liviu27 wrote:acvariul are 110cm lungime 50 cm latime si 65 inatime!!!! Acvariul va fi folosit mai mult pentru plante..ma intereseaza sa fac un acvariu FOARTE bine plantat..pestii..sunt mai putini importanti pentru mine.
Vei avea o mare problema cu lumina in partea de jos a acvariului.
O solutie ar fi sa folosesti o lampa Metal Halid (e foarte intensa), da' e foarte scumpa si spuneai ca n-ai avut 150 euro pentru capac .......
Alta varianta mai acceptabila e sa nu faci coloana de apa de 65 cm, sa umpli acvariu doar pina la vreo 55 cm (coloana de apa vreo 50 cm, mai e si nisip acolo) iar tuburile fluorescente sa le cobori mai jos de marginea superioara a acvariului. Altfel spus construiesti capacu' in interior. Ar fi indicate niste tuburi T5, sint mai intense decit cele clasice T8.
Daca te hotarasti la varianta cu inaltimea coloanei de apa de 50 cm, iti sugerez vreo 6 tuburi fluorescente T8 de 30 W (90 cm), chiar mai multe in functie de observatiile pe care le vei face in timp. Va trebui sa le legi astfel incit sa le poti aprinde separat, nu e bine sa le aprinzi toate la inceput. O combinatie care imi place mie ar fi 4xOsram Fluora + 1x830 + 1xPhilips Aquarelle sau 3xOsram Fluora + 2x830 + 1xPhilips Aquarelle.
Poti incerca si tuburi T5, sint mai intense, se gasesc tuburi T5 cu spectru pentru plante, cauta ceva care sa potriveasca ca dimensiune. Eu nu le-am folosit si nu pot sa dau un sfat competent.
Tuburile fluorescente nu imprastie lumina rece sau calda, imprastie lumina care a hotarit producatoru'

, exista tuburi pentru diverse scopuri. Daca ai rabdare sa cauti pe Internet vei fi uimit de diversitatea tuburilor fluorescente. Cele pentru plante emit lumina in spectrul rosu si albastru.