[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sump si alte acareturi pentru acvariu plantat  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Un rom foarte bun e asta , este foarte smooth si fin la gust , il recomand cu caldura .
http://www.rumundco.de/Ron-Botucal-Reserva-Exclusiva-40-07l

This message was edited 1 time. Last update was at 08/01/2016 20:32:50

Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Gabi C wrote:Un rom foarte bun e asta , este foarte smooth si fin la gust , il recomand cu caldura .
http://www.rumundco.de/Ron-Botucal-Reserva-Exclusiva-40-07l

Bine mai copii, chiar toti vreti adresa mea

stefanp wrote:Luciane, primesti vizite la domiciliu?

Cu drag, oricand crezi ca stai bine cu ficatul si poate iei legatura cu gabi sa nu mai cheltuiasca cu posta
stefanp wrote:Ma intereseaza cu ce umpli sumpul ala

O mica recapitulare la zi ca vad ca nu sunteti atenti la ce scriu
Compartiment 1 - filtrare mecanica ~18 litri burete de diverse porozitati
Compartiment 2 - filtrare biologica primara - 9 litri Zeolit + 9 litri de spartura de lava
Compartiment 3 - filtrare biologica - 5 litri JBL Micromec + 4 litri de Eheim Substrat Pro + 2 litri de Sera Siporax + 1 litru Zeobakterlith Heissener total 12 litri

Filtrarea in substrat se pune? Cu astea pornesc acvariul. Dupa ce desfiintez acvariul vechi mai am doua filtre Eheim pline cu Eheim Substrat Pro si inele ceramice nu mai stiu de care...
Ajung pentru filtrarea biologica ?

Si apropos de filtrul de substrat. Din tot ce am citi pana acum mai toti se plang ca dupa o perioada se infunda gaurile. M-am tot gandit la asta si mi-a venit urmatoarea solutie: tevile prin care aspir si/sau bag apa in substrat sunt de 16mm. Ele vor fi gaurite din loc in loc, gaurile fiind in sus. Peste aceste tevi introduc tevi de 25mm (teava in teava) Ele vor fi taiate ca in poza de mai jos pe toata lungimea:
image
Taieturile vor fi orientate in jos
image
In felul asta apa poate circula intre tevi si intra/iesi prin taieturi. Numarul lor este foarte mare, posibilitatea de a se infunda in totalitate este foarte scazuta. Particulele mici de substrat nu vor urca in interstitiul dintre tevi ca sa poata astupa gaurile din teava centrala de 16mm. Sper ca asta sa rezolve problema.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/01/2016 22:53:12



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Pe cine crezi ca mai intereseaza acvariul cind exista subiecte mai fierbinti cum ar fi romul sau alte bauturi .....
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2313
Location: pitesti
IP:
Offline

Peste tevile acelea vine direct substratul sau le acoperi cu material filtrant?
In alta ordine de idei, ma gandesc, daca aspiri prin substrat si se reduce debitul la intrare, sa nu dea canistra pe dinafara. Nu subestima totusi radacinile, e posibil sa se infunde si in sistemul acela. Depinde si de tipul plantelor care le vei avea, dar si de cat de des le vei scoate pentru replantare. Daca nu prea ai de gand sa umblii la ele, ci doar sa le tunzi, cu siguranta se vor infunda.
Daca vei alege sa impingi apa prin substrat, un avantaj ar fi ca nu ai mai avea strangularea pe in, doar scade debitul canistrelor si cam atat.De infundat e posibil si asa.
[ICQ]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pun substratul direct peste. Filtrarea se va face in circuit inchis - apa aspirata va fi refulata in bazin sau trage apa din bazin si refuleaza in substrat. Sensul se va schimba alternativ si vor fi doua circuite sub forma de pieptene puse fata in fata si intrepatrunse.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
johnny
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2012 14:39:28
Messages: 665
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce debit vei folosi la pompa de recirculare ca retur,mi se pare cam mult burete acolo va optura mult debitul la apa. Mai ales daca se va incarca primele straturi ,te-ai gandit si la ciorapi de bumbac sau nylon.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

johnny wrote:Ce debit vei folosi la pompa de recirculare ca retur,mi se pare cam mult burete acolo va optura mult debitul la apa. Mai ales daca se va incarca primele straturi ,te-ai gandit si la ciorapi de bumbac sau nylon.

Am luat un Jebao DCT 6000 la care pot regla debitul in 10 trepte si mai am o si derivatie pe tur prin care pot reintoarce apa direct in primul compartiment (am gandit derivatia nu numai pentru reglarea debitului prin bazin ci si pentru a mentine mediul biologic de filtrare cand opresc sus recircularea.
M-am gandit si la ciorap dar trebuie spalat foarte, foarte des la plantate. Buretele este grosier si am loc O sa vad cum va evolua - se poate completa cu altceva.
johnny
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2012 14:39:28
Messages: 665
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am inteles ,da trebuiesc schimbati ciorapi destul de des.Sper sa dea rezultate bune buretii
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

johnny wrote:Am inteles ,da trebuiesc schimbati ciorapi destul de des.Sper sa dea rezultate bune buretii

Vedem, daca nu merge buretele ne incaltam Sa ajung eu acolo
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Astazi am primit o punga de 3 l de Substrat JBL ProScape Volcano Mineral. Are granulatie foarte mare intr-adevar dar merge la fundul bazinului intre tevile filtrului de substrat. Daca tot eram la capitolul substrat am cernut o punga de 5 Kg de Volcanit cu o sita de faina (plasa are ochiuri de ~1mm). Stiam ca are granulatie mica insa am fost surprins sa vad ca a trecut jumate din volum, 2 litri cu granulatia mai mica de ~1mm. Ce este de apreciat e ca nu contine praf, cea mai mica granulatie fiind de ~0.3mm.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

am primit comanda din China pentru o pompa de recirculare pentru filtrul de substrat. Este o mica bijuterie
image

Caracteristici:
DC 24V Hot/Cooling Water Circulation pump
Inlet/Outlet: 1/2" male thead
Voltage: 24V DC
Maximum Rated Current: 800MA
Max Flow Rate: 10L/Min
Max Water Head: 5 metre
Max system pressure: 10Bar
Max circulating water temperature: 100°C
Low noise: 30db at 1 metre

Atentie la inaltimea de pompare

image

Fiind asa mica deja ma gandesc serios sa pun pompele in bazin si sa renunt la cele 4 gauri in laterala acvariului pentru alimentarea filtrului de substrat. Eventual las o singura gaura unde voi monta un tank conector prin care sa trag firele de alimentare curent. Voi sigila gaura cu silicon pe toata lungimea tank conectorului (~50mm).
In weekend voi face si niste teste de functionare...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am testat si pompele. Functioneaza bine. Scufundata in 10cm de apa arunca un jet de apa de 1m in sus
Se pare ca exista totusi o problema: cand le-am alimentat imi sarea siguranta cu diferential. Se pare ca apare un curent rezidual... Nu imi dau seama de unde. Nu este periculor, pompa fiind alimentata la 24V dar totusi ramane o situatie care trebuie studiata.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1578
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Faza sau nulul intra in contact cu apa deci nu sunt izolate cum trebuie.
Se intampla cand bagi pompa in apa sau doar cand bagi mana?
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

sare imediat ce dau drumul la pompa u am bagat mana in apa. Alimentarea o fac dintr-o sursa MeanWell de 24V/2.2A.
Cand o sa am timp o sa fac proba si cu pompa in afara apei (trebuie sa gasesc fitingurile sa fac racordul pe IN din baie).
Culmea este ca pompa este cu rotor magnet (ca toate pompele din acvaristica) deci nu este nimic in contact cu apa


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1578
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Atunci e posibil sa fie un scurt in ea. E de testat emers. Daca face la fel, e clar.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

lukitza wrote:Atunci e posibil sa fie un scurt in ea. E de testat emers. Daca face la fel, e clar.

Toate 3
La o priza fara diferential au functionat


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
johnny
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2012 14:39:28
Messages: 665
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Poti sa incerci sa schimbi sursa sa vezi daca mai declanseaza difrentialul.Ce curent rezidual are siguranta?
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

nu stiu, a fost pusa pentru masina de spalat dar nu cred ca este de curent mic... o sa verific
O sa incerc si cu alta sursa bineinteles.

LE: am verificat si diferentala este normala de 30mA. Nu este nici de 10mA care se recomanda la cazile de baie cu hidromasaj dar nici de 300mA ca pentru pompe...

This message was edited 1 time. Last update was at 08/03/2016 18:48:52



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
johnny
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2012 14:39:28
Messages: 665
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu am patit cu sursele mean well de 24 v.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

johnny wrote:Eu am patit cu sursele mean well de 24 v.

este bine de stiut
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com