Author |
Message |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 09:16:12
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
dragilor am si eu o micuta problema. am luat 2 caresei si un sanitar in weekend si am observat, tot in weekend, ca are un puncticel negru pe inotatoare. el este foarte zglobiu, inoata ok, mananca ok, insa avand in vedere ca pestisorul NU are deloc negru, fiind un caras auriu, ma gandesc sa nu cumva sa fie vreo boala.
de cati litri imi recomandati un acvariu pentru cativa carasi, caci mai vreau sa imi iau cativa.
cu ce specii sunt compatibili caraseii?
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 09:27:46
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
"Puncticelul" s-ar putea sa nu reprezinte o problema. Pune si tu o poza sa vedem cam ce si cum.
Problema la tine s-ar putea sa fie alta. Volumul acvariului. Nu ne-ai spus ce acvariu ai pentru cei doi carasei. Iar sanitarul nu avem de unde ghici cam ce este, drept pentru care nici aici nu-ti poate spune nimeni mare lucru Tin insa sa-ti atrag atentia asupra faptului, ca pentru 1 (unu) casasel ai nevoie de 50 l de apa. Plus o filtrare foarte buna (ar trebui doua filtre). In privinta compatibilitatii cu alte specii, cam greu. Caraseii prefera apele mai reci un pic, asa ca mai greu cu combinatiile.
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 09:45:59
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
luckyyou wrote:dragilor am si eu o micuta problema. am luat 2 caresei si un sanitar in weekend si am observat, tot in weekend, ca are un puncticel negru pe inotatoare. el este foarte zglobiu, inoata ok, mananca ok, insa avand in vedere ca pestisorul NU are deloc negru, fiind un caras auriu, ma gandesc sa nu cumva sa fie vreo boala.
de cati litri imi recomandati un acvariu pentru cativa carasi, caci mai vreau sa imi iau cativa.
cu ce specii sunt compatibili caraseii?
In primul rind, te rog sa postezi la rubrica Boli/tratamente. Nu inteleg de ce, dar prea putini respecta sectiunile respective  Asa mai bine le desfiintam pe toate si va iesi un talmes-balmes.
Exista si carasi care nu sunt in totalitate aurii si se coloreza pe masura ce se maturizeaza. Nu spui nimic despre volumul acvariului. Unui caras ii trebuie cel putin 50l apa. Deci acvariul tau ar trebui sa aiba pe putin 100l. Chiar daca acum sunt pui, tine cont ca vor creste! Iar cu cit vrei mai multi, cu atit volumul bazinului va trebui sa fie mai mare. Carasii nu sunt compatibili cu nici o alta specie. Si indiferent ce specie de sanitar ai mai luat, ori il dai inapoi, ori il vinzi, ori il donezi.
Daca ii vei tine intr-un bazin mic, nu se vor dezvolta la capacitatea lor maxima, vor face o gramada de mizerie, vor fi stresati sau bolnavi si atunci sa nu te miri ca ii vei pierde pe rind, unul cite unul.
Si inca ceva - vezi ca sunt pesti de apa rece.
|
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 10:47:37
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
intr-una din zilele astea vreau sa imi iau un acvariu mare pe care sa il dotez de la A la Z cu toate cele necesare, si dupa ciclare sa ii mut acolo.
din pacate pana atunci trebuie sa stea intr-un acvariu micut, de 10 l. Carasii sunt mici, corpul lor este cu putin trecut de 1 cm, iar "maturatorul" e un Cory frumusel foc si albicios. (mai micut decat carasii)
In acest pseudo-acvariu am pompa de aer, incalzitorul (fixat la 22 de grade) si niste nisip cu granulatie mare pe jos. Acvariul are capac, insa il tin usor deschis ca sa las pompa de aer in afara acvariului, nu in acvariu. Oricum apa nu este pana sus. Am si un neon subtirel montat deasupra capacului si astfel au parte pestoii de o lumina verde in tot acvariul.
De mancat le-am dat de doua ori pe zi pana acum, insa o data mai mult (cat apuc cu doua degete si sa termine mancarica in cateva minute, evit sa le pun multa ca sa nu cada pe jos) si o data, seara, mai putin. (de, seara ingrasa!!!!! :-P )
Un caras este auriu pe burtica si portocaliu pe spate si codita, celalalt este um talmes-balmes, alb cu negru si mai multe culori. Pe cel portocaliu este un puncticel mic negru, ca atunci cand ai pune un punct cu un creion de 0.7.
Insa repet: sunt agili, vioi, mereu in activitate (toti, si sanitarul).
Ciclarea la acvariu am facut-o 3 saptamani, si pana acum nu le-am schimbat niciodata apa carasilor. Ii am abia de sambata. Este motiv de ingrijorare sau nu?
Am inteles ca au nevoie de spatiu, asadar ma gandesc sa nu mai iau carasi, sa raman doar cu astia.
|
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 11:14:04
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
puncticelul negru este pe codita, in spate. m-am tot uitat la el, si nu pare sa se extinde, si nici sa apara altul...., dar as vrea mai degraba sa previn decat sa o patesc
|
|
 |
luci_sandor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 11:29:15
|
luci_sandor
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9651584949ab0295b0717.jpg)
IP:
|
daca raman pestii in 10 l sigur o "patesc"
|
http://s571.photobucket.com/albums/ss156/luci_sandor/Green%20terror/ |
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 11:43:26
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
da, mersi, am apasat gresit pe buton.
dolly, de ce ai spus sa il dau pe cory? par chiar ok impreuna. nu au dat semne ca sunt deranjati de prezenta sanitarului. oricum sunt cu totii destul de activi.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 11:53:51
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
luckyyou wrote:da, mersi, am apasat gresit pe buton.
dolly, de ce ai spus sa il dau pe cory? par chiar ok impreuna. nu au dat semne ca sunt deranjati de prezenta sanitarului. oricum sunt cu totii destul de activi.
In 10l? Sa fim seriosi. In plus, corydoras sunt pesti de cird - asta insemnind ca se simt mai in siguranta cind sunt mai mult de 6-7. Or parea ei activi, dar glas sa spuna cum se simt, nu au. Iar daca esti incepator/incepatoarea, carasii nu sunt pestii cei mai potriviti.
|
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 12:01:00
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
da, Dolly, sunt incepatoare, insa i-am luat si ii tin acum, nu o sa ma duc la magazin sa ii dau inapoi.
am inteles totusi ca sunt destul de rezistenti. si oricum intr-un bazin mai mare nu o sa mai iau alti pestisori decat pe ei si nefiind multi, va fi ok sa am grija de ei, nu credeti?
as vrea niste sfaturi, nu critici de ce i-ai luat. i-am luat si acum trebuie lor sa le fie bine.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 12:16:36
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Grabeste-te cu acvariu mare  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 12:17:57
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
luckyyou wrote:da, Dolly, sunt incepatoare, insa i-am luat si ii tin acum, nu o sa ma duc la magazin sa ii dau inapoi.
am inteles totusi ca sunt destul de rezistenti. si oricum intr-un bazin mai mare nu o sa mai iau alti pestisori decat pe ei si nefiind multi, va fi ok sa am grija de ei, nu credeti?
as vrea niste sfaturi, nu critici de ce i-ai luat. i-am luat si acum trebuie lor sa le fie bine.
Stai usurel, ca nu te-a criticat nimeni. Carasii sunt intr-adevar pesti rezistenti. O sa cam ai de curatat de pe urma lor, dar un filtru performant te-ar mai putea scuti de aceasta corvoada. Nu ii invata cu mincare multa. Cum te simt in preajma bazinului, devin "cersetori". O data sau de doua ori pe saptamina, da-le mazare fiarta si decojita - nu multa - citeva bobite. Asta va fi masa pe ziua respectiva  In rest, hrana pentru carasi, gasesti destula. Nu sunt pesti mofturosi - maninca cu aceeasi placere si fulgi si granule.
Daca mai intrebari, speram sa te putem ajuta.
|
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 12:33:20
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
multumesc de raspuns dolly. imi poti spune te rog ce inseamna un filtru performant? este clar ca cel micut pe care il am nici gand sa il transfer in acvariul mare.
ma gandesc sa las acvariul mic ca si carantina.
urmeaza sa imi fac un acvariu la comanda la un magazin specializat. apoi o sa cumpar separat toate accesoriile.
care sunt primii pasi?
asadar am acvariul, apoi cumpar incalzitorul si filtrul si pun apa. dupa cateva zile plante si il las asa cca 3 saptamani, gresesc?
vreau sa fac acest acvariu cu ajutorul vostru si il voi amenaja pentru pestisorii pe care ii am acum
sunt anumite plante pe gustul carasilor? am inteles ca le plac plantele, dar sa nu exagerez cu ele. ce plante sa iau? sa iau si pietris? ce sa pun pe jos???
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 13:24:39
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
luckyyou wrote:
ma gandesc sa las acvariul mic ca si carantina.
urmeaza sa imi fac un acvariu la comanda la un magazin specializat. apoi o sa cumpar separat toate accesoriile.
care sunt primii pasi?
asadar am acvariul, apoi cumpar incalzitorul si filtrul si pun apa. dupa cateva zile plante si il las asa cca 3 saptamani, gresesc?
vreau sa fac acest acvariu cu ajutorul vostru si il voi amenaja pentru pestisorii pe care ii am acum
sunt anumite plante pe gustul carasilor? am inteles ca le plac plantele, dar sa nu exagerez cu ele. ce plante sa iau? sa iau si pietris? ce sa pun pe jos???
De incalzitor nu stiu daca ai neaparata nevoie. Ti-am mai spus ca,,,,carasi sunt pesti de apa rece. Apa nu o pui niciodata direct de la robinet - o lasi intr-un vas cu deschidere mai larga sa iasa clorul din ea.Dar de termometru vei avea nevoie pentru a evita socurile de temperatura. Nu se schimba niciodata toata apa - cam 1/3 din volum e suficient, insistind pe fundul bazinului. Pentru asta vei avea nevoie de un furtun.
Daca vrei acvariu plantat, poti folosi Cryptocoryne pontederiifolia, Cryptocoryne beckettii, niste "nucusi lamiitza" Hygrophila corymbosa si niste Hygrophila difformis (le gasesti pe www.tropica.com), iar la suprafata Ceratopteris cornuta si Ceratopteris thalictroides.Daca vrei sa nu se atinga de ele, hraneste-i o data sau de doua ori pe saptamina cu hrana vegetala. Vezi ca exista Spirulina speciala pentru pesti. Daca nu gasesti, merge si cea pentru uz uman, dar sa fie tablete, nu capsule. Alte plante potrivite pentru carasi si mai putin pretentioase - Echinodorus, Cryptocoryne, Microsorum, Vallisneria, Nymphaea .
Despre filtre, nu stiu ce sa spun...sunt o gramada de marci si chiar nu stiu care ar fi potrivit pentru acvariul tau. Mai asteapta si alte opinii
Pina una alta, citeste Ciclul incepatorului - Ciclul incepatorului si
Ciclul azotului - Ciclul azotului
|
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 13:44:03
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
nu ma deranjeaza daca musca din plante.... la urma urmei nu tin acvariul in loc de ghiveci, ci pentru pesti si si in mediul lor natural mai musca din plante.
carasii mei plescaie apa, am inteles ca este ok, nu? mai ies cu boticul pe afara si scot un sunet funny
aripioarele lor sunt ca de voal, stiu ca sunt mai multe specii de carasi dar cred ca nu conteaza exact ce specie de caras sunt, conditiile sunt aceleasi
|
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 13:45:45
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
am uitat sa va intreb: pietrele sunt ok ca si ornament pentru acvariu?
si ce fel de filtru este indicat: de exterior sau de interior?
filtrul banuiesc ca va trebui sa mearga non stop, nu?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 14:07:05
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
luckyyou wrote: am uitat sa va intreb: pietrele sunt ok ca si ornament pentru acvariu?
Cu conditia sa nu fie calcalroase. Pui o picatura de otet si daca "fierbe" - e calcaroasa si nu e buna. Poti pune si mopani, mangrove - le gasesti la magazinele de acvarisica sau buturugi - dai Search sa vezi care sunt indicate si cum se prepara.
luckyyou wrote:
si ce fel de filtru este indicat: de exterior sau de interior?
Despre filtre, ti-am mai spus deja!
luckyyou wrote: filtrul banuiesc ca va trebui sa mearga non stop, nu?
Da.
|
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/02/2009 11:49:39
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
puncticelul negru de pe codita carasului a disparut. asa ca mi-au trecut motivele de ingrijorare.
amandoi sunt frumosi (par si sanatosi) iar cory-ul pare si el destul de vesel si ok
|
|
 |
|