Am o nelamurire in ceea ce priveste acvariul spital. Toata lumea vorbeste de acest magic acvariu spital, dar nimeni nu zice care ar fi principiile. Am incercat sa le pun cap la cap, si as vrea o confirmare ca e ok
Povestea mai pe larg o s-o scriu mai jos, dar ce nu mi-e clar e asa:
a) daca tratez oricum cu antibiotice care clar vor decicla filtrul, nu are rost sa ma mai stradui sa ciclez acvariul. Trebuie filtru in acest caz ? Cred ca nu.
b) de asemenea, daca folosesc doar apa de la chiuveta (combinata calda cu rece ca sa iasa cat e temperatura apei din acvariul spital) inseamna ca pot oricand sa schimb cu 50% zilnic, fara sa imi mai pun problema ca se schimba ph samd, caci si cea de ieri tot aceleasi valori le-a avut - iar cum CO2 nu bag, pestele nici n-ar trebui sa simta schimbarea.
c) e vreun avantaj in a folosi niste plante plutitoare ? Presupun ca da, eventual ar mai absorbi mici nutrienti si ele, ar da pestelui un sentiment sporit de siguranta. Nu or sa creasca bine, caci intensitatea luminii nu conteaza.
d) cum impac schimburile de 50% zilnic cu antibioticele care trebuie dozate la 2 zile. Caci daca scot 50% zilnic, e ca si cum as injumatati doza la jumatatea perioadei. Problema aici este cum sa tin concentratiile de NH4 (si No2) sub control. Cred ca de la un peste n-ar trebui sa creasca asa mult, dar habar n-am. Probabil am sa masor zilnic sa le vad.
Iata cateva poze cu acvariul spital:
Am pus incalzitor, o grota (sperand ca pestele se retrage acolo, dar vad ca prefera sa stea sub plantele de suprafata care nu apar in poze), iluminat slab (am folosit o lampa care a venit cu alt acvariu, dar o sa le tin sa lumineze slab) si o planta artificiala moale care sa nu zgarie.
Pestele e un betta. De cand l-am luat a avut un ochi mai mare decat celalalt - dar n-am fost atent la cumparare. Pana si prietena l-a sesizat, dar am pus-o repede pe seama unghiului in care il priveam.
Doar ca. In ultimile 2-3 saptamani a avut probleme cu fin-rot, pe care le-am pus pe seama celor 2 sapt de vacanta cand apa n-a fost curatata dar s-a dat mancare foarte multa de catre persoana care a ingrijit. DAR aseara, cand am ridicat temperatura de la 23 de grade la 26 de grade, am sesizat de dimineata ca ochiul acela s-a marit.
Apoi... cand l-am luat, a avut o tentativa sa faca bubble nest, dar de vreo 3 luni nimic, nici o bula. Poate e din cauza ca filtrul misca apa puternic, dar pe de alta parte, sunt si zone unde apa nu prea se misca mai deloc (in spatele la spray bar de exemplu) si iar mi se pare ceva aiurea. Am avut cu ani in urma Colisa, si aia faceau bubble nest de turbam.
Apoi 2... nu se ingrasa. L-am luat impreuna cu o bettanca si asta, dupa 3 luni, pur si simplu s-a dublat in dimensiuni. E grasa si manaca precum o poarca.
El a ramas slab, capul e mai lat decat trunchiul, si e slab incat spre coada i se vede ca o umflatura vezica cu aer (cf unor scheme de anatomie Betta gasite pe net).
Asa ca sigur e ceva in neregula cu pestele, am schimbat interpretarea de la paraziti interni la o infectie bacteriena (datorita ochiului); bacteriile se dezvolta mai mult la temperatura mai mare - si cum ochiul i s-a marit cand am ridicat temperatura, acum presupun ca e o infectie bacteriana. Tot uitandu-ma pe net, pare un soi de fish tuberculosis - e slab, pop-eye, fin rot.
Totusi mananca (dar nu atat de mult precum femela), e curios si nu si-a pierdut culoarea.
Urmeaza sa incep maine de dimineata cu un antibiotic de spectru larg (gram positiv si negativ)..