[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: mellbo
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Message
Cand calculam apa din acvariu pentru solutii/tratamente/iluminat, calculam si apa din filtru sau nu?
Am niste shrimplets separati.. daca nu le-as da bacter ae n-ar manca nimic. nu se ating de mancare si au deja 3 saptamani.

Mna eu le puneam zilnic cam un bob de orez asa, si zilnic pentru ca asa vorbeau pe forumurile germane.
In orice caz, cat spune producatorul sa pui mi se pare mult prea mult.

Dar o sa pun doar dupa schimb de apa atunci, la vreo ora dupa. Cam doua boabe de orez asa, zic eu..

M-am informat cu privire la spike ce poate produce AE..

Cat despre ce spuneai.. ai perfecta dreptate. Iaca am ceva timp de cand am acvariu si ma simt mai mult angajat decat privitor la acvariu...Cumva..astept marea reamenajare.. Maine merg la Cluj la nevertebrate..

Vroiam sa stiu cu ce sa pot curata moss-urile sa nu introduc in noul setup..

Dar. Probabil, din ce am observat eu ca moss-urile captureaza diverse suspensii, inclusiv pietricele am observat ca daca sta o zi doua pe el o prinde cumva..
Am ceva alge sau nu stiu ce sunt, dar poate cineva le recunoaste. Eu m-am tot uitat pe internet dar nu prea-mi dau seama ce e aici.
Oricum, urmeaza curand sa mut acvariul si atunci o sa fie alt substrat dar cu ce as putea curata moss-urile astea...ca nici nu stiu ce sunt.
Practic sunt peste orice frunzulita ale oricarei plante..Se vad doar cand te uiti atent.

Pun ceva poze dar sincer nu prea iasa cu telefonul macro..
Important: Folosesc Bacter AE pentru shrimpi. Cam cat un bob de orez zilnic, diluat intr-o seringa de apa si apoi in acvariu. Nu stiu daca are vreo treaba dar stiu ca acesta contine flora bacteriana ceva..
In loc sa mut un crevete in acvariul ala, care oricum ar fi fost stresat si doar s-ar fi invartit .. am ras cu lama putina albeata si-am pus ca un fel de bob de orez format in farfurie la "chinezi". Am lasat-o cam o ora dar nu au parut interesati nici macar sa vada ce e...

Sunt curios daca apa asta o recircul printr-un UV mai face asa..
Ma refer bineinteles dupa ce spal ca asa nu are cum sa le omoare fiind deja formate pe geamuri..
Dintotdeauna am avut problema asta. Folosesc un acvariu de 10L pentru pastrarea si invechirea apei.

Dupa o vreme toti peretii bazinului sunt plini de o mazga alba alunecoasa, destul de greu se spala. . Apa o torn cu o sticla sterilizata si apoi aceasi sticla. De la robinet direct in recipient si acoperit cu sticla.

Ce e de fapt acolo? Bacteriile aflate in apa de la robinet si cand scapa de clor se inmultesc? Dar ce bacterii? Sau ce e de fapt?

Cat de mult si oare influenteaza aceasta apa care ajunge apoi in acvariu?
Ariath, simt bucuria ta si simpatia pentru hobby-ul asta. E deosebit ceea ce faci, si nu doar cu acvariul.

Iti doresc sanatate de fier si ape limpezi.
nu, nu cred ca vor degusta, dar Corydoras sunt renumiti pentru nesimtirea cu care trec fara sa le pese ca-i melc, crevete, peste pe traseu. Ideea ca stau tot pe fund unde stau si crevetii.

Acum ca e mic probabil e ok. Dar pe masura ce creste sunt convins ca vei observa.
deja am lucrat azi la modificat aspiratorul. ramane pompa dar in plus are o valva care inchide deschide in tandem cu motorul, si se varsa in galeata. valva aia nu face decat inlocuieste degetul sau stransul furtunului. Motorul e posibil sa-l scot din ecuatie.

Cand voi avea nisip va fi deja separat in caz de aspiratie. Va rog sa-mi spuneti cum e cu nisip de 1-2 mm, sa stiu daca pun ala de la Dennerle sau aleg ceva de 0.5mm.

Nu am ciclide si vreau niscai plante, cred eu ca 0.5 e cu descantesc pentru planta. Pentru mizerie probabil e ok.. dar nu stiu nu am idee cam cum se comporta 1-2mm cu jegu..

Acvariu e de 64.8L dar apa in el am doar vreo 45L asta ar fi cam 15L. Si, am in calcul deja un recipient de stocare apa de 23L, si dupa cum deja bine stiti ca-mi place sa-mi complic viata, o sa-i fac un sistem de recirculare prin ceva site si uv de 12W. Asta in ideea oxigenarii si sterilizarii la ce-a mai ramas din bacterii pe teava. Da, stiu.. complic totul.
Sincer nu ma pricep. Eu o sa iau nisip de 1-2mm ca asa vine ala de la Dennerle ce l-am ales deocamdata. Referitor la racire..la 55L am fost nevoit sa folosesc compresor cu agent frigorific. Faptul ca treci apa prin blocul de aluminiu s-ar putea sa fie o problema daca ai shrimpi in acvariu. Sau poate ca nu..tu sti mai bine.
# mor crevetii
O paranteza pentru cei incapatanati ca mine care nu asculta 100% de oamenii astia care au vechime, am reusit aseara sa aflu de ce tot pierdeam creveti aleator cate 1-2.

De moment eu fac schimburi de apa direct de la retea printr'un filtru cu carbon si cu adaugare de Seachem Prime. 10-20% la 5-7 zile. Totul parea ok dar uneori a doua zi unul sau doi creveti erau morti. NO2 nu, NO3 putin.. GH, KH ok, totul parea ok. Mult timp am crezut ca e apa de la robinet cu ceva in ea ce nu pot eu masura.

Dar aseara dupa aspirare substrat am observat grave manifestari la creveti chiar cu pierderi de cunostinta (morti 99%, doar respirau). Am facut repede un schimb de 20% apa, si-au revenit greu, mai putin unul pe care n-am putut sa-l ajut.

Restul care au avut simtome grave i-am scos separat in apa de acvariu cu concentratie mai ridicata de seachem prime cu rol de anulare a substantelor nocive si o picatura de apa oxigenata. Si-au revenit dupa cateva secunde inviau. Nu stiu daca am facut rau sau bine, nu recomand nimanui, dar in cazul asta si-a facut efect instant. Dupa 15 minute faceau ture asa ca i-am dus inapoi in acvariu.
O mica precizare. Amano sunt tancuri. Nu am vazut alti creveti mai rezistenti. Nici macar servitul mesei nu l-au intrerupt.

Am folosit aspirator cu recirculare, mai bine zis un filtru extern mic Oase cu bureti si perlon, apa iesea clara pe iesire, totul parea bine. Eu aspirand substratul insa, degajam toate noxele invizibile si le amestecam in coloana de apa. Cineva aici a zis candva ca nu e bine dar am vrut sa-mi fie comod.

Este intr-adevar mai comod dar.. nu e bine. Se poate totusi folosi aspiratoare cu recircularea apei dar nu in adancime. Chestii superficiale de deasupra, da.

Pentru adancime e neparat ca apa sa nu se intoarca in bazin.
Am gresit ca nu m-am gandit, da. Eu daca am vazut apa clara la intoarcere in bazin am zis ca e ok. Dar stau si ma intreb: cum firme precum Eheim, Oase si altii fac aspiratoare de substrat cu recirculare si doar o sita penala. De restul nu are rost, e clar ca se gandesc doar la profit dar astia care au renume de protejat...? (asta e motivul pentru care am si scris concluzia mea)
eu as incerca solutie de clor dar tras cu seringa sa intre in pori. apoi seachem prime sa anulez clorul..
Sper sa nu fie si cazul tau, eu abia am scapat de-un porc (cory) pentru ca stresa toti creveti cu patrula lui. Sareau de colo colo, mancare nu conta ca mananca dar o imprastia. Neoni, guppy(baieti) nu interfereaza de la juvenil in sus..
Super frumos aranjat. Pe partea de automatizare, nu vreau decat un lucru sa te intreb. Cum se descurca 12706 cu degajarea de caldura la 16L ?
Si legat de nisip, intreb pentru mine pentru ca am nevoie de informatia asta. La dimensiunea de 0.5mm e ok ? Nu e prea marunt ?...
Bomba artizanala nu vreau sa fac. Deocamdata strang bani pentru hobby-ul principal Electronica, si dupa ce scap de achizitie, probabil CO2-ul asta o sa-l iau. Ma gandisem si eu dar am tot citit la unii ca butelia tine 1 luna, cei de la nevertebrate spuneau ceva de 2-4 luni... Mi s-a parut mult 70Ron/Luna pentru CO2. Deocamdata ramane fara.

Pana acum am hotarat urmatoarele in functie de dezbaterile de aici:

In bazinul de 10L

voi pune putin pietris vechi, si apa din acvariu. (referitor la filtru burete eu zic ca e deja ciclat si el daca aveti alta parere sa-mi spuneti va rog)
aici voi pune toti crevetii si vor sta cam 7-10 zile.
Pestii, o parte de apa veche cu pestii intr-un vas de 20L cu filtrul ciclat vor astepta sa termin setup-ul.
Dupa setup, care o fi sa fie el, pun un alt filtru la pesti pentru valuire apa, fara media doar ca sa aereze apa, mut filtrul la noul setup, adaug bacterii in filtru si in noul setup.
Las aproximativ 24 ore bag pestii dupa o aclimatizare de 2 ore la picatura. Fac teste zilnic si observ. Schimburi zilnice de 10% (5L)
Dupa 7-10 zile aclimatizez crevetii 4 ore la picatura si-i adaug in acvariu.

Cam asta ar fi planul.. Deocamdata inca astept sa vina corp mobila si nu am primit nici acum tuburile Neo dar sunt pe drum ambele.
Oricum vineri merg pana la cluj sa caut pietre. Aici nu gasesc si am nevoie sa le si vad nu merge pe net sa cumperi ca-mi trimite te miri ce.

Offtopic: Nu stiu cum sunteti voi dar la mine..cam multe hobby, cheltuiala pe masura. Electronica, Muzica si mai nou dezgropata acvariile.
Aseara forumul mie nu mi-a mers, si vroiam sa intreb.. legat de ideea lui florin.

Deci. Daca sa zicem ca las din pietrisul actual cam 1.5cm grosime (cam jumate de cantitate), pun un pic de apa veche sa nu stea bacteria pe sec, arunc ceva pastile fertilizante apoi pun nisipul ala maro sau negru pana la 5cm sa zicem, ar mai conta ca jos acolo pietrisul are bacterii prin el? Sau se anuleaza? La prima vedere pare ca vor muri ca nu ajunge oxigen la ele, eu speram ca vor infecta mai repede nisipul. Evident, Biodigest always. As putea folosi eventual un Dennerle Rapid Start sau cum i-o zice, daca credeti ca are sens.

Explicatie: pietrisul actual are 2-4, dar dupa ceva experienta consider ca e mare, tot intra mizerie. Pe de alta parte greu de înfipt o planta care ar putea face fata doar in nisip.

Nu vreau gazon, vorbesc eu prostii pentru ca nu stiu plantele. Vreau ceva plante si pe lungime, in afara de moss-uri sa am si ceva cat de cat. Anubias...nu prea ne impacam ca sa zic asa. Poate petite nana ca nu l-am avut. Am avut 3 bucati dar aveau un miros care m-a facut sa nu am plante o lunga vreme. Am sechele cand aud deja de anubias..

Cu CO2.. deocamdata nu.
Am gasit un site care ma ajuta un pic cu plantele. (scape-it.io)

Actual e prea putin pietris ?
Ignorati ghivechi-ul care e un pot, nu avea sens sa ma chinui ca oricum urmeaza sa mut bazinul.
Chrismass moss-ul e lipit pe o placa turnata din ciment de 0.5cm. Daca ar fi sa pun nisip se scufunda usor sa le am si pe ele..
Florine sunt 140% de acord cu tine, practic asta e si gandul meu. Defect dobandit de la munca..siguranta prima. Dar trebuie sa fiu constient ca niciodata nu va fi vreodata un moment in care sa schimb substratul, altul decat necesitatea de-a muta acvariul in alt loc in casa. E acum sau niciodata...sau mult timp de-acum..

Dane, stiu ca nu-ti va place ce te intreb, dar...nu ar merge in loc de "galeata/canistra de 20L" sa pun crevetii in 10L de apa intr-un acvariu, adica in asta ?
E prea putina apa ?...
Actual am in el 1 pui de RCS si vreo 9 pui de guppy, dar ai mut pe ei in ceva mai mic daca e cazul...

da.. greu de decis..
mai rumeg, o sa intreb si crevetii si vedem..
M-am uitat si eu la acel prefiltru dar nu mai vreau nimic in bazin. O sa ramana doar in/out neo si atat.
Asa cu eheim, i-am scos cupla si-am plecat la baie.
E doar cu 8.5cm mai inalt si pompa mai puternica.. las sa fie.

Acvariu 60x30x35 apa cam 48L in el.
Filtru Eheim 150 Experience (un sertar matrix seachem + buretii lui)
Termometru

3 guppy, 3 zebre, 7 neoni, aproximativ 35 creveti.

Filtrul 2 deja e cumparat si nu regret pentru ca am si alte planuri prin Decembrie.
Samy wrote:Asi adauga si : daca pui tropica sau alt sal fertil pentru a supravietui vietuitoarele sa pui bacteri in filtru sunt anume de filtru, sa adaugi desigur si in coloana de apa.
Cel mai bine ar fi Bio digest, si schimburi de apa prima saptamana o data la 2 zile undeva la 20 la suta chiar 30 . A doua saptamana o data la 3 zile si tot asa. Solul fertil pana se stabilizeaza dureaza si elimina multe treburi pe acolo la care pesti sunt alergici


Da. Bazinul actual e ciclat si da folosesc BioDigest de la bun inceput cate o fiola cand umblu la filtru sau ocazional daca fac mici modificari prin bazin.
De-asta ma tot tem de sol fertil pentru ca as vrea sa reduc maxim si deteriorarea ciclarii actuale.

Ajuta cu ceva daca pun pe undeva si din pietrisul actual care "e ciclat" ? Ma gandeam sa pun primul strat intre sticla si substrat..1cm din pietrisul actual. Ca doar rau nu o face, dar bine ..o fi n-o fi.

L.E: am scris deodata. Sa speram atunci ca va fi bine. Si-apropo de filtrare. O sa mai adaug un filtru cu rol de prefiltru. In serie. Pe unul vreau sa-l las doar cu matrix si celalalt adica primul sa fie pentru filtrare. bureti si perloane. A ajuns azi..E un Eheim 350 EXperience.
La mine in oras nu prea am de unde sa aleg. Sunt ceva petshop-uri dau au pietroaie de 5-6kg bucata chiar daca-l sparg nu sti cum rezulta..bani aruncati.
Substrat, pietris toate astea ...ceva de prin polonia no name-uri..trebuie sa fac drum la cluj.
Macar acolo am ce vedea. Sau cel putin sper...

Si da, o sa merg pe varianta cu substrat + nisip sau pietris ce e de la Denerle. Maro sau negru..
Actual pietrisul meu are 2-4mm cam mare, nu?

S-a pierdut o intrebare de-a mea.Cea in care intreb daca e rau/bine sa pun o parte din pietrisul actual care are bacterii in el sub substrat sau peste substrat sau cumva in vreun fel...
 
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com