[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu nou: sugestii si propuneri  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Bulanu
Junior member

IP:

Deci acum 3 saptamani am pus bazele unui nou acvariu (dar asta dupa ce am citit intradevar nu indeajuns de mult despre unele lucruri) pt ca aveam deja experienta cu vreo 2 acvarii plantate nereusite.

Detaliile acvariului sunt:
lungime 60cm x latime 30cm x inaltime 30cm = 54l
filtru intern EHEIM 150l/h
incalzitor Jager 50W
lumina SunGlow 1 x 15W + reflector (din constructie avea doar 1 neon eu doar am schimbat neonul)
termometru sticla MP
substrat nisip + pietris cu granulatie 2-4 mm
TetraPlant CO2-Optimat + fertilizanti: JBL The 7 Balls (adaugate inainte de ciclarea acvariului) + Tetra Easy Balance (adaugat la setup-ul acvariului)
Link acvariu: http://grand-prix.se/product_info.php/products_id/4473

Plante: Eleocharis parvula (nu stiu sigur), Anubias congensis, Echinodorus (nu stiu din care), Bacopa Sppirallis, Bacopa Monnieri, Hygrophila (Nomaphila) Aquatica si Hygrophila Polysperma.
Pesti: 5 Puntius Tetrazona si 3 Puntius Conchonius

Fotografii: Nu sunt foarte reusite din pacate.
image
image
image

As dori sa primesc sfaturi din partea voastra referitor la design-ul acvariului (ce trebuie modificat, ce este bine/rau...etc etc) si daca se poate niste raspunsuri la urmatoarele intrebari
1. Este corect ca pe timpul utilizarii TetraPlant CO2-Optimat ...respectiv in timpul iluminarii (12 h sa nu se foloseasca filtrarea...ci doar pe timpul noptii?
2. Ce nutrientii imi recomandati pentru a avea un acvariu bine plantat si sanatos (La ora actuala vad ca plantele scot bule de oxigen :-P dar nu folosessc nimik)
3. As mai putea sa adaug vreun peste in acest acvariu? (care ar fi raportul ideal pesti-plante-acvariu?)
4. Ce plante sunt acestea?
Echinodorus .... ???
image
Eleocharis parvula ???
image

Multumesc.
andreic
Membru de baza

IP:

1. Filtrul nu se opreste.
2. Eu recomand fertilizantii (picaturi JBL Ferropol 24 ) zilnici de la Jbl si dupa schimbarea apei( JBL Ferropol 500 ).
3. Deocamdata stai pana se incheie ciclul azotului si dupa aceea poti sa mai adaugi 3-4 tetrazone. NU mai pune pesti acum. Suplimentat iti recomand sa cumperi un test de nitrati si sa faci schimburi de apa in consecinta pana la stabilizarea acvariului( fertilizantii se vor adauga dupa stabilizare).
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Acvariu' prea proaspat ca sa bagam pareri despre aranjament. Iti sugerez sa grupezi plantele din aceeasi specie in tufe, firele imprastiate prin tot acvariu' sint inestetice.

Bulanu wrote:Este corect ca pe timpul utilizarii TetraPlant CO2-Optimat ...respectiv in timpul iluminarii (12 h sa nu se foloseasca filtrarea...ci doar pe timpul noptii?
Filtrul trebuie sa functioneze fara intrerupere.
Ai grija sa nu agite suprafata apei pentru ca pierzi putinu' CO2 eliberat de clopot. Evident ca nu trebuie sa lasi filtrul sa bage bule de aer (din acelasi motiv), plantele produs suficient O2.

Bulanu wrote:Ce nutrientii imi recomandati pentru a avea un acvariu bine plantat si sanatos (La ora actuala vad ca plantele scot bule de oxigen :-P dar nu folosessc nimik)
Ai plante nepretentioase, pentru inceput e suficient solul fertil pe care-l ai.
Dupa citeva saptamini poti fertiliza si in apa. Cam orice fertilizant e bun daca-l folosesti corect. Daca tot ai inceput JBL, io zic sa folosesti si fertilizanti lichizi JBL.

Bulanu wrote:As mai putea sa adaug vreun peste in acest acvariu?
Cit mai putini . Sint suficienti aia care-i ai acuma.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

E corect ce ti s-a spus. Factorul tau limitativ pentru plante este momentan lumina. Daca constructiv nu se mai poate cu nici un truc, efort , etc, sa bagi ceva lumina in plus (un compact fluorescent, ceva...) poti ramane la genul de plante mai "low light" - anubiasi, microsorium, Cryptocoryne (apropos- nici nu stii cat de vasta este lumea asta a Cryptocorynelor, la noi subapreciata, daca ai si norocul sa vezi florile...devii dependent) Nu e nimic rau in asta, ma refer la acvarii plantate low-light, ( uita-te la acvariile din unele concursuri gen ADA , ce merg pe stilul Nature, nu pe gradini acvatice si vei vedea o alegere de specii destul de limitata si aparent "banale", dar cu un aquascaping bazat pe un hardscape aranjat cu un talent greu de atins de noi europenii), iar pe de alta parte riscul de alge e mai mic la low-light aquarium.

In rest - una din poze e miscata rau, nu se poate spune mai nimic, in cealalta pare un pui de Echinodorus, posibil crescut mai emers, nu stiu, are petiolul lung la frunza si de aceea spuneam asta. Pentru acvariul tau un Echinodorus se va face prea mare si nu va arata bine, va sufoca toata atmosfera, plus ca la un moment dat nu mai incape, iar tetrazonele nu mai au unde sa inoate- sunt pesti activi, au nevoie de spatiu de inot. Apropos de pesti, ar fi mai bine sa ramai doar la o specie, doua carduri (min 6 pesti / card, nu? ... :-) ) deci min 12 pesti in total e prea mult ptr acvariul tau.
Succese !

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

Porcu'"]Cit mai putini . Sint suficienti aia care-i ai acuma.[/quote:14ba1e86d8 wrote:...mai ales ca "ochi de soim" a observat ca intr-o poza apare si un Hemigrammus gracilis de care nu pomenesti nimic. Ce s-a intamplat cu el in ultimele 3 saptamani...ai pozat o fantoma ? Oricat de dragi imi sunt echinodorusii si orice echinodrus ar fi el (asa crescut emers cum pare nu-mi dau seama ce echinodorus este...nu cred ca o sa se aventureze cineva) cred ca o sa-ti ocupe o buna parte din suprafata acvariului tau...deci ia in calcul sa-l zbori pe viitor
Trece-ti te rog locatia si baga niste randuri in care poti sa incluzi o buna parte din ce ai scris aici la rubrica "Despre noi"

Later: constat ca nu sunt singurul care m-am luat de Echinodorusul tau

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Bulanu
Junior member

IP:

Multumesc pentru sfaturi. Cei 2 Hemigramus erythrozonus am decis sa numai faca parte din decorul acvariului..si din cauza asta nu au fost mentionati ..dorind ca ulterior sa populez cu un nr. de 12 pesti.
Un alt neon nu am posibiltatea sa montez din pacate deoarece constructia capacului nu permite decat un singur neon. (Apropo de asta: neonul SunGlow este cea mai buna alegere..sau ar fi indicat un ''daylight''?)
Echinodorus-ul (ce neam o fi el) va disparea si el din peisaj...orientandu-ma cred spre Cryptocoryne Wendtii...o alta culoare nu strica :-)
Legat de instalatia de CO2 (vorba vine instalatie)..citisem un articol: "Aerarea apei cu pietrii de difuzare a aerului poate accelera acest proces, ajungand ca dupa cateva zile dioxidul de carbon sa nu se mai gaseasca deloc in acvariu.In asemenea bazine plantele cresc greu, sau chiar deloc!" si de aceea am pus acea intrebare. (mentionez ca fltrul meu este intern si din pacte este din acele modele care lucreaza pe suprafata lucie a apei - deci o aerisire destul de mare).
Multummesc pt tot si adca mai aveti sfaturi/sesizari/orice as fi incanta sa le aflu.
ozi
Senior member
[Avatar]

IP:

Bulanu wrote:...mentionez ca fltrul meu este intern si din pacte este din acele modele care lucreaza pe suprafata lucie a apei - deci o aerisire destul de mare)...

singurele filtre care lucreaza pe suprafata lucie a apei sunt filtrele HOB (hang on back), gen AquaClear sau cele cu BioWheel, dar al tau este intern asa ca poti tare bine sa-l cobori mai jos inspre fundul acvariului astfel incat sa nu-ti mai agite suprafata

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
Bulanu
Junior member

IP:

Deci am rezolvat cu neoanele acum am 2x15 :-) si bineinteles cu Echinodorus-ul...in locul ei aparand o Cryptocoryne Wendtii "Brown" de toata frumusetea. Multumesc tuturor pt sfaturi si pt sugestiile acordate

PS: Acum fac si eu ca tiganii
Ma poate ajuta cineva cu Riccia sau Java Moss...normal contracost?

Acvariu: 60x30x30 = 54l EHEIM
TetraPlant CO2-Optimat
Plante: Eleocharis parvula, Cryptocoryne Wendtii, Echinodorus, Bacopa Sppirallis, Bacopa Monnieri, Pogostemon Helferi, Hygrophila Polysperma.
Pesti: 5 Puntius Tetrazona, 3 Puntius Conchonius
Bulanu
Junior member

IP:

Deci cam asa arata acvariul dupa modificari:
image

Multumesc tuturor pt. sfaturi!

Acvariu: 60x30x30 = 54l EHEIM
TetraPlant CO2-Optimat
Plante: Eleocharis parvula, Cryptocoryne Wendtii, Echinodorus, Bacopa Sppirallis, Bacopa Monnieri, Pogostemon Helferi, Hygrophila Polysperma.
Pesti: 5 Puntius Tetrazona, 3 Puntius Conchonius

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: