[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Planta emersa  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Am un Echinodorus Rose care de vre-o 2 saptamani a scos 2 frunze din apa.
Coloana acvariului meu este de 40 de cm iar echinodorusul a facut prima frunza de 50 si a doua, care inca nu s-a deschis (!), de 60 de cm.
Prima frunza pare ca s-a uscat putin la varf insa la a doua ii merge bine, straluceste de sanatate .
Dupa ce au iesit frunzele din apa am observat ca au inceput sa se "usuce" vreo 2 frunze de sub apa.
Acum va intreb: se poate ca planta sa inceapa sa-si dezvolte toate frunzele deasupra apei, devenind o planta semi-acvatica, iar frunzele din acvariu sa se usuce?
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

E. Rose este o planta care creste...frumoasă , da creste
Acum la 60 de cm eu marturisesc ca nu am vazut, dar se poate in anumite conditii sa se lungeasca in cautare de diverse, sincer eu mizam pe un 50...
In partea din spate a acvariului meu unde am pornit cu un pui de 10 cm cu ani de zile in urma ajunsesem sa ma dea afara din 45 cm, coloană. :-)
Planta ta insa nu e exact ceea ce se numeste o planta emersa caci uite asa arata un E Rose emers (ti-am dat un link la Hans Barth)...banuiesc că nu seamana...

De ce ti-am scris toate astea? Ca sa intelegi cam cum sta treaba cu un exemplar "real emers" iar apoi sa mizezi pe faptul ca se poate dupa ce ti-ai paradit cateva din frunzele care sunt noi, planta slabita sa o ia de la capat cu cateva frunze mai mici si p`orma iar sa se nesimţeasca in timp
Eu unul nu cred ca o tii pentru totdeauna in 40 de cm...

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Am pus rigla pe frunze si intr-adevar frunza cea mare are 50 de cm pentru ca sta deasupra substratului intr-un ghiveci de 10 cm, oricum am facut un decupaj in capacul de sticla ca sa nu se incolaceasca dedesubt...

Am cautat putin si prin galeria ta foto insa nu am gasit echinodorusul rose...

Am citit intr-o brosura de la JBL ca foarte multe plante de acvariu sunt crescute deasupra apei apoi adaptate incet-incet la conditiile acvatice.
Ma gandeam ca si planta mea a fost crescuta astfel si acum are loc procesul invers, adica isi reia viata de "deasupra" odata ce a dat de aer.

Asta-i echinodorusul meu acum vre-o luna:
image
Frunzele emerse au tija iesita din apa cu vre-o cativa cm si frunza este destul de mica, insa frunza a doua se face mai mare ca prima...

Am sa incerca sa fac niste poze cat de curand cu frunzele iesite din apa!
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Doua lucruri:

1. Ala nu seamana nici mort a rose.
Nu neg, o fi, da` nu asa arata un rose care se simte bine.
Frunza e mai lata, pe margini e vag ondulata si prima frunza e maronie...toate astea sunt caractere pe care nu le observ la planta din poza prezentata de tine.
Dupa cum zicea Barth este un hibrid intre E.horisontalis si E. horemanii.
Am citit in diverse carti care se respecta ca acest hibrid este un hibrid de dimensiuni medii...am citit descrieri pertinente ale plantei care sunt date in jurul a numai 25 cm ...cei de la Tropica o dau de 25-40...euiti spun din experienta ca mi-a batut 40 de cm. Planta arata la mine foarte bine...un singur cusur...depasea coloana apei din acvariul meu si am dat-o)
Deduc ca ai ceva probleme in balta`...gandul ma duce cel mai repede la a te interoga despre acvariu ...mai ales lumina (ma gandesc)...caci frunza e lunga si necolorata dar si asupra CO2-ului si a fertilizantilor.
Imi pare si mie rau ca nu mai am o poza cu planta mea...de fapt am poze doar cu prea putine plante din cele pe care le-am detinut dea lungul vremii...dar la sfarsitul anilor `90 cand aveam planta dintr-un transport asiatic nu cred ca erau aparate digitale asa ca nu am mari pretentii. Am eu alte poze pe care le regrt mai mult cu diverse inflorescente ...da` ma rog.

2. Al doilea lucru este ca frecvent planta asta, dupa denumire este confundata cu E.oriental...care are un numar de frunze...de culoare roz...si care a aparut prin mutatie spontana in culturile in vitro a laboratoarelor de la Oriental Aquarium.
Uite apropos de regrete ...mai degraba regret ca nu mai am o poza cu planta asta pe care o aveam chiar de la firma mama din Singapore, dar si ea imi batea un pic in capac
Dar macar in cazul asta lucrurile s-au rezolvat intr-un mod ciudat.
Planta exista la galerie...e drept nu la galeria mea, ci a lui Hans, la el ajungand un pui geaman as putea spune...mai exact din acelas ghiveci cu orientalu`meu si care a ajuns la el via Mosu
Si aici, in afara de istoria genealogica a intamplarii vreau sa-ti marturisesc ca erau diferente de talie intre cele doua plante desi atat a mea cat si a lui (cel putin din ce am vazut in poze) aratau superb.
Cred ca un ultim exemplar de oriental din ce am avut eu l-am dat spre Iasi ...si din cate se misca foarte bine

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Nu e rose.
Cand l-am cumparat avea cateva frunze mici, ascutite. Dupa ceva saptamani incepusera sa-i creasca niste frunze mai mari si mai rotunjite si l-am identificat ca fiind Rose.

Am cautat pe net si cred ca este Echinodorus Parviflorus.

La acvariul care are ~70 de litrii am deocamdata doar un bec economic Philips, care face fata cu brio cerintelor mele (pana acum).
In acvariu mai am un Ozelot (din care se vede putin in partea dreapta jos) si un Ceratopteris mare din care rup in fiecare saptamana aproape cate o mana de plantute mici ca i-mi umbreste Ozelotul.
Mai pun, cand vad ca-mi stau plantele pe loc, Sera Florena. N-am mai folosit asa ceva de mai bine de o luna pentru ca Ozelotul face si cate doua frunze deodata si celelalte o duc foarte bine deasemenea.
CO2 inca nu pun doar daca nu-mi merg plantele. Nu are rost sa pun acum.

Intrebarea mea ramane ca nu sunt lamurit: se poate transforma Echinodorusul meu in planta semi-acvatica?
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Am sa incep prin a-ti raspunde la intrebarea punctuala desi se puteau face si niste consideratii generale pe marginea subiectului.

In primul rand nu ai de ce sa rosesti se intampla si la case mai mari...
Daca este echinodorusul ce banuiesc eu a fi (desi nu pot niciodata sa bag mana in foc dupa o poza), la inaltimea pe care o are acvariul tau cred ca planta ta daca va beneficia de un mediu cu umiditate propice si o lumina plasata la ceva inaltime (deci nu capac) va fi pururi cu radacinile in apa si frunzele in vant

Pun capul jos ca nu e E. parviflorus .
De fapt sunt aproape imposibil de confundat.
Sper sa pot sa iti pun niste poze cu E.parviflorus var.Tropica de la mine din acvariu ca sa vezi diferenta de la cer la pamant.

Personal as merge pe identificare pornind de la poza cea mai reusita...dar din pacate in egala masura cea mai neelocventa fiind vorba de forma emersa in care a fost crescuta, livrata si apoi imortalizata planta.
POZA, zic eu ne prezinta, dupa cum bine a sesizat si chitron un E.grandifolius...de fapt ma bazez si pe faptul ca probabil ne-au trecut sute de plante ca asta prin mana in clipa in care au fost introduse in tara iar cu determinatorul in stanga si uneori eticheta vanzatorului in dreapta e greu sa o dai in bara...
Deci probabil tu ai un echinodorus care va creste o viata intreaga cu radacinile in substrat petiolul din ce in ce mai alungit in apa si frunza va fi strajnica afara.
Pe scurt e unul dintre cei mai mari echinodorusi si nu are ce sa caute in acvariul ala.

Dupa cum spuneam as putea face o serie de consideratii generale vis-a-vis de lumina, fertilizanti si CO2 dupa cele declarate in mod sincer de tine...totusi desi nu sunt de acord cu modul in care te multumesti cu un bec economic, cateva picaturi de Sera si lipsa CO2-ului acest subiect nu face obiectul prezentului topic...deci ma opresc aici.

Strict legat de subiect, sfatul meu este deci ca daca nu vrei o gladiola`n vaza de 70 de litrii sa o mariti ca sa nu o mai chinui. Chiar daca nu ar fi ceea ce am gandit noi dimensiunile plantei si avantul pionieresc cu care a pornit-o ma fac sa cred ca are aspiratii inalte ...mult mai inalte decat ii oferi tu acum.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Ma intereseaza foarte mult ce fel de echinodorus am pentru ca atunci o sa stiu sigur cat creste si daca intr-adevar se preteaza la acvariul meu.
Daca stiu ce varietate este o sa stiu si daca in momentul de fata este dezvoltat bine sau nu, si daca scoaterea frunzelor din apa este o cautare de lumina sau stiu eu mai ce, sau doar o dezvoltare foarte buna a plantei.
Sandu wrote:gladiola`n vaza de 70 de litrii


Nici nu vreau sa chinui planta insa vreau sa stiu care sunt cauzele "comportamentului" rebel.

Astazi am incercat sa pun niste poze cu planta cand am cumparat-o. Avea niste frunze cu totul diferite de ce vedeti voi acum insa mai galbene, nu asa verzi.
Din pacate nu a mers galeria.
Seara asta sau maine voi face tot posibilul sa pun niste poze cu planta de acum si cu frunzele emerse.
[Email]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Astazi am mers galeria foto si am pus si pozele.

Asa avea planta frunzele cand am cumparat-o si asa le are acum.
Si niste poze cu planta de acum: Poza1, Poza2, Poza3.
[Email]
hans
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2002 16:30:47
Messages: 612
Location: BUCURESTI
IP:
Offline

Pare un amazonicus.
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Eu tot mai mult tind sa cred ca este Parviflorus cu toate ca pe Tropica Parviflorus tropica nu seamana deloc cu ce am eu insa Parviflorus simplu aduce putin.
Pe langa asta am mai gasit pe Plantgeek, sub denumirea de Black Sword plant un Parviflorus care este identic cu ce am eu.
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

image

Hai ca pan` la urma mi-am facut timp...uite asta-i Echinodurus parviflorus Tropica. E clar acuma ca nu seamana. Am planta asta la mine in acvariu de cel putin 5 ani si cred ca si daca era facuta din ciunga peste 15 cm nu trecea .
In ceea ce priveste E.parfilorus clasic sau E peruensis, poate asa la o prima vedere ar semana, mai ales in forma emersa, dar nu depaseste 27 ţenti in realitatea din acvariu.
Ce ai tu acolo e planta cu personalitate :-) ...eu imi mentin afirmatia.
Pe hans il sun eu si ii explic de ce nu poate fi amazonicus

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

chitron wrote:Nu te mai chinuii ,planta ta sigur este un ech.grandifolius.
Un ech.parviflorus nu ajunge la dimensiunea pe care o are plata ta nici daca o tragi de frunze.

Ma mir putin ca a crescut asa avand in vedere ca nu am CO2 (inca), fertilizanti folosesc foarte rar, am lumina de la un bec economic si pe Tropica scrie ca Echinodorus Grandiflorus se intretine difficult.
Am sa o iau insa de buna pentru ca am cautat de cateva zile foarte mult pe internet si nu am gasit (decat ce v-am aratat si voua) plante care sa arate ca a mea.
Ieri, planta mare a mai lansat o frunza spre univers si asta cred ca se va face si mai mare dupa cum arata iar planta mica (sunt doua una langa alta in ghiveci; nu stiu cum au ajuns amandoua acolo pentru ca am vazut ca fac tije...) a scos si ea o frunza.
O sa o mai tin sa vad cum se dezvolta frunzele cele noi iar daca se fac la fel de mari am sa dau planta.
Concluzia este ca planta mea poate sa-si dezvolte si frunze emerse si sa traiasca si sa le dezvolte deasupra apei fara probleme.
Multumesc pentru ajutor.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am si eu o intrebare despre plante partial emerse.. si daca as putea sa cresc ceva (si ce anume - si care sa-l gasesc prin Bucuresti pe la cineva) incat sa pastrez totusi capacul peste acvariu (chiar daca mai scad cativa cm din coloana de apa).

Contextul este ca in perioada asta citesc "Ecology of Planted Aquarium" care ma convinge usor ca impotriva algelor [in mod generic] nu poti lupta nici cu intunericul (decat daca strici si plante), nici cu imputinatul mancarii (pentru ca oricat de putina mancare de ai da la peste, tot e suficient (dupa descompunere) sa asigure nutrienti pentru alge) samd..

Concluzia care o pot trage deocamdata este ca ori:
a) gasesti echilibrul perfect de plante care consuma putin CO2 dar multi nutrienti (si trebuie sa tii si multe)
b) ori injectezi CO2 ca alea care sunt sa consume si mai mult (dar CO2 nu am inca)
c) ori folosesti plante emerse / partial emerse, care avand CO2 din aer, consuma nutrientii din apa cu nesat fara fi sufocate (si in felul asta sa consume putini nutrienti) comparativ cu cele complet submerse.

Bon, as vrea sa incerc si alternativa asta.. ce plante care ies la suprafata - si cresc si deasupra apei - as putea gasi / cumpara in Bucuresti (sau de la un coleg forumist)?

Multumesc,
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Majoritarea plantelor din acvariile noastre cresc emers in atmosfera umeda.
Dintre cele strict acvatice in vine in minte doar Rotala macrandra .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Cred ca ideea ta e putin deformata. Plantele daca sunt partial emerse nu inseamna ca iti consuma mai multi nutrienti din apa. Spune-mi daca am inteles gresit ce ai vrut sa spui.
Plante care sunt partial emerse sunt echinodorusii de talie mare care pot sa ajnga pana la suprafata si sa scoata frunzele din apa.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Pai nu e ideea mea am 'imprumutat-o' din carte.

Justificarea lor este urmatoarea: Daca planta [partial] emersa are acum acces si la CO2 din aer (si nu e limitata doar la putinul CO2 din apa) are una din cele trei libertati [CO2, lumina, nutrienti] eliberata de constrangerea plantelor submerse chinuite cu CO2 putin. Si daca are si lumina mai multa (caci e f. aproape de neon) isi va putea accelera fotosinteza si consuma si mai multi nutrienti din apa (care sunt din plin - caci de aceea sunt si alge).

Autorul dadea exemple de oameni care enervati de plante ca au crescut in afara; ei au taiat frunzele emerse dar apoi s-au napadit de alge. Tipul le recomanda acum sa scada nivelul apei [daca se poate] incat totusi sa aiba ceva frunze afara, si altadata cand taie frunze, sa lase totusi si afara cateva. Sau sa foloseasca plante 'plutitoare'.

Cumva face sens ce zice (iar cum eu n-am toate substantele chimice sa testez diversi parametri, etc, cum testau ei acolo in carte si ofereau tabele comparative), ce sa zic.. suna bine

E ceva gresit in argumentatia cu plantele [partial] emerse ?
[WWW]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Eu stiu ca plantele partial emerse, adica echinodorusii, isi iau foarte putini nutrienti din apa chiar si cand sunt submersate. Cel mai bine se hranesc prin radacini si de-aia le trebe fertilizare in nisip cu diferite conuri si pastile, laterite si alte cele.
Plante care absorb foarte bine nutrientii din apa sunt plantele pur acvatice cum sunt, Ceratopteris, Cabomba, Elodea etc.
[Email]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com