[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Calibrarea electrodului (sondei) pH cu diferite pH controller-e  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
bitanu
Senior member
[Avatar]

IP:

Calibrarea electrodului pH cu Dennerle pH-Controller Evolution DeLuxe (material produs de Daniel Bitanu / @ bitanu):

Calibrarea electrodului pH cu pH Controller JBL Proflora (material produs de Marius Ciobanu / @ mariuscbn):

PS: in acest subiect nu sunt permise interventiile pe langa subiect (off-topic), ci doar cele asemanatoare cu clipurile postate de autorul subiectului si completari logice si constructive la cele postate. Ar fi de preferat sa fie in limba romana si atentie la drepturile de autor. Multumesc!
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Super utila ideea - foarte tare ca v-ati decis sa faceti tutoriale

O singura observatie (dar nu stiu cat de mult are impact asupra preciziei) - daca in camera unde se calibreaza sonda exista o concentratie sporita de CO2 (de la o butelie de CO2 de exemplu) atunci agitarea solutiei de calibrare poate duce la scaderea pH-ului acesteia (mai ales ca se foloseste o cantiate mica de lichid).
Asa ca nu as turna ambele solutii decat fix inainte de de a avea electrodul gata, n-as agita electrodul in ele, iar turnarea solutiei in recipient as face-o incet, incat sa nu se formeze bule de aer. Adica ideea e ca solutia etalon sa fie cat mai putin in contact cu aerul. Nu stiam cat de important e asta, pana n-am facut testul in alta camera (lasat peste noapte afara, pH-ul s-a dus la 8.3).

Asta stiu de la acvariul marin, unde apa din acvariu la mine avea pH-ul 7.4 si dupa ce am dus un esantion de apa intr-o alta camera (caci in aceiasi camera cu acvariul marin am si o butelie de CO2 pentru un acvariu plantat) si acolo agitat apa cu o piatra de aer - pH-ul a sarit deja la 7.7, 7.8 in nici 2-3 minute. Folosesc un tester chinezesc, portabil.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: