Message |
|
Uhhh... multumesc de ajutor, adaptorul acela va trebui sa aibe o modalitate sa strapunga butelia (caci reductorul are ca un cui care strapunge cand deja e infiletat de multe ori si dupa aceea mai strangi odata sau de doua ori si gata).
Setul nu e Dennerle, cred ca au cumparat licenta sau ceva, dar e foarte asemanator cu un Dennerle. Doar ca butelia e un pic mai mare, de 100g fata de 80g. Probabil ca o sa strang tare de mai multe ori pana s-o strica. Garnitura aceea este foarte subtire imi fac dubii cat o rezista. Cand am apucat cu penseta de span am miscat-o si garnitura si nu pare mai groasa de jumatate de milimetru - se indoia usor. Imi placea ideea cu astea nano, dar se pare ca nu e mare scofala de ele, strangi odata mai tare si gata s-a stricat jucaria
|
 |
|
@daniel
Despre oto ... poate mai tarziu, dupa ce pui shrimpii la vreo luna sa zicem ? Stiu ca nu mananca decat alge, care nu au timp sa se formeze asa repede ... ai mei foarte greu s-au invatat la 'algae waffers' cred ca le-a luat vreo 4 luni ...
|
 |
|
daniel12 wrote:Asta e amuzanta, cu bacteriile care plutesc in apa 
 iar m-am exprimat ca in pom. Am vrut sa zic ca NH4 / NO2 'plutesc' in apa ........ dar cumva se intelege ca bacteriile ar pluti. Scuze.
Si e adevarat, am uitat sa zic caci a devenit un reflex, cand ciclez un acvariu adaug acolo si cativa comunitari pe care ii culeg din celelalte acvarii.
|
 |
|
stefanp wrote:Dar au "saua" respectiva toate exemplarele?
Ca introducere de ce postez aici - este ca in nici unul din astea 2 acvarii (cel de 16L si cel de 8L) nu vor sa mi se reproduca shrimpii. Conditii au... asa ca incep sa ma gandesc din ce in ce mai serios ca de fapt ahtiat sa ii am pe cei mai rosii la magazin - am 'uitat' sa cumpar si masculi
Am facut 2 poze la doua exemplare exemplificative. La shrimpii mai mici se vede clar saua (poza din stanga) iar la shrimpii mai mari sunt asa de opac de rosii, incat nu-mi dau seama daca e vreo sa acolo sau nu. Se pare ca in macro mode s-ar vedea ceva ca o sa - dar clar cu ochiul liber nu se vede. Poza din dreapta...

|
 |
|
Postez la mine man, ca sa nu-ti poluez topicul 
|
 |
|
Nu este recomandat. Bacteriile se hranesc cu NH4 / NO2 si astea 'plutesc' in apa. Schimband apa, tu reduci concentratia lor si intarzii deci cresterea numarului bacteriilor. Ideal ar fi sa adaugi cate putina mancare zilnic (ca sa fie o populatie mare de bacterii, o sa dureze mai mult ciclarea caci trebuie sa creasca populatia) dar nu vei mai astepta sa se reechilibreze atunci cand introduci vietuitoare.
Nu schimb niciodata apa cand ciclez, hranesc odata la 2-3 zile (apa ca altceva n-am ce) si adaug usor pestani dupa. Evident ca pun si Baktopur 
|
 |
|
Hm!
Cred ca incep sa pricep. Nu am masculi ........... adica tot ce am in acvarii sunt la fel sau mai rosii ca ale tale
Femele am sigur caci una am cumparat-o cu oua cu tot - dar din pacate n-a iesit nimic din ele. Si cum conditii n-au cum sa n-aiba, e clar ce n-au.
Yes, o sa caut masculi!
|
 |
|
Eu am riscat si am mers pe durata maxima de la inceput.
E drept ca apar ceva mici alge, dar odata ciclat si schimburile de 50% saptamanal incepute (la acvarii asa mici poti sa incerci Estimative Index fara nici o problema  ) si s-au dus (le-am ajutat si cu putin H2O2 asa de control  ).
|
 |
|
Da, dar nu complet - nisipul este si el un loc pentru bacterii, ca si buretele din filtru. Doar ce ai macelarit o buna parte din bacterii  dar se va cicla mult mai repede de data asta.
Recomand sa adaugi ceva gen Nitrivec sa grabesti procesul, si sa stai si cu ochii pe teste cateva zile sa vezi cum merg lucrurile - si pac un schimb de apa daca se vede ceva anormal.
|
 |
|
Multumesc de link-uri, o sa caut pe la magazine sa vad daca gasesc ceva. Span-ul acela sincer si eu m-am intrebat de la ce este, oare am strans prea tare la un moment dat ?
Astept sa se termine si asta si sa vad dupa aceea cum stau lucrurile si ce oi mai gasi. Dar nu ma incanta ca se duce asa repede (mi se parea de fapt ca ar fi de la filetul buteliei, nu arata bine finisat). Daca nu rezolv problema o sa trec pe Dennerle / JBL caci deja m-am saturat
Sa imi fac vreo grija pentru siguranta ? Nu pare ca e subred nimic, doar ca nu inteleg pe unde scapa deocamdata.
|
 |
|
Ahhh pe minut - m-am confuzat - am scris minut dar gandeam secunda .. e ok da.
|
 |
|
Totul ok cu tigerii la noua locatie ?
|
 |
|
ozi wrote:Eu cred ca tu nu ai impresia ce inseamna cu adevarat natural:
Sper sa-ti priasca
Ca sa rupem pisica na
vs:
Sursele sunt 1, 2, 3 si 4.
LE: stiu ca e greu da  .... mai ales ca incep sa inteleg cum e cu calitatea apei la saraturi ...
|
 |
|
N-am bagat in apa evident, mi-a fost frica sa nu intre pe la supape ceva  nu m-am gandit la manometru ....
Dar am niste vasilina siliconica - merci de pont!
|
 |
|
daniel12 wrote:La cat de mare e butelia de ce nu faci o scufundare intr-o galeata dupa schimb?
Asa esti sigur ca nu scapa ;)
O idee excelenta  chiar n-as fi nervos ca noua butelie s-a descarcat intr-o zi de la 800psi la 200psi.... Am strans si mai tare robinetul macar am zis ca daca o fi sa scape pe la filet pe undeva, sa nu scape pe acolo. O sa vad de dimineata daca e vreun rezultat, daca nu ... la garantie.
pooops wrote:De curiozitate, cate bule bagi pe minut in acvariul de 30L?
Am inteles eu bine ca 8?
Nu am un bubble counter (adica are reactorul CO2 cu care a venit un bubble counter incorporat dar nu l-am umplut un pic cu apa si nu stiu). Folosesc insa un CO2 indicator si cam stiu dupa debitul reactorului daca e in parametri sau nu, si verific cu verzitura de pe CO2 indicator.
45 de bule pe minut mi se pare foarte mult - sigur poate produce o bomba CO2 debitul asta  ? Ca am avut si eu si daca dadea 2-3 ... (si tinea cam o saptamana).
|
 |
|
La Multi Ani si de la mine  si la un Marin la fel de mare (sigur se gaseste undeva un loc si pentru el) pana la anul!
|
 |
|
Dap, asta fac si eu. Mai incolo o sa ai nevoie de teste de fosfati, fier, poate magneziu si calciu dar nu sunt critice decat daca vrei sa diagnostichezi ceva..
|
 |
|
Cum merge flow-ul cu noile racorduri ?
Ce ai observat cu flow-ul are legatura cu coturile de 90 de grade care sunt prea 'drepte' (pe interior par a avea unghi de 90 de grade, coltare)...
N-am mai facut de mult calcule de fluide si viteze si conservari etc, dar sunt aproape convins ca se creeaza turbulente in flow in dreptul coltarelor (pe interiorul cotului); un lichid sub presiune nu prea poate sa faca dreapta instantaneu - din cauza efectului lui Coanda adera la suprafata si in loc sa faca dreapta, are tendinta sa se duca inainte / usor dreapta. Se creeaza vartejuri, turbulente si daca pompa nu e foarte puternica (mai ales ca ai si inaltime mare) se intampla ce-ai observat.
Producatorii de filtre fac acele coate de 90 / 180 de grade pe semirotund si de o raza mai mare caci e important ca lichidul sa adere tot timpul si sa nu se 'rupa/indeparteze' de material - cu cat raza e mai mica, cu atat cresc sansele de 'indepartare' - luand exemplu coatele respective unde in loc sa ramana lipita de conducta si sa curga fara turbulente, lichidul de fapt se rupe si se duce inainte / usor dreapta.
Sper ca am explicat bine ...
Ce e important acum este ca sa nu ai foarte multe imbinari de plastic tare / furtun - caci orice 'denivelare' in conducta rupe acel flow laminar si apar turbulente. Sper sa nu mai fi ramas vreun cot drept pe nicaieri - ar trebui sa fie evident ca e un flow mai bun.
PS: felicitari pentru pesti, nu cred ca o sa merg vreodata la acvarii asa mari - am fost curios sa aflu de Oscari.
Am dat in scurt timp de un filmulet (pe care nu-l postez din motivele pe care le voi descrie) in care un nene tinea cam in 120L 2 oscari si 5 piranha si hrana servita era un soricel viu. Toata lumea spunea individului ca e bolnav - de aceea nu vreau sa postez link-ul - pentru ca nu sustin acel gen de distractie - insa am realizat cat de agresivi pot fi (probabil inghesuiala contribuia o gramada).
Asa ca felicitari ca le oferi spatiul de care au nevoie. Acvarii ca ale tale ar trebui sa fie pe net si nu aberatiile alea sa apara la primele cautari.
|
 |
|
Am zis ca scap neapostrofat  dar se pare ca nu merge la rubrica de AquaScaping.
Promit poze profi data viitoare, multumesc de observatii. Vor dispare plantele rosii si o sa adaug mai mult Dwarf Hair grass dintr-un alt acvariu.
Banana plant imi place, mi-e cam mila sa o scot, cred ca o vreme o mut in dreapta sa mai acopere termometru (vreau s-o vad reproducandu-se , poate imi face radacinute banane).
|
 |
|
Prima problema intampinata cu sistemul nou este ca ieri, la mai putin de o saptamana de cand am montat o noua butelie, indicatorul mi-a aratat ca presiunea interna e pe zero. Media fiind de 3 saptamani, m-am stressat, caci 1 nu avea cum sa fie mai putin de 100g in butelie, si 2 nu am vazut/auzit nimic suspect. Am ciocanit un pic manometrul in dulcele stil clasic, nimic.
Am asteptat sa vad cand s-o termina si surpriza supriza, azi 0 bule in difuzor..
Am gasit vinovatul in niste span de aluminiu cred - prins intre garnitura care ar trebui sa apese peste buza buteliei. Cred ca nu a mai izolat bine, si s-a pierdut pe acolo:
Am curatat cu penseta, am suflat de mai multe ori, am pus o butelie noua, sa vedem cat o tine.
|
 |
|