Nilsen wrote:Am omis virgula deci ar suna asa: Da, dar trebuie sa monitorizezi crestera de O2 din acvariu ca sa nu scada CO2prea mult ca te trezesti cu alte probleme.
Scuze... ce?! Poti sa detaliezi putin mai mult te rog? Sunt doar curios.
@Nilsen
A doua problema: nu sunt de-acord cu informatiile din site-ul dat de tine. Daca ar fi sa ma iau dupa ce scrie acolo, ar insemna sa nu folosesc niciodata o lampa UV?
Uite:
"The ozone is produced when UVC hits oxygen (O2) molecules" si
"Lamps designed to release UVC and higher nanometers are doped so that any UV light below 254nm will not be released, thus ozone is not produced.". Inca o precizare:
"185 nm light is used to generate ozone."
Deci stai linistit, nu se intampla nimic daca folosesti o lampa cu UV. Adica in niciun caz nu se produce ozon acolo in cantitati toxice! Realizezi ca ozonul este toxic nu numai pentru microrganisme, ci si pentru alte vietuitoare, inclusiv pentru oameni.
Singura treaba care poate fi afectata este fertilizarea:
"UV-C radiation is able to break-down chemical bonds." - si aici cu accentul pe "is able"...
On topic:
punctul 2 - daca achizitionezi o lampa UV, nu trebuie sa mearga in fiecare zi. Aia e bine sa o ai. Sunt cazuri in care te ajuta extraordinar de mult. Dar nu ai niciun motiv sa o tii zilnic in priza.
punctul 4 - depinde. Daca ai aditie de CO2, o sa afecteze destul de mult. Daca nu ai... Dar chiar iti place?

Pentru ca e vorba doar de aspect, nu de functionalitate. Oxigenare suficienta obtii printr-o mica agitatie a apei la suprafata pe care la randul ei o obtii orientand spray-bar-ul ala (output-ul de la filtrul extern) putin inspre luciul apei.