obosit, nerabdator, si ii lasasem pe jos pana cand am terminat eu cu acvariul si deci apa lor era rece si ea, asa ca... le-am dat drumul direct..
- Am pus mancare ceva mai multa ca sa fie acolo, oricum intentionez abia peste vreo 2 zile sa mai pun. Dar parca imi era mila sa innoate intr-o apa de chiuveta fara sanse sa gaseasca nimic de halit.

Rezultate:
a) sanitarul leopard a innotat de zor cam o ora, doua, dar dupa ce si-a umplut burtica, sta.
b) ancistrusul a stat la inceput, abia dupa vreo ora a inceput si el sa miste, dar sta prins ori de plante, ori de geam. A halit un pic cat l-am vazut, dar mai mult sta pitit dupa plante si nu-l vad.
c) filtrul a reusit sa scoata mizeria grosiera, dar apa a ramas tulbure in continuare. Daca privesc din lateralul acvariului (din latura ingusta, in partea cealalta catre filtru) abia disting filtrul (acvariul are 60cm lungime).
Am inteles ca e normal sa fie tulbure apa cat timp acvariul se cicleaza, asa ca am inima mica, si astept sa vad cum o sa fie de dimineata.
Filtrul mi se pare puternic si face o gramada de curent chiar daca e dat pe minim. Saracii puiuti de sanitari abia inotau impotriva curentului uf. Sper sa se faca mai mari si sa fie mai rezistenti.

Le-am dat inchiderea, asa ca nu ma duc sa-i sperii cu blitzuri si lumina aprinsa. Maine fac poze sunt curios daca o iesi ceva cu apa tulburel.

Intrebarea este.. am gresit pe undeva ? [Asta daca aveti rabdare sa cititi )


Mi-e teama ca ai inceput cu stingul. smilie Pietrele, nisipul, pietrisul, acvariul si alte elemente de decor nu se spala niciodata in clor, detergent domestos sau alte chimicale.

Dupa ce aranjezi substratul si plantezi plantele, pui o coala de hirtie si pe urma torni usor apa. Asa eviti "supa de subsrat". Metoda asta e valabila si cind se fac schimburile periodice de apa.

Punga cu pesti trebuia pusa in acvariu ca apa din ea si cea din bazin sa ajunga la aceeasi temperatura. Pestii, saracii, crezi ca aveau idee ca tu esti obosit sau nerabdator? Iar mincarea nu se da "mai multa ca sa fie acolo"...

Din ce ai descris tu pina acum, inteleg ca de ciclare nici nu poate fi vorba. Pacat.

Acum lasa macar filtrul sa functioneze in permanenta si scoate Anubiasul din substrat, ca va putrezi - fie-ti mila si leaga-l de o piatra.

Se pare ca iti doresti cu adevarat un acvariu frumos, dar daca nu respecti anumiti pasi si daca te grabesti, strici tot. Acvaristica inseamna si multa rabdare si multa munca.

Succes!
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Okiiii, e bine ca sunt mustruluit, ca asta ma indarjeste :-)

Dolly cred ca nu m-am exprimat corect...
Cu clor/detergent n-am spalat decat 1 minut plantele [pe care oricum le-am clatit ulterior din abundenta sub jetul de apa de la robinet].
Pietrisul doar l-am oparit in apa fiarta, si vanturat apoi in apa curenta. De fapt aici am gresit in exprimare,spunand ca "am clatit pietrisul", intelegandu-se probabil ca l-as fi spalat cu ceva.
Asta ca sa incerc sa salvez putin bruma de onoare cu care mai sunt creditat

In sfarsit, se pare ca am facut deci 3 erori:
a) am condamnat anubiasul la putrefactie (acum o sa cobor sa caut o pietricica sa-l leg de ea).
b) am spalat plantele cu clor (chiar daca le-am clatit).
c) n-am stiut sa torn apa cum trebuie si am facut o supa cu substratul.

Imi puteti spune cum trebuie pusa acea coala de hartie, si cum trebuie turnat pe ea ? Ca daca torn un debit mare, am sentimentul ca se va rupe, nu ?[/b]
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

viulian wrote:Okiiii, e bine ca sunt mustruluit, ca asta ma indarjeste :-)

Mda...bine ca esti receptiv la sfaturi. :alright:


viulian wrote:Dolly cred ca nu m-am exprimat corect...
Cu clor/detergent n-am spalat decat 1 minut plantele[pe care oricum le-am clatit ulterior din abundenta sub jetul de apa de la robinet].
Pietrisul doar l-am oparit in apa fiarta, si vanturat apoi in apa curenta. De fapt aici am gresit in exprimare,spunand ca "am clatit pietrisul", intelegandu-se probabil ca l-as fi spalat cu ceva.
Asta ca sa incerc sa salvez putin bruma de onoare cu care mai sunt creditat

E chiar mai rau!!!! Bine ca nu ai spalat si pestii...Clorul distruge tesutul viu. Sa nu mai faci asta niciodata! Si daca nu ma crezi, citeste eticheta de la Domestos - "evitati contactul cu ochii si pielea". Pt om este iritant, dar pt plante...Tot e bine daca au mai ramas verzi.

viulian wrote:
Imi puteti spune cum trebuie pusa acea coala de hartie, si cum trebuie turnat pe ea ? Ca daca torn un debit mare, am sentimentul ca se va rupe, nu ?[/b]

E simplu - pui coala de hirtie deasupra plantelor si torni usor apa peste ea. Dupa ce se umple acvariul o scoti. Fara debit mare. Fara graba.
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Nu prea am cu ce sa te mai "cert" inafara de ce au zis antevorbitorii. O singura mentiune in plus doar. Modifica termostatul pentru 22-23 de grade. Nu 28, ca este prea mult in orice caz. Explicatia urmeaza.

Rolul termostatului e sa nu lase apa sa scada sub o anumita limita. In cazul asta limita pe care trebuie sa i-o fixezi este la capatul inferior al plajei de temperaturi acceptabile plantelor si pestilor tai. Daca ai avea un water-chiller, pe acela ar trebui sa il fixezi pe la 27-28 de grade, ca temperatura ei sa nu urce peste acea temperatura care reprezinta limita superioara a temperaturilor. Si oricum, nu te ingrijora, acel neon pe care il ai care lumineaza (desi teoretic i se zice lumina rece), se incalzeste destul de bine, si implicit prin inductie termica si apa se incalzeste. Deci temperatura in acvariul tau va fi seara peste temperatura setata de termostat.

Cam atat despre termostat. In rest ai grija cu mancarea pestilor. Motivul pentru care nu ar trebui sa ii hranesti (sau ii hranesti muuult mai zgarcit), este ca ai ales sa faci ciclarea acvariului cu pesti, nu fara. In felul asta tu ai acolo un acvariu neciclat in care arunci materie prima (mancarea) pentru productia de amoniac/nitriti/nitrati (in ordine descrescatoare a toxicitatii). Tocmai ca nu e ciclat, la inceput amoniacul va urca pana in tavan, pe urma nitritii, si in final nitratii (de care scapi la schimburile de apa). Insa acest ciclu va dura 2-4 saptamani (daca nu mai mult). Sa te astepti la cate o explozie de alge pana la stabilizare, insa nu te dezamagi.

Cred ca dintre toate calitatile necesare ingrijirii unui acvariu (dedicatie, atentie la detalii, pasiune, rabdare, experienta, etc, etc), rabdarea este cea mai importanta (din punctul meu de vedere). Fara ea, nimic nu merge la un acvariu. Asa ca aduna cata ai, daca nu mai gasesti cumpara ceva de la magazin, si serveste-o intinsa pe paine la un pahar de ceai dimineata, caci vei avea nevoie. Si daca vei face asa, iti va place asa de mult acvariul cand se va maturiza, incat te vei trezi ca iti chemi prietenii in vizita si abia pe urma realizezi ca de fapt vroiai doar sa le arati acvariul.

Dar pentru asta, nu te pripi cu nimic. Hai noroc!

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Ok

a) Am mai redus temperatura la 27 de grade (mi se pare rece totusi apa - o sa ma mai joc sa vad ce si cum).
b) Am gasit o piatra care nu sfaraie turnand otet pe ea (fratilor, ce-or fi zis vecinii cand m-au vazut scarmand in pamant si turnand ceva ciudat pe pietricee - luasem otet intr-un recipient mic). Am prins anubias-ul de piatra si am rearanjat-o.

O galerie cu 7 pozulici: *aici* (outside link pe pagina personala). Daca doriti slideshow, pe pagina respectiva este un link in dreapta sus.

Astept criticile si bobarnacele ca m-am invatat deja
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

E un inceput! Dar hai s-o luam cu binisorul.
Pietrisul acela este prea alb -parca ar fi marmura sfarimata si cred ca are granulatia destul de mare. Mai bine foloseai nisip din constructii. Culoarea sa va contrasta cu cea a pestilor si plantelor. Ca sa fiu sincera, mie mi-a sarit in ochi mai intii pietrisul acela de un alb orbitor pe care probabil ca l-ai cumparat de la un pet-shop.

Si apoi plantele...le-ai aliniat ca in armata. Nu asa se face. Estetica zice ca cele mari se planteaza in fundal, cele mici in fata. Ai cumparat numai plante pt fundal, fara a tine cont de prim-planul acvariului. Vezi la galeria foto unde sunt o gramada de acvarii si iti vei putea face o idee.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com