Message |
|
Kalispera,
Bine ai venit
Noua ne plac pozele 
|
 |
|
Wow, exact ce cautam  multumesc scorpionule !
|
 |
|
Da, esti nebun  (scuza-mi familiaritatea, nu ne stim, n-am activat pe forum prin 2009) dar toate calculele si desenele facute cu PIXUL ?
Nu mai pot sa zic decat ca Google Sketchup salveaza saptamani de desenat ... si ai si perspectiva a masuratorilor corecte si unghiuri usor de masurat.
|
 |
|
Bravo man
 ai mei sunt pe anticonceptionale cred ..... nimic deocamdata!
Ce caracteristici ai la apa ? Gh / Kh / Ph ? Poate fac un mic acvariu in care sa tin doar creveti, si unde sa incerc sa tin parametri asemanatori cu ai tai ...
|
 |
|
Mmmm se pare ca toata lumea te stie  doar eu nu.
Salut!
|
 |
|
Salut!
E acvariu, sau terariu ? Au loc sa iasa broscutele la suprafata si sa se 'prajeasca' sub un bec cu ultraviolete ? Ceva filtrare ?
POZE  ?
|
 |
|
Imi pare rau ca intreb si de un altfel de foarfece in acest topic, dar daca tot se schimba informatii, m-ar interesa daca exista o foarfeca la 90 de grade - ceva de genul celei de aici: http://www.easternbaytrading.com/candle_wick_trimmer.html dar in loc de botul acela rotund specific lumanarii, sa aiba bot normal de foarfeca.
Pentru ca e un chin sa tund HC-ul in acvariul de 8L, nici macar cu un forfecel nu pot sa tin orizontal in apa, fiindca nu am loc de buturuga  . Asa daca as veni de sus cumva, ar fi ideal.
|
 |
|
|
 |
|
heheeee
Dar nu vad nici un pui  poza e cam blurry...
|
 |
|
Apa trebuie
Ce vorbesc acolo Porcu si cu Val este DOAR DACA folosesti "albastrul de bromtimol" (Bromothymol blue) pe post de indicator - dar nu stim ce are JBL-ul in el insa.
Discutia aceea de fapt e o traducere dupa acest articol din 2007 - http://www.barrreport.com/showthread.php/2818-Drop-Checkers-CO2-Indicators-Why-and-How?highlight=drop+checker - pe site-ul lui Tom Barr (de fapt el a venit cu ideea sa-ti faci o solutie de kH=4 si sa folosesti un tester ieftin de PH - inspirandu-se de la Dupla parca).
Deci daca vrei tu sa-ti faci solutia de kH=4 si sa folosesti solutia de la un test de PH, atunci Porcu si Val si Kirucd au dreptate
Dar esti convins ca JBL n-au facut ceva mai destept, si ca nu degeaba zic ei sa pui apa de acvariu ? Daca au ceva care neutralizeaza chestii in apa de acvariu, si atunci pui doar 2-3 picaturi de la ei - si iti zic in manual cum sa faci. In loc de mine unde pun vreo 15 picaturi si nu folosesc apa de acvariu.
|
 |
|
|
 |
|
Aici e manualul: http://www.jbl.de/en/download/7596/Gebrauchsanleitungen/JBL_Test-Set_CO2-ph-Permanent.pdf
Spun intr-adevar (pe la pagina 12) ca trebuie 1.5ml de apa de acvariu si de la 2 la 4 picaturi din solutia lor magica: "Remove the transparent lid from the bottom part and, using the syringe provided, fill with 1.5ml of aquarium water."
Recomandarea mea e sa faci ce zic ei. Dragos (kirucd) are dreptate cand spune ca nu trebuie apa de acvariu in momentul in care folosesti ca 'reagent' solutia de la un test simplu de PH. Atunci e important sa ai o apa cu caracteristici cunoscute ca sa poti sa interpretezi culorile de la PH si sa deduci concentratia de CO2.
Insa solutia celor de la JBL e posibil sa fie o variatie a asa ceva (cu toate ca se lauda ca masoara in acelasi timp si CO2 si PH). Totusi pentru inceput as merge pe recomandarea lor (eu am un alt fel de indicator de la o alta firma, mai mic, si trebuie vreo 10 picaturi din solutia de la ei si atat, fara apa de acvariu - asa ca nu pun apa de acvariu).
Va trebui sa iti comanzi si rezerva aceea de la JBL pentru indicator.
|
 |
|
Nu stiu de ce nu m-am imprietenit cu Planta Gold  ... am pus dar parca n-am vazut nimic.
Din cate imi amintesc, instructiunile spun ca trebuie sa deserti praful in acvariu si sa lasi si capsula tot in apa. Deci nu in substrat. Am lasat, dar n-am vazut nimic deosebit asa ca n-am mai pus, sau pun rar, odata pe luna, am si uitat cand am pus ultima oara.
Nu stiu cat de eficient e E15 insa, e drept ca HC-ul si dwarf hair grass se descurca bine, dar unele plante (Pogostemon) cred ca prefera fierul pe la radacina (am reusit sa le fac sa isi revina mai repede bagand o pastila de fier de substrat langa radacina lor - o alta marca, nu Dennerle).
Deci ce sa zic, incearca si vezi cum iti place  important e si substratul. Las si pe altii sa impartaseasca experienta lor.
|
 |
|
Am inteles. N-am vazut in realitate skimmerfiltrul de la Dennerle, dar daca simti ca face fata, de ce nu  ? E ceva mmm fain in a avea totul de la acelasi producator.
|
 |
|
Te referi la Dupla Tool Kit ? Din cate vad foarfeca e ok, are varfurile rotunjite. Dar nu stiu cat de comoda e penseta, eu am una fara unghi, si mi se pare mai comoda caci poti sa lucrezi vertical, asta cu unghi de la Dupla - daca prinzi o plantuta in varful pensetei va trebui sa stai cu corpul pensetei aproape culcat orizontal ca sa infigi planta.
Uite, in videoclipul acesta: http://www.thegreenmachineonline.com/articles/news/the-making-natures-chaos-hd-video - la minutul 15:28 se vede ca foloseste o penseta dreapta, ma rog acvariul e urias  dar cu o penseta dreapta pot sa lucrez fara sa ma ud pe mana (am acvarii mici) si ajung imediat la frunzulitele moarte samd.
E posibil si cea inclinata sa fie utila sa te strecori pe langa frunze, nu stiu ce sa zic... dar eu mi-as schimba, am sentimentul ca ma descurc mai bine cu una dreapta.
|
 |
|
Si eu am tot setul si folosesc varianta cu A1 mi se pare mai stabila cumva (pun S7 doar cand plec in vacanta). Dar ei aparent isi fac reclama mai multa la schema cu S7.
Mi se pare ca totusi unele plante nu merg asa bine, gen Rotala Wallichii (pentru care adaug si Easy Fosfo separat).
Pastilele de E15, le-am rupt in 8 ca sa pot sa dau la nano-ul de 8L.
E mai greu cu Planta Gold care seamana a Amoxicilina si are continutul din praf  acolo... chiar pun din ochi.
|
 |
|
Am facut si eu testul (din pacate / fericire, am Sera si nu JBL  si la fel de in pom mi-a aratat si mie, undeva intre 0.5, 1 sau 2 habar n-am. daca privesc sticla si foaia, una langa alta, pare 2. Daca pun sticluta peste culoarea respectiva pare 0.1 caci de sus apa se vede aproape transparenta.
Deci habar n-am 
|
 |
|
Pai ... la penseta nu am pareri, cred ca toate sunt la fel.
Doar la foarfeca sa nu fie cu varful ascutit caci poti zgaria pe acolo (adica eu ma bucur ca am luat foarfeca pe rotund - are varfurile rotunjite un pic - fiindca in acvariul de 8L (de acril / plastic) tot ating geamurile cand tund HC-ul. E mic, si foarecele lung si obosesti usor cand te chinui in pozitii ciudate  si mai il scap in geam din cand in cand.
Din fericire nu am zgariat inca nimic.
|
 |
|
Nu m-as incurca cu acel filtru, decat daca ai chef sa risti sa nu mai mearga  plus ca pare asa de mic... va trebui sa dai tu banii pe alte chestii de filtrat si medii biologice samd ? Tot mai sfant un Eheim extern, second hand, pui tu ce medii vrei si cu manetuta aceea pe iesire reglezi curentul sa fie mic.
Despre supra dozare Easy Carbo, am auzit ca se practica contra algelor. Am incercat si eu dar nu am vazut nici o imbunatatire, chiar parca acvariul incepuse sa stagneze putin... E si periculos la supradoze mai mari - am vazut si opinii cum ca s-au dus crevetii sau discusii samd.
|
 |
|
Fac si eu testul in seara asta cu JBL si sticla de 2L si Fosfo - sa vedem 
|
 |
|