[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Koh-i-Noor
Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Silviu Man wrote:Nu lua in considerare debitul ci capacitatea filtrului.

Carevasazica intr-un acvariu de 60 de litri (care probabil are pe la aprox. 40 cm lungime cel mult) o pompa care-ti sufla apa la 600l/ora produce cam aceiasi curenti cu una care are un debit de 300litri/ora?
Bun gasit!

Un acvariu de 60l nu-i asa de mare, poate sa luati in calcul si un filtru extern mai mic (un exemplu ar fi eheim eco pro 130 sau ceva asemanator) sau un filtru hang-on, in ideea scoaterii din interiorul acvariului a diverselor plastice si accesorii care fura din aspectul natural.

Daca, totusi, optati pentru un filtru intern nu-l luati prea mare, debitul (acei litri/ora) trebuie sa nu fie prea mare raportat la acvariul dvs., altfel riscati o furtuna perpetua in apa aia.
Ia in calcul si urmatoarea varianta (de vazut si cum iesi cu costurile): 2 filtre mai mici

Avantajul ar fi legat de functionalitate: cat il cureti pe unul celalalt ramane in functiune;
Se strica ceva la unul - ramane celalalt in functiune si-ti mentine acvariu ciclat;
Daca cumperi acelasi model - pe termen lung ai piese de schimb in cazul in care ceva se defecteaza
Si nu in ultimul rand, daca zici ca n-ai resurse acum: cumperi acum unul (mai mic, de la o firma cu reputatie), nu suprapopulezi acvariul si in urmatoarele stiu eu, 2-3-4 luni ai timp sa strangi dineros si pentru al doilea

Spor la treaba!
10 ml la 500 litri creste concentratia de NO3 cu 2 mg/l (2ppm) si de K cu 1.3 mg/l (=1.3 ppm) - de pe siteul producatorului

De Nitrati (NO3) e nevoie in acvariile cu (multe) plante sau/si plante cu crestere rapida si cu putini pesti - asta pentru ca daca ai pesti si filtrare buna, respectiv acvariu e ciclat se genereaza NO3 in urma ciclului azotului.

In functie de cate plante, ritmul lor de crestere si de lumina (cantitate, calitate si durata de iluminat) poate fi nevoie sau nu de fertilizare, de asta sfatul lui Gabi C e de bun simt. Inainte sa adaugi NO3 acolo ar trebui masurat cat nitrat ai si trebuie urmarit pe o perioada cam cat se consuma (in functie de factorii enumerati mai sus). Cu NO3ul intr-un acvariu trebuie sa fii undeva intre 10-20 mg/l (10-20 ppm)
La iesire da, la intrare e discutabil. Preferabil nu, daca vrei filtre silentioase.

Dar daca pui si pe intrare Y asigura-te ca debitul scos din acvariu e sufficient cat sa asigure tot timpul umplerea completa cu apa a ambelor filtre in raport cu cat vor impinge ele afara.

Posibil ca aceste calcule sa-ti fie date peste cap si de colmatarea in timp a furtunelor. Cel mai sigur ar fi sa pui pe intrare furtune supradimensionate.

mai degraba variant cu termometru in filtru, scapi de nevoia unui echipament in acvariu si asta ar ajuta, mai ales intr-un acvariu mic.

Debitul la iesire il poti regla din robinet. E drept ca la variant asta cu tehnologie NASA e un pic mai avantajos, softwareul controland probabil turatia motorului filtrului.

Din robinet micsorezi debitul dar pana la un anumit punct inainte sa incepi sa fortezi (blochezi) motorul. edit: (n-am incercat dar poti incerca, ca sa nu fortezi motorul, sa micsorezi si debitul la intrarea in filtru, in paralel cu iesirea ca sa nu fortezi pompa. Si, evident, de luat in calcul si o scadere a debitului pe parcurs, pe masura ce se colmateaza furtunele)

Variantele alese de tine sunt filtre mari pentru un 35l.... mai asteapta raspunsuri si vezi in specificatiile filtrului care-i valoarea minima pentru care-l recomanda.
Daca valoarea maxima e exagerata de toti, aia mica cam respecta realitatea - nu ar avea de ce sa fie umflata.
Algele n-apar doar din cauza excesului de nutrient, unele apar si din lipsa de nutrient cum. Banuiala mea-i ca asta e cauza algelor pe care le ai.

Sta83 wrote:Uneori mai folosesc si CO2 lichid, de la Neptun, dar destul de rar

Ori fertilizezi ori nu. Chestia asta cu "uneori", adica dupa ureche, creaza fluctuatii in acvariu, exact ce nu ai nevoie daca-ti doresti un acvariu sanatos.
In orice acvariu trebuie vazut ce consum de nutrient ai (ce plante ai si cate, ritmul de crestere in functie de lumina - cantitate si durata) si ce aport de nutrienti - (in mare) plusul in urma ciclului azotului, fertilizarea facuta de tine.
Ecuatia asta trebuie tinuta cat mai constanta, cu cat mai putine fluctuatii de + sau de - ca ai uitat sau n-ai avut chef sau ai schimbat prea des apa sau prea rar, ai mai adus pesti, ai schimbat durata de iluminare samd.

Cand privesti acvariul prin prisma asta, icepi sa pasesti pe drumul tinerii lui in echilibru si realizarii de chestii misto cu el.

De melci n-ai sa scapi, invata sa-i iubesti

Cauta "oedogonium" pe net, legat de alga aia, vezi daca-i ce ai tu.
Nollock wrote: Din cate stiu, pompa trebuie sa stea mai sus de nivelul apei, nu pot sa o tin in dulapul de sub acvariu,nu?

Pompa de aer nu-ti trebuie (decat daca vrei neaparat pe considerente vizuale presupun) bulele alea.
E un echipament in plus care fura din naturaletea acvariului si alaturi de altele care chiar sunt necesare (parti ale filtrului, incalzitor samd) incepe sa aglomereze acvariul, mai ales unul mic.

Daca totusi te hotarasti c-o vrei, nu, nu e musai s-o pui mai sus de acvariu. Cauta o valva unisens care chiar sa functioneze.
Eu dupa ce am schimbat vreo 2 m-am oprit la una facuta de JBL am impresia ca.

hop si eu cu parerea, acum am vazut topicul

eu as merge pe asa ceva: https://youtu.be/bdlEKXA976M

Nu stiu in ce masura poate iesi cu adevarat fain un acvariu cu genul ala de background si cu plante. Terrariu da! Dar acvariu risca sa semene cu variantele astea cu castel si scafandru de plastic.
Nu prea poti sa-i dai profunzime cum trebuie - fundalul va fi ca un tablou, in fine. Parere personala (ca doar n-o fi nepersonala, minunata expresie "parerea mea" )

E vorba de natura, vor veni multi copii, ar trebui sa vada ceva in spiritul asta. Fara brizbrizuri. Dar am inteles si abordarea ta, vrei ceva care sa atraga ochiul in mod special, o "vedeta"

Dar (desi stiu ca ai facut-o deja) trebuie luat in calcul fiabilitatea in timp, cum au spus si colegii - sa poata fi pastrat curat si sanatos usor, preferabil fara interventii prea dese.

Maestrul, explicand https://youtu.be/NP0Qk4DnLis
Si abordarea englezilor merita in pic de atentie: https://youtu.be/QqqnFQ5jChU

Doamne-ajuta cu proiectul!

p.s. Vrei o "vedeta" fa un acvariu cu discusi
Bun venit George si felicitari in primul rand pentru felul corect in care scrii!

Uite cateva lucruri legate de pestisorul pe care ti l-ai ales, pentru cand ai putin timp:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/3143.page

Gand bun!

edit: http://www.acvariu.ro/forum/forums/show/0/5.page
Cu cutteru, oricat de chinez ai fi n-o sa-ti iasa asa ceva, plus ca te chinui 10 zile. Daca nu poti ajunge la in CNC eventual cu un Dremel...

image

image
Komatexul e una din denumirile pentru foile de PVC .. expandat sa le spunem.

Ce descrii tu, kmol, e Alucobond (tot o denumire comerciala) pentru PVC din asta expandat prins intre 2 foi subtiri de aluminiu.
Este mai bun Alucobondul pentru un capac de acvariu decat Komatexul, in primul rand Alucobondul e mai rigid (inclusive cele subtirele, de 4 mm) dar, e mai greu de taiat. Iti recomand sa mergi la o firma de publicitate si sa-l tai la CNC.

Tot la firmele de publicitate gasesti genul asta de materiale.

Pont (zic pont pentru ca eu am gasit relativ greu, din intamplare intr-un final si am evitat in felul asta sa trebuiasca sa cumpar o foaie mare de plexi): daca vrei sa inchizi acest capac (in cazul in care sta direct peste acvariu si nu-i atarnat deasupra) e recomandat sa-l inchizi ca sa nu se adune condens in capacul ala. In magazinele astea de bricolaj (eu am gasit in Leroy si in Dedeman) dar sunt in zona materialelor de constructii, foarte dosite, gasesti plexiglass incepand de la 2 mm, bucati relativ mici (50x100cm vreo 30 de lei ala de 2mm parca).

Lucrez si eu acum la cel mai minunat capac din lume, poate ii fac o prezentare cand e gata. Primul l-am facut din Komatex si l-am intarit/pastrat drept cu cornier de aluminiu de 10mm. Acum il fac din Alucobond si-s de 10 ori mai multumit de materialul asta dar e taiat la CNC si asta ajuta mult - de exemplu la muchiile care vin indoite se taie cu o freza in V la 45 grade, ca atunci cand indoi muchiile sa nu se incalece umplutura - plasticul ala dintre foile de aluminiu).
E drept ca poti taia toate fetele, separate, una cate una si dupa aia sa le lipesti daca nu te intereseaza prea mult partea estetica.
Powerhead + filtru cascada o sa faca zgomot. Acvariul nu va fi in dormitor, deduc? Noaptea orice zgomot e mult mai accentuat.

DeponitMix eu nu mi-as lua in etapa asta in care esti tu. Ala e pentru momentul in care vei avea experienta, vei fertiliza si vei sti sa controlezi ecosistemul.

Ideea asta de oxigenare a apei, care se pare ca-ti place, nu are legatura cu acvariul pe care ti-l doresti (sanatos, curat, cu pesti veseli).

Esti pus pe cumparaturi dar ia in considerare si felul in care toate echipamentele alea (niste plastice in esenta), se vor vedea in acvariu. In spiritul asta, te poti gandi la un incalzitor extern (Hydor fac, posibil si altii intre timp).

Legat de plante: daca vrei sa ai cate mai putine batai de cap, sa fie un acvariu usor de intretinut, vrei in primul rand plante cu crestere (mai) lenta.
Pe de alta parte plantele cu crestere rapida, mai ales pentru un incepator, te vor ajuta sa tii algele in frau. Daca te tii de treaba experienta asta o sa vina odata cu trecerea timpului dar nu te astepta la apa cristal si zero alge din start.

In loc de prefiltru Eheim (am avut, foarte bun, il scoti, cureti, pui inapoi usor) te poti gandi, tot in spiritul scoaterii echipamentului/plasticelor din acvariu, la un prefiltru extern.
O sa fie un pic mai multa munca la curatarea lui dar o sa arate mai bine acvariul, mai aerisit, mai natural.

foarte important: NU SUPRAPOPULA, dimpotriva, mergi pe mai putine vietati, pana inveti sa echilibrezi ecosistemul.

Spor si te asteptam cu un acvariu frumos si sanatos!!
Ah.. credeam ca va fi usor...

O varianta ar fi da-ti face gaura mare in buzunar daca ai nevoie de mai multe bucati: Piatra ponce (naturala), bucati cam cat un sapun, am vazut zilele astea in Kaufland in zona cosmetice.
Era vreo 4-5 lei/buc.
melcu wrote:Te referi la ceva de genul ?

Domnul Melc, unde gasesc asa ceva ca-n fotografia aia? Adun cele trebuincioase pentru reînvierea acvariului si vreau sa fac niste terase cu care sa ridic substratul in partea din spate a acvariului si in plus sa ajute la filtrarea bio.
As fi vrut piatra de genu ala, exact cum e in foto, taiata asa sub forma de caramida. Necalcaroasa. Plastice si derivate (extrudat) nu vreau sa pun.
Lasa-l 3-4 saptamani fara schimburi de apa. Timp in care nu exagera cu hranitul pestilor - avand in vedere ca nu vei schimba apa nu vrei s-o alterezi cu excese.

Ai dat pe undeva detalii legate de acvariu? Cati pesti si ce rasa, lumina, daca fertilizezi sau nu, ce fel de filtrare etc?
Ar ajuta sa ne dam seama de natura dezechilibrului.

Dar sfatul cu schimbatul apei ramane.

Edit: Scopul e sa stabilizezi chimic apa (macronutrienti si CO2). Evident ca nefacand schimburi de apa vei avea (vorbesc de nivelul macro) un surplus de azot in acvariu - ca rezultat al ciclarii, dar din fotografie se pare ca ai suficiente plante - vor absorbi ele (eventualul) surplus de azot. E posibil sa dai si-n partea ailalta - adica sa ramana putini nutrienti in apa dar asta ar trebui sa duca catre niste alge inofensive/de care vei scapa usor, cum e GSA sau alge filamentoase, verzi.
Ce-i crescut pe echipamentele din acvariu (pe plastic) - scoate afara si curat-o manual.

Dupa care o vreme nu mai fa schimburi de apa deloc. Intrebare: nu cumva schimbi des apa in acvariu?
https://www.dedeman.ro/ro/adeziv-de-montaj-tangit-kleber-125-g/p/5001010
Intervin si eu, pentru ca tot vad chestia cu perlonul care se colmateaza la "3-4 zile".

Din experienta proprie: Prefiltre eheim https://www.eheim.com/en_GB/products/accessories/installation_prefilter din care am scos buretii si pe care le-am bucsit cu perlon, nu le-am schimbat niciodata la mai putin de 2 saptamani. 3 saptamani era maximum cat puteam trage de ele, inainte ca debitul pe IN sa scada si sa intre aer in filtru.

Perlonul l-am luat din ghermania, poate sa sune putin pretentios dar am o banuiala ca cei colegi care vorbesc de colmatare in 3-4 zile nu mananca nici ei ciuperci - e posibil sa fie o diferenta de calitate, dom'le, inclusiv la perlonul asta. Firele alea sa se "mucifice" daca-s facute in fabrica chinezului aluia mai bagator de penix si din cauza asta sa devina o masa mai impermeabila decat prevede legea. Sau poate ca nu.

Perlonul de care vorbesc e fin (pentru ca este si o varianta mai grosiera, verde).

Cert e ca sustin folosirea perlonului dar nu l-as pune direct in filtru - mai degraba intr-un prefiltru ca ala de mai sus sau folosind Sun-Sunurile alea de care stim cu to(n)tii.
MihaiF wrote:
Ieri schimb 40 de l de apa , azi fac expre test doar pentru NO2 , ghiciti cat e voare !
0,05 mg/l deci nu stiu ce sa mai cred. Ori ochiul meu nu percepe bine scala ori chimicalele astea nu sunt ok. Sigur ca o valoare de 0,05 nu ma streseaza , pentru ca e prea scazuta sa faca rau dar ideea in sine.

La fel era si la mine (test ok, ne-expirat, cumparat din ghermania, in cazul in care suntem paranoici si luam in calcul dublul-standard)

Nu te crampona, valoarea e zero sau foarte aproape de. Poti face altceva - testeaza apa de la robinet pentru nitriti, ai sa vezi ca tot 0,05 iese.

In legatura cu dioxidul de carbon: Sa nu fie reactorul de vina. Cred ca o pipa din aia de sticla cu pastila ceramica e mai eficienta si mai estetica in acvariu in comparatie cu Taifunul. Poate sa incerci si varianta asta - cu alt difuzor, daca ai de unde face rost de unul.
Mie testul JBL de CO2 imi functiona bine. Sa verifici sa nu fie cumva expirat.

Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Go to: