[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adivb
Forum Index » Profile for adivb » Messages posted by adivb
Message
salut.
Sper sa ajute: acu 3 saptamani incepuse cyano sa acapareze tot mai mult, inainte fiind doar o pata anosta. Deja ma gandeam de unde fac rost de Chemiclean. UV am unu de 18w pornit non-stop din Decembrie (cam 400 total net acvariu plus sump).
Nu stiu daca e coincidenta... am facut un schimb de apa de 15-20% si am adaugat un skimmer nou, mai puternic (pana la 900litri). Bineintele ca am si un refugiu, jumate din sump, dar asta nu prea a contat pana acum.
La 2 zile dupa modificari, doar un sfert din Cyano mai rezista. Si scade incet, incet.
Aaa...si tot din acel moment, hranesc mai multa congelata, pt ca s-a terminat stocul de fulgi

Nu am cautat explicatie stiintifica, doar ma bucur ca o batalie e castigata...inca nu tot razboiul

Succes!
aerosv wrote:
Alta solutie nu am decat un full restart cu nisip nou si eventual si piatra schimbata.


Sper sa nu... asta nu e solutie si nici sfat de urmat! La ambele acvarii ale mele, unul de peste 2 ani si altul de doar 6 luni, cyano vine si trece. La al 3-lea, pico, nici vorba de asa ceva. Nu poti schimba de fiecare data nisipul sau piatra, cand dai de o problema

Pt aproape orice problema in acvariu marin incearca sa gasesti o solutie naturala...animale sa vanture non-stop nisipul, stea de mare, goby de tot felul, engineer goby sapator, ba am chiar si un wrasse care e setat din soft sa bage toata ziua botul in nisip. Consecinta, nisipul e alb imaculat. Cyano de pe pietre, pleaca si vine ..il mai zgandere si crabii cand cauta de-ale gurii.

Imi cer scuze, poate stiai toate astea, dar nu e de dorit ca cineva care acum incepe in ale marinelor, sa creada ca asta e singura solutie, cu schimbatul nisipului si a pietrilor.

Ape limpezi
scuze ca intervin cu o sugestie pt lampi: sunt impresionat de puterea acestor mici lampi de la Eheim. Atat cele de apa dulce cat si cele pt marine. Cu 2 de apa dulce imi luminez refugiul in sump la marine..de dimensiunea aproximativa 40x24x40
https://www.aquaristikshop.com/aquaristic/EHEIM-PowerLED-daylight/647122/

pt cine le stie, inainte erau pe la 60-70 euro...la noi sa nu mai vorbim

PS: transportul 10Eur....doar ca nu mai tin minte daca era direct prin curier DHL sau via posta romana.
intamplator am dat de nenea asta pe un grup de fbook si mi-am adus aminte de topicul tau . Are cateva videoclipuri cu "outdoor pond", ba chiar si un tutorial "how to make an outdoor aquarium" (imaginile conteaza, ca limba nu cred ca o intelege careva p'aci....sau mai stii )
vezi poate te inspira

https://m.youtube.com/channel/UCda5hn5vHEXsgZcMohqZ0Zw/videos
Hai ca deja devine fun can-can topicul asta..cred ca s-a zis tot ce e de zis. Propun sa inchidem topicul si sa il faceti "sticky" daca vreti, sa ramana pt posteritate.
Fiecare cu magazinele preferate pt vietati si hardware. Eu am 3 pt marine, printre care si tropheus.. Nu le mentionez ca cine stie ce debate se mai porneste si asupra celorlalte doua. Iar acest topic nu-mi va schimba parerea despre tropheus. Stiu bine conditiile fiecarui magazin si aleg cum imi convine.

Stiti vorba aia: "cum faci o avere mica din reefing?... Plecand de la o avere mare".
Si asta nu e o gluma!
MSI wrote:
Referitor la discutia din acest topic, cred ca trebuie sa fim mai intelegatori unii cu ceilalti ( valabil pentru ambele parti si acvaristi si magazine ) ... totusi suntem o comunitate mica si industria de profil este inca tanara.

Pt ca am tot tabloul de comanda intr-un singur loc la vedere. Restul de prize la care umblu rar sunt ascunse prin spatele dulapurilor si primesc alimentare din acel tablou. iar aici am preferat prize gen santier
Se vad in pagina "Marin 1st"
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/38122.page

Doar ca de atunci a mai evoluat acel tablou. Am incercat sa scap de timer-ele mecanice..clicaie tot timpul si devine enervant

Iar la nou acvariu tot aceeasi solutie o aplic..doar nitel mai complicat, dar acareturile sunt inca in cutii si astept pe cineva sa-mi dea un sut in f.... sa ma apuc de intins fire, cutii si prize.
Tot asa, pastrez taboul de sigurante mai la vedere, iar prizele mai ascunse.... si din motive de siguranta, sa nu traga copii de cablurile expuse la vedere.
Eu sunt mai de moda veche, prefer tablou de sigurante:
- cu o siguranta generala
https://www.amazon.de/gp/product/B0146HZ9MQ/ref=oh_aui_detailpage_o00_s01?ie=UTF8&psc=1

- cu timere digitale si inainte de fiecare, cate o siguranta normala pt ON/OFF
https://www.amazon.de/gp/product/B075S6BZJ6/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

link-urile sunt doar informative, dar pt timere nu am gasit pret mai bun. Si nu ma lasa nea Pave sa iau altele "puffy"...cica astea-s testate de el.
Sigurantele sunt mai mult cu rolul de butoane ON/OFF. Practic pt toate circuitele am cate o siguranta..bine, grupate pe categorii (pompe, incalzire, lumini)

Studiez si eu variantele Arduino, pt monitorizare, dar sunt inca la nivel de sub-incepator

Pt incalzire si racire folosesc controllerul D&D Dual Heating and Cooling, in care imi pun toata increderea .

Am si unul Ink Bird, dar sincer nu am curajul sa-l folosesc
https://www.aliexpress.com/item/Inkbird-ITC-1000-Electronic-Digital-heat-and-Cool-Temperature-Controller-Fahrenheit-Centigrade-dual-relay-Thermostat-NTC/32805611654.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.14f34c4dkRyLAq

Nah, acu fiecare cum crede.
Eu tot la 180 brut plus vreo 80 sump...desi din cate stiu se ia in calcul doar volumul acvariului la formula de recirculare....am de vreun an jumate, un Sicce Syncra 1.5 (1350l/h) , care trebuie sa ridice apa la vreo 140cm. Nici ca as pune vreodata alta pompa.

PS: pe de alta parte ai dreptate...eu m-am convins cu litrii/ora declarati de Jebao. Parca nu mai ies la numaratoare dupa o vreme, mai ales cand compari cu alte pompe de pe la alte firme. De aceea am renuntat in a mai pune Jebao la recirculare. In afara de pret, nu vad alt avantaj la Jebao.
ma scuzati ca intervin si eu. la un acvariu de 150litri brut, recircularea nu are rost sa depaseasca de 10 ori volumul acvariului. Ca de volumul net nici nu mai vorbesc. Restul flow-ului se face din wavemakers.

LE: vorba unora mai batrani in hobby: nu are rost sa lupti cu gravitatia la pompele de recirculare. Mai bine cheltui energia pt flow-ul la alea de valuri.
Bai ce ma enervezi cu pasiunea ta pt mandarini.. Dupa flavescens, te anunt ca-i urmatorul pe lista si ai treaba sa cauti exemplare d'alea cum zici mai sus... Ca tot te pricepi
Hai ca am deviat total de la subiectul topicului.
Noi sa fim sanatosi si sa ne putem intretine hobby-ul!
Hmmm.. Ce sa zic. Vazusem intr-o zi un sondaj pe un grup de fbook: daca am plati mai mult pt un peste care ar avea garantie, gen 2,3 saptamani. Da, poate...cred.. sigur

Pana atunci de cate ori m-am dus prin alte parti pt vietati, tot la tropheus m-am intors...pret bun, locatia la indemana pt mine, comoditate in comanda si plata. Intr-un cuvant, sunt un lenes, da asta nu-i o noutate.
Exceptie Peti, doar ca sta tocmai unde se agata harta.. Si un pic mai complicat cu transportu.
Deci nah, fiecare cum prefera si ii e norocu.
Eu nu ma mai obosesc sa caut.
Pot sa confirm anticipat ce o sa-ti scrie Crialex
Btw, io aproape niciodata nu fac aclimatizare "ca la carte". Ba ma grabesc, ba copiii sar pe mine sa vada pejtii etc. Tot asa, nu am avut pierderi din cauza asta. Ba chiar pejtii tinuti temporar vreo 2 sapt de dinozaurul Batman si ajunsi la mine dupa un drum de 15min, au fost aproape aruncati direct in bazin.. 10min aclimatizare in punga pt temperatura. Sunt ok si azi.
Da, no! "kids, do not try this at home"
Oi fi eu ala norocos.. cine stie peste ce am dat cand am fost mic
Tot marti (cand a sosit transportul Dejong) , 3 pesti am luat si eu printre care si un A. Nigricans. Toti sunt bine mersi si mananca de sparg.


acu sa nu mint, bag ceva prin acvariu cand aduc pesti noi si ii apuca ich : Concentrat usturoi/vitamine Aquaforest si praf ghimbir alimentar. Nu le declar ca fiind reteta universala, dar la mine pare ca merge, asa ca nu schimb nimic...
Pana treci hopul toate "medicamentele" sunt bune. Unii au succes cu Herbtana, altii jura doar pe Cupramine, altii numai Polyplab.
in cazul tau vezi ulceratia aia unde o incadrezi si vezi pe prospectul medicamentului.

Daca vrei sa salvezi pestele, ignori efectele secundare.
Eu nu mai folosesc niciodata nimic! Nici macar herbtana. Prea muncesc din greu sa ajung la un echilibru al intregului acvariu pe care-l pot destabiliza usor cu orice potiune magica.

PS: eu in mare parte doar de la tropheus am luat pestii, nu am avut nici o victima pana acum....la tot ce am mai pierdut, eu am fost vinovatul sau au gasit acea "gaura de ac" prin plasa protectoare.
Si eu prefer sa ma duc direct cand ajunge importul de la Dejong si sa-i iau direct cu punga de la exportator, ca sa nu mai fie supus pestele altor aclimatizari
De pret nu are rost sa mai vorbim...asa ca pe mine m-au convins.

PS2: nu-i prea mare graba cu mandarinul? Eu nici dupa mai mult de 1an jumate vechime acvariu nu m-as baga la un mandarin...nu-s convins ca o sa gaseasca de toate cele prin acvariu.
Da, @user "Crialex"...stiu, o sa ma contrazici
Actinic ATI

Eu initial aveam acoperit acvariul cu un hobbyglass (Dedeman) de 2 mm...dar cum nu ma descurcam cu temperatura, am pus plasa.
Daca gasesti un acril mai subtire si il poti sprijini sa nu se curbeze, as zice acrilic. Am cautat si eu la vremea aia pe goagle informatii si am ajus la concluzia ca placa de acril mai subtire nu obtureaza asa de mult cat o sticla cu dublul grosimii. Nu stiu, poate o sticla ultraclara o fi mai buna. Plus, acrilul cica nu ar fi asa de bun conductor termic. Aici ma gandesc la caldura emisa de cele 8 neoane , care prin sticla se transmite mai usor

La o prima cautare am gasit un articol pe tema asta, dar mai sunt si altele...https://www.hydrosight.com/glass-vs-acrylic-a-comparison

Dar recomandare generala pt temperatura, oxigenare: pune plasa si sistem ATO pt evaporare
https://www.ebay.com/itm/Aquarium-Top-Clear-Mesh-Screen-Netting-Replacement-72-x36-1-4x1-4-Free-Ship/252578640333?hash=item3acedc31cd:g:rw0AAMXQVT9S5wMI

Later edit: sau uite aici pe la minutul 3 cum a acoperit baiatul asta. Faina lucrare pana la urma


pai de actinic red sea vorbeam si eu.. Care numa actinic nu e. Cum ziceam mai sus e un fel de ATI blue plus, da-mi pare mai fain ca si spectru. In rest asta-i si parerea mea, ATI e cel mai bun de folosit pe la noi avand in vedere si pretu. Dar eu as intercala si niste red sea actinic...
Habar nu am de restu de la Red Sea si nici nu ma intereseaza.. Are ATI de toate
eu in combinatia de mai sus as renunta la aquablue special. dar fiind asa de multe, 8 la numar s-ar putea sa ma insel. 2 coral plus poate ar fi de ajuns. Mai bine mai multe blue plus/red sea actinic, sau chiar inca un ATI actinic.
Eu dupa cum am vazut ca lumineaza Red Sea, as fi in stare sa fac o combinatie numai de red sea si ceva ATI actinic. De fapt am aproximativ asa ceva 2 x 54w ca si lumina suplimentara la un kessil (...deocamdata doar unul) Si pot zice ca doar 1 red sea (care e un fel de blue plus) + 1 actinic dau o culoare destul de buna. Daca as mai adauga un coral plus sau ceva mai alb, s-ar duce tot sprectrul prea spre alb . Si asa in combinatia asta, ledul il dau mai mult spre albastru.
Eu ma refeream la Red Sea actinic 22000K in loc de blue plus. Pe langa, actinicul de la ATI e un "must"
Da, no.. Posibil prin ochelarii mei, sa-mi para mai sexy Red Sea ala
 
Forum Index » Profile for adivb » Messages posted by adivb
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com