Salut tuturor ,revin cu Ocean Free nanocube34 litri ,plus lampa dennerle reef light , skimmer cu pulverizator lemn,momentan fara pompa valuri, ciclare cu bacterii easylive ,sare dupla cu aminoacizi ,apa retea plus conditioner (tot de la easylive -pare un soi de suspensie de zeolit).Din pacate dorinta mea de a incerca un nou tip de biotop ,s-a cam dezumflat nereusind sa procur nici piatra vie ,nici vietuitoare prea multe ,ba am avut si ghinion , jumatate au murit pe drum.Dar cu rabdare ,sper ca putinul pe care il am sa faca bine si sa-si imparta spatiul vital in mod cat mai natural,si pentru cat mai mult timp.Incerc sa pun si o poza
Pentru a nu creea vreo confuzie ,lemnul din acvariu este creatie proprie fiert in sare ,in ideea de a crea iluzia tarmului cu mangrove.Desi prin mediu online esti sfatuit sa apelezi la structuri de rasina , am zis sa nu-mi refuz curiozitatea de a vedea cum este colonizat lemnul in mediu marin ,si mai exista si teoria microbionului specific structurilor organice ,mai pe scurt ce microorganisme cresc pe piatra nu cresc intotdeauna si pe lemn si viceversa .
Corect ,dar asta era si ideea ,e un biotop in care abunda transformarile ,biomasa in exces ,etc. nutrienti , alge ,nu inteleg de ce trebuie sa judecam totul in standard recif,iar acvariul ca pe marca inregistrata,care trebuie sa fie identic la toti.
Am reusit sa achizitionez una bucata piatra vie destul de frumusica,evident ca s-a modificat decorul, dar macar are ceva potential bio ,cum resursele financiare s-au epuizat ,ramane sa observ cateva luni de acum inainte ,ce poate ea sa faca(piatra)
Arata bine ,problema este ca nu ai ce vrei, ci ai ce poti , vorba aceea -decat batran urat si sarac ,mai bine tanar frumos si bogat .M-am tot uitat si eu de ma usturau ochii la tot felul de acvarii, din pacate cand ai un buget f.mic, si practic nici o sursa de a achizitiona ceea ce ti-ar place ,e cam greu.Cand eram mai tinerel era o vorba - dom-le are mana de acvarist -,acum, si mai ales pentru reef trebuie sa ai portofel de acvarist(mie nu mi-a crescut )Ramane sa ma consolez cu cele doua ciupercute si coralina de pe piatra -au aparut si doi melci mici de tot,ceva viermisori ,trei asterine , cum ar zice un reputat naturalist -primele semne de viata-.
Sunt multi reeferi care ii tin in refugii(si nu numai) , cica mananca alge ,eu personal n-am observat sa aiba un apetit pentru asa ceva ,dar oricum sunt pesti frumusei , vioi ,si mai ales ieftini,de fapt sunt o victima a marketingului acvaristic , in sensul ca desi sunt pesti marini la origine au fost promovati pe apa dulce, vorbesc de anii 60-70 cand acvaristica marina nu exista in spatiu domestic(cei mai vechi in bransa stiu de problemele cu molly - lingura de sare etc.)
Mananca alge cu siguranta (GHA in general) Eu am doi in acvariu de vreo 3 luni si toata ziua ciugulesc de pe geamuri, pietre etc. Ai mei sunt Molly balon, sunt grasi ca niste purcelusi. Nu sunt prea buni inotatori in acvariile marine unde sunt curenti puternici de la pompe, dar se descurca in final.
Sper sa nu se supere colegul ca "poluez" postul.
Eu i-am luat din apa dulce si i-am aclimatizat 3-4zile.
Ce vreau sa mai adaug aici este faptul ca eu nu i-am luat ca inlocuitori de CUC (cum suna asta)))), sau ca super mancatori de alge.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/07/2019 11:45:44
Si eu cam tot trei zile i-am tinut in cantonament ,dar mai ales pentru ca nu eram sigur cei cu acest molly-orange sunset ,cica ar fi o incrucisare cu alta specie? asta chiar nu stiu, inca, celelalte varietati de molly se acomodeaza si in cateva ore, dar evident ca, mai cu rabdare e mai fairplay fata de animalut.
Onoarea ma face sa revin asupra comportamentului pestilor molly , cred ca s-au adaptat perfect si acum toata ziua rontaie la alge , deci mananca alge -asta poate intereseaza pe cineva.In rest mai nimic, se pare ca bacteriile isi intra in paine si scade vizibil nivelul algelor , ar fi cam 8 saptamani de la pornire si aproape 3 saptamani cu piatra vie.Poate e ceva subiectiv(nu am teste)dar piatra vie face minuni .