[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
"holandeza de Giulesti" reloaded  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:Staurogynele se "indeasa" cat mai adanc in substrat, cat abia sa se vada una-doua frunzulite deasupra si astept sa iasa ea "de-acolo" ?

E bine asa, e bine si daca le plantezi mai putin, doar cit sa nu se ridice, oricum le plantezi, vor creste cum vor ele.

cirotariu wrote:Plantuta/plantutele care se vad in prim-plan pe langa Staurogyne nu sunt altceva, gen Proserpinaca Palustris, varianta emersa, cum apare pe un topic al altui coleg ?

Cred ca-s ceva Hygrophila.

Poze: smilie ... Poze cu plante
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Mda, cine are ochi are bre, ce sa ii zici Pharaonului cand are dreptate... E Hygrophila Polisperma. Nu ziceam ca e ea, ca mai am Hygrophila Polisperma sunset, care e cu rosu pe la varfuri. Dar iata ca ea e...

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Iaca, ca mi s-a nascut inca o intrebare care ma sacaie. Sintagma "intra 1/2/3 bule pe secunda" se refera cate intra alea mici in numarator sau cate intra prin "fundul" reactorului? Ca io de pilda las in numarator sa intre cam 3-4 pe sec., echivalent a 1/secunda in taifun. Daca as lasa 1/sec sa intre in numarator, bulele din reactor ar fi mult mai rare. Deci care sa fie varianta corecta ?

L.E. Din ce am vazut io prin filmulete de profil, in reactoarele respective bulele se invarteau de numa-numa, deci mi-e greu sa cred ca era doar o bula/sec in numarator. Zic bine sau casapesc campii ?

This message was edited 1 time. Last update was at 10/11/2011 17:10:03

[Email] [Yahoo!]
alexacv
Member
[Avatar]

IP:

Ma mira sa fie o diferenta asa de mare intre reactor si numarator.
Pe pagina unui site de profil scrie ca reactorul poate fi folosit ca numarator. http://www.pepika.ro/21-Acvaristica/385-Echipamente-pentru-acvaristica/215~Sisteme-CO2--butelii-si-accesorii/5142-Difuzor-de-CO2-JBL-ProFlora-Taifun.html
Eu de exemplu am cam 2 bule pe secunda in reactor fara sa folosesc numarator de bule, dupa calculul tau as avea 6-7 bule pe secunda in numarator, ceea mi se pare enorm.
Totusi ca sa scapi de intrebarea asta sacaietoare cumpara un test permanent co2. Te ajuta enorm.
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Mda, si asta e o idee, desi la cate teste am... da na, ce mai strica inca unul? ideea e ca mie asa mi se parea normal, sa "numar" bulele care intra/urca/ajung sus la reactor.

[Email] [Yahoo!]
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa mi se pare si mie normal sa numeri bulele care intra in reactor deci sa ai un numarator inaintea reactorului. eu unul cel putin asa am.

Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Bulele le numeri pe alea de la reactor nu pe alea din numarator. Daca vrei sa le numeri corect pune in numarator glicerina boraxata si atunci poti sa le numeri si de acolo.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:Sintagma "intra 1/2/3 bule pe secunda" se refera cate intra alea mici in numarator sau cate intra prin "fundul" reactorului? Ca io de pilda las in numarator sa intre cam 3-4 pe sec., echivalent a 1/secunda in taifun. Daca as lasa 1/sec sa intre in numarator, bulele din reactor ar fi mult mai rare. Deci care sa fie varianta corecta ?

Cind spunem x bule/secunda ne gindim la bule "normale" ca dimensiune. Adica niste bule care ies dintr-un furtun de grosimea celui pentru aer. Probabil numaratoru' tau de bule are un furtun mai subtire si bulele sint mai mici. Ia in considerare bulele din Taifun si baga mai mult de o bula pe secunda, macar 2-3-4 ....... ai putea chiar sa renunti la numarator. Ce numarator e?
Iti sugerez mai mult decit calduros, iti sugerez fierbinte sa fericesti Taifunu' cu o extesie .

This message was edited 1 time. Last update was at 11/11/2011 11:18:08

Poze: smilie ... Poze cu plante
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Numaratorul apare in poza de pe pagina 1 a topicului si asa e, pe unde intra bula e un spatiu cat o gamalie. Logic ca bula mare care pana sus ajunge mica conteaza, asa ziceam si eu. Acum am cam lasat aproape 2 pe sec., se dizolva bine ca sus ajung mici. Ziua nu pot observa o eventuala perlare, dar am rugat bona care sta cu junioarea sa se uite la 2, cand opreste lumina si mi-a zis ca ies bule mici de prin plante. Seara io dand lumina abia la orele 19-20, cam pe la 11-12 seara incep sa vad bule iesind de pe sub frunze (nu, nu sunt acele bule care ies ocazional din cioate de stemuri, imediat dupa taiere). Deci sa zicem ca intra codoi destul.
Extensia sa mai astepte, am un pachet de plante, niste cioate si un test de CO2 de luat uichendul asta... Alti bani, alta distractie.

[Email] [Yahoo!]
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Este fix cum a spus porcu in ce priveste marimea gaurii de intrare in numarator. Este fina si prevazuta cu valva antiretur. La mine cand foloseam taifunul la 3 bule pe secunda numarate in taifun nu puteam sa numar bulele din numarator din cauza vitezei.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
goldman
Member
[Avatar]

IP:

Va salut,si salut si nou tau proiect!
Nu mai stiu daca ai reusit sa-ti dai seama cum e cu bulele,dar iti dau si eu o mica informatie,bulele dintr-un numarator(numarator de ex. JBL) este egal cu 1,5 bule din reactor,adica daca au trecut 2 bule prin counter,vei numara 3 in reactor!Deci trebuie sa te iei de bulele din numarator acele sunt marimile "standard" ,bineinteles daca nu vrei,nu ai numarator nu e problema numai sa sti ca ele sunt mai mici(cu -33%)deci trebuie sa ai mai multe cu +50% (informatia e din cartea de la JBL stiu,avand un set proflora 603)

This message was edited 1 time. Last update was at 12/11/2011 00:14:47

bazin:150x50x66 plantat: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15077.page
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

:Habemus Tetratecum"!!! S-a intors magaoaia de la Aricesti, bine mersi, se pare ca avea ceva la capacul cel mare, plus intrerupatorul stricat. Acum merge, e totul ok, functioneaza la "juma" de robinet, intrucat la "full" balansau Blyxele prea tare. M-am mai innoit cu ceva plantute, ca eram cam "chel" Si anume cateva fire de Staurogyne, 2 anubiasi pe o cioata mica, inca niste Rotala rotundifolia, Hygrophila difformis, un echinodorus cordifolius, inca niste bacope, una bucata Cryptocoryne wendtii brown, niste marsilea hirsuta (ceva inedit petru mandea) si niste java moss pe care l-am proptit de o piatra, cioatele lipsindu-mi in totalitate momentan.
Apropos de marsilea, nu ma pricep la plantat cu penseta, asa ca am apasat-o cu degetele incet pana am bagat-o putin in substrat, sper sa se prinda...
Maine SPER (sigur imi iese ) sa fac rost de ultima piesa, si anume CIOATA, pentru ca spre sfarsitul saptamanii sa rearanjez noul setup (si final, macar pentru o vreme mai lunga). Poze cu "inghesuiala" din holandez nu pun, ca Tetratecul nu a limpezit apa dupa noile amenajari, tunderi, plantari etc..., iar modul macro, cum ziceam, nu il stapanesc nici eu, nici aparatul.
P.S. Am incercat vreo 10 poze la mossul plin de bule care arata ca un brad cu globuri, dar nu mi-a iesit nimic de doamne-ajuta. Poate maine, daca se va vedea mai bine. Comme d'habitude, o seara buna, o noapte linistita si o saptamana productiva la toata suflarea acvaristica si nu numai.

[Email] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Ma bucur ca ai rezolvat problema cu externul.
Suntem colegi de suferinta, il trimit si eu pe-al meu la service (doar ca al meu e practic nou...)

Banuiesc ca s-a rezolvat fara sa platesti nimic.

Asteptam si poze dupa ce pui lemnaraia.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Maine am alocat toata ziua pentru acvariu (mai da-l naibii de serviciu ). Am sa scot cam toate plantele, sa le reorganizez in functie de inspiratia "cioatei". Probabil voi avea plante de donat, ca nu am cum sa pastrez toate speciile. Apropo de plante si plantarea unora, in special stemuri si Marsilea. Mai, nu ma pricep deloc cu penseta, la modul "fir cu fir". E prea mare pietrisul la granulatie 2-3 sau e penseta proasta sau proprietarul acvariului e prost. Stemurile doar cate 3-4 fire pot sa le plantez. Iar la Marsilea avand cateva fire de cate 6-7 cm, cu cate 4-5 plantute pe fir, le-am "apasat" incet cu degetele la capete. Normal ca nu au cum sa ajunga in substrat, ca inseamna ca le-as ingropa de tot. Io sper ca plantez bine asa, ma gandesc ca daca le merge bine isi "coboara" ele radacinile si mai jos.
Filtrul intern sa il mai las macar pana duminica in paralel, pana se cicleaza externul. Cred ca ajunge...
Daca las mai putin de juma de bazin plin cu apa, ca sa manevrez plantele mai usor, risc sa il deciclez?

[Email] [Yahoo!]
mosu
Administrator
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
cirotariu wrote:Teste ieftine si imprecise ? . Am testele dedicate de la JBl, cumparate la inceputul anului de la George. Daca nici astea nu sunt bune...

Pai asa-s testele astea, chiar sint ieftine. Noi n-avem acces la teste de incredere, precise de laborator. Nu-i vina lu' George sau a celor de la JBL. Teste de laborator exacte si de incredere costa sute, mii de euro. Iti dau si tie exemplu' unui amic care lucreaza la un laborator unde un test de pH cu adevarat serios costa 7.000 euro, n-am gresit nici un zero). Sau exemplu altora care au masurat cu teste JBL, Dupla sau Sera si-au obtinut rezultate diferite, cu diferente atit de mari incit nu mai stiau pe care test sa-l creada.
Ceea ce folosim noi sint teste pentru amatori iar rezultatele lor trebuie interpretate cu rezervele de rigoare, ia-te dupa ele da' nu prea mult.

...

Hai mah ca vorbiti prostii

Cel putin pentru PO4 exista test precis si este ieftin: Hanna Phosphorus Ultra Low Range. Masoara P in PPB! Exista si Low Range, care masoara in PPM. cred ca costa sub 60 eur, cu tot cu transport ;)
image
[Email] [WWW]
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

IP:

Bacteriile nu traiesc un apa , deci daca ai schimba jumate de apa nu ar trebuie sa patesti nimic , dar incearca sa completezi cu apa decantata , cantitatile de clor chiar si mici ele nu sunt apreciate de catre bacterii. Ai putea merge cu filtru macar o saptamana in paralele ca sa se colonizeze si cel extern cu bacterii iar ca sa grabesti ciclarea lui poti sa arunci niste bacterii de start in el , de plantat ce sa zic , plantele nu sunt de vina , nisipul nu cred eu am de 1-2 mm si plantez brici in el , e cel mai bun nisip pe care l-am avut am plantat hc-ul fir cu fir si nu mi-a iesit nici macar un firicel dar asta inseamna sa ai rabdare , penseta nu cred ca ar fi de vina chiar si cea cu varf drept , ar trb sa te ajute sa plantezi nu sa te incurge , oricum cu penseta iti ies aranjamentele mult mai bine nici nu se compara cu penseta , eu am testat ambele variante , deci concluzia este sa mai exersezi cu ea, daca ai stratul de nisip de 5-6 cm in fata chiar nu vad cum ai putea sa bagi marsilea in substrat ) , la mine hc-ul nici nu ajunge in substrat dar merge brici. acum ce pot sa zic decat succes si inspiratie placuta

Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Andrei Panainte wrote:Bacteriile nu traiesc un apa , deci daca ai schimba jumate de apa nu ar trebuie sa patesti nimic

Eu din cate stiu chiar traiesc in apa. Cam greu de zis unde sunt mai multe aceste colonii de bacterii (masa apei, filtru sau substrat). In fine , daca vrei sa schimbi un filtru fa asa:
Daca ai bureti sau vata de perlon in filtru vechi, baga-l in cel nou, la fel cu toata porcaria ce o mai gasesti in cel vechi.
Lasa-le sa mearga in paralel macar 1 saptamana, dupa care sunt sigur ca s-au inmultit destul de bine, incat sa nu risti o deciclare.
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa face baiatu', mersi de sfaturi. Legat de penseta si plantat, imi trebe exercitz, ca sa zic asa...

[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

doar munca de chinez nu e greu si se poate si in 3 cm. Succes
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

IP:

Scuze de greseala , sau de exprimarea necorecta , in mare parte bacteriile traiesc in substrat , pe pietre , in mediile filtrante si alte chestii ce mai sunt in acv, dar si in apa , dar tot nu ar deranja foarte mult daca ar schimba din apa.

[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: