[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu nou - Cloudy Rocks  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Gabi C wrote:M au ajutat si ma ajuta foarte mult informatiile de la tine si de la ceilalti colegi de forum legate de fertilizare .

De asta exista acest forum de atata timp si mai ales aceasta comunitate - sa ne ajutam, sa ne sprijinim si sa ne prezentam reusitele

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

IP:

Lucian wrote:si sa ne prezentam reusitele

Si esecurile, ca invatam mult si din astea

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Incepe sa ma oboseasca scapele actual , cu tripartite care trebuie tunsa la 3 zile , care ia toti nutrientii din apa si ma trezesc cu alge de tot felul ... Daca reusesc luna asta s al aduc la un maxim pt o poza , ma bate gindul sa tefac bazinul fara tripartite si aranjat asa . Ce parere aveti ?
[Thumb - new scape.jpg]

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

E cam mazgaleala dar na va dati seama . In fata ar veni monte carlo , apoi staurogyne prontre pietre si eleocharis iar in spate ori rotala ori ceva stem cu frunze fine .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ar veni cu totul mai spre stinga , dar nu mult .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am inceput sa ma trezesc cu BBA si nu stiu caru I fapt ii datorez fericitul eveniment.
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ce ai facut in ultimele 2-3 saptamani, diferit fata de ce faceai inainte de a o avea pe barboasa?

Ai plusat cu lumina (neon extra sau program mai lung de iluminat), ai adaugat la fertilizare, ai marit/scazut doza de CO2, ai sarit poate schimburi saptamanale de apa/curatenie prin acvariu samd.?

Incearca sa faci o lista
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am marit doza de macro , acum pun 4 ml la 2 zile. . Din testele de po 4 resulta ca nu am exces de p. Testul de no3 nu l am Mai facut de o saptamina.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Gabi C wrote:Am marit doza de macro , acum pun 4 ml la 2 zile. . Din testele de po 4 resulta ca nu am exces de p. Testul de no3 nu l am Mai facut de o saptamina.

Gabi, eu cel putin nu o sa mai intervin daca nu ajungem sa discutam in ppm si nu in ml. Asa cum am mai spus cei 4 ml iti spune ceva tie, dar mie nu imi spune nimic

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Te am inteles Lucian. Am Sa fac diseara masuratori SI am Sa postez.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Nu trebuie masuratori cu ce ai in acvariu ci sa traduci acei 4ml in aport de ceva. Daca pui acea cantitate de nutrient in acvariul tau cu cat creste concentratia de NO3/PO4/Fe... etc. si la ce perioada faci acea aditie (zilnic, la doua zile, etc.).
Daca este cineva care urmareste ce ai postat tu si ii plac rezultatele va aplica ce ai facut tu la bazinul lui (procentual ca daca va pune 4ml poate sa fie mult sau putin si de aici o gramada ne neintelegeri a fenomenului)

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Lucian cred ca sint oboist de la munca si nu inteleg f exact asta
Nu trebuie masuratori cu ce ai in acvariu ci sa traduci acei 4ml in aport de ceva. Daca pui acea cantitate de nutrient in acvariul tau cu cat creste concentratia de NO3/PO4/Fe... etc. si la ce perioada faci acea aditie (zilnic, la doua zile, etc.).
Pai nu trebuie intii sa fac testul de no3, po4 , Fe si apoi sa vorbim ?
stefanp
Moderator

IP:

Lucian se refera sa te uiti pe sticla de fertilizanti si acolo iti zice ca 1 ml (sau o anumite cantitate) de fertilizant, pusa la x litri de apa va creste concentratia de nitrati, fosfati samd cu anumita valoare.
Tu calculezi cati ml ai pus tu, la cati litri de apa si vei scrie cati ppm din substante(nitrati, fosfati, potasiu) ai introdus.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ok, in regula , am inteles .
Azi am avut o zi super grea si focusez mai greu la ora asta .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ma gindeam un pic acum seara , pina voi trece la un alt setup cum ar arata aranjamentul actual fara rotala, sa ramina doar pietrele cele mai inalte puncte din bazin . Eventual sa fie doar eleocharis in spate si in jurul lor . Cum vi s ar parea ?
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Citeodata parca, nu stiu de ce dar nu I vad locu la rotala in arajnamentul actual .
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

NU Nu iti trebuie. Trebuie sa sti concentratia solutiei pe care o adaugi. Te cred ca esti obosit si din cauza asta cred ca nu ai citit postul meu #217. Acolo iti faceam eu calculul, ti-am dat link-ul unde daca nu sti sa aplici regula de 3 simpla face el calculul...
Ca sa nu obosesti cautand uite aici ce spuneam pe data de 29.10
Lucian wrote:nu ai inteles ce am spus eu. In loc sa ne spui ca ai pus 2ml de solutie NPK ar fi trebuit sa calculezi si sa ne spui ca ai pus 1ppm NO3 si 0.04ppm PO4
Datele le-am luat din link-ul dat mai sus de skija: http://microsites.jbl.de/ProScape/en/fertilizer/jbl-proscape-npk-macroelements/
Daca vrei sa calculezi mai exact gasesti un calculator profi facut de JBL aici:https://www.jbl.de/en/proscape-calculator/proscape...fertilizer-light-and-substrate
Dar sa revenim la ce ai pus in acvariu... Am calculat aproximand ca in mod real tu ai ~100l de apa.
1ppm de NO3 este f.f. putin nu mai vorbesc de fosfati. Ei recomanda sa pui 5ppm NO3 (mg/l cum este dat la ei pe site )
Cu testele alea n in unul nu faci nimic. Pentru inceput, pana iti formezi ochiul, iti trebuie test de NO3 si PO4.

Ca o concluzie tu punand 4ml de solutie in bazin ai crescut cu 2ppm NO3 si 0.08ppm PO4. Aceasta crestere este independenta de ce ai in bazin Daca aveai 20ppm NO3 dupa aditie o sa ai 22ppm NO3... Daca vrei sa sti concentratia total abia atunci masori, dar si aceste masuratori degeaba le faci zilnic, le faci dupa cateva zile de aditie. la sfarsitul perioadei faci un calcul de bilant
la inceputul perioadei aveam 15ppm NO3 (masuratoare). Am adaugat de 3 ori cate 2ppm No3 iar la sfarsitul perioadei am 12ppm NO3 (masuratoare). Asta inseamna ca plantele mananca mai mult decat pun eu, deci ar trebui sa maresc aditia de NO3 daca limita de 15ppm NO3 este OK si nu vreau sa scada (pot mari aditia la 3ppm). Relatia de bilant ar fi 15ppm+3x2ppm=21ppm uptake=21-12=9ppm - atat au asimilat plantele
Daca la sfarsitul perioade as fi avut 16ppm bilantul ar fi arat: 15ppm+3x2ppm=21ppm uptake=21-16= 5ppm
In functie de ce concentratie de substanta activa dorita in acvariu marim sau micsoram aditia (eu am dat exemplul NO3 dar trebuie verificate toate substantele active importante). Dupa ce am stabilit aditia pentru perioada urmatoare calculam in sfasit si cantitatea de solutie, spre exemplu vrem sa daugam 3ppm NO3:
Regula de 3 complicata
2ml de solutie NPK..........1ppm NO3 (vezi mai sus calculul meu facut in data de 29.10)
X ml..............................3ppm
=> X= 2ml*3ppm/1ppm=6ml

Este greu???

Atentie: uptake-ul se modifica prin schimbarea conditiilor - concentratii, lumina, schimburi de apa, CO2, etc. Deci marind o concentratie sau raportul dintre concentratiile substantelor active se va modifica si uptake-ul...

PS: voi aplica bancul cu cowboy-ul care mergea cu nevasta calare prin prerie. La un moment dat calul se impiedica la care omul zice "unu' la mana!". Mai merge ceva timp si calul se impiedica din nou la care cowboy-ul zice "doi la mana!". Mai merge ce mai merg si calul iar se poticneste. Calaretul descaleca, o da jos si pe femeie, scoate pistolul si impusca calul. Femeia vazand asta incepe sa tipe ca ce o sa faca ei, ca sunt in mijlocul preriei, bla, bla. Omul calm lunad saua in spate ii spune: "unu' la mana!"
Deci: doi la mana!

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Lucian nu pot sa zic decit : multam ca ai rabdare si nu te oboseste sa repeti !
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

http://img.plici.ro/image/osH

Uite cam cum ar fi fara rotala acolo. Si daca tot m-am jucat, cateva ganduri. Liniile dreptunghiulare (cel putin aparente, poate are alta forma piatra si e acoperita de plante?) mi se par nepotrivite acolo.

Unde e cercul as pune o alta planta - nu-mi dau seama ce, poti incerca cu un puiut de Pteropus. Nu te sfii sa tai Hydrocotyle tripartita aia, posibil sa constati ca rarita e mai de efect (vezi zona NV de cerc, sus pe piatra)

Joaca-te, ca n-are ce strica sau daca se strica, creste inapoi

Edit: se pare ca am nevoie de koala sau de pavelescu

This message was edited 3 times. Last update was at 10/11/2015 00:06:06

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Clar , daca pica rotala piatra aia trebuie fie scoasa fie " anihilata cumva .
Sincer imi plac idelile tale. O sa tin cont .

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: