Super utila ideea - foarte tare ca v-ati decis sa faceti tutoriale
O singura observatie (dar nu stiu cat de mult are impact asupra preciziei) - daca in camera unde se calibreaza sonda exista o concentratie sporita de CO2 (de la o butelie de CO2 de exemplu) atunci agitarea solutiei de calibrare poate duce la scaderea pH-ului acesteia (mai ales ca se foloseste o cantiate mica de lichid).
Asa ca nu as turna ambele solutii decat fix inainte de de a avea electrodul gata, n-as agita electrodul in ele, iar turnarea solutiei in recipient as face-o incet, incat sa nu se formeze bule de aer. Adica ideea e ca solutia etalon sa fie cat mai putin in contact cu aerul. Nu stiam cat de important e asta, pana n-am facut testul in alta camera (lasat peste noapte afara, pH-ul s-a dus la 8.3).
Asta stiu de la acvariul marin, unde apa din acvariu la mine avea pH-ul 7.4 si dupa ce am dus un esantion de apa intr-o alta camera (caci in aceiasi camera cu acvariul marin am si o butelie de CO2 pentru un acvariu plantat) si acolo agitat apa cu o piatra de aer - pH-ul a sarit deja la 7.7, 7.8 in nici 2-3 minute. Folosesc un tester chinezesc, portabil.