[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul meu...o parere...?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
terapie
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut, bine v-am gasit...nu vreau sa plictisesc pe nimeni dar incerc sa detaliez cat de cat.

Am primit un acvariu de la un prieten, 70x40x40 (aprox 100 L capacitate)
am 2 pompe de aer...una atasata la o piatra ponce lunga ce zace pe fund si imprastie bule iar alta cu 2 iesiri la 2 chestiute din-acelea cu burete
un incalzitor cu termostat, un termometru gen sticker pe exteriorul acvariului si 2 neoane (1 mare alb...daylight nu stiu cum..si 1 ce il aveam eu la birou pentru tastatura albastru - am inteles ca e bun ptr plante lumina din spectrul albastru)
pestii din acvariu sunt: 3x hoplosternum (sanitari) de vreo 10-13 cm, 1 buc labeo bicolor de vreo 7-8 cm, 3x cory albinosi micuti, si un neam de zebra voalat sau ceva de genu, foarte mic -astia sunt pestii mosteniti de la prieten,ulterior dupa ce am discutat cu el si mai un prieten care a tot avut acvarii de`a lungul anilor cu tot felu de natii de pesti(acum are ceva terarii cu scorpioni, tarantule,agama,geko...etc), i-am spus ca vreau ceva pesti de suprafata...si i-am spus ca-mi plac neonii si guppy, a spus ca pot sa bag fara frica in acvariu,deci am luat 4 neoni tetra,2 neoni negrii si 4 guppy.Ca idee...am si un strat de pietris tot mostenit, sigur urmeaza ori sa-l schimb cu pietris rotund de rau, ori sa adaug ceva nisip si sa pun peste pietris rotund si cel care-l am deja, am si niste plante pe care nu le cunosc tot de la el, dar probabil o sa refac tot...nu-mi place cum arata(ca sanatate)

Au trecut 2 zile de cand i-am introdus in acvariu, parea totul ok...azi cand am ajuns acasa m`am uitat bine, lipseste 1 guppy si 1 neon iar 1 guppy a decedat, l-am scos si aruncat (nu se atingea nimeni de el...ciudat)

As mai vrea niste pareri legate de compatibilitatea pestilor ce ii am...

Urmeaza sa mai achizitionez niste pestisori...iar prietenul asta cu terariile ma sfatuieste sa iau niste scalari mici mici mici ) si cica sa nu-mi fac griji ca nu o sa manance neonii...

Deci...astept ceva pareri, tin sa mentionez ca neoni oricum o sa mai iau...in cazul in care nu incep sa dispara zilnic cate 1...

Va multumesc anticipat.
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Deocamdata opreste-te cu procurarea noiilor pesti, acvariul tau este inca instabil, vezi http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=2013
Specia hoplosternum este peacefull dar prea mare pt acvariul tau, creste pana la 15-20cm, trei buc. ocupa un volum de min. 90l din acvariul tau. Eu as scapa si de labeo bicolor, cateodata este artagos si e incompatibil cu majoritatea pesilor.
Daca vrei scalari, scapa si de zebre, devin enervanti pentru scalari cu iutimea lor. Si scalari max 2 pt volumul tau.
Daca tot vrei neoni, as ramane cu cory si as mai procura ceva bolivian ram sau daca ai apa moale, ceva ramirezi.

galeria mea
[Email] [WWW]
terapie
Junior member
[Avatar]

IP:

Am citit majoritatea threadurilor, am discutat si cu cei 2 prieteni legat de multe chestii (ciclarea acvariului...asocierea de anumiti pesti)...in principiu ei au zis "ba ma lasi?!de 10 ani am avut acvarii si magazinu` si nu am facut 1 data ciclare" ... se pare ca pestisorii din comert sunt destul de rezistenti (de la inmultirea in acvarii si nu luati din mediul natural), el le-a pus apa direct de la robinet la schimbare...si cam tot ce am citit el nu a tinut cont si se pare ca i-a mers chiar ok...poate o fi noroc, poate in haosul lui o fi si o urma de experienta

In fine...ca idee, e prea tarziu ca sa fac ciclare, am incercat sa pastrez o parte din apa ce o avea, am luat vreo 2 bidoane mari de la el, am umplut acvariu si am bagat aeratoarele si incalzitorul in ele in prima zi, abia apoi am bagat pestii dupa ce mi s-a parut ca miroase camera a destul clor am trecut si peste asta, pestii par multumiti si voinici (cei care i-am luat de la el), noile adaugari dupa cum am zis ... 1 guppy l`am gasit mort aseara (si pe cel disparut l-am gasit azi dimineata pe fund undeva) si inca mai caut neonul disparut, neonii si guppy erau foarte vioi, ieri nu am apucat sa ma uit prea mult la ei.
"Rechinasul" e destul de linistit de obicei...rareori il apuca pandaliile si incepe sa fuga din colt in colt, dar nu l-am vazut niciodata sa se ia de alti pesti, se intelege bine cu hoplos` se pare ca tot timpu zace pe langa ei.
Legat de Hoplosternum, nu stiu daca o sa mai creasca, ii avea de multi multi ani (daca nu ma insel chiar de vreo 8 ani) si daca atunci cand spui ca sunt prea mari te referi la aerare, nu cred ca e cazul, pompele sufla de parca nu ar mai fi ziua de maine )
Ca loc de miscare, poate s-ar putea si mai mai mult loc, dar nu sunt prea plimbareti decat uneori.
Probabil o sa dau labeo (macar ca sa nu`mi mai fac griji ca mananca el pestii sau chestii de genul) cat despre scalari...nu stiu inca ce sa fac, poate ar fi ok sa mai astept cateva luni sa creasca neonii si guppy(daca apuca...)
Nu am zebre, cum ziceam...e doar 1 mic (cred ca e danio rerio, dar nu seamana cu pozele ce le vad pe net, are inotatoarele voalate si relativ mari comparativ cu corpul) si nu pare deloc iute, adica...iute este neonul care e un fel de concorde fata de mica zebra.
Scalarii toti cresc la dimensiuni asa impresionante?O sa ma mai documentez si despre ei...daca ar ramane undeva la 5-6 cm ar fi ok, dar daca se duc spre 15...chiar nu e deloc ok la marimea acvariului.

Despre bolivian ram imi poti spune cate ceva? Marime, comportament(individual si fata de alti pesti) etc...

Va multumesc inca odata, orice sfat suplimentar este binevenit, chiar si sugestiile sau criticile.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

terapie wrote:1 guppy l`am gasit mort aseara (si pe cel disparut l-am gasit azi dimineata pe fund undeva) si inca mai caut neonul disparut

Oare de ce au murit
Un sfat ti-as da totusi. Daca tot ai pierdut timpul facandu-ti un cont aici, daca il pierzi in continuare postand si continui sa pierzi timp atunci cand citesti, macar ia in seama ce se scrie si ce ti se raspunde.
Prin raspunsul sau, colegul andras ti-a spus ceea ce ti-ar fi spus probabil tot forumul. Dar daca tu doresti sa cumperi pesti saptamanal, sa ai decese dupa decese, treaba ta.
Asa, ca un exercitiu, ia un obiect din casa (moneda, bricheta,etc) si compara-l cu unul dintre scalari. Apoi masoara si vezi cat iti da. Cred ca 5 cm au acum scalarii pe care vrei sa-i cumperi . Asa ca...
Si inca ceva. Daca nu te-ai suparat prea tare pe mine pentru tonul poate putin acid, iti recomand sa mai citesti:
Ciclul azotului
Ghidul incepatorului
Si ia in considerare urmatorul lucru. Nimeni de aici nu-ti vrea raul. Si nici nu va avea de castigat daca tie iti va merge bine.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
terapie
Junior member
[Avatar]

IP:

Prin definitie un forum inseamna un loc de discutie, nu un loc de impartit ordine si ascultat ordine.
Colegul andras a dat cateva sugestii si pareri ce sunt binevenite, asta nu inseamna ca eu o sa tin cont de ele sau ca nu o sa tin cont, s-au notat si cu siguranta o sa-mi fie utile la un mom dat,am citit despre ciclare si "ghidul incepatorului" daca citeai ce am spus si eu poate iti dadeai seama de asta, am intrebat tocmai ca sa nu cumpar saptamanal puiet si sa tot moara,dar asta nu inseamna ca daca o sa spuna unul fa asa o sa si fac asta, motivul fiind exact cel pe care l-ai zis tu: "nimeni nu are ceva de castigat daca mie imi merge bine" ... iar multi merg pe principiul daca nu castig nimic de ce as ajuta...cei care ajuta doar ptr satisfactia de a ajuta sunt putini si se pierd in multime, asa ca prefer sa fiu indoielnic legat de oricine pana la proba contrarie.

Legat de scalari...stiu cat inseamna 5cm(chiar daca sunt barbat...) nu e nevoie de comparatie cu diferite obiecte, ideea era daca ajung sa creasca la marimi ciudate(am vazut chiar in acvariul cu scalari de la mosu` cu pestii 1 bucata de vreo 15 cm, nu vreau asa ceva in acvariul meu modest.
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Daca nu crezi ca cei care scriu aici iti doresc binele si daca 50% sunt sanse sa nu faci ceea ce te indeamna cei care stiu acvaristica,marea intrebare este : noi la ce sa ne mai obosim sa-ti scriem tie pareri despre acvariu ??? smilie Cu o asemenea atitudine nu vei ajunge sa inveti acvaristica,iar din citirea acelor articole se pare ca nu ai invatat mare lucru.Pacat de pestisori.Eu una sper sa-ti revizuiesti atitudinea si sa mai renunti putin la orgoliu pentru ca absolut nimeni de aici nu te invata de rau.Iar pestii tai chiar au nevoie de ajutor in momentul de fata,avand in vedere ca tu ciclezi cu ei,deci ii chinui.

Until you find someone worth dying for, you never really live.
terapie
Junior member
[Avatar]

IP:

De invatat inveti din proprie experienta, ajutat de mici factori externi, niciodata facand exact ce ti se spune, atata timp cat observ ca pestii se simt mai bine cu "metodele" mele si nu cu alte metode, eu zic ca e bine(poate doar ptr pestii mei...altii or fi altfel)

Ca sa nu deviez de la subiect...m-am cam hotarat sa scap de labeo, o sa caut pe cineva sa-l dau (cred ca el e vinovat de disparitia a 2 neoni...), probabil o sa pastrez hoplos si cory,danios zebra aceea o pastrez pana vad ca nu-i place cuiva(nu pare prea rapid :-) )
In principiu as vrea sa ramana numai pesti relativ pasnici poate o sa incerc sfatul amicului si o sa pun niste scalari mici peste cateva saptamani, sa se mai stabilizeze apa si sa se inmulteasca bacteriile.

Multumesc pentru sfaturi, speram sa nu fie ca pe alte forumuri, rautatea e la putere
Nu stiu ce nu inteleg unii ca forumurile nu sunt locuri in care unii dau ordine si altii asculta orbeste orice ar fi...ma rog.
Numai bine!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

terapie wrote:Nu stiu ce nu inteleg unii ca forumurile nu sunt locuri in care unii dau ordine si altii asculta orbeste orice ar fi...

Io nu stiu de ce nu inteleg altii ca forumu' nostru nu e un loc in care unii care au ani sau zeci de ani de experianta dau sfaturi pe care altii nu le baga in seama orbeste .
Nu-ti dam ordine despre ce sa faci in acvariu' tau, e treaba ta si numa' a ta . Mie mi-e indiferent daca asculti sau nu sfaturile. Daca vrei sa faci treaba in felu' tau, fa-o, nu ne deranjeaza. Da' cu siguranta n-o sa primesti aprobarea noastra.

Cred c-am deviat destul de la subiect, nu mai admit nici un fel de offtopic aici. Daca aveti de spus orice pe teme acvaristice, e ok . Nu doresc un topic de 17 pagini cu discutii despre scopu' forumurilor, despre ordine sau despre incepatorii care nu respecta reguli elementare. Orice offtopic va fi sters . Multumesc pentru intelegere .

Poze: smilie ... Poze cu plante
alexnbv
Membru de baza

IP:

terapie wrote:...atata timp cat observ ca pestii se simt mai bine cu "metodele" mele...

Din cate am citit mai sus am inteles ca ti-au murit ceva pestisori....deci... gandeste-te ca probabil nu se simt asa de bine precum crezi.

Mult succes in continuare!

Acvariu 126
[Yahoo!]
terapie
Junior member
[Avatar]

IP:

alexnbv wrote:Din cate am citit mai sus am inteles ca ti-au murit ceva pestisori....deci... gandeste-te ca probabil nu se simt asa de bine precum crezi.

Nu esti offtopic, cred ca oricine isi poate da seama daca pestii sunt bine sau nu din comportamentul pe care il au (activitate,hranire...)
Cei 2 care au murit nu au murit pentru ca nu e ceva in neregula cu apa sau de tristete altfel nu mureau doar 2 ci si ceilalti 2 guppy,eventual si neoni (din cate stiu guppy sunt mult mai rezistenti ca neonii) deci probabil ceva nu a fost ok cu ei...se intampla la oricine sa moara pestisori(mai ales pui),cine spune ca nu i-au murit pesti minte.

In plus dezvoltarea bacteriilor nu este ceva batut in cuie (nu dureaza tot timpul exact o luna in exact conditiile descrise), daca te uiti si la ce au spus altii cu experienta, in unele cazuri dureaza mult mai putin(mai ales daca exista deja multe bacterii care trebuie doar sa se inmulteasca - de ex cei 2 bureti care iti garantez ca erau plini de bacterii si stratul de pietre care desi a fost mutat avea cu siguranta culturi intregi in el,plus apa ce a fost transferata), ideea e ca bacteriile se dezvolta repede si mor greu, altii se chinuie sa scape de ele si nu pot,evident ca nu poate fi la fel la toate tipurile..dar sunt inrudite si au rezistenta similara.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Am periat un pic posturile, am sters offtopicu' si n-am chef sa fac asta din doua in doua ore. Daca vreti sa reveniti la acvaristica e bine, daca nu, abtineti-va.

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: