[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Bun. Inca o precizare, legata de hranirea minima. Pestii pot sta si 8-10 zile fara hrana, daca sunt in forma. Deci, nu te gandi ca saracutii ce-or sa faca fara hrana.
Si de-aia se recomanda fara hranire, ca sa nu fii nevoita sa schimbi apa, care inseamna o redozare inutila etc.
Ca un fapt, eu anul trecut am fost plecat in concediu si au stat 5 zile fara mancare, apoi am revenit am schimbat apa 50% si le-am dat 2 mese si iar 5 zile fara. Nici o problema! Absolut nici o problema!
Deci nu-ti face griji si tine-i 3 zile, poate chiar 4, daca nu sunt prea slabiti fara mancare. In fapt le face bine asta, apa se pastreaza in parametrii si tratamentul isi face efectul corect.

Bafta!
Acum daca ai inceput, respecta tratamentul, adica stai 5 zile. Nu ii hrani deloc in primele 3 zile.
Apoi f putin, odata pe zi. Daca amoniacul sare de 0.5 va trebui sa schimbi 40-50% si sa redozezi pentru cantitatea schimbata.

Rabdare si calm.

PS ATENTIE MARE!! Traducerea in romana la multe produse Jbl, inclusiv Ektol, e proasta! Nu redozezi inainte de schimbul de apa! Ci dupa. Citeste prospectul in engleza. La fel si daca sare amoniacul. Scoti 40-50% apa, pui la loc si dozezi pt cantitatea schimbata pe finalul umplerii.
Ola Crys. Domnule, vad ca avansezi. Pacat ca te-ai grabit cu polistirenul, poate gaseai un isopren sau ceva de cauciuc. Care sa ajute designul mai bine. Faptul ca ai fund dublu ajuta oricum, deci ai fi putut sa stai si fara acest polistiren. Dar, daca il maschezi / pictezi nu va mai conta. Pana atunci insa te tachinez

Spor la proiect in continuare!
Sarut mana, da-mi voie sa te felicit pentru atitudinea cu care ai raspuns la remarcile mele agresive. Am fost prea incisiv, si imi cer scuze pentru asta. Tot ce am vrut a fost sa iti dau un mesaj de actiune! Si ma bucur ca ai inceput deja.
Tin sa precizez ca am fost foarte ocupat azi si abia acum am reusit sa rasfoiesc forumul, deci nu doar am aruncat remarci negative dar sunt dispus sa continui cu sfaturile.

Sa trecem la treaba

Deci, este foarte bine ca ai inceput cu schimburile de apa. Eu nu as umbla in nici un caz la PH. Nu baga substante in plus in apa. Este o lupta pierduta cand este atat de ridicat la robinet si nu asta conteaza, chiar daca amoniacul este mai toxic. Conteaza sa reduci amoniacul. Ai facut primul pas, cu schimbul de apa. Abia ai redus la jumatate toxinele, nu baga inca Ektol. Maine as mai face un schimb de 50%. Si daca sunt mai multi pesti in situatie critica, cel putin 6-7, sau e foarte avansata boala la cei care o au, atunci treci la tratamentul cu Ektol. Sa stii ca la ce filtrare ai nu ar trebui sa decicleze, insa iti recomand ca la final sa clatesti toate ceramicele si buretii in apa curata din acvariu, bine de tot. Si apoi faci schimburi de 50% de 2 ori pe saptamana macar 2 saptamani, timp in care monitorizezi cu teste si ajustezi si cu Denitrol, doar daca e cazul, si doar dupa ce schimbi apa.
Inca ceva, incearca sa NU ii hranesti deloc in primele 2 zile de tratament, daca vei face, si apoi da-le f putin, odata pe zi cat sa apuce fiecare 3-4 bobite. Apoi cand va trece boala da-le in primul rand dimineata mancare si daca mai strecori o masa si seara, ideal sa mai aibe vreo 3-4 ore pana se stinge lumina, e perfect. Macarea aleasa este de exceptie, o folosesc si eu.

Te felicit pentru faptul ca ai investit in hobby-ul asta. Atat pentru filtrare cat si pentru testele la picatura, mancare si documentarile facute. Mai ai un pic de practica si vei fi o africanista completa. Tocmai de aceea am fost atat de vehement, pentru ca e pacat.

Multa sanatate pestanilor si bafta.

Cine se scoala devreme, departe ajunge! Sa ai o zi faina Rick.
Pomi, orice ai pune suntem cu ochii pe tine, dupa cum vezi.
rick wrote:Sunt specii de Gymnogeophagus care au talie mai mica decat ciclidele de Nicaruagua sau Jack.

Hi hi hi! Nah ca ti-a bagat cuiul inrosit in piept domnul Rick! Deci, esti sigur ca mai vrei discusi?! Am auzit ca sunt sensibili Nicaraguensis, imi par o optiune.
Orice ar fi, bafta si ne auzim, oricum!
mormelvio wrote:Salutare tuturor. Am ajuns acasa si am inceput sa alerg pestii prin bazin. Descopar cu stupoare ca deja is mult mai multi "zdrentuiti" de cat erau azi dimineata (vreo15), dar vad ca predomina cei din Haplochromis Heard Roch Kribeusis care toti 10 care-i am par a fi bolnavi. Am reusit in mare parte sa-i scot. Problema e ca am un bazin mic de 25l in care sa-i pun si cred ca e mic pentru numarul pestilor bolnavi. Cat timpp ii tin acolo si ce sa le dau???Pe masura ce mai observ pesti bolnavi sa-i scot si pe aceea in acelasi bazin mic in care le pun tratamentul??
Ca sa raspund la intrebarile puse:
Nu am facut nici o schimbare in ultimele 2 saptamani. In urma cu 2 saptamani am schimbat mancarea...adica de la ceva amestec dat de un nene de la petshop am trecut la NLS+Spirulina forte. Mancare primesc de vreo 2 -3 ori pe zi dar atat de putina le dau incat sunt pesti care nici nu apuca nimic sa manance.
Parametrii apei sunt cei pe care i-am anuntat mai sus, masurati aseara. Schimb de apa fac de 2 ori pe saptamana cam 20%.
No2 si No3 sunt zero. Acum am refacut testul la amoniac si in continuare nu este un zero curat...aici in combinatie cu Ph-ul de aproape 9 cred eu ca sunt problemele. Schimburile dese de apa le-am incercat tocmai pentru a incerca sa scad amoniacul la zero...dar nu reusesc.
Pesti am undeva la vreo 80 din care jumatate sunt pui de pana in 5cm restul nu sunt toti ajunsi la marimea maxima dar variaza pana pe la 10cm. Volumul de apa este undeva pe la 500l.
Ce sa mai fac?

Deci... nici nu stiu cum sa incep... Ai 80 adica OPTZECI de pesti ( nu conteaza ca-s pui) intr-un acvariu de 500 de litri... Si doar ca ar fi ciclide africane de Malawi dar mai tii si alte specii Victoriene!
Tu crezi ca sfarturile si tot ce scrie pe internet si in cartile de specialitate legate de suprapopulare si compatibilitate sunt la misto?! Am senzatia ca ti se dau sfaturi de luni de zile si tu faci ca tine.
Nu-i nimic! O sa te bucuri de pesti tot la misto.

O sa incerc sa trec peste emotiile negative, si o sa mai zic inca odata ce e de zis, dupa care daca nu redresezi situatia, poti sa faci ce vrei.

In primul rand - degeaba sunt pui, nu se tin atatia pesti in acel spatiu, poate daca erai profesionist crescator si aveai acvariul "farmacie", adica fara substrat, cu o filtrare exagerata si schimburi de apa dese si mari, dar nu asa.

In al doilea rand, 2 schimburi de apa de 20% saptamanale?! Este fix pix! La asa incarcatura, mai ales ca vorbim de speciile astea energice care produc toxine serios, se recomanda un schimb de 50% saptamanal. Asta ca inceput, apoi se testeaza frumusel Nitratii, si cand depasesc 20 se schimba apa.
Si o sa incerc sa mai explic ceva, poate mai citesc si altii: 2 schimburi de 25% (remarci ca zic 25%, nu 20%) NU FAC cat UNUL de 50% in interval de o saptamana. Niciodata! Sa o luam ca la scoala: pai daca faci schimb Luni 25% asta inseamna ca ai scos fabulosul procent de 25% din cat rahat produc pestii, si apoi mai faci unul sa zicem Joi, numai ca din intamplare, pana Joi pestii aia se rahatesc si emana toxine suficient cat sa fii aproape la loc cu toxinele, asa ca sa zicem cu putina sansa Joi au crescut la doar 90% toxinele si mai scoti 25% si ramai cam cu 70-75%. Deci ce ai facut?! Pai te-ai chinuit sa faci 2 schimburi, dar toxinele sunt aproape la fel ca si cum ai fi schimbat direct un 30%. Ok, e o idee buna sa se faca si un schimb intermediar de 20-25% daca e chef si timp, dar necesarul care trebuie acoperit este un singur "efort" de a schimba 50% odata pe saptamana, sau daca vrei sa fii profi iei testul de NO3 si cum sare de 20, zdrang schimbi 50%.

In al treilea rand - sa presupunem ca testele tale sunt la picatura, daca nu atunci valorile alea sunt absolut la misto, si cred ca mai bine angajam o ghicitoare, sansele sunt mai mari sa fie adevarate. Bun, deci sa presupunem ca sunt la picatura. Pai NO2 zero si NO3 zero stii ce inseamna? NU E CICLAT! Deci, felicitari! Ai un bazin mare plin ochi cu pesti, mai multi decat se recomanda oriunde, dar cireasa de pe tort e ca nici nu e ciclat...

In al patrulea rand - pestii bolnavi afectati cred ca sunt din lacul Victoria si chiar daca unii ii tin cu malawienii, eu as zice pas. Am o banuiala ca daca te vei uita mai mult la activitatea din bazin, ai sa remarci ca si-o iau pe coaja de la ceilalti. De aici stres, rani, plus calitatea apei... proasta! Rezulat - boli si infectii bacteriene.

In ultimul rand - degeaba tratezi separat daca nu tratezi cauza. Apa aia trebuie sa fie cristal dpdv biologic pentru pesti. Ciclidele africane malawiene sunt unii dintre cei mai simpli pesti de ingrijit, mult mai rezistenti decat altii insa trebuie tinuti in bazine mari, hrana adecvata, schimburi de apa mari si fara colegi de camera care sa si-o ia pe coaja, ca e pacat.

Imi pare rau ca am folosit tonul asta, dar daca nici in al 12-lea ceas nu faci ce trebuie, nu o sa te bucuri de acvaristica. Vei deveni clientul fidel al petshopurilor care vand medicamente si alte minuni, eventual pesti noi, lucruri de care in mod normal nu ai nevoie vreodata. Acvaristica ar trebui sa fie o desfatare, cand ai 5-10 minute sa te bucuri de bazin si de armonia din el, sa te bucuri cand hranesti pestii si sa faci cateva lucruri ca sa intretii asta, schimbul de apa saptamanal fiind clar unul dintre ele.

Ok, deci ti-am zis la modul general de ce esti in situatia asta. Revenind la intrebarile tale curente: in bazinul ala de 25 de litri nu cred ca are rost sa-i chinui. Mai bine mai astepti si iei o cuva, ceva care sa aibe macar 100 de litri.
S-ar putea sa-i gasesti morti acolo fie din lipsa de oxigen fie de la propriile toxine. Sper ca nu le-ai dat si mancare, ca atunci e chiar game over pentru ei! Nici nu se pune problema sa tii atatia pesti in borcanelul ala de 25 de litri. Daramite sa-i "tratezi" acolo. Problema ta principala este ca nu ai ciclat acvariul, e total dezechilibrat pentru ca ai atat de multi pesti si schimburile alea de apa, care ma fac sa rad sau sa plang... Nici nu stiu exact, sa rad sau sa plang?

Sincer, iti doresc sa te redresezi si sa faci ceea ce trebuie. Pana la urma e acvariul tau, iar mie de exemplu imi este foarte simplu sa ma bucur de al meu si sa-mi vad de treaba, ceea ce o sa si fac.

Acvaristica placuta.
Oh daaa! Inca macar un 700, se poate transforma in 1300 cu africani si ce ramaneee... cu acesti pesti simpatici. Ce zici Pomi?!
Salut. In general prima masura care se aplica este imbunatatirea calitatii apei, la toate bolile care pot aparea la pesti. In salbaticie nu alearga nimeni dupa un peste cu fin-rot sa-i dea cu JBL Punktol sau stiu eu ce. O apa schimbata mai des va face diferenta. Conteaza insa si cat de mult e afectat pestele si specia. Africanii sunt foarte rezistenti, si cred ca o apa buna e suficienta in majoritatea cazurilor de acest gen, daca nu e deja o pandemie la nivelul bazinului.
Eu am avut pestan batut de altii sau lovit la ochi (amicii mei imi ziceau ca s-ar putea sa ramana chior, se lovise in ceva) si care dupa 3-4 zile erau aproape vindecati, in mod cert in 10 zile in stare perfecta. Atunci am schimbat apa la 3-4 zile 50% in loc sa o schimb la 7 zile 50%.
In ceea ce priveste alte specii, nu pot sa ma pronunt din experienta, dar tind sa cred ca sunt mai sensibile si probabil ca pe langa imbunatatirea calitatii apei e necesar si un tratament.
Insa, repet, astea sunt niste ghiduri generale, ca daca sa zicem ai un bazin de 50 de litri cu 10-15 ciclide africane care sunt foarte bolnavi si la care apa se schimba foarte rar atunci, prima masura este sa li se creeze spatiul, apa de o calitate ireprosabila si e posibil sa fie nevoie si de ceva antibacterian.

Un lucru este cert, inainte sa ne grabim sa aruncam cu medicament in apa, trebuie evaluata calitatea apei, cauza bolii si daca nu sunt ok, intai redresata treaba asta si ulterior inceput un tratament. Daca un acvariu nu e ciclat, asta nu inseamna ca asteptam sa se cicleze Dar avem grija ca toxinele sa fie foarte scazute si incepem tratamentul.

@mormelvio Inca astept raspunsuri la acele intrebari.

Sa ne auzim cu bine.
Buna. Mai intai de toate sunt cateva intrebari la care se raspunde standard.

1. Valorile apei, si aici conteaza Amoniac, Nitriti si Nitrati. KH si GH sunt cu adevarat optionale.

Zici ca ai Amoniacul NH3/NH4 undeva la 0.2 -> NU BUN!
Ori mediile tale nu convertesc corespunzator cantitatea de deseuri pe care pestii o scot adica nu ai suficienti litri de ceramica, ori ai facut ceva modificari, ai umblat la filtre. Ori ii hranesti mult-mult prea mult!
Dar, este foarte important sa se stie si NO2 si chiar NO3.

2. Cati pesti sunt mai exact, litrii si dimensiunea acvariului si ce regim de hrana au: cat si de cate ori pe zi.

3. Cat schimbi apa si la ce interval (saptamanal 40-50% se schimba la pestii astia, mai ales daca sunt destui in bazin).

4. Ce modificari ai facut in ultima saptamana in acvariu: decor nou, pesti noi, spalat filtre, scos decor, schimbat substrat/nisip, hrana diferita... Orice poate conta enorm!

Astea sunt cateva din intrebarile standard pe care foarte multi le pun celor care au probleme. Chiar conteaza. Altfel vorbim vorbe.

Revenind la problema ta. In primul rand calm! Apoi, nu te grabi sa faci nici un tratament. Faci mult mai mult rau sa arunci cu chimicale in apa nestiind exact problema, decat sa restabilizezi bazinul.
Primul lucru, se fac masuratori la parametrii apei si apoi se schimba niste apa de control sa improspatezi atmosfera 30-40%. Apoi se fac iar masuratori si se intervine in asa fel incat apa sa fie cristal, dpdv chimic, adica NH3 zero, NO2 zero, NO3 macar sub 20 desi ideal ar fi ca dupa schimbul de apa sa fie sub 10 sau p-acolo.

Esti sigura de ce boala au? Pune niste poze. Pestii astia sunt al dracului de rezistenti, daca nu ai introdus vreun peste nou, si acvariul era stabil nu ar trebui sa ai vreo problema.
Sarea -> pai daca arunci cu sare in apa, si ridici salinitatea prea brusc, poti avea probleme cu o usoara deciclare. Cum ai pus sarea aia? In mod normal se dizolva separat intr-un recipient, dupa o masurastoare prealabila a cantitatii necesare, si apoi treptat se adauga in bazin.

Deci raspunde la aceste intrebari si putem sa ne gandim la modul serios ce au pestanii aia, si cum se poate rezolva treaba. Repet, o poza ar fi foarte buna. Testele ar trebui sa fie la picatura, si macar NH3 si NO2 sa fie. Daca nu ai NO3, cu 4-5 schimburi de 50% odata la 2 zile se rezolva.

Asteptam detalii.
La Multi Ani, Mister Koala! Felicitari pentru activitatea ta impresionanta. Care-va-sa-zica din `79 o arzi cu pescareala... moamaaa, io abia ma zvarcoleam in scutece p-atunci
Si bafta pe urmatorii 10 ani de forumareala, pescareala si alte activitati interesante! Stiu ca nu vei dezamagi publicul!
Eu as zice ca suntem intr-o era moderna, in care ciclarea ar fi mult mai comod sa fie facuta cu amoniac. Nu tu apa murdara, nu tu mirosuri si biofilmuri... Varianta castigatoare de departe!
Ai grija, nu inteleg cum deduci tu faza cu disparutul fulgilor, si faptul ca s-a ciclat... dar in general fulgii aia se dizolva si daca ii lasi in apa. Un test de NO2, NH4 si NO3 iti vor spune mai multe. In bazinele fara plante, ciclul azotului e mai dur cu pestii. Pe de alta parte, si pestii astia sunt mai rezistenti, dar este un risc.

Seara buna
Nu ai ce face cu pompa de valuri. Ai acvariul prea mic. Poti trai fara ea bine mersi si cu banii in buzunar. S-apoi ce vrei, sa faci masina de spalat cu pestii inauntru?
In general, se foloseste pentru o circulatie mai buna a apei, in bazine de volum mare si lungi, asta in cazul acvariilor de apa dulce cu ciclide africane. In alte cazuri nu dezvolt (marine sau altele).

Mai baga o poaza sa vedem cum mai arata bazinul si sunt curios, cu ce l-ai ciclat? Mancare sau amoniac?

PS AM avut si eu bazin de africani mic, de 200 de litri, si cumparasem deja o pompa de valuri de 6000 l/h pentru ala mare de statea la uscat. Si am pus-o de proba... Mamaaa, ce-a iesit Pesti au inceput sa zboare ca in filmele alea cu oameni in accidente aviatice in avioane depresurizate, si rahatii dintre pietre au iesit toti in secunda 2. Evident, m-am declarat multumit, am cerut scuze pestilor si am pus-o deoparte pentru asta mare, in care merge si acum.
Salutare, merge proiectul! Pacat de faza cu sticla, dar eu mi-as face macar 2 laturi clare. Ti-e clar ca si daca mai faci unu mare, asa, vreun pond, p-asta nu-l demontezi, sa aiba puiutii spatiu sa creasca
Asa ca nu te lasa, mergi pe rabdare si asteapta (ia de la altul eventul) cu sticla extra super clara. Ar fi pacat, ca odata lipit, stii tu... Bafta in continuare.
Bine ai venit! Asteptam sa vedem bazinul ala cu africani!
Aha, deci cu PAL-ul m-ai dat gata, asta e, la noi in Romanica, mai e de stat pana sa avem si noi hi-tech shit, cu aluminiu si policarbonat. O sa iasa misto tare.
Cu gaurile in fund, e clar da?! Adica in fundul acvariului. si poate totusi iei o placa usor mai mare (20x20cm) ca sa iti fixezi gaura cum trebuie, daca nu, vezi cu cioburile, da sa fie groasa sticla.

malawi_crys wrote:hmmm..te mananca si pe tine un vanticel de schimbare ?? in loc sa ti faci o piscina pt africani , te apuci sa schimbi masini?! proasta investitie dar ,o sa va dau adresa , ce sa fac?! eu nu stiu nimic dar, acum fara gluma, daca esti deja proprietar , sa o stapaniti sanatosi !!!
Domnule, nu vreau sa par magar, am in vedere si o piscina pentru africani, dar mai incolo. Masina nu am schimbat-o per se, doar anul de fabricatie Apoi motorul benzinar mai mare cu mai multi cai si transmisia AT, ca m-am saturat sa mestec in schimbator, basca faptul ca are mod sport/manual Deci, raman fidel marcii Mazda, care nu m-a dezamagit! Nu sunt inca propietar, abia au urcat-o/o urca pe vapor in Japonia. Prin Mai ajunge, dar mersi de urari.

Massima grande fortuna in questo progetto

Sa fie intr-un ceas bun! SA inteleg ca ai luat o piatra vie de-adevaratelea. E posibil sa ti se cicleze instant. Daca nu, melcul va sta la poze cu cracii in sus. Dar nu cred, io zic ca daca a iesit la poza, e de bine, cauta haleala.
Salimetrul ala il am si eu. Si sunt multumit, si la fel, tin apa la 25 de grade in cuva in care o prepar, ca sa fiu sigur ca nu da rateuri. Asta e, atat timp cat pluteste ciudat de sus, e bine

LE Nu arata rau de loc pietrele. ba constat ca ai si niste lemn, pietrificat (murat corespunzator) acolo. Nu te lasi, orice, numa sa fie si o cioata acolo

Bafta si asteptam Nemo-ul ala, cand o fi stabila treaba.
Pai uite asa mai invatam cate ceva si despre acvaristica marina. Uite, de exemplu, buturuga aia poti sa o consideri salimetrul plutitor Ca de-aia pluteste, apa are mai mult particule solide si impinge buturuga-n sus, mama ei de buturuga... ca frumoasa mai e

Ai putea incerca un biotop cu pesti salmastri, sunt cativa de banc marisori (arcasi si alte alea) care ar da bine la matale. Mai arunci si un puffer mare verde si ai facut ceva cu adevarat curajos.
Partea proasta ar fi ca va trebui sa faci contract cu o firma de acvaristica sa-ti aduca cate un sac de 6 kile saptamanal la schimbu de apa Intrucat nu e nici marin (sa ai filtrare cu piatra vie si sa schimbi la chitroshala 10%) nici dulce sa nu pui sare

Oricum, asteptam urmatoarea miscare!
Domnule Crys, stiu ca nu ne jucam cu "autoritatile", dar... nu imi dau seama exact cum e camera, insa banuiesc ca daca il pui asa cum zici, singura pozitie de vizionare "ampla" adica pe latura mare, va fi dinspre usa...
Plus ca asa, chiar blochezi acele intrerupatoare. Plus ca daca mai imbraci in pal (sper ca doar 2 laturi) tot vei iesi mai in afara zidului despartitor din spate. Eu as incerca, totusi, o renegociere? In cazul in care ma insel, fii liber sa ma executi cu toate mijloacele scrise si nescrise

Acum, cu sumpul... Experienta mea limitata doar la a vedea la altii, ma duce cu gandul doar la partea estetica. Parerea mea ar fi ca tevile sa treaca prin cele 2 funduri duble (si mare atentie la cum gauresc prietenii aia), banuiesc ca acele gauri se dau o idee mai mare ca sa se sigileze treaba cumva cu o flansa sau silicon. Oricum probabil ca vei mai avea nevoie de un oveflow box sus, ca sa nu prinzi vreun peste, si sa-ti skimuiasca si suprafata. Insa, odata "sudate" tevile si toate la locul lor, nu mai ai nevoie de access decat dedesubt sa-ti lasi loc la robineti si sus, la overflow sa mai bibilesti pieptanul oleaca. Insa, sa mai asteptam si parerile altora, mai avizati. Dragos? Unde esti?

La inaltime as ramane pe 75. Ce-ti trebuie 80 dom`le?! Bagi si balena de Malawi p-acolo?! Si in plus de asta, facandu-ti sump, nu mai trebuie sa schimbi titlul!
LE Acu vad ca a scris si Pomi. Totusi merge 75, ca daca se joaca cu pieptene si overflow, mai lasa 2-3 cm in minus cu siguranta, spatiul util al apei nu cred ca depaseste 70.
LE2 Acu vad ca a scris si Dl Koala mai jos Stii ceva, las-o la 70cm , ca sa avem siguranta ca daca luam biletul de avion (sau plecam cu masina) ca mai e acolo acvariul!

Bun, in rest, ce sa-ti zic, ma faci sa-mi fac rodajul la noua masina (o sa-ti zic si de asta) pana la voi Sa-mi dai adresa exact, da?

Bafta in continuare! Si panze intinse, sau mai bine zis aripioare intinse!
Salutare, eu m-as tine conform planului si as lua nu ce nimeresc ci exact ce-mi doresc, adica ce stiu ca sunt compatibile. S-apoi, sunt destule magazine reputabile in Germania care livreaza si online.
Ma rog, mbunele sunt compatibile intre ele in general, insa sunt cateva lucruri care trebuie avute in vedere. In primul rand, te documentezi despre o anumita specie si vezi daca e recomandabil sa stea in bazinul tau, adica, daca spatiul tau e ok. Apoi, ideal este sa ajungi la un raport al familiei undeva la 1 mascul si 4-5 femele, insa sunt specii care pot sta si cu 3 femele sau specii care au nevoie poate de 6-7 femele per mascul. In cazul tau ca vrei pui, va trebui sa iei un numar dublu ca sa te asiguri ca ramai in final cu raportul asta. Sau poti sa tii 2 masculi si 8 femele, dar depinde de specie. Apoi, intr-un bazin e bine sa nu fie specii ale caror masculi sa semene foarte mult, adica un elongatus si un kingsizei au toate sansele sa se paruiasca. DAR, daca spatiul permite, filtrarea e mai mult decat exagerata, se poate apela la o supra-populare foarte mare (dar sigura) care sa ii linisteasca (daca mergi pe o strada inghesuit, nu prea iti arde sa te iei de un individ) si se pot incalca anumite principii.
Cu pozele mai greu, cel mai bine ar fi sa-i ceri acestui vanzator o lista cu stocul de pui, in care sa spune ce nume are fiecare specie. Revii cu lista aia si putem discuta.

Bafta, si nu te grabi. De obicei deciziile pripite nu sunt si cele mai bune si indicate.

Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to: