1. nene val, cand am zis de aciditatea din limbaj, am zis-o doar ca o idee, si am preferat sa nu dezvolt. dupa o zi, crezi ca pot gandi la rece? si as zice acelasi lucru. stai linistit nu e un repros, dar cum chiar tu ai zis, problema mea sunt algele, iar greselile de etica mi le asum si recunosc(daca e cazul), chiar daca nu mi se spune, sau daca nu sar imediat cu scuze.
fipilica, eu stiu asa: albastrul le place algelor, daca fluora are albastru, desi le place plantelor, le place si algelor. si asta nu am inventat-o eu, mi-au spus-o alti mari si cultivati acvaristi.
si, nu am zis
niciodata ca nu ar fi bune pentru plante
revenind la @Val, pentru ca e lung reply: nu stiam exact, cum e cu lumeni si perceperea lor, si, din postul tau anterior, asta e tot ce m-a ajutat, restul am perceput-o ca o replica la cuvantul aciditate...o replica, poate putin prea lunga si fantezista, pentru ca imaginatia mea, a mers pana acolo unde a fost exprimata, necunoscandu-te mi-ar fi usor sa expun tot ce am de expus, fara nici un fel de remuscari.
legat de experienta ta acvaristica, nu ma indoiesc de ea, te cred pe cuvant si, asta, poti sa mi-o dovedesti, ajutandu-ma in lupta cu algele, si nu exemplificandu-mi.
si daca pare ca nu sunt flexibil sfaturilor, e o iluzie, pentru ca, pana acum cateva zile vroiam cu orice pret 865, nu mi-a convenit ca trebuie sa iau 830, si acum, datorita reply-urilor, ma bucur ca iau 830.
tot pana acum, ma gandeam sa nu mai pun fluora, dar, si din nou datorita reply-urilor, ma gandesc cum sa fac rost de unul.
intelegeti diferenta? deci sfaturile nu sunt in gol, dar, comportamentul aparent rigid la sfaturi, este datorat faptului ca, pentru a face ceva trebuie sa ma conving in totalitate ca am fost sfatuit bine, si nu m-am luat dupa o simpla parere. si fiind vorba de niste replici scrise, nici macar cel mai bun psiholog, nu ar putea sa determine daca sfatul primit aici, e unul aprobat practic, din doar cateva replici.
imi cer scuze pentru majuscule, daca au mai deranjat pe cineva, au luat locul textului boldat, marcat asa ca tag important si esential in frazele respective.

nu fumez
p.s.: aproape ca uitasem de asta:
Apoi, nu te grabi sa judeci un acvariu dupa aparente.
si cand nu ai posibilitatea sa cumperi teste, cum altfel ai putea ,,judeca'' acvariul? ce-i drept prin experimente, dar care, nu sunt deloc recomandate, cand nu ai unde sa muti pesti, in caz de probleme, si, eu nu am(nu ma refer la oale si galeti), dar ideea cu experimentatul se poate aplica doar daca ai multe acvarii si unul din ele nu e atat de folositor.
vre-o alta idee de a stabili cauza stricta a algelor, decat presupusul? in afara testelor si experimentelor mai ai?
legat de nitratii din apa mea, in conditiile unui acvariu usor suprapopulat, in care apa de schimb are >30mg/l nitratii, ti se par nitrati putini?
am avut peste 50mg/l la un momentdat si guppy mi-au murit, in alt acvariu, iar la carasi le-au aparut pete de sange pe caudale.
in conditii de ph,kh,gh,no2 normale(teste 5in1)
ce-i drept, acum, am mai diluat apa de schimb, cu apa cu nitratii 0, am mai schimbat si doar cu apa dinaia, si da, ai dreptate, stiam ca nitratii ,,aduc'' alge, dar stiam si ca la valori foarte mari nu traiesc nici alge, dar..nici pesti(stiam eu), sau .?..am ceva sincope? mai astept detalieri.