[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nelutu - Acvariu de incepator.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
nelutzu
Junior member
[Avatar]

Joined: 13/03/2015 23:17:50
Messages: 6
Location: Alba Iulia
IP:
Offline

Buna, ma numesc Nelutu, si sunt din Alba Iulia.
De curand am primit un acvariu cu pesti, de 25l si, din entuziasm de incepator, m-am aruncat inainte in toate greselile:
-nu stiam ce inseamna ciclarea, si am introdus pestii direct in acvariu, cu apa direct de la robinet;
-nu aveam nimic natural in acvariu, doar plasticaraie;
-acvariul l-am suprapopulat cu vreo 30 pesti total incompatibili;
Bineinteles, au mai murit din ei, dar, asa am cautat sa vad unde am gresit. Asa, am gasit forumul, plus o gramada de informatie folositoare.
Atunci am inteles cu ce se mananca de fapt acvaristica..
Asa ca, am renuntat la marea parte a pestilor, si acum au mai ramas 2 xipho, 2 Tetra, 2 zebre, si 1 cory. Am scos tot plasticul afara, si am incercat sa le amenajez un mediu cat mai natural.
Am sa pun si o poza cu acvariul inainte si dupa, si o sa revin si cu un filmulet.
Astept sugestii si sfaturi pe care le primesc cu placere si interes.
[Thumb - inainte dupa.jpg]

sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Documenteazate despre ciclare in primul rand.
Regula este de 1 litru apa/ cm de peste la maturitate(ideal ar fi 1,5litri), deci xipo(8-9cm), tetra(7 cm, se cresc in grupuri de minim 6 exemplare altfel prin temperamentul lor vor stresa ceilanti pesti ajungand chiar sa-i cipeasca)zebre (6cm, se cresc in grupuri de 5-6 exemplare alfel vor stresa ceilanti pesti), cory (7-8cm).

Asadar 2 xipo=16cm, 2 tetra=14cm, doua zebre=12cm, un cory=7cm, deci capacitatea acvariului ar trebui sa fie 16+14+12+7=49x1=49litri apa.

Nu ai spus nimic despre filtrare, substrat, pietre.....daca doresti ca cei cu mai multa experienta sa te poata ajuta trebuie sa dai mai multe detalii


Acum am observat buretele borborositor , indicat ar fi sa-ti iei un filtru intern, daca cumva substratul este spartura de marmura, va trebuii sa renunti la ia.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2015 00:43:15

nelutzu
Junior member
[Avatar]

Joined: 13/03/2015 23:17:50
Messages: 6
Location: Alba Iulia
IP:
Offline

Multumesc pt raspuns.
Ma intreb, atunci, ce pesti as putea sa mai pastrez?
Filtru, pentru inceput mi s-a recomandat filtrul asta cu burete, ca ar fi o modalitate biologica de a se forma bacteriile benefice.
Iar substratul este nisip dinala industrial foarte fin.
Pietrele, sunt pietre de rau.
Plantele, nu stiu cum se numesc, le-am luat de la pet-shop
Mai am o intrebare, apropo de plante, tot de foarte incepator: plantele acelea lungi, le-am cumparat intr-un ghiveci, iar radacina le era infipta intr-un burete. In momentul in care
am rupt buretele sa le pot planta, le-am rupt radacina la toate. daca le-am infipt cu tulpina in substrat, isi vor mai putea face radacini, sau sunt compromise?
geani
Membru de baza

Joined: 25/11/2012 11:44:20
Messages: 443
IP:
Offline

Poti pastra ce pesti iti plac , dar sa fie compatibili si sa pastrezi cati iti permite acvariul, ti-a explicat colegul mai sus.
Filtrul burete este bun doar daca nu hranesti in exces, nu ai prea multi pesti, il cureti corespunzator, adica doar cu apa din acvariu.
Nisipul daca este prea fin nu este bun, trebuie nisip granulatie 2-3 mm. Nisipul prea fin "sufoca" radacinile plantelor, nu permite o "aerare" a substratului...toate mizeriile de acolo vor putrezi.......si efectiv iti va imputi acvariul.
Planta se numeste Elodea sau Egeria Densa este o planta care creste atat ancorata cat si plutitoare si face radacini atat la baza cat si pe tulpina , din loc in loc.
[Email]
nelutzu
Junior member
[Avatar]

Joined: 13/03/2015 23:17:50
Messages: 6
Location: Alba Iulia
IP:
Offline

ok. Multumesc, Geani.
Am inteles. Inca o intrebare mai am in legatura cu compatibilitatea pestilor, si numarul lor.
Masculul Xipho mi-a murit, si atunci am scos si femela.
Am mai ramas cu 2 tetra, 2 zebre, si 1 cory.
am inteles ca tetra si cory prefera grupurile mai mari. Eu nu pot sa pun in acvariu grupuri mai mari.
As pastra cei doi tetra, ca sunt preferatii mei, si ai sotiei, iar daca renunt la ei.. si din cate am observat nu intra in conflicte cu cory. Si l-as pastra si pe cory, ca am nevoie de sanitar.
Asadar, 2 tetra + 1 cory poate fi o formula in care sa continui, sau nu?
geani
Membru de baza

Joined: 25/11/2012 11:44:20
Messages: 443
IP:
Offline

Da. Eu as mai pune 3 tetra si un cory.
[Email]
nelutzu
Junior member
[Avatar]

Joined: 13/03/2015 23:17:50
Messages: 6
Location: Alba Iulia
IP:
Offline

Sigur se mai pot pune atatia? acvariul meu e de 25l.
Daca da, atunci e foarte bine. Saptamana viitoare mai iau 3 tetra.
Am scos zebrele, si am mai ramas in acvariu cu 2 tetra si 1 cory.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2015 14:52:31

sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Poti tine si cinci tetrazona si doi cory cu conditia sa achizitionezi un filtru intern adecvat, cu spatiu cat mai mare pentru mediile filtrante.
C?uta nisip quartos pentru filtrele de piscina(la practiker, dedeman...) pentru substrat.
nelutzu
Junior member
[Avatar]

Joined: 13/03/2015 23:17:50
Messages: 6
Location: Alba Iulia
IP:
Offline

Revin cu un update.
Acvariul e populat cu 6 Tetra + 1 Ancistrus Albinos.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/03/2015 07:37:38

xenon
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2012 23:27:30
Messages: 521
Location: Iasi
IP:
Offline

Imi place cum a iesit! Are un feeling "salbatic" . Imi poti spune cum se comporta pestii intr-un spatiu relativ restrans?Sunt activi? Interactioneaza cu tine(ma refer daca sunt curiosi cand esti in preajma) sau sunt speriosi/timizi?

Jurnal Nano Shrimp Tank

[Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/02/2005 03:14:35
Messages: 1789
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Tetrazonele tale sunt pesti destul de mari si activi, le trebuie spatiu de inot... nu au ce cauta intr-un acvariu de 25 l. Pot supravietui o vreme acolo, asa cum si oamenii supravietuiesc la inchisoare... Asta NU inseamna ca le oferi conditii acceptabile Daca va plac cu adevarat luati-le macar un acvariu de 60l, desi preferabil ar fi unul de 120l, bine plantat. Daca il cumparati gata facut sau il faceti la comanda la cineva care are preturi bune nu va fi scump. Cu cat este mai mare un acvariu, cu atat este mai stabil si cu atat scade mai mult riscul ca un incepator sa omoare pestii datorita greselilor pe care le face la inceput.
Sau daca doriti sa pastrati acest acvariu mic, puteti sa tineti in el un singur mascul Betta Splendens. Alte variante cu pesti de banc mai sunt, insa alegeti va rog pestisori mici, preferabil care nu depasesc 2-3cm la maturitate. Aici ai un articol lung si bun, are si imagini, unde sunt recomandati pesti pentru acvarii mici: http://www.myaquariumclub.com/nano-fish-for-small-aquariums-5134.html
Dintre toti acei pesti eu as tine un banc de 10 Ember Tetra (Hyphessobrycon amandae), ori Boraras brigittae (chili/mosquito rasbora)... sau Galaxy Rasbora (Celestichthys margaritatus).

O alta problema poate fi acel filtru intern. In general aceste filtre fac mai mult filtrare mecanica (aduna mizeria din acvariu, mancarea pt. pesti, frunzele moarte, etc.) si mai putin sau deloc filtrare biologica pt. ca nu au spatiu si materiale adecvate unde sa stea bacteriile benefice pentru acvariu (fara ele iti pot muri pestii). Eu in locul tau as pune inapoi buretele bolborositor atasat la pompa de aer, in caz ca l-ai scos... si l-as pozitiona in spatele unei tufe inalte de plante, ca sa nu se vada. In acel burete va sta mare parte din colonia de bacterii care vor descompune toxinele din acvariu, mai ales ca este asa putina apa si pesti prea mari pentru acel acvariu. Dupa cum ii vad in videoclip nu au un comportament normal, cred ca este si deciclat acvariul daca ai scos buretele bolborositor... Sincera sa fiu nu cred ca vor supravietui daca nu rezolvi problema acvariului neciclat. Poti adauga bacterii cumparate de la pet-shop ca sa te ajute cu ciclarea. De asemenea ajuta schimbul de apa zilnic de 25-30% pana se va cicla acvariul, apa sa fie la aceeasi temperatura cu cea din acvariu (24-25 grade) si daca se poate declorinata. Mai ajuta foarte mult daca ii hranesti foarte putin, eventual o zi da si una nu. Cu cat ii vei hrani mai mult si mai des, cu atat calitatea apei se va deteriora si pestii vor fi in pericol.

Citeste cat poti de mult despre ciclare si pornirea unui acvariu, gasesti articole bune aici pe forum sau folosind Google. De asemenea iti recomand sa te uiti pe Youtube la filmulete cu acvarii mai mari sau chiar mari, care sunt bine plantate, sa vezi comportamentul natural si relaxat al Terazonelor. Nu ar trebui sa fie decolorati sau speriosi, nu ar trebui sa stea ascunsi mai mereu printre plante pe fundul acvariului sau la suprafata, nu ar trebui sa respire repede.

Uite aici un exemplu de comportomanet normal, pesti relaxati si frumos colorati: https://www.youtube.com/watch?v=afEeDg_yRhA
Si aici alt exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=6GH5Y4VGRc0 (cand se simt bine si e totul ok in acvariu vin si cersesc mancare le geam cand te vad, exact ca niste catei Plus ca in videoclip sunt si foarte multi din aceasta specie, ceea ce ii ajuta mult sa se simta in largul lor, plus acvariul care este mare).

Una dintre plantele tale din mijloc cred ca este Microsorum pteropus: http://en.wikipedia.org/wiki/Microsorum_pteropus
Nu prea se vede cum ai pus-o tu in acvariu, insa aceasta planta se dezvolta cel mai bine daca este legata de lemn sau de o piatra in acvariu, fara sa aibe radacinile plantate in substrat (risti sa putrezeasca radacinile daca sunt bagate in substrat). Eu as pune mai multe plante in acvariu, pestilor le plac acvariile bine plantate, sa aibe unde sa se bage la umbra cand simt nevoia. De asemena plantele naturale consuma substante din apa (nitrit/amoniac, nitrat, etc) si astfel ajuta la pastrearea calitatii apei.

This message was edited 3 times. Last update was at 02/04/2015 08:19:12


Until you find someone worth dying for, you never really live.
nelutzu
Junior member
[Avatar]

Joined: 13/03/2015 23:17:50
Messages: 6
Location: Alba Iulia
IP:
Offline

Multumesc xenon. Pestii in spatiul asta au perioade cand sunt foarte activi, cand masculii alearga unul dupa celalalt prin acvariu, cand nu sunt speriosi, dar, au si momente cand stau ascunsi printre plante, pe dupa lemn, sub filtru..

ReBella, multumesc pentru raspuns, si pt timpul acordat.
Sa o luam pe rand: dupa sarbatori intentiionez sa pornesc un acvariu de 160 litri. Am inteles ca Tetrazona sunt pesti carora le place sa aiba spatiu unde sa se desfasoare, iar atunci inoata in banc, si fac un real spectacol, ceea ce eu aici nu le pot oferi. Stiu asta.
Dar, mai este factorul "sotia". Care a fost si este intelegatoare cu noua mea pasiune, "virus", cum vreti sa o numiti, si ma incurajeaza, dar ii plac foarte mult Tetra si a insistat sa tinem Tetra. Eu cred ca pana imi voi face un suport pentru un nou acvariu, si pana cand il voi porni, si il voi cicla, de data asta
o luna, nu vor avea probleme nici in acvariul asta.
Despre filtru, nu stiu ce sa zic. Am primit un sfat mai sus cum ca ar fi bine sa renunt la buretele bolborositor. Intr-adevar, de cand am pus in functiune filtrul am avut placuta surpriza sa scap de Biofilm. Si in interior, si la suprafata. Mi se facea si o pojghita uleioasa albicioasa la suprafata apei, Problema cu buretele ala era ca imi dadea oxigen, dar nu imi circula apa. Asa, recircul apa, am si oxigen, dar am mai putine bacterii. Si atunci, ce prefer? Filtrul are in interior ca material filtrant un burete negru. Cred ca si acolo se pot forma bacteriile benefice. Nu in numar atat de mare cat la cel bolborositor, dar suficiente.
Hranirea o fac o data pe zi, si nu foarte mult. Iar schimburile de apa le fac 25%, o data la trei zile.
In rest, deocamdata nu mai investesc in plante pana la noul acvariu. Apa e tot mai limpede si mai curata, si incerc sa mentin in echilibru acvariul asta pana e adus celalalt, pornit, si ciclat.
Va multumesc, si promit ca data viitoare o sa va prezint ceva frumos.
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2935
Location: Targu Mures
IP:
Offline

De fapt bacteriile in bolborositor sau intern au spatiu putin (poate mai mult in primul,depinde de mai multi factori), ceea ce face acvariul sa mearga si functioneaza ca filtru biologic e substratul -in masura in care ai suficienta mascare interna/curent,acesta e populat de bacterii in functie si de conditiile oferite : igiena, incarcare biologica-hrana , granulatie-nu folositi granule mari pentru ca va deveni depozit de resturi , deci daca ai curatenie in bazin si un pic de miscare a apei substratul isi face treaba, de preferat sa nu fie deranjat in profunzime :la suprafata ~2,5 cm stau bacteriile aerobe (sifonezi doar la suprafata) in profunzime bacterii anaerobe pe astea cat se poate nu le deranja.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/04/2015 15:04:36

[Email]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com