[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Da, ma gandeam sa-ti sugerez variantele 4 sau 6, sau combinate. Insa, varianta lui Pomi mi se pare reusita. Totusi caeruleusul ramane un peste reusit.

IMPORTANT! Atata timp cat pestanii sunt compatibili, tie trebuie sa-ti placa!
Salutare, oricate scheme ai face, in final sunt multi factori, care pot schimba lucrurile. Si destul de greu previzibili.
Adica, sa zicem, daca ai 20-25 de pesti hraniti moderat, curentul apei va face treaba, daca ai 30 de pesti mari care ii hranesti mai mult, probabil ca vei avea ceva suspensii in apa.
Daca pe langa background-ul pe care il pui, mai arunci si cativa bolovani mai mari, ca sa fie designul complet, vei avea cateva zone in care se va strange mizeria. Ceea ce nu este un lucru rau.
Filtrarea UGJ in opinia mea nu e mare lucru, cu 2 pompe de valuri obtii cam acelasi efect. Si mai are un aspect, cel inestetic. Pestii vor muta nisipul si se vor vedea conductele.

In principal, planul tau pare decent cu filtrarea interna, desi vei ocupa spatiu util din acvariu. Dar, eu as sugera musai si macar o canistra mai mare sau 2 (asta daca vorbim de acvariul mare).
Si chiar si la unul mai mic, un filtru extern canistra nu ar strica. Ciclidele africane sunt foarte active si dinamice, mananca bine, scot toxine si deseuri la fel de bine. As avea in vedere si o canistra plina cu siporax.

Numai bine si spor la proiect.
SA-ti traiasca noua camera foto si sa stapanesti sanatos pestii! Sau, poate ca invers...

PS Ce delfini frumosi ai dom`le Ptiu, sa nu-i deochi. Vreo curtare ceva, sau doar ai prins momentul?
Salutare, nu am mai avut timp sa scriu, am un program mai free-lancer style si ma prind noptile si fusurile orare ale altora

Deci, acum era momentul pentru un incepator sa-si omoare pestii! Din acest moment crapau. Desigur, daca se puneau pestii in bazin, probabil ca se intampla cresterea asta de NO2 mai acu vreo cateva zile.
Oricum, bravo si felicitari pentru perseverenta cu care tii acest jurnal. Sper ca incepatorii sa vada ca nu e la misto ciclarea asta. Poate ca unii scapa si fara consecinte vizibile, dar majoritatea nu

Deci, treaba cu oxigenarea este exact cum spune si distinsul meu coleg mai sus! Este o intreaga dezbarere treaba cu "bolboroacele" adica piatra de aer si eficienta ei versus o valurire buna, care poate fi facuta cu orice filtru intern sau extern. Eu doar o sa adaug ca piatra de aer este fix la misto! Si oricand as scoate-o dintr-un bazin care are filtru!
Acum, sunt cazuri speciale cand e utila o astfel de piatra, cum ar fi: transport pesti, pesti tinuti la galeata temporar (cateva ore/accident spart acvariul etc), pesti tinuti intr-un bazin mic de tratament fara filtru. Insa, intr-un bazin nu faci decat sa adaugi un zgomot in plus, iar partea estetica, pe mine unul ma lasa rece. Este total anatural sa vezi cum urca zeci de bule si fac - clip, poc, pic, poc...

Bafta in continuare!
E ceva normal, ca apa sa aiba un film pe ea si sa vezi acele pete, inclusiv ca o gelatina pe cabluri, ventuze. Se vor mai echilibra lucrurile odata ciclat bazinul.
Acea gelatina, este un biofilm, facut din bacterii care consuma anumiti nutrienti din apa. Nu este ceva toxic. Orice obiect tinut intr-un acvariu dupa o vreme o sa aiba acest biofilm. Si chiar daca il speli, o sa se faca la loc peste 1-2 sapt.

Cat despre mancare, incearca sa dublezi doza de mancare maine dimineata, baga si seara una. Apoi in zilele urmatoare mentine doza dubla doar dimineata.
Salut, imi pare ca amoniacul e stabil pe prima valoare, ceea ce e ok. Iar nitritii, adica NO2, sunt pe la 0.1, putin sub.
Poate ar trebui crescuta incarcatura biologica. Hai totusi sa mai asteptam cu pestii.
Deci, baga mai multa mancare 2 zile la rand, dublu, sa vedem care e treaba. Probabil ca efectele vor fi pe Marti-Miercuri.
E important ca odata cu ciclarea bazinului, sa ai si o cultura de bacterii destul de mare. De-aia iti sugerez sa accelerezi un pic, sa vedem daca mai creste valoarea la NO2, ca NH4 e batut in cuie, zic eu.
De obicei amoniacul isi face cultura de bacterii mai repede, insa grija mare, cand pui pestii e posibil sa sara si amoniacul.

Cred eu ca in max 7-10 zile o sa fie gata. Vei putea baga pestii, mai stai cu ochii (adica faci niste teste) pe ei cateva zile si va fi totul bine.

Bafta si rabdare, esti pe drumul cel bun.

PS Acum ar fi util si un test de NO3... Nu e musai, dar ar fi util.
Salutare Florin. Nu am scris aici, dar am aruncat un ochi

Ce sa zic, esti pe un drum bun, insa cred ca scaderea asta de NO2 nu e buna. Adica, nu ca ar fi ceva grav, bazinul se cicleaza, dar e posibil ca tu sa nu fi pus suficienta mancare sau ai schimbat apa acum vreo 2-3 zile, lucru care a scazut un pic ritmul ciclarii si avantul NO2-ului.

De ce zic asta, practic mancarea care o pui azi, d-abia peste o zi sau doua se descompune si incepe sa se produca amoniacul, pentru ca ulterior sa se produca si NO2. Faptul ca ai o usoara scadere, inseamna ca a fost o scadere in alimentarea procesului. Din fericire nu e grav, tine-te de dat mancare, ca si cum ai avea pestii in bazin, si peste 1-2 zile o sa creasca din nou serios valorile.
Eu ca sa fiu sigur de o ciclare care a stabilizat cat de cat o colonie de bacterii denitrificatoare, as vrea sa vad NO2-ul sarit de 0.4-0.6. Si apoi sa scada undeva la prima valoare detectabila si sa stea acolo 1-2 zile timp in care tu hranesti procesul. Desigur, e posibil sa nu sara de valorile astea, si totusi sa se cicleze ok.

Dupa cum ai si spus, ai intuit bine, fiecare ciclare va fi diferita de la bazin la bazin, asa cum fiecare acvariu e diferit. Important e sa se vada o evolutie, si fiecare sa-si adapteze informatiile la cazul sau.
Uite de exemplu la tine nici nu a sarit amoniacul la valori mari. Eu am avut 0.4, 0.6 spre 1 la amoniac cand am ciclat prima oara. Apoi la alte ciclari in care am folosit mediile vechi, nu mi-a mai sarit asa. Din asta trag concluzia, ca usor-usor aditiile tale de filter boost si altele de genul au avut un efect. Insa, te-as sfatui sa lasi asa acum procesul, sa decurga natural, nu mai baga chimicale, ca practic tu ai nevoie de o cultura de bacterii produse si adaptate in bazin, si ce ai pus cred ca a fost suficient.

Eventual, iti dau un pont, care la mine a functionat bine dar in alte conditii, nu sa-l aplici acum. In conditiile in care am bagat pesti si am facut ciclarea cu pesti si am vazut valori de NO2 usor crescute: hrana putina, schimb de apa daca valorile NO2 sau NH4 sar de 0.2 si am folosit Sera Nitrivec, care nu sunt bacterii in sine, ci suport bacterian, adica pregateste terenul pentru o extindere mai rapida a coloniei existente.
Dar repet, nu il folosi acum, poate ca un ajutor cand pui pestii.

Sa ne tii la curent cu foto-jurnalul! Am zis din start ca e o idee buna acest jurnal si ma bucur ca, desi eu nu am facut asa ceva la vremea in care ma jucam cu testele, asta e o ocazie buna si ajuta la o mai buna documentare a acvaristilor.

Bafta si spor.
Faptul ca il tine 2 zile cu apa, e un detaliu. Mai degraba intreaba-l cat il tine la uscat. Ca daca azi il lipeste si maine il umple cu apa...
Fundul dublu ajuta intotdeauna, dar la tine dimensiunile nu sunt mari asa ca merge si fara.
Insa ai o coloana de apa de 45... e o presiunea marisoara pentru sticla de 6, chiar daca nu o sa-l umplii. Nu ai spus, iti faci si ceva intaritoare sus? Coltarele alea, daca le lipeste cu silicon s-ar putea sa fie o idee f buna.

Ai totusi vreo 180 de litri acolo. E o constructie posibila, dar daca ai vrea sa fii mai sigur cred ca sticla de 8 ar fi mai sigura.
Bine eu sunt mai precaut la rezistenta acvariilor. Ma gandesc ca nu-mi fac zilnic cate unul, nu sunt crescator si atunci plec de la premisa ca mai bine mai putin si bun. Sa vedem ca mai zic si altii.

Din cate am citit eu, nu e recomandat sa tii mai multi masculi de betta impreuna, au tendinte violente Mai multe femele poti tine, dar care e farmecul.

Bafta

LE Aia cu marginile suspendate spusa mai sus de coleg, nu mi se pare o idee buna deloc. Mai degraba sa iti faci un blat rezistent peste acei 37 de cm, ca sa sustina uniform cei 45 ai acvariului.
Salutare. Nu cred ca s-a lungit procesul doar din cauza ca ai bagat prea mult amoniac. Pot fi mai multi factori. In medie cei care fac astfel de ciclari estimeaza cam 10-14 zile perioada medie, dar nu exclud si perioade mai mari.
Deci cred ca esti in grafic. Daca ar fi sa scad empiric vreo 2-3 zile cauzate de supra-mega-dozarea aia initiala, probabil ca esti in grafic.
Ideea cu ciclarea asta nu e sa fie mai rapida. ci sa scuteasca pestii si mai ales sa ne asiguram ca odata ciclat, mediul acvatic este pregatit pentru vietuitoare si plante.

PS Din cate am inteles ai pus deja si niste plante. Nu cred ca a fost o idee buna, E posibil ca si alea sa fi incetinit procesul, dar nu mai conteaza acum. Esti pe val!
Nu e musai sa ajungi in UK sa iei un filtru de top! Poti gasi si aici bune pentru acvariul tau. Sunt variante.
Bine, daca oricum ai drum acolo, e altceva. Eu, am preferat sa-mi comand din Germania online (mai ieftin ca la noi cu transport cu tot), desi as fi putut sa ma lipesc si in UK. Insa, la ei modelele sunt aceleasi ca si in Europa. Poate sa gasesti ceva adus din US, dar ma repet sunt similare.
Daca ai buget baga-te pe un Eheim. Chiar si un JBL e mai sigur la capitolul scurgeri dar ii scade debitul.
Ai si variante chinezesti, care sunt demne de luat in seama, debit puternic. Oricum, toata smecheria e sa ai un filtru dimensionat pe marimea dar si fauna din acvariu, cu mediile filtrante optimizate si sa umbli la el extrem de rar. As zice maxim de 2 ori pe an.
Inca nu a luat-o din loc. Rabdare.
Mi-am amintit, ca spuneai ca ai mai umblat la filtru. La orice canistra nu e bine sa tot umbli la ea, cat despre Tetratec, sunt destui care se plang. Te sfatuiesc sa nu o mai atingi cel putin cateva luni.
Oricum, eu cred ca va trebui sa schimbi canistra pe viitor. Cand se vor mari pestii e posibil sa nu faca fata.
Poate vei face un upgrade la un JBL 1500 sau 900 si te vor ajuta mediile din filtrul actual. Practic le vei pune pe astea toate + cele cu care vine filtrul nou si nu o sa ai probleme.

Pana atunci, rabdare. Daca ai cum, incearca so dozezi mancarea langa filtru, sa o traga inauntru. Cu o penseta, ceva.
Asa, fulgii vor fi trasi in filtru si se vor decompune mult mai repede si vei avea o reactie ceva mai rapida, macar la Amoniac.

Bafta.
Nu stiu unde sa te indrum sa gasesti. Ma repet, doar pentru linsitea mea, am luat din HB nisip special de acvaristica ca sa evit cine-stie-ce substante in el. Cel mai fin, saculeti de 10 Kg parca, 4 saculeti.
Are o culoare bej deschis si este extem de fin, dar se poate spala. Insa, pare mai alb de la lumina in acvariul meu (folosesc doua T5 de 80W cu 10000 si 15000 K marine).
Poti incerca, pe riscul tau, nisip de la rau. Am vazut la acvariul lui Pyu si mi-a placut enorm. Eventual daca te decizi la asa ceva, poti sa dai in clocot rapid, oala cu oala ca sa fii sigur ca nu sunt niste bacterii/microbi periculosi.
Conteaza mult, daca esti dispus sa risti si atunci ai o paleta mai larga in natura dar si mai mult de munca sa prepari nisipul sau nu vrei sa risiti si ramai pe cele destinate acvaristicii.
Ei bon atunci! Daca e fin e bun. Cat despre culoare, cred ca negru ar arata prea nenatural. Poate incerci ceva de mijloc, un gri-cenusiu inchis. Negru sare in ochi prea mult totusi.
Bine, asta e parerea mea si e subiectiva. Nu uita, cat mai fin sa fie nisipul si sa-l speli in f multe ape. Mie mi-a luat 1-2 ore ca sa-l pregatesc, aprox 40 de kg.

LE Si nu ar strica daca ai 2-3 filtre interne sa le pui in primele zile, ca tot o sa ai niste particule in suspensie de la nisip. Pe care ulterior le scoti. Ba chiar as zice, sa nici nu pui din prima canistrele. Ci dupa 2-3 zile cand se mai curata nisipul. Eu am pus si canistrele si dupa 1 luna cand am vrut sa vad ce am in prefiltru, era mult nisip. Ma rog, astea sunt detalii de abordare, si pana la urma nu au o importanta cruciala.

Bafta,
Sal, daca pui Moorii, nu mai zic de mbune, si nu pui un nisip fin, pierzi tot spectacolul.
Delfinii astia iau nisipul si-l scot prin branhii, nu cum fac mbunele sa-l scuipe din gura. Daca nu e fin le poate face rau. Bine, daca pui pietris cu granulatia mare, probabil ca nu-l iau in gura ca sa-l scoata prin branhii. Dar un astfel de pietris retine multa mizerie. Eu iti recomand nisip de la Hornbach, de acvaristica, 40 kg ajung, unul Bej cu granulatie 1mm, sau mai mica. Vei avea de spalat la el cam 7-8 ape fiecare galetusa, dar nu ai atatea mizerii ca in nisipul de constructii.
Salutare, eu as doza mai cu grija acum, daca ai inceput sa ai crestere de NO2.
Majoritatea celor care au facut tipul asta de ciclare, erau de parere ca odata ce incep sa se colonizeze bacteriile care transforma NO2 spre NO3, valoarea optima este in jur de 3-4, hai maxim 5 la NH4.
Esti pe calea cea buna.
Bravo, dom` Pesticu! Arata super, nu ca nu l-as fi vazut live, dar pozele sunt reusite.
Dupa cum ti-am si zis, are potential!
Sa ne mai dai update-uri.
Bravo, se misca proeictul! Vad si ceva exemplare de Moorii p-acolo Evident, creionate...

Nu stiu ce ai pus sub pietrele alea in acvariu, dar daca nu e ceva rigid, si e polistiren sau ceva care o sa pluteasca, ar fi bine sa zboare din bazin cand pui apa. O sa-ti intre nisip intre geam si chestia aia si n-ai rezolvat nimic. Din contra, poate afecta calitatea apei, fiind un depozit de mizerii.

Ba chiar iti zic, si eu am fund dublu 12+10 si am pus pietrele direct peste un strat foarte fin de nici un cm de nisip, practic direct pe sticla. Bine am avut grija sa nu aiba colturi pietrele si rezista fara probleme.
Apoi am turnat si grosul de nisip si gata. Ideea e ca pietrele mari sa stea natural, sa nu miste din loc, sa nu se balangane etc. Pestii vor sapa si daca piatra sta direct pe geam, nu ai probleme.

Bafta si spor in continuare.
Pai clar nu mai schimbi apa daca ai pestii separat! Si nu uita sa hranesti ciclarea! Insa nu exagera cu mancarea, doar mareste doza putin 1-2 zile. In felul asta ar trebui sa se vada o schimbare. Si apoi revino la normal.
Sau si mai bine. De fapt, imagineaza-ti ca in acvariu ai pestii si le dai de mancare de 2 ori pe zi. Si daca iti creste NO2 mai mult inseamna ca deja esti in faza 2 de ciclare, adica amoniacul are deja bacterii care-l transforma in NO2 si iti mai trebuie bacteriile care transforma NO2 in NO3. Din pacate faza 2 este si cea mai lunga, poate dura in cazul unui start de la zero, intre 4-5 zile si 2-3 saptamani.
Iti dau exemplu, daca ai mai fi avut un acvariu cu un filtru, doar faptul ca puneai ceva zeama din filtrul ala in cel nou te scutea de jumatate din timp. Practic, eu dupa ce mi-am ciclat un acvariu am tot ciclar si restul foarte repede, cam 7-10 zile, cu pesti cu tot, fara probleme. INSA, e musai sa ai pesti sanatosi in toate bazinele. In cazul meu asa a fost. Nu m-au prea atins bolile, decat la inceput cu ciclarea si cu petii cumparati de la Marile Magazine, nu dau nume.

Ideea e sa vezi clar cum a crescut NO2 si apoi scade si ramane 2 zile consecutiv aproape de zero, la prima culoare din scala. Insa cand vei baga pestii o sa-ti creasca un pic 1-2 zile, insa daca nu hranesti mult, o sa se regleze.

Bafta.
Daca vei posta testele, eu cred ca o sa fie spre bine. Vom vedea o evolutie a unui acvariu care se cicleaza si poate incurajam si alti acvaristi care sunt sau nu, la inceput sa le foloseasca.

Dupa cum ai vazut, fulgii au parti bune si rele. Pentru mine sunt smilie in cazul africanilor. Doar la puiutii mici tinuti in bazine mici, as pune.
Ok. Doar pentru ca vanzatorul iti recomanda ceva, indiferent ca e mai ieftin si indiferent ca e bun, nu inseamna ca trebuie sa si cumperi.
Faptul ca-ti recomanda sa cumperi si testele de Fe, Cu si PO4 in situatia ta, denota doar o incercare abila de a te face sa cumperi cat mai mult.
Ba chiar, faptul ca-ti spunea sa iei cate 2 in conditia in care fiecare astfel de kit ar trebui sa aiba in jut de 50 de teste... Deja denota un tupeu obraznic!

Fulgii sunt cam naspa, iti murdaresc apa mai mult decat granulele, insa cat sunt pui sunt ok. Cand ajung pestii sa mai creasca nu as mai hrani decat cu granule.

Nu zic, de-alungul carierei acvaristice tot auzim sfaturi pe ici-colo, ba de la alti acvaristi, ba de la vanzatori. Intotdeauna este bine sa fie luate doar ca informare si cu un dram de suspiciune.
Orice sfat vei primi, e bine sa incerci sa gasesti si din alte surse o informatie care sa-l sustina.

PS Nu conteaza aparatul, daca faci poza okay si ambele, sticluta pe foaia alba si codurile do culori in spate... Deci cum ai facut acum, este okay. Cred ca putem sa ne dam seama la ce stadiu esti.
PS2 Nu ai ce face cu testele de PO4 si Fe la africani, astea doua sunt bune la acvariile plantate. Cat despre testul de Cu, de obicei se foloseste cand se face un tratament. Mai exista cazuri rare in care sa creasca concentratia de Cu, daca esti legat pe o centrala... Dar poti trai si fara testul asta. Daca ai bani si nu ai ce face, ia-ti o servieta care as contine toate testele si cu asta basta.

Bafta.

Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to: