[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Despre pesti nu te pot sfatui, sunt omul plantelor deocamdata dar despre filtrare - poti instala filtrul extern fara probleme cat timp mai lasi pe putin doua saptamani si modalitatea curenta de filtrare. Ar fi bine sa storci din buretele existent si in filtru, sa fie ceva mai multe bacterii acolo ca sa trisezi un pic sa nu o ia filtrul chiar de la zero.
In 8 luni atat de multe hehe - boala grea. Bine ca ai spatiul

Asteptam poze.
Dar o poza de ansamblu gasim ? Ma tenteaza si pe mine un acvariu de genul asta, dar puii mei nu mai am loc. Eram curios cum se vede de ansablu ( cu tot cu sticla) sa-mi fac o impresie cum arata (si lumina sunt curios cum arata, ca parca bate oblic asa un pic).

Asa detaliile foto arata foarte fain!
Am dat din gresala dublu click pe un post de-al meu si pot face edit ? Hehe.
Intr-adevar, mai rapid. Cand sa termin de modificat si sa apas Update, mouseul mi-a fugit un pic mai jos la "Post Reply" si am pierdut modificarea.
Da, si mie mi se pare un acvariu pustiu un pic si decorul este de efect daca vei putea sa-l tii la vedere (sa pui ceva 'gazon' in fata lui).

Dar daca am sesizat bine, acvariul are 200L brut, dar ai doar 60W in total deasupra lui (2 tuburi fluorescente de 30W) ?

Ai mai avea nevoie de inca vreo patru lampi ca sa te poti 'juca'
La 60W si fara CO2 o sa fie greu - poate doar cu Easy Carbo si ceva plante care nu sunt pretentioase la lumina.
Am scapat de planari mai dedemult asa: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5984.page#p57797 (postul 6, in caz ca nu se deschide direct) - explic ce vedeam si cum se deplaseaza, iar mai jos cateva posturi (pe la al 18-lea) explic cu ce medicament le-am venit de cap si cum.

Nu stiu insa ce efect are asupra crustaceilor

Habar n-am de la ce au fost ..
Azi am avut chef de bibileala

Am confectionat un spray bar pentru iesirea de la filtru. Spraybar-ul clasic e foarte lung pentru acvariul de 30L si la fel de lunga era si teava sorbului. Cand am instalat teava sorbului, a trebuit sa tai din ea vreo 10cm caci nu incapea (iar, acvariul nu e asa de inalt). Am zis sa refolosesc acel ciot sa-mi confectionez un spray bar.

Calculasem ca la un diametru de 12mm cat e tubul pe interior, mi-ar trebui nici mai mult nici mai putin de 36 gaurele de vreo 2mm (cat e burghiul de la dremel) ca sa acopar aceiasi suprafata. Insa testand la chiuveta am realizat ca 18 gauri ar trebui sa fie OK. Boon... cand sa scot dopul cu care a venit spraybar-ul original (din care mi-a fost mila sa tai), am vazut ca de fapt acela avea doar 9 gauri date (cam de acelasi diametru). Asa ca 18 ar trebui sa fie arhisuficiente ca sa nu impiedice apa sa curga ..

Un film HD facut in timp ce testam in acvariu - se vede furtuna din acvariu dinainte, si apoi cum se domoleste totul Imi place ca misca usor si toate plantele.

De asemenea, cum nu am menghina si nici atelier, am folosit un metru de croitorie ca sa imi iau referintele si am incercat ca gaurile sa fie cat mai in linie.

Cateva poze:

image image
image image
image image
image image
image image

Nici o problema ca te-ai bazat pe ei nu e nimic pierdut inca. Macar ai aflat ca trebuie sa citesti despre ce vrei sa faci inainte sa te apuci

Problema este ca bacteriile au crescut in apa in loc de filtru, cum a zis si Stefan. De aceea apa e laptoasa. Asta nu e o problema in sine - e bine ca sunt bacteriile, macar consuma din concentratiile acelea toxice pentru pesti.

Dar, trebuie sa ai grija totusi la urmatoarele aspecte:
a) hraneste pestii FOARTE putin, si doar odata pe zi. Nu e o problema daca o zi nu dai de mancare. Da foarte putin si asigura-te ca mancarea este consumata (adica pui asa cat cateva varfuri de ace) astepti sa vezi ca e mancata samd. Cand isi pierd interesul, nu mai dai.
b) schimbi 20% de apa cam la 2 zile. Asta va ajuta ca acele concentratii sa nu se dezovolte prea mult. Faci asta pana vezi ca apa se limpezeste (poate dura pana la o saptamana). Dupa aceea poti reveni la schimburi saptamanale.

O alta solutie ar fi sa duci pestii inapoi la petshop si sa cumperi si substrat fertil cat si unul nefertil pe care sa-l pui deasupra. Si sa ai rabdare sa se cicleze acvariu, pui plante normale. Cred de fapt ca e mai bine asa ..

Ai dreptate cu furtuna - si eu stau cu frica CO2-ului care se pierde insa indicatorul (care e pe dreapta acvariului) e pe verde deschis. Cred ca introduc mult mai mult decat CO2 decat ar fi necesar, dar nu prea stiu cum sa fac (decat sa prin un furtun cu gauri pe stanga si dreapta si cu dop in capat (caci plasticul acela cu gaurele e prea lung ca sa incapa, la cat putin lat este acvariul).

Later edit: am confectionat un spray bar - si descris etapele si rezultatele aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/18934.page
E ciudat deocamdata, m-ar ingrijora mai mult fuzz decat acelea. Daca sunt lungi, se spune ca prefera curenti puternici, si de aceea se intind. Dar tu spui ca au disparut cand ai marit debitul, deci e pe dos.
Seamana cu thread algae ?

http://wetplantlogic.com/wordpress/http:/wetplantlogic.com/wordpress/2009/03/21/thread-algae-woes-thread-algea-understood/ ?

Interesant, am citit si eu pe wikipedia despre ele - dar la cat de invaziva este descrisa specia si cum acopera toate suprafetele posibile, probabil iti vor umple acvariul complet
Ce vei face atunci ?
OK, parametrii ca parametri, dar PLANTELE ?

Cum se comporta ? Tunzi la ele ?
E foarte bine ca se mai plimba si prin apa, altfel, daca iese direct la suprafata, e pierdut - insa asa mai are timp sa se mai dizolve bula un pic (o sa vezi ca bulele devin din ce in ce mai mici cand se plimba prin apa).

Sunt curios ce parere o sa ai despre plante intr-o zi doua
Mi-am pierdut ceva mai repede rabdarea cu al doilea filtru interior, asa ca acum e deja intr-o galetusa la clorinat YEY am recuperat spatiu in acvariu.

Un update:

a) tuns Micranthemum umbrosum cat si Hemianthus micranthemoides
b) aruncat Cabomba verde din stanga (unde vreau sa las doar Bacopa Caroliniana si sa o indesesc)
c) tuns Cabomba rosie din dreapta si replantat varfurile
d) adaugat 2 noi plantute ( Nymphoides aquatica - Banana plant, cat si un Pogostemon de care mi-a fost mila, recuperat din acvariul de 8L).

Banana plant:

image image

Inainte de curatenie si dupa:

image

image

Cred ca am o problema in dreapta fata, unde lumina nu prea ajunge - si prin urmare, plantutele de acolo (HC + Eleocharis acicularis) cam stagneaza. Acum fara filtrul intern si tunse vecinele, sper sa se descurce ceva mai bine.
Ok, un update ...

a) enervat pe CO2 caci robinetul nu da presiune constanta (am curatat difuzorul in clor, si curatat apoi foarte bine, dar tot am sentimentul ca presiunea scade de cat o reglez eu dimineata si pana seara cand ajung)
b) enervat pe pogostemoni ca au crescut prea mari si parca luau lumina de la HC
c) enervat un pic pe HC caci in loc sa creasca in lateral, mai se intinde si in sus.
d) enervat ca in compartimentul pompei de apa se vede ceva mizerie in suspensie

am purces la marea curatenie (iata deci la o luna jumate dupa startarea acvariului).

Acvariul are un burete urias pentru cat de mic este, si cum fiind nano si stiind cat de multa munca ar fi sa il curat des - am hranit mereu foarte putin, samd. Circulatia este dinspre Acvariu (in figura de mai jos) catre Filtru (are niste fante sus si o gaura mica, ceva mai jos, de scurgere dintr-un compartiment in altul, se poate vedea si in poza de mai jos) apoi, pe principiul vaselor comunicante, si fortata un pic de pompa apa trece in compartimentul pompei printr-o fanta jos (si o mica gaura de 'prea plin' sus in caz de ceva).
Apoi, pompa impinge apa din compartimentul ei inapoi catre acvariu.

+--------------------.---------b
|                    |         |
|      Filtru        |  Pompa  |
|        ^         ....>       |
.........|...........|....|....|
|        |                |    |
|        |                |    |
|                         v    |
|                              |
|           Acvariu            |
L______________________________|

Spre stupoarea mea am scos o gramada de mizerie apa era aproape neagra. Am curatat tot, atat buretele grosier cat si cel fin, o ceramica pusa de mine deasupra cat si apa in compartimentul pompei. Cam 50-60% din apa a fost schimbata.

Apoi am purces catre tuns HC, taiat Pogostemon (o tulpina am mutat-o in acvariul de 30L sa vad si acolo cum ii merge), si iata cateva rezultate dupa o zi:

image image

image image
hehehe explicam si eu ca pt un acvarist care habar n-are despre pasari, fara sa stiu .

Nu trebuie maruntit osul, pur si simplu rupi un ciot de 2x2 cm si ii dai drumul undeva in apa.
Si masori dupa 1-2 zile, vezi cat au crescut concentratiile si hotarasti daca mai pui sau nu. O sa pluteasca daca nu il fierbi cateva minute, dar pana la urma o sa coboare la fund din cate mai tin minte. Eu cam atat puneam la un acvariu de 20L acum tu o sa hotarasti cat ai nevoie sa tii un kh de minim 4.
Pentru KH - bicarbonat de sodiu sau 'cuttlebone' (acel os de sepie pe care il gasesti la orice petshop, se vinde pentru pasari sa-si ascuta ciocul in el).
Il spargi si e foarte foarte bun tine o gramada. E cam greu de spart insa - nu trebuie sa-l pui tot - cu pui, lasi cateva zile, masori, samd..
Nu cred ca ai nevoie de numarator de bule atata timp cat nu poti controla debitul decat asa, informativ.
Eu n-am folosit la bombele mele pentru ca adaugam suplimentar 'failure points' (adica trebuie sa confectionezi si numaratorul de bule) si o sticla de 0.5L va avea mult aer in ea pana cand CO2-ul va ajunge in acvariu.

Reteta e ok, asemanator foloseam si eu.

Atentie sa nu dai peste ea caci daca ajunge drojdie in apa, o sa devina un 'lapte' la colorit, pana cand o sa moara drojdia.
Incearca, da, sunt curios de rezultate.

Pe net am vazut ca unii paraziti se ataseaza si pe carapacea crustaceilor, si metoda preferata era o baie cu sare a indivizilor afectati (dar o doza foarte puternica, pentru ca parazitii sa se detaseze de carapace oamenii spuneau ca folosesc cam o lingurita de sare la o ceasca de apa). Oricum, mai bine incepi cu o concentratie mult mai mica

Success!
Man, am ramas perplex - nu stiam ca se poate asa ceva presupun ca ai citit si tu comentariile si alte forumuri, si lumea zice intr-adevar sa pui crevetii intr-o baie cu apa sarata pentru 30 de secunde - dar posibil sa ii ai in acvariu deja.

Probabil ar merita sa incerci cu ceva medicament de la sera, anti paraziti am vazut scris. Daca te uiti noaptea cu o lanterna, poate vezi ceva ?

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: