[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Confectionarea unui acvariu(help)  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

clopotel wrote:dupa cum ati citit si din titlu...am facut rost de un acvariu de 54 de litrii cu dimensiunile 60 x 30 x 30...din stiuca fara capac fara nimic..insa are o problema are o crapatura pe fund dintr-o parte in alta de-a lungul
uitati o poza.
crapatura este foarte sibtire asa ca pe dinafara am pus eu un silicon universal si am probat..si vad ca tine
..cum pot pune o poza??ca aici nu pot pune mai mare de 2 mb( shi ce am eu sunt mai mari pozele(

Parca aveam o intelegere. Sa nu scrii decat aici. Sau am visat io? Vezi ca daca mai deschizi topicuri aiurea, punem capat colaborarii pe acest forum.

Buuuun, acum la obiect.
Acavriul acela ar fi ok, daca te-ar putea cineva sa faci urmatoarea operatiune: sa dublerzi fundul acvariului. Adica prin interior sa mai pui o foaie de sticla, lipita de cea originala cu silicon. Spatiul dintre noua foaie de sticla si lateralele acvariului, trebie sa fie foarte mica, de ordinul milimetrilor.
Iti recomand sa rogi un adult sa citeasca acest topic si sa te ajute.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

k..multumesc foarte mult si imi cer scuze pt ca am creat alt topic

Acvariul meu: http://www.youtube.com/watch?v=-6uIRAqQ1xE

[Email] [WWW] [Yahoo!]
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

ar mai fi o intrebare...eu nu stiu aproape nimic despre acvaristica...deci ce trebuie sa fac ca sa mut pestii in celalalt acvariu..va rog frumos spuneti-mi pas cu pas(cu termeni normali nu din acvaristica va rog) ce trebuie sa fac..ca si cand ati face voi mutarea dintr-un acvariu de plastic de 8 litrii intr-unul de 54 litrii
si daca se poate sa imi spuneti de ce aparate(filtru pompa piatra de aer(nu stiu ce a asta) termometru,incalzitor,neon) as avea nevoie in acvariul cel mare in afara de o pompa de aer cu filtru incorporat(dar va rog spuneti-mi doar ce trebuie fara denumirea lor(adica numele ca au unele niste nume incurcate parca ati vorbi despre avioane))
si daca o sa imi cumpar plante...acelea isi prind radacini si in pietris???si apropo de pietris..am facut rost de niste pietricele cu praf alb pe ele(pe care bineinteles l-am curatat)sunt bune? adica isi prind plantele radacini in ele???si daca se poate sa imi spuneti si ce plante merg bagate intr-un acvariu de 60 x 30 x 30 (54 litri) si daca ati putea pune si niste poze la fiecare planta ar fi si mai super...si daca s-ar putea sa imi spuneti si cat ma costa toate toate astea ar fi si mai bine...multumesc!

This message was edited 1 time. Last update was at 26/08/2010 13:14:35

[Email] [WWW] [Yahoo!]
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

1.deci eu am 2 moly, 2 xipho, 2 scalari, 2 zebre, 2 portocalii(nu stiu cum se numesc scuze) si as vrea sa stiu care dintre ei nasc pui vii si care depun incre?? si cand stiu daca au depus icrele?
2.as vrea si eu sa stiu de unde pot cumpara silicon special pt acvarii??(bricostore, practicker??) si cam cat ar costa un tub

Multumesc!

[Email] [WWW] [Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

clopotel, tu ai citit macar vreun rand din tot ceea ce ti-am spus noi ? eu tind sa cred ca nu!
Tu ne ceri sa iti iti spunem in termeni normali nu de acvaristica ... sa iti spunem ce trebuie "dar fara denumirea lor" zau asa tu crezi ca orice ocupatie/hoby se face fara a invata macar niste denumiri ale ustensilelor/materialelor ?
Intr-un alt post imi amintesc ca ti s-a spus cum sa verifici daca pietrisul este calcaros, ai facut asta ? Ma indoiesc ...
In alta ordine de idei un o dotare minima zic ca ar fi urmatoarea:
1. substratul necesar plantelor. Acesta este la randul lui inert (gen nisip, pietris) si care foloseste la ancorarea radacinilor si substratul fertil care se pune sub primul sau se amesteca cu acesta in functie de ceea ce spune producatorul. Exista posibilitatea sa folosesti numai nisip/pietris si sa adaugi fertilizant in apa, insa nu toate plantele suporta asta. Mai exista de asemeni si solutia unor bile cu fertilizanti care se pun la radacina plantelor ingropate in nisip.
2. filtrare. Cea mai simpla filtrare se face cu un burete bolborositor. Initial acesta va face doar filtrare mecanica (adica va retine particulele din apa) apoi dupa o perioada va functiona si ca filtru biologic. Se vor forma pe el colonii de bacterii care vor descompune "mizeriile" din apa. Cu cat vei avea mai multi pesti sau pesti care fac mizerie multa cu atat capacitatea filtrului va trebui sa fie mai mare. Cauta pe forum articolul despre tipurile de filtrare si rumega-l.
3. lumina. Daca vrei plante in acvarii iti trebuie lumina. Botanica aia de clasa a cincea zicea ca o planta are nevoie de lumina pentru a face fotosinteza (pentru a se hrani si dezvolta). Daca nu vrei plante si o sa tii plastice prin acvariu nu iti trebuie lumina decat atat cat sa iti vezi pestii si ei sa vada ce fac Lumina poate fi de la un neon sau mai multe/bec economic/bec obisnuit cu incandescenta/leduri...
4. incalzire. Pestii tropicali nu sunt obisnuiti cu temperaturile de la noi. Acum cat este inca cald afara nu ai nevoie neaparat de el insa o data ce se va raci iti va trebui cu siguranta.
Inainte de a aduce pesti in acvariu se face "ciclarea". Asta inseamna ca pui in acvariu substratul, plantele, filtrul, apa bineinteles. Din cand in cand se adauga cate un pic de mancare chiar daca nu ai pesti acolo. In felul acesta se stimuleaza dezvoltarea bacteriilor in filtru.
Plantele iti recomand sa fie din cele mai nepretentioase cu putinta. In felul acesta te scutesti si pe tine de o bataie de cap si de o cheltuiala inutila.
Acum serios vorbind pune mana si documenteaza-te. Citeste aici pe forum ghidurile care iti stau la dispozitie. Spune-ne macar in ce vrei sa investesti si incearca sa respecti ceea ce auzi de la noi, asta ca sa stim daca ne batem gura de pomana.
O zi buna si ape limpezi.

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

clopotel wrote: 1.deci eu am 2 moly, 2 xipho, 2 scalari, 2 zebre, 2 portocalii(nu stiu cum se numesc scuze) si as vrea sa stiu care dintre ei nasc pui vii si care depun incre?? si cand stiu daca au depus icrele?
2.as vrea si eu sa stiu de unde pot cumpara silicon special pt acvarii??(bricostore, practicker??) si cam cat ar costa un tub

Am fi recunoscatori daca nu ai mai scrie cu rosu sau alte culori tipatoare.
Molly si xipho sunt vivipari adica "nasc pui vii". Scalarii si zebrele nu. "portocalii" .... habar nu am pentru ca nu stiu ce sunt. Insa atata timp cat ai scalari in acvariu nu ai sanse sa traiasca vreun pui. Scalarii adora carnita proaspata ...
Da, poti gasi silicon pentru acvarii in magazinele enumerate de tine. Pretul cred ca este undeva intre 15 si 30 lei in functie de firma.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/08/2010 13:52:03

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

ok..deci daca as da scalarii as putea tine pui??....si ciclarea cam cat timp se face?? 1 zi...2??

[Email] [WWW] [Yahoo!]
alexacv
Member
[Avatar]

IP:

Daca ai da scalarii nu ar insemna ca poti creste pui in acvariu. Chiar si viviparii isi mananca proprii puii.
Ciclarea se face intr-o luna, insa exista in comert niste pastile Bactozym care grabesc ciclarea. Cu ajutorul pastilelor ai putea adauga pestii intr-o saptamana.
Roaga un adult sa-ti lipeasca acvariul, sa nu cumva sa faci vreo prostie ca pe urma sa te trezesti cu 50l de apa pe podea.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/08/2010 14:24:50

clopotel
Member
[Avatar]

IP:

k..dar ce se intampla daac nu fac ciclarea?? adica eu cand am pus prima oara pestii intr-un acvariu de 8 litri din plastic(in care sunt si acum pesatii) nu am facut nicio ciclare

[Email] [WWW] [Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai ... nimic deosebit ... dar pun pariu ca peste un timp ai toate sansele sa ne intrebi de ce iti mor pestii, sau de ce pute apa ingrozitor, sau de ce este tulbure la nici o zi de cand ai schimbat apa ...
Da, suntem nebuni dupa pesti, dupa plante, dar nu suntem nebuni cand te sfatuim sa faci ceva. In conditiile in care tu nu vrei sa aplici nici 0.01% din ceea ce iti spunem noi probabil ca suntem nebuni pentru ca incercam sa iti dam o mana de ajutor.

PS. De fapt nu suntem nebuni ajutandu-te, ne este mila de sufletele alea din acvariu.

[Email]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Clopotel, fiind la inceput cum am fost toti sau inca suntem, asculta bine la ce zic oamenii astia ca niciunul nu iti vrea raul. Ciclarea are roul foarte important de a face acvariul tau mediul ideal pentru pesti. Nu stiu cum sa iti explic fara termeni acvaristici complicati. Stiu ca e greu sa ai rabdarea de a te uita 3-4 saptamani la un acvariu banal, gol si fara iubitele vietuitoare in el. Dar toti am trecut prin experienta asta. Daca tu te grabesti sa faci pasii mai repede, s-ar putea (mai mult ca sigur) sa incepi sa ai probleme, deoarece apa, biotopul, coltul tau de natura nu e stabilizat, adica nu a ajuns la stadiul ideal. Si vei avea apa murdara, pesti bolnavi sau, mai rau, morti, plante galbene si urate, vei ajunge sa schimbi apa chiar si zilnic, lucru care deranjeaza si pestii, si plantele, si implicit pe tine. Asa ca, daca vrei un acvariu frumos, care sa nu puta, sa ai pesti frumosi si plante verzi si sanatoase, urmeaza toti pasii: citeste ghidul incepatorului, citeste ciclul azotului (daca nu il intelegi, rogi pe cineva mai mare sa iti explice sau sa te ajute), apoi iei topicuri mai vechi ale oamenilor care au fost ca tine, la inceput, si le citesti ”din scoarta in scoarta”. Plus documentare, documentare, documentare. Pui mana si inveti cat mai multe, astfel vei avea tot mai putine surprize neplacute pe viitor. Si eu sa stii sunt incepator si am garla de invatat, dar totul se face incet, cu rabdare si maxima atentie. Iti doresc bafta.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Sti, ciclarea e foarte simpla de inteles. Este ca o roata, intr-un fel. Ciclarea, sau sindromul acvariului proaspat sau cicluz azotului, sau proces de nitrificare, etc. este procesul prin care se formeaza niste bacterii.
E ceva de genu: <@((><(pesti) =>kk(excremente)=>amoniac=> (apar niste bacterii care transforma amoniacul, care este foarte toxic, in nitriti sau no2) => Alte bacterii transforma no2 care de asemenea este toxic in no3=> no3 (nitrati) este consumat de plante si eliminat prin schimbul a mai utin de 25%din apa.
Poate intelegi schema de mai sus, sau daca nu intelegi:
In 3-6 saptamani, tu trebuie sa ciclezi avariul, asta inseamna ca in prima zi pui tot(substrat plante filtru lumina), faci schimburi de 10% din apa macar o data la doua zile, zilnic pui putina mancare pentru pesti, ca sa apara amoniacul din aceasta. In prezenta amoniacului apare no2 si apoi no3, si asta dureaza macar 3 saptamani. Apa cu care faci schimburi trebuie sa stea la declorinizat 24 de ore intr-un lighean sau galeata.

Bafta!!!

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

buna tuturor din nou...am facut o noua achizitie am facut rost de un acvariu(doar acvariul din sticla fara nimic altceva) de 60 x 30 x 40(L x l x H) de 72 de litri

mi-am cumparat un nisip colorat rosu, o pompa de aer cu fitru, o noua planta artificiala si cam atat...e cam gol acvariul dar dupa ce voi pune pestii in el voi pune si ceea ce era in vechiul si micul acvariu.....iar acum l-am lasat ca ciclat cateva zile...dar mai ntreb daca ajunge o poma de aer de 2.5 w care pompeaza 1.5 L/minut....deci pompa are cablu care il bag in priza si ea e o chestie3 neagra ce ramane afara si din care iese un furtun sper o chestie cu un burete care cica e si filtru si am vazut ca scoate si ceva aer....deci spuneti-mi ajunge o pompa de 2.5 w 1,5 L/ minut?? la un acvariu de 72 de litrii in care vor fi vreo 60 de litrii numai?

[Email] [WWW] [Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Buretele acela se numeste burete bolborositor. Daca va face fata acvariului tau este cam greu de spus ... in primul rand pentru ca nu stim cat de mare este, in al doilea rand pentru ca mai mult ca sigur ai sa bagi pesti multi, in al treilea rand pentru ca nu prea are cine sa consume ceea ce produc pestii tai (plantele sunt de plastic din cate am inteles).
Nu ma pot abtine si voi pune totusi intrebarea: Unde naiba exista pietrisul ala rosu in natura ?

P.S. De ce doar 60 litri de apa daca acvariul are 72 litri?

[Email]
alexacv
Member
[Avatar]

IP:

clopotel wrote:iar acum l-am lasat ca ciclat cateva zile...

Cateva zile ar trebui sa insemne cel putin 15-20.
Nu uita sa pui putina mancare de pesti in acvariu in fiecare zi sau la 2 zile chiar daca e gol acvariul.
Ce ai tu acolo (pompa de aer cu burete) e bun pentru un acvariu micut cu putini pesti, daca vrei altceva ia un filtru intern de capacitate mica.
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

pentru kmol:

ai inteles bine..nu am plante de naturale...dar am inteles ca pentru cele naturale trebuie un nisip/pietris special sau ceva de genu....inca ceva...nu mai stiu sigur cine m-a intrebat dar in acvariul de 72 de litrii deocamdata su 60 pentru ca am lasat loc si pentru apa din acvariul in care sunt pestii acum..deci vor fi in total 68 de litri....si am luat nisip rosu pentru ca a fost mai ieftin decat cel alb si nu mai prea aveam bani si de cel alb..dar acvariul ce il am acum il voi inlocui peste vreo 3-4 saptamani sau poate si mai curand cu unul complet utilat ce il voi cumpara din hornbach..si apropo ca veni cvorba am auzit ca sunt acvarii in hornbach si la 200 de lei...cati litrii are unul pana in 250 lei?? si uitati ca am pus si o poza cu acvariul in stadiul actual

si pentru alexacv:

eu am pus mancare..dar mancarea ced o am eu este fulgi..si pluteste la suprafata..are rost sa mai pun??

This message was edited 1 time. Last update was at 28/08/2010 10:12:24

[Email] [WWW] [Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Faramiteaza intre degete mancarea daca vrei sa nu mai pluteasca. Nu am sa mai insist in privinta culorilor si a gusturilor. Eu incercam doar sa te impiedic sa transformi un acvariu care ar putea deveni frumos intr-un acvariu kitchios (cu castele si capete de mort).

[Email]
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

am si eu o intrebare..cand mut pestii dintr-un acvariu in celalalt apa trebuie sa aiba exact aceeasi temperatura??..sau merge si daca e vreun grad diferenta?(adica mai rece in noul acvariu cu 1 grad C)??

[Email] [WWW] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Cand muti pestii ar fi bine ca temperaturile sa fie apropiate. Si nu ii pui asa, deodata, ci ii scoti intr-un vas din fostul acvariu, iar in acel vas pui putin cate putin apa din acvariul tau cel nou, ca ei sa se obsnuiasca incet-incet cu noua lor apa. Apoi, tot cu grija, ii "lasi" sa se scurga din acel vas in noul lor acvariu, unul cate unul. DAR, aceasta operatie o faci peste MINIM 2-3 saptamani, DUPA SI NUMAI DUPA CICLARE, NICIDECUM AZI-MAINE. Altfel iti vor muri.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
clopotel
Member
[Avatar]

IP:

am o noua problema...deci masculul de la moly(cred ca e masculul pt ca celalalt moly nu poate fi decat femela ca e gravida) deci masculul de la moly sta numai in spatele femelei..mai degraba la sa nu zic urat la locul prin care ies pestisorii...si saraca femela pe oriunde merge ala vine dupa fundul eu:9..e disperata..ce are? saU CE AR TREBUI SA FAC??

[Email] [WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: