Daca pestele nu pare afectat prea mult, sa vedem de dimineata cum se comporta ... Dupa aceea un tratament antifungus mai intai (ca sa nu incepi cu antibacterian care ar putea decicla acvariul). Si daca in vreo 2 zile nu va da semne... trebuie izolat si tratat si antibacterian ?
Parerea mea, poate altii au mai multa experienta cu SAE..
Ceva poze noi cu pietrele pe care au aparut diatoame:
Ma bate gandul sa cumpar un Eheim Classic 150 (2211) in sa mai pun 2kg de piatra vie (sparta, ramasite) si apoi mici saci de phosphate removal. Dar pe de alta parte, nu am loc pe langa acel capac de sticla sa incapa plasticele de in si out ... Instinctul imi spune sa merg pe o filtrare cat mai buna dar pe de alta parte nu cred ca o sa suprapopulez acvariul, deci nu vad sensul.
Poate ar fi mai util sa dau banii de fapt pe inca o lampa de 24W ?
La corali, pentru inceput as vrea (am pus videoclipuri gasite pe net)
Nu am multa experienta in scaping, dar am citit multe si o sa zic ce-mi aduc aminte din teorie.
Orice simetrie creeata in timpul aranjarii da repede impresia de artificialitate caci in natura foarte rar gasesti simetrii.. De aceea insista colegii ca nu e bine sa ai central acea insula.
Raportul de aur poate fi urmarit pentru inceput - uite un articol cu cateva poze: http://www.aquascapist.com/aquascaping/using-the-golden-ratio-in-aquascaping/ (si dupa cum se vede, trebuie pastrat nu doar pe orizontal ci si pe vertical (adica e ok daca te duci cu o piatra si in sus, sa nu stea doar pe 'jos' ci sa dai o dimensiune si pe verticala.
Si nu te stressa cu bacteriile cum vei da drumul, in 2-3 zile, orice tulburare samd se va opri (recomand un filtru intern sa mearga pe post de filtrare mecanica, absoarbe mai repede si nu colmatezi usor filtrul extern). Eu asa fac, primele 2 luni (dar am acvarii mici) merg doar cu intern pana se stabilizeaza tot, apoi bag externul ca sa evit mizeria ..
Pietrele arata insa foarte bine si sigur va iesi ceva fain cu mai multa atentie la ... 'neatentie' (in sensul de dat impresia de natural, haotic, si nu artifical)
O alta teorie spune ca ai putea face un aranjament ca si cum pietrele acelea ar fi de 1000 de ani intr-un rau, si apa a curs peste ele si le-a sflefuit (adica liniile principale creeate trebuie sa vina una in continuarea alteia si sa te joci cu liniile in principiu).
Mi-ar place sa am un acvariu asa mare sa ma joc cu el ... nu era musai sa pui apa, faceai un aranjament, si tot faci altul, si tot faci altul (dar asta cand nu esti grabit sa incepi) si cand esti multumit, dai drumul.
Daca nu cresc si te vor deranjeaza totusi, o concentratie foarte mica de H2O2 rezolva problema [dar mai bine incepi cu o concentratie f. mica, H2O2 ataca si plantele foarte subtiri cum pare a fi cea din prima poza...]
Folosesc cand imi apar pe spraybar ... cobor apa sub spray bar, pun cu siringa pe el si pana ma intorc cu apa pregatita samd - deja si-a facut efectul.
Ce am mai sesizat despre alge este ca daca nu iei masuri repede, e mai greu. Chiar daca ti se par mici, nu inseamna ca sunt de soiul care creste mare. Poate asa e varianta lor adulta... Daca le lasi, risti sa se raspandeasca si e mai greu de luptat contra lor. Acum ca monitorizezi, e ok cred .
Dar acum scot tulpina / frunzele infestate, fac un schimb mare de apa, si umblu la parametri. Scapi in felul acesta de o sursa uriasa de alge care ar mai face si pui contra carora sa lupti ulterior.
Chiar, tu tii un jurnal cu ce faci la acvariu ? Eu tin. Ca la 4 deja nu ma mai ajuta cerebelu sa imi aduc aminte ce-am facut. Ma simt ca la sah din acela la multe mese uit naibii prima tabla pana ajung inapoi la ea.
Mai impresionant decat un Betta infulecand un blood worm este o femela betta infulecand un blood worm..
Pestanul se duce pana langa worm, il musca, da din cap sa-l ameteasca bine sa nu se mai zbata ca sa-l inghita mai repede (instinctul asta, oricum e degeaba, viermele e mort!) si apoi il rontaie.
Femela insa ? Il suge de la 1cm. Nu stiu cum face. Dar daca e fomista si cade un worm pe langa ea, nu mai sta tacticos sa-l muste, il inghite cu totul de la distanta. Am ramas socat, cred ca o sa-i fac un film data viitoare.
Felicitari pentru ca te-ai apucat (credeam ca mai dureaza ceva dupa ce am citit postul tau mai devreme).
Totul e ok mai putin cantitatea de piatra vie ?
Nu zic ce e corect (caci nu stiu) zic doar ce am citit - mie mi-a fost util acest site: http://www.nano-reef.com/articles/?article=11 ... ca trebuie intre 0.5kg pana la 1kg pentru 4L de apa (de fapt ei zic intre 1 si 1.5 Pounds per Gallon). La 30L de apa ar veni minim 4kg de piatra.
Ce nu stiu inca de ce asta e media recomandata. Si ce legatura e intre greutatea pietrei si porozitatea ei - care e importanta, cu cat mai poroasa - cu atat mai multe bacterii si implicit, o filtrare mai buna. E o proportionalitate totusi dar cam grosiera pentru o medie asa de 'stransa'.
Pe scurt, e necesara cantitatea pentru ca sa ai o suprafata mare unde cresc bacterii (si sa ai astfel multe bacterii) ?
Sau ar merge si mai putin strict pentru filtrarea biologica ai avea nevoie de mai multa pentru aspectul vizual si sa umpli totusi acvariul cat de cat ?
De studiat sau aflat mai incolo.
Apoi, am inteles ca ar fi bine ca jetul puternic de apa sa fie indreptat catre pietre / corali. Cu cat au mai mult curent cu atat aduci mai multa apa in zona unde bacteriile pot curata apa respectiva. Pe de alta parte, nici un curent foarte puternic nu e bun am inteles, ar trebui sa fie niste zone unde sa creasca si bacteriile anaerobe (care nu vor oxigen) si care vor curata final apa de No3 convertind nitratii in nitrogen N2 ? In principiu, bacteriile astea se dezvolta si in nisip .. alte necunoscute deci (pentru mine).
In rest piatra arata foarte bine, toti zic ca daca e deja vie, o sa ai totusi o explozie de diatom (scrie si in cartulia de la Dennerle, si azi cand am venit acasa - dupa 3 zile, deja si la al meu observ o colorare puternica in maro). Procesul spun ei este ca piatra vie, oricat de vie e cand o tii la aer mor o gramada de chestii pe ea. In cateva zile piatra devine mai alba - ceea ce moare e alb, iar apoi isi revine usor. Mortaciunile acestea sunt hrana pentru ciclarea pietrei, si apoi pentru algele diatom care apar ulterior cat se cicleaza acvariul marin.
Sunt tare curios sa postezi cand apar si la tine algele maro (daca apar?). La mine au aparut fix dupa 3 zile - azi era clar ca piatra e maro in unele parti, fata de zona albicioasa cu care am fost invatat zilele astea.
In rest felicitari pentru melc - eu n-am nici o vietate aparent (viermi, melci, stelute de mare, nimic nimic).
pc.ciprian wrote:eu la pico-ul meu am avut un hang on chinezesc, dar este un must have
Scape-ul arata demential [...] la reef o sa intampini probleme pt ca nu ai unde sa lipesti coralii sa se vada bine [...]
Multumesc si am inteles, ceva extern care sa plimbe apa prin substante e necesar. O sa studiez intre Dennerle External Filter (care din pacate e mai scump decat cel mai mic Eheim Classic fara medii filtrante pentru plantat). Asa ca probabil o sa merg pe Eheim Classic.
Despre lipit - ce parere aveti de acest topic ? Arata o modalitate simpla de a prinde coralii si pe 'pante' inclinate (caci asa ma gandeam sa prind cumva orizontal un pic fundatiile corarilor) http://www.nano-reef.com/articles/?article=18
ionutlatcan wrote:Daca vrei si ceva spectacol poti pune un clovn, un yellow watchman-goby si cu crevete insotitor si un cleaner.
Despre hang-on.... numai de bine. As pune in locul tau un Hagen. mi se par cele mai potrivite ca si volum, compartimentare, calitate. Adaos constant de bacterii, hrana pt ele si schimb regulat de apa(cu osmoza!!!). Iti recomand si NOPOx-ul de la RedSea.
Multumesc mult pentru ideile de pesti. Sincer nu am un feeling pentru ce 'ar merge' asa ca e bineenit. Nu ma doare sa renunt la un clovn pentru diversitate.
Nu vreau HOB caci sunt galagioase, o sa iau cel mai mic Eheim Classic fara medii - are si volum mai mare, debit mai mare, si silentios.
koala wrote:Nu am ce sfaturi sa dau, sunt complet "in ceata" inca. Succes insa pot sa-ti urez!
Hai mai repede am citit si eu topicul tau si urmaresc daca apare ceva si acolo.
Cum adica a ajuns cam ca al meu ? sper ca doar letargic, nu si cu coada franjurata samd ?
Al meu sta in acvariu cu filtru intern (dat pe minim) si mai mult in zonele fara curent. Insa coada ii creste inceeeet inceeet (dar e vizibil progresul) insa ochiul nu se face mai mic - insa nici nu s-a albit la loc. Azi a mancat vreo 3 blood-worms - i-am dat cu penseta.
Heheh asta fu cu dichis - n-am inteles la inceput, iar acum am recitit de multe ori pana am inteles.
Unde spune ca la 2 saptamani... la inceputul frazei apare Use as a fertilizer on its own: Unde spune ca la 1 luna ... la inceputul frazei apare Use as part of Dennerle fertilization system:
Deci vine pus la 1 luna daca alternezi cu E15, si saptamana de saptamana pus S7 exact ca in desen. Daca il iei de exemplu ca sa complementezi o alta schema de fertilizare (gen Easy Fosfo / Carbo samd) atunci se pune la 2 saptamani.
Am mers pe A1 / E15 / V30 si pun la 2 saptamani E15, si apoi dupa inca doua V30. Intre timp mai trisez cu Easy Fosfo. S7 nu pun...
Pe instructiunile de la A1 scrie la fel parca, A1 zilnic, sau S7 la o saptamana ? Mi-e lene sa ma duc sa vad ...
Sper ca nu ai ramas fara fier (presupunand ca fierul precipita fosfatii si fara fier in plus, ramane cat ai pus tu).
Despre test nu stiu ce sa zic - ce-ar fi putut face oamenii cu praful doar ? Poate ai pus tu prea mult ? Mie mi se pare ca ar tine o vesnicie praful ala ... si ca s-ar duce mai repede sticlutele dar stiu si eu ..
Pai stai - in manual zice (pt V30 m-am uitat acum) :
2 pump strokes (= 3ml) for 100L of aquarium water per week.
Ei spun ca 2 pompari = 3ml. 3ml la 100L .... vine (iti zic pe de rost) si eu am calculat tot pt 8L la al meu cam ... 0.24ml - si folosesc o siringa pentru diabetici.
La A1 am calculat 0.02ml zinic abia se vede cat pun (2 gradatii pe siringa aceea si asa mica).
1) nu ai pus substrat (cu toate ca presupun ca o sa mearga si fara o vreme, dar trebuie niste pamant sub acel pietris)
2) felicitari ca nu ai pus pesti
3) muta un pic buturuga sa nu stea in centru (sa fie asa in raportul de aur).
Ce putere au neoanele ?
Later edit: si felicitari ca nu ai pus amfore, capete de mort, ruine de vapoare si alte kitchuri Later edit 2: username "incepator" ? Pai peste cateva luni nu va mai fi de actualitate deci inca o gresala :p
Protein skimmer nu cred ca iau - stiu ca e foarte util la volume mari de apa (caci nu mai trebuie curatat asa des acvariul) dar din pacate la acvariul meu mic:
a) va veni inestetic unul HOB
b) face galagie cred
c) mi se par exagerat de scumpe pentru ceva plastic cu pompa - si nu vreau sa sustin lacomia asta.
Poate o sa incerc sa ma joc cu ceva DIY pe care o sa-l las sa mearga doar cat sunt acasa sa zicem - ca sa nu fiu nevoit sa fac toate sistemele de protectie.
Despre HOB filter - pot sa folosesc totusi acel Dennerle External Filter sau un Eheim Ecco Pro 130 ?
Nu de alta dar urasc zgomotul si pana acum acvariul e super silentios. As prefera un Dennerle - ca Eheim-ul sa-l bag cu debit mic la acv de 16L - dar nu stiu daca am loc pe langa geamul acoperitor. O sa studiez problema.