Salut, pan la urma ce iei, pui sau maturi? Asa din poze arata sa zic decent, dar se poate si mai bine. De ce nu iei tu o familie de caeruleus vreo 5-6 bucati si incepi cu aia treaba? E o aditie clasica.
Daca nu ai incotro, ia-i si p-astia. Dar poate totusi mai cauti, mie imi par culorile cam sterse. Pe de alta parte, pozele sunt una, si vazutul live alta. Iarasi puii se pot dezvolta altfel cu mancare ca lumea si conditii, niste adulti vin cu obiceiurile lor. Bafta si tine-ne la curent!
Prealuminate Faraon, numai tu stii sa folosesti siliconul atat de optim (ca sa nu zic la chitroshala, in sensul bun, evident). Am ramas mut, cand i-ai lipit acvariul lui Toni din bucuresti, vazand in poze cat de OPTIM ai folosit siliconul, pe cuvant! Ai o mana, ddddda Faraon, ce mai! Majoritatea pun din abundenta, sa aiba ce munci la lama, doar ca sa fie siguri! Oricum, ar trebui sa-i ramana si de sump, zic io
Ha, te-a luat febra! Nu pot decat sa ma bucur ca nu o sa asteptam ca la proiectul anterior Zici ca la sfarsitul lui Aprilie sa fie gata, pai baga mare cu sticla, ca oricat te-ar lua febra sticla aia trebuie sa stea la uscare minim o luna, nu? SI apoi decorul ala 3D, care trebe lipit din prima. Desi, cu 2 autocolante negre pe cele 2 laturi din spate, vei iesi atat de lejer, incat sa nu te doara capul.
Ma bucur ca ai gandit treaba cu standul, si-mi dau seama cat de groase sunt tevile, eu doar m-am panicat un pic si m-am gandit sa-ti trag un ultim semnal de alarma, chiar daca fals
Acvariul ala mic il ciclezi direct din mers, in sensul ca trantesti 2-3 maini din nisipul acvariului mare pe fund, si filtrul lui il sadesti cu bacterii din mediile filtrante din filtrele de la cel mare (de preferat sa iei capacitatea maxima care sa iti umple filtrul mic). Se va cicla instant! Insa, asta o faci chiar in momentul in care bagi puii, dar va trebui sa cureti resturile de mancare si sa schimbi apa mai des sa fie farmacie.
Conteaza in functie si de ce specii mai ai, adica cat de mari sunt, dar in principiu este conform zicalei: "Big fish eats small fish!" Adica, daca un peste e suficient de mic sa incapa in gura altuia, atunci cel din urma il va manca fara sa clipeasca. Eu as zice ca daca vrei sa-i pui in bazin cu cei mari, ar trebui sa aibe macar 3cm, dar chiar si asa cand o sa-i pui sa va crea o ambuscada si multi vor fi raniti, si poate chiar mancati. 5cm e mai sigur.
Dar, intreb si eu, de curiozitate Tu chiar vrei sa bagi in bazinul mare puii aia care vor fi 20-30 de indivizi minim?! Chiar si temporar, tu ai idee cat de greu va fi sa-i prinzi?! Adica, de bagat ii bagi intr-un minut, de scos, va trebui sa scoti toate ornamentele, pietre etc... Nu pare o idee buna. Iar de pastrat, ar fi bine sa te gandesti ca un acvariu, cat de mare ar fi el, are o limita de vietuitoare, care odata depasita, intra in declin dpdv al calitatii apei. Urmeaza boli, decese... Nervi.
Ori iti deschizi o mini-crescatorie (asta ar fi ceva de genul bazin mic pentru puii pana intr-o luna, bazin cu pui pana in 4 luni si inca unul pentru cei mai mari care e posibil sa iti ramana pe stoc) ori.... lasi cursul naturii sa se intample in acvariu
Eu as scoate-o odata ce au iesit toti puii. Insa e posibil sa ii ia din nou in gura si sa te trezesti ca mai sta pentru 3-4 pui cu gusa cateva zile. De mancat nu si-i mananca atunci, poate mai tarziu cand i se amortesc instinctele materne, dar nu ar trebui sa mai fie langa pui atunci.
O varianta mai sigura ar fi sa o stripezi. Asta ce presupune: sa fii sigura ca au trecut 20 zile de cand are gusa si sa o tii bland cu mana si cu o agrafa de plastic cu partea curbata sa-i deschizi usor gura. In felul asta puii ies automat, nu trebuie sa o fortezi, odata ce crapi gura putin, ies puii de la sine. Dar asta necesita ceva tupeu, simt de raspundere (pestele nu trebuie tinut strans ci ferm sa nu scape, si mai ales sa nu-i strangi operculii). Operatiunea asta dureaza 1 minut cel mult (ideal cat mai rapid sa nu fie stresul mare) si presupune cateva mici pauze si o verificare, dpua finale in care i se crapa gura si te asiguri ca nu mai are pui. Cred ca ar trebui sa fie minim 20-30 de pui, daca nu si mai multi. E foarte important sa te asiguri ca i-ai scos pe toti. Odata facuta treaba asta, o pui direct in bazin, altfel existand riscul sa ia din nou in gura puii.
Dar repet, este o operatiune in care iti trebuie putin curaj si determinare. Uite un link, la cum se face: http://www.youtube.com/watch?v=deJJNyxaFyY si o sa vezi o gramada de filmari, insa repet eu as folosi o agrafa de plastic, in nici un caz un obiect ascutit cum am vazut in anumite filmari (scobitoare).
Poti sa pisezi mixtura (adica granulele de la NLS si Tropical) descrisa mai sus intr-un praf pentru pui, sau poti sa cumperi fulgi cu continut bogat in spirulina 36-40% cum ar fi JBL Novo Malawi.
Eu as merge pe prima varianta, mai ales ca nu trebuie sa pisezi mult, poti folosi o rasnita de piper sau ceva similar si pisezi cat sa tii intru flacon mic.
Salutare domnule Crys! De cand te asteptam cu proiectul asta! Iti urez succes si sa-ti mearga planurile struna, exact cum iti doresti. Am citit de cateva ori cele scrise de tine si deja am devenit nerabdator
La sump-uri nu ma bag in ceea ce priveste constructia, dar cred ca e solutia cea mai desteapta pentru un astfel de monstru!
Desi am discutat, si poate ca e o iluzie optica, sa stii ca am inima cat un purice, cand vad golurile alea mari (aprox 52cm x 75cm) in planul de sus al standului, pe care va sta placa de pal si ulterior acvariul, sigur ai vazut acvarii atat de mari si grele care stau doar pe 6 picioare si la care mijlocul standului este gol-golut? Stii cum e, mai bine te gandesti de 10 ori inainte sa trantesti 1.5 tone deasupra.
In rest, sa ne zici cand e gata, sa rezervam biletele de avion!
Eu as fi mai rezervat in ceea ce priveste tratarea tevilor cu substante chimice atat de nocive pentru viata pestanilor.
Parca il si vad pe maestrul Koala, gandindu-se daca a clatit bine tevile de otrava, si dupa ce trage o dusca de palinca, tranteste baboiul in acvariu si zice fraza celebra a lui Clint Eastwood: "Do you feel lucky, Punk?! Do you?!"
As incerca cu un sarpe potrivit, si daca nu da rezultate, atunci, trebuie gandita o varianta in care sa se refaca tevaraia (sau furtunuri) dar sa se si poata servisa pe viitor!
Bafta la off-road si drumuri fara zapada!
PS Sa nu uitam ca plasticul este destul de poros, repet, poros! Do you feel lucky?
Salutare, si la mai mare. Imi place ca ai inceput un astfel de proiect!
Revenind la intrebarea ta, voi incerca sa raspund desi sunt sigur ca vor veni si altii sa raspunda, d-astia mai grei care chiar le au cu marinele... dar am zis sa sparg gheata.
Deci, din cate am citit si vazut, e destul de greu sa masori cantitatea ideala de sare pe care sa o pui in apa pe care vrei sa o pregatesti la schimb. Si chiar daca ai reusi, sarea aia mai treage umezeala, poate avea densitati diferite de la cutie la cutie. Un instrument/dispozitiv de masurat gravitatea specifica/salinitatea este absolut necesar, mai ales intrun bazin atat de mic, mai ales ca aici vorbim de vietati marine carora nu le prea plac variatiile (temperatura, salinitate)!
Eu am un bazin de 60 de litri cu apa salmastra in care tin un puffer. Din fericire pentru mine, pot avea oscilatii in ceea ce priveste salinitatea, dar chiar si asa folosesc un salimetru plutitor din sticla de la Aqua Medic, luat de la GG! Pretul - imbatabil (in jur de 30 RON), precizia.... nu se stie exact, dar nu poate fi chiar de kko Unde mai pui ca in momentul in care prepar apa daca vreau sa ma asigur ca masurarea salinitatii e corecta trebuie sa am apa la exact si fix 25 grade celsius. Din fericire (si asta doar pentru mine) nu ma mai chinui sa fie apa la exact temperatura asta si am invatat sa dozez sarea astfel incat sa iasa p-acolo. Imi permit, nu stiu insa daca la vietatile tale, merge vrajeala asta.
Daca totusi stii ca vei avansa in "marinareala", poate e mult mai indicata o investitie intr-un refractometru care, desi mai scump, si poate uneori mai trebuie recalibrat, nu are aceasta dependenta de temperatura. Insa, ca idee, temperatura la ce prepari tu ar trebui sa fie ca si cea din bazin, care si aia ideal e 25 grade, deci....
Chiar sunt curios ce vor recomanda colegii nostri experimentati in marine, intrucat, si eu ma gandesc ca voi face ceva mai saratel candva
Mult succes in continuare, suntem cu ochii pe tine... Cat despre plante... O sa se deterioreze rapid, si o sa ajungi la concluzia la care am ajuns cu totii -> nu merg in acvarii cu africani, daca au apa in parametrii optimi pentru tinerea lor! Nu cobesc, dar ai sa vezi. O apa cu duritate mare si cu mult NO3 nu poate duce decat la multe alge, care vor ataca plantele, iar plantele se vor da batute si se vor degrada.
Eu tot nu am inteles de ce domnul Koala a renuntat la africani. Pacat. Oricand merg trantiti niste Hapi malawieni acolo.
Cat despre saratel la dimensiunile astea... Faptul ca ai renuntat, te felicit ca ai rezistat tentatiei. Putea fi o alegere neinspirata atat dpdv nervi cat si timp
Ma rog , asta cu durata de viata e ceva foarte relativ daca stam sa citit ce declara pe net, unii si altii.
Acum, facand o medie (din cele citite mai stiintific), in captivitate tinuti in conditii foarte bune ar fi undeva la 2-3 ani, in conditii excelente si cu putin noroc - pana in 5 ani.
Cei care trec de 5 ani, eu cred ca sunt povesti, ca alea pescaresti! Si sincer, da-mi voie sa ma indoiesc! Adica nu traiesc ciclidele africane sau alti pesti de talie mare 10 ani in medie, si traieste bettanul?!
Oricum, din cate am vorbit si cu crescatori locali, cam 2-3 ani este maximul la care se asteapta in general. Acum, se poate lungi perioada, dar probabil ca trebuie luat de mic masculul dintr-un lot cu gene f bune, izolat intr-un mediu perfect, hranit cu mancare adecvata si variata (atat vie cat si vitaminizata specifica), apa cristal (dpdv schimburi si lipsa a toxinelor) si stres f mic (fara imperechere, alti pesti prin preajma etc).
Oricum, daca trece de luna Mai, ii fac tort! Si tu, Mr Pomi esti invitat la o sesiune acvaristica!
viulian wrote:Acvariul arata precum un parc pentru betta care e mereu la plimbare fain.
Intrebare - cat de des face bubble nest ? Ai sesizat ca si-a redus cumva 'frecventa' pe masura ce imbatraneste ?
Din pacate a scazut ritmicitatea in ultima vreme! Ultima oara a facut cuib prin octombrie-noiembrie parca... A imbatranit si se vede asta!
Insa intrucat calitatea vietii pe care o are este peste medie (as zice ), preconizez ca o sa mai traiasca ceva timp.
Vad ca sunt multi care intreaba asta, si repet: betanul meu, adica Regele, nu atenteaza la ei, si daca o face e ceva extrem de rar (eu nu am vazut), intrucat numarul lor creste, nu scade Crevetii sunt nimic altceva decat clasicii RCS (Red Cherry Shrimp).
Si tin sa anunt pe aceasta cale, viitorii posesori de mascul beta + creveti RCS, ca e o combinatie la noroc si nu garanteaza nimeni ca vor convietui pasnic.
Ce poate ajuta la succes, este un peste hranit corect cu mancare de buna calitate, domesticit (al meu imi mananca din mana) si multa, multa... multa vegetatie.
Domnul meu, nu m-am incumetat sa pretind ca ar fi holandeza de giulestina. Nu de alta, dar nivelul echipamentelor este atat de LOW TECH incat ar fi tupeu de borfas (d-asta de Pantelimon, de pe langa care am crescut eu...)
Dar, vorbind pe un ton mai serios: fertilizare canci, lumina 11 W adica subtire (ce-i drept cu spectru corect de 6500K).. CO2 sufletu... Singuru truc pe care il aplic, este o reimprospatare a apei, de 2 ori pe saptamana, adica schimb cam 30-35% de 2 ori pe sapt. Si faptul ca am doar un singur pestic si o mana de creveti care mananca strict si nu fac mizerie aiurea, deci nici NO3 nu se fabrica. V-am zis, ca nu am nici o alga?! Sincer, nici una care sa o detectez vizual! I swear!
E si asta o arta... sa faci asa... un mic ecosistem, care sa stea in echilibru.
SI un mic update si cu jungla care mai are un pic si imi inghite Regele! Nu am tuns NICI o planta de cand le-am pus (luni de zile) Si arata asa de salbatic si-mi place la nebunie, este oaza de verdeata din living.
Domnul Rege, mai are cam 2 luni si implineste 2 ani de cand l-am luat eu, insa l-am luat fiind maricel, deci as spune ca deja a depasit 2 ani! O duce bine boshorogul!
Update! Pestanii o duc grozav de bine. Mi-au mai aparut si ceva noutati: aulonocara baenschi, copadichromis borleyi si protomelas namalenje.
Eu insa, m-am lenevit, am lasat-o mai moale cu updateurile, in parte pentru a nu plictisi, si apoi din motive de lipsa de timp