[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pico 30L - Prima saramura  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Salutare tuturor reeferilor.
Nou pe forum nu sunt, deci daca activati si prin sectiunile dulcicole probabil ma cunoasteti de pe acolo, asa ca nu o voi lungi cu prezentarea mea.
In ceea ce priveste prezentarea acvariului, treaba sta in felul urmator:

Bazin: 30L cu colturile din fata rotunjite
Filtrare: Filtru cascada 400l/h plin cu siporax amestecat cu inele ceramice
Curenti: 1 powerhead SunSun 300l/h, 1 powerhead Resun 350l/h
Iluminare: Corp hang-on cu 2 lampi PL de 11w 7200k (se vor schimba cu 10.000k si 30.000k) + banda 15 led-uri multichip (3 chip-uri/led) albastre.
Skimmer: Resun SK-05 (pe care il voi modifica sa nu mai scape bule fine in apa, si pe care inca nu il folosesc)
Substrat si hardscape: pietris alb, schelet coral, piatra poroasa, o bucata de piatra vie (cea din prim-plan). Voi suplimenta cu piatra vie cat mai repede, in masura in care voi gasi pe aproape si voi avea ceva banuti in visterie .
Sare: AquaMedic Reef salt pe care am amestecat-o dupa indicatiile producatorului (1kg/30l) in lipsa unui hidrometru bun/refractometru (pe hidrometrul meu de 3 lei apare 1.020, dar tot atat aparea si in acvariul stabil al unui prieten iar conform refractometrului era 1.024).
Pesti: (in aprox. 2 sapt isi vor face aparitia 2x A. ocellaris)
Nevertebrate: 1 cocoworm mic si neidentificat, 3-4 aiptasia pe care o voi starpi cand vor mai creste si niste nematode care au fugit din piatra in substrat . Probabil isi vor face aparitia niste Zoanthus si ciupercute cand stabilitatea acvariului va permite.
Solutii folosite: o fiola Prodibio-BioDigest (mai am inca 3 fiole + 2 fiole de StopAmmo pe care le voi folosi probabil in urma testelor)

Acvariul l-am facut ca sa mi se "dea drumul la mana" si l-am facut cat se poate de low-cost, deoarece la primavara voi face unul de 182L (cel plantat pe care il am acum) dotat cu sump, pompe si tot ce trebuie, si il voi face ca la carte. Astazi am inceput sa lucrez la sistemul de ATO.

Si acum si o poza :
image

Astept pareri, propuneri, si mai ales critici, ca doar sunt cele mai constructive . O seara buna.

This message was edited 2 times. Last update was at 04/12/2010 15:00:06


.
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eeee...si uite asa migreaza lumea de la plantate la marine... Frumos iti sade, n-am ce zice.

Acu ce sa zic, mie imi place cum ti-a iesit. Ca nu ma pricep mai deloc la genul acesta de acvarii, asta-i alta poveste, da' le admir ori de cite ori am ocazia.

Bafta si la mai mare!
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

@Dolly nu o sa renunt la plantate fara o lupta . Cand il voi "saramuriza" pe cel mare, voi incepe si un nano plantat .
Hardscape-ul intr-adevar imi place si mie cum mi-a iesit. Se pare ca imi iese mai bine decat aranjarea plantelor (poate o fi de bine) dar de la hardscape la reef sunt multe paini de mancat. Tocmai asta e motivul pentru care nu am inceput direct cu cel mare, si anume sa "mi se dea mana". Nu vreau sa investesc in echipamente, piatra vie, pesti, anemone, corali, adaosuri si altele ca sa constat ca nu sunt in stare sa tin un reef. Multumesc de urari si o seara buna .

.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Felicitari pentru noua cale pe care ai ales sa o urmezi Si bafta multa.

Acuma. Nu ti se pare ca este cam devreme sa introduci pestii in doua saptamani? De cand este bazinul pus la ciclat si ce parametrii ai acolo? Si inca ceva. Mi se pare cam hazardata ideea de a introduce doi pesti dintr-un foc in acel acvariu.

LE. Nu-mi dau seama din poza, dar cum ai orientat powerhead-urile? Unul dintre ele ar trebui sa scoata mizeria din spatele pietrelor si sa o arunce spre filtru

This message was edited 1 time. Last update was at 04/12/2010 00:56:22


"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Am uitat sa mentionez. Voi introduce pestii in momentul in care parametrii imi vor permite, si in cazul in care produsele PRODIBIO sunt atat de bune cum le lauda toata lumea. Inca nu i-am comandat, dar oricum voi avea unde sa-i cazez in cazul in care "cuibusorul" lor nu va fi destul de "pufos" pe cand vor ajunge. Ar mai fi de adaugat ca A. ocellaris sunt pesti recomandati incepatorilor si sunt destul de rezistenti. Stiu pe cineva care a tinut o pereche de A. clarki intr-un cub (ce-i drept de 70l) pe care il intretinea cand isi aducea aminte (adica dupa luni de zile cu evaporari de 15-20% si fara teste) fara ca pestii sa fi manifestat "nemultumiri".

L.E. un powerhead este orientat din coltul dreapta-spate spre dreapta-fata la o adancime mai mare, iar al 2-lea din dreapta-fata, spre stanga-fata la o adancime mai mica. Intake-ul filtrului este in stanga-spate. Acvariul cu colturi rotunjite l-am ales tocmai pentru o mai buna circulatie a curentilor.

L.E.2 Powerhead-ul din spate este acum la o adancime mai mare si mai spre stanga. Acum am vazut ca poze e "mai veche".

L.E.3 AM facut o poza noua, in care se vede mai clar :

http://img822.imageshack.us/i/photo0268x.jpg/

This message was edited 4 times. Last update was at 04/12/2010 01:07:35


.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Cand am spus ca sunt multi di pesti, ma gandeam sa nu dai acvariul peste cap cu o incarcatura biologica prea mare. Personal, pentru a ma asigura ca totul e ok, as untroduce indivizii pe rand, la un interval de minim o saptamana.
Iar daca vrei si un zoantus doi, schimburile saptamanale de apa sunt sfinte. Desigur, poti folosi o sare de calitare, costurile nefiind foarte mari, avand in vedere volumul de apa inlocuit

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Cu siguranta voi folosi o sare de calitate. Acum am bagat AquaMedic (despre care nu am auzit multe cuvinte de lauda) pentru ca mi-a fost cea mai la indemana. Am prostul obicei ca atunci cand vreau ceva, vreau ieri si stiu cat de dezastruoasa e gandirea asta in acvaristica, mai ales in cea marina. Daca o sa am timp liber, voi construi si un refugiu cu cheato undeva pe un raft deasupra acvariului, ca returul sa fie prin cadere si acolo isi va gasi loc si skimmerul dupa incheiera ciclarii. Daca nu voi avea timpul necesar, voi mai adauga inca un filtru cascada. Sper sa gasesc un model cu surface skimmer. Am avut unul acum cativa ani, dar nu mai stiu care era producatorul. Daca m-ar putea lumina cineva as fi tare recunoscator. In ceea ce priveste incarcatura biologica, voi cere expres ca pestii sa fie cat mai mici. Nu vreau sa fac 2 comenzi pentru ca imi fur caciula (cu transportul). In cel mai rau caz voi cauta "cazare" pentru unul din ei. Voi incerca de asemenea sa folosesc si o hrana de calitate, pentru inceput mai saraca in proteine si lipide in cazul in care domnii vor accepta hrana prelucrata. Daca nu, traiasca artemia congelata.

.
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Si acum ca sa fiu certat rau de toata lumea, va anunt ca luni imi sosesc 2x A. ocellaris. E singura metoda prin care pot asigura transportul sigur si gratuit. Voi sta cu ochii pe acvariu ca pe butelie, si voi face teste zilnic. O sa am si fioloele PRODIBIO la indemana. In cel mai rau caz, va trebui sa gasesc cazare pentru ei intr-un acvariu stabil, pana cand al meu va permite introducerea lor. Va invit sa dati cu pietre dupa mine .

.
[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

cu pietrele vii preferabil )

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Da...uitasem sa mentionez . Chiar ar ajuta ...

.
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Nu cred ca e cazul sa aruncam cu pietre Atata timp cat vei face teste in mod regulat, si vei avea grija sa nu-i hranesti prea mult in primele 2-4 saptamani, ar trebui sa fie OK. De obicei clownii manca fulgi si bilute fara probleme, si sunt mai nutritive decat artemia congelata (ai mei manca fulgii de la mine dintre degete). Dar sa nu mai introduci nimic in urmatoarele saptamani. Eventual ceva ciuperci sau zoa.
Iar in filtru ala HOB, ti-as sugera sa pui niste carbune activ. Lasa filtrarea biologica pe mana pietrelor. Dupa parerea mea, carbunele activ este sfant intr-un acvariu marin nano, mai ales daca ai corali care produc anumite substante toxice (din cauza luptei toxicologice intre corali, pentru teritoriu). Plus ca iti mentine apa extrem de clara -> penetratie mai buna a luminii in coloana de apa.
Din experienta mea zoa sunt un pic mai sensibili la parametrii apei si calitatea luminii, decat ciupercile....deci incepe cu ciuperci daca e posibil. Spor la treaba si bafta in continuare .

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

@ozi as lasa filtrarea biologica pe mana pietrelor, in cazul in care le-as avea . Singura piatra vie este cea mica din prim-plan. Cu proxima ocazie cand voi face rost, voi mai adauga fara discutii. In ceea ce priveste carbunele activ, chiar si astazi ma gandeam sa adaug si voi adauga probabil maine. La capitolul nevertebratele, cu siguranta voi incepe cu ciuperci, pentru ca de ele pot face rost cel mai usor (am promise niste fraguri), si am auzit numai lucruri bune despre ele in privinta intretinerii. Mi-ar mai face cu ochii si niste GSP dar incerc sa ma documentez, sa nu fac prostii. In maxim 2 saptamani, filtrarea va suferi o transformare majora, prin adaugarea unui refugiu undeva deasupra acvariului, cu turul printr-un powerhead/pompa submersibila si returul prin cadere. Prin asta vizez si introducerea skimmerului resun, care pe langa faptul ca e destul de mare (ca dimensiune) pentru volumul acvariului, scapa si bule fine in apa care ma umplu de nervi. De asemenea, in refugiu voi introduce si niste macroalge care sa nu dea voie NO3 si PO4 sa creasca. De DSB nu cred ca e nevoie la un asemenea volum cu asemenea livestock, si ma gandesc ca bataia de cap ar fi prea mare. Multumesc mult pentru sfaturi. Sper ca nu e o problema daca te adaug in lista de messenger sa te mai stresez cu unele intrebari .

.
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Din pacate nu am timp sa intru pe messenger (sunt student la ingineri), asa ca daca vrei sa ma intrebi ceva, mai bine o faci prin forum.
GSP e destul de usor de intretinut, dar are nevoie de curenti si lumina ceva mai puternica decat pt ciuperci & zoa. Ce ai tu e ok, dar daca adaugi GSP sa ii pui in partea de sus a acvariului, undeva unde este curent puternic.
Din punctu meu de vedere, nu se merita un refugium la un acvariu asa de mic...e prea multa bataie de cap pana il setezi. Dar daca esti sigur ca vrei acvariu reef mare pe viitor, atunci e bine sa exprimentezi de pe-acuma.
Ce ai ca background, vopsea sau poster? daca e poster, incearca cu unul negru, ca va "ascunde" powerhead-uri mai bine. iar contrastul alb-negru cred ca e mai fain decat alb-albastru.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/12/2010 08:02:52


fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
danyalexa
Junior member

Joined: 23/04/2009 22:50:35
Messages: 35
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Schimba 5l la 4-5 zile si nu iti trebuie nici un skimmer.Daca esti mai lenes 5l pe saptamana.Foloseste o sare de calitate si nu ai nevoie sa mai pui nimic in apa.
2 pesti e putin cam mult atunci cand vor creste.Am avut un bazin mic de 31l ,cub,de la aquatic nature si mergea super doar cu schimburi.Nisip cat mai putin sa pui, cat sa acopere fundul bazinului.Scoate coralii ai morti de acolo ca nu te ajuta cu nimic.Cumpara 3-4 kg de piatra vie si asta e tot....Bafta.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/12/2010 12:14:32

djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

@danyalexa La primavara voi porni unul de 182l, iar pestii vor fi transferati acolo iar acesta in cauza va deveni nano plantat. Pe la inceputul topicului am spus ca acvariul in cauza l-am facut tocmai pentru a invata ce inseamna acvariu marin pana il voi porni pe cel mare. Nu vreau sa fac risipa de piatra vie, echipamente, animale dupa care sa constat ca nu sunt in stare sa tin un marin. Tocmai de aceea l-am pornit pe asta mic . Piatra vie voi mai adauga imediat ce voi avea de unde (vreau sa fie din acvarii stabile, de prin preajma ca sa fie cat mai ...cured).
@ozi pe spate este autocolant, dar nu am acces in spate ca sa il pot schimba.

Teste efectuate astazi:

SG : 1.023
NO2 : 0
NO3 : 5-10
KH: 10
pH: 8
Temp 26 cu luminile pornite.

O sa incerc sa fac rost de test de amoniac si PO4. Pestii in principiu ajung in seara asta.

.
[Email] [Yahoo!]
danyalexa
Junior member

Joined: 23/04/2009 22:50:35
Messages: 35
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Atunci scoate coralii aia morti ca se vor umple de alge si nu ai sa ii mai poti curata...Nu ai cum sa dai gres la un bazin atat de mic...
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Daca voi mai baga piatra vie, coralii morti ii voi scoate fara discutii. Pestii nu mai ajung nici in seara asta. E posibil maine, dar momentan nu am promisiuni .

P.S. Astazi acvariul a mai primit un filtru Hagen AquaClear 50 de 757l/h (ochiometric scoate putin mai mult decat cel de 450l/h) cu burete+carbune activ+ceramica poroasa si am mai bagat o fiola de biodigest. Una din cascade va fi modificata in curand pentru a adaposti o mana de Chaetomorpha.

.
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Si ca sa nu pot zice ca merge totul perfect, va anunt ca m-am umplut de ... ceva. Din cate am citit pe forumurile de pe alte meleaguri, ar fi vorba ori de cyano, ori de dinoflagellate, cele din urma fiind deosebit de pacatoase. Chestia maro ce face obiectul discutiei, a inceput prin a "imblani" bucata de piatra vie, dupa care a trecut la pietris, si in final la geamuri. Mentionez ca folosesc apa de osmoza (0% tds), sare AquaMedic, turnoverul este 40x, curenti suficienti, amoniac 0 si NO3 5-10 stabil. Un ultim suspect ar fi PO4 pentru care nu am test momentan, dar voi face rost cu proxima ocazie.

Cateva poze, poate ma lamureste cineva ce am, si care ar fi solutia:

image
image
image

In cazul in care ma lamureste cineva cu privire la "vietatea" care a pus stapanire pe al meu pico, urmatoarele mele intrebari ar fi :
-E cazul sa intru in panica ?
-E normal la inceput ?
-E cazul sa intru si mai rau in panica ?

Multumesc anticipat pt raspunsuri . O seara buna.

P.S. Imi fac probleme mari pentru ca se inmulteste fenomenal de repede. Practic in cateva ore se observa o diferenta vizibila !

This message was edited 2 times. Last update was at 09/12/2010 22:47:53


.
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Din fericire, microscopul infirma varianta dinoflagellatelor, si indica o alga filamentoasa bruna sau o cyano

Scuzati calitatea, dar aparatul meu compact fara functie de focalizare manuala, s-a incapatanat sa nu focalizeze de buna voie :

image

This message was edited 1 time. Last update was at 09/12/2010 23:23:25


.
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

alga aia mi se pare ca arata a diatomi mai degraba.
daca cauti "diatoms" pe google la imagini, vei gasi tot felu de chestii similare cu asta:
image

nu ai motiv de ingrijorare. aproape toate acvariile marine trec prin faza de diatomi in primele saptamani. in majoritatea cazurilor, dispar de la sine, dar parerea mea e ca ar fi bine sa adaugi niste melci Astrea, Turbo ori Nassarius, sau un hermit-crab.

cyano arata diferit. arata ca o pelicula mucoasa care acopera pietrele sau nisipul. poate fi verde-albastrui, rosu inchis, maro inchis, mov-violet:
image
image

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com