[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Message
Mda, se pare ca ai pus muuuult mai mult decat era nevoie

Aparent calculele tale sunt fara cusur. Si nici nu am de gand sa ma leg de acestea, matematica nu a fost niciodata punctul meu forte, desi sunt programator... Glumesc.
Nu, ideea e ca as lasa deoparte calculele. As propune o solutie pentru un modus operandi mai safe, ca orice calcul care afecteaza ppm-urile are o marja de eroare, si as prefera sa-i lasam pe cei care au facut testele de acvaristica sa suporte aceste... sa le zicem, marje.

Deci, pe langa calculul asta, eu as doza cu o zgarcenie/atentie marita si in plus, as face teste de amoniac dupa cateva ore. Ai timp, ca doar e in biroul tau, nu?!
Astfel, as mentine la 5ppm conform cu testul (daca scala nu prevede acel 5, exista metode de a dilua apa, ca sa ai o granularitate/acuratete mai buna) si cand observi un spike de NO2, sa zicem mai mare de 1ppm de NO2, as micsora doza la jumatate, sa ajungi undeva la 2-3ppm desigur verificand in continuare cu testul de acvaristica, si odata ce a scazut si NO2 si exista un NO3 considerabil, as spune eu, mai mare de 40ppm, urmand un schimb de apa si dupa inca niste teste si finalmente - vietuitoarele.

Partea tricky e ca daca in timpul asta bagi plante, s-ar putea ca unele sa-ti consume amoniacul (sunt unele care il prefera brut), altele sa-ti consume nitritul si nitratul. As merge fara plante, macar pana vad ca scade NO2-ul si tinde spre zero. In felul asta, ai bacterii in substrat si mediile filtrante.

Spor la treaba.

LE Realizez ca si asa e greu cu aditii si teste, asa ca lecturand mai multe variante si coreland parerile celor care fac `Fishless Cycling` as spune ca ai niste marje in sensul ca in prima etapa te poti invarti in jurul a 5ppm-10ppm, cand observi ca apare NO2 sa ajungi la 3pp-5ppm. Si cand apare si NO3 sa nu sari de 3-4ppm. Bafta.
PS Poate daca schimbi nu chiar toata apa, poti economisi din amoniac si facand teste obtii o prima doza mai mare, dar care se va regla in urmatoarele zile.
Salutare, din ce am citit se pare ca e nevoie de cateva zile sa fii sigur ca ai un NO2, si odata ce ai spike-ul , scazi doza la jumate pana ai spike de NO3. Si nu mai stiu unde am citit, dar mai mare de 4ppm nu bun, inhiba procesul!

LE Scuze, se pare ca a doua reteta merge pe principiul 5ppm, dar doar pentru ca merge accelerat la inceput procesul pana se converteste amoniacul in nitrit. Apoi, bacteriile care convertesc nitritul in nitrat, trebuie ajutate scazand nivelul sub 4ppm.


Currently there are two "good" recipes available and tested by other hobbyists.

* 1st method. 4-5 drops of NH3 / 10G / daily until NO2 peak, then reduction to 2-3 drops of NH3 / 10G / daily (this recipe uses ACS grade ammonium hydroxide ~28% NH3)

* 2nd method. This one is used by probably 99% of hobbyists. Addition of X amount of NH3 drops until Ammonia level of 5ppm is achieved. This X amount of drops has to be added daily until NO2 spike. Afterwards follow up with ? X (from previous step) amount of NH3 drops daily until NO2 is 0ppm causing NO3 peak. ~50% water change should follow -> cycled tank. (this recipe uses regular Pure Ammonia 4-15%)

Asta e un citat de aici -> http://www.cichlid-forum.com/articles/fishless_cycling.php, care sper sa-ti mai ofere o perspectiva. Sunt acolo oameni care fac treaba asta de ani de zile, pe vremea cand la noi se cicla apa cu baboi de sacrificiu
Imi pare rau sa aud. Dar nu-i nimic, asa invatam. Experientele proprii sau ale altora sunt bine de stiut.

Era o vorba la un moment dat, mai ales la acvariile plantate. Nu e nevoie de pompa de aer. Dar ce bine e s-o ai in sertar la nevoie. De transport, de tratament, cazuri de urgenta etc.
Iarasi, dupa cum a spus si Dragos mai sus, daca refaceai cordonul de silicon din interior, aveai toate sansele ca acvariul sa fie ok si acum. Dar asta era o investitie peste cea initiala... Insa, vorba cu sunt prea sarac sa-mi iau ceva ieftin, este o vorba mare

Dar, nu te descuraja, a fost si asta o experienta si a fost bine ca erai acolo. Si mai bine ca nu a cedat mai mult lipitura sa-ti curga apa pe loc.

Am patit si eu ceva similar, dar la un bazin mic de 25 de litri, care l-am luat nou-nout din Hornbach!!! Si dupa un an si un pic (garantie? posibil sa fi fost, dar nu mai aveam chitanta, a costat ~ 50 RON, si n-am pastrat-o) a cedat lipitura la fund.... Cu substratul e cel mai de kakao. Dar de fapt si cu vietuitoarele, toata operatiunea e sub adrenalina...
Insa, ma inspaimanta ideea daca s-ar intampla asa ceva la acvariul meu cu africani, doar... 450-500 de litri de apa
Deja, la dimeniunile astea, si la numarul de pesti, primul lucru ar fi sa instalez in cada un refugiu pentru pestani. Pompa de aer, aduse filtrele, incalzitoarele, carat galeti intregi cu animale si apa etc.

Ce am vrut sa aduc practic in discutie- in astfel de cazuri, daca vorbim de un volum considerabil de apa, si pesti multi, mari - cada este o solutie sa nu ramanem fara ei. Desigur, daca mai e timp si suntem in zona.

Bafta la noul setup!
Salutare. Frumos start.

Legat de colantul negru, si eu am lipit la un acvariu cu pufferi si in primele 2 zile am avut niste mici urme, care au disparut. Poate ai si tu acelasi noroc.

In ceea ce priveste substratul, eu as fi facut loc cu o cartela sau altceva cand puneam ultimul strat in asa fel incat sa torn si langa geamurile laterale la vedere. In felul asta, s-ar fi vazut doar o culoare din exterior.
Desigur poate tu ai vrut special sa se vada straturile. Si eu am experimentat anul trecut si in final mi-a placut sa fie mai simplu, la vedere. Lumea trebuie sa creada ca ai aruncat acolo niste pietre dom`le, nu trebe sa stie detalii din culise

LE Era sa uit, mai bine scoate acele bride de plastic (papuci, holdere sau cum se cheama) de pe muchiile acvariului. O sa ai depuneri de calcar si o sa te chinui sa scoti urmele Oricum, chiar si daca pui capacul din sticla... tot o sa ai depuneri si o sa te chinui sa cureti si geamul capacului. Eu am renuntat la un Cocoon 5 care are sistem similar, din cauza asta. Si pentru ca am obsesiile mele, sterg zilnic de 2 ori geamul cu deshtu si nu am depuneri majore de calcar. Eu cred ca mai bine arata un open-top in configuratia asta.

Bafta in continuare! Si asteptam update-uri!
La 85 cm inaltime, sper ca esti inalt si ai maini lungi, sau poate ai vreun contract de mentenanta cu cineva care are maini lungi ... Altfel o sa fie foarte greu de mentinut.
Sunt curios ce pesti vrei sa tii in el.

Legat de sticla, teoretic pentru un factor de siguranta bun, nu ajunge doar sticla de 20. Este o inaltime f mare, care va da o coloana mare de apa si presiune mare, care se va rasfrange si pe lateralele mari de 3 metri.
Ca sa-ti faci o idee joaca-te putin cu acest calculator de rezistenta al sticlei: http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

LE Eu as sugera un factor de siguranta (`Safety Factor`) de 5. Mi-as dori ca volumul asta de 1.5 tone de apa sa stea cat mai sigur in bazin.

Eu, personal l-as face de maxim 70cm inaltime cu sticla de 19-20, fundul dublu intarituri si cu simt de raspundere.
Mai asteapta si alte pareri, poate vor veni idei mai precise de la oameni care chiar lipesc cu mana lor astfel de acvarii.

Mult succes!
Pai daca ai alge, chiar daca nu iei apa, atunci o sa aduci spori de alge din ceramica, garantat
Daca esti okay cu cativa spori si promiti ca nu o sa dai ocazia algelor sa te copleseasca, atunci eu as pune apa normala in nano si filtrele in functiune, dupa 2 zile as aduce ceramica de acasa intr-o punga cu apa din acvariu si as pune-o direct in filtru. Apoi o sursa de amoniac, care poate fi: fiole de aditie bacteriana, sau mancare sau chiar ceva vietuitoare, mai rezistente si intr-un numar mic.

Fac o paranteza, eu cam asa mi-am ciclat din fuga acvariul cu africani, insa m-a bucurat ca am luat ceramica din acvariul vechi, am avut un start bun, atat la bacterii cat si la alge
Practic am umplut acvariul, am lasat doar niste pompe de valuri / filtre interne cateva zile, apoi am venit direct cu ceramica si filtrele care au mers in prealabil 2 sapt si am pus 11 pesti. Dupa o saptamana am adugat si restul de pesti si am avut un spike infim de NO2, undeva un pic peste zona safe, care a durat 2-3 zile.

Insa daca vrei sa faci farmacie, si vad ca ai investit ceva... acareturi p-acolo , mai bine ia-o usor, cicleaza-l lent cu ceramica nou-nouta si ceva amoniac, dar trebuie sa fie pur fara nici un aditiv. Legat de ciclarea cu amoniac (`Fishhless cycling`), baietii din US spun ca e bine sa faci aditite zilnic si trebuie masurat si mentinut nivelul de amoniac undeva in jurul valorii de 2ppm. Daca e prea putin, va fi practic cam ca o ciclare cu mancare, daca e mai mare de 4ppm, se vor inhiba anumite tulpini bacteriene si iar va deveni lenta. Ideea e ca asta doar in primele zile apoi se va urmari cand scade nivelul spre zero si deja au aparut si nitritii si nitrati, si daca se adauga 1ppm si dispare in 24 ore, atunci e ok.

La un acvariu cu africani, fara pretentii legate de flora (inexistenta , doar alge) si unde sunt pesti extrem de rezistenti, eu nu am avut nici un stres sa fac asta. In cazul asta, parca as merge pe o varianta de fishless cycling. Prea multe variabile, investitie in echipament etc samd.

Insa, treaba cu ceramica sau chiar stoarcerea unui burete dintr-un filtru vechi in altul nou, ajuta enorm. Eu asa mi-am ciclat si re-ciclat celelalte acvarii, inculsiv cand am dat reset, din motive de schimbare al bazinului. Fara stres, fara pierderi si chiar si fara alge, insa sunt lenes, merg pe low-to-medium light cu plante rezistente, nu am nervi sa stau cu penseta si foarfeca in mana prea mult
Eh, daca faci rost de unul mai mare, eu as face o combinatie interesanta - caeruleus, pentru ca intr-adevar, sunt cuminti si frumosi si.... ..... .... Cyrtocara Moorii.
Nu doar ca delfineii astia sunt cuminti, dar pe masura ce cresc devin din frumusei, superbi.

Cyrtocara Moorii
image image image
Asezonati cu caeruleus
image image image

Chiar ma gandeam, daca ar fi sa mai fac un bazin mai mare, ce-ar fi daca as pastra in asta actual doar caeruleusi si Moorii. Asa vreo 10 moorii si vreo 15 caeruleusi.

Daca spatiul nu iti permite, atunci pentru albastru poti incerca:


- un albastru plin - Maylandia Callainos

image image

- sau de ce nu cu codite galbene, Acei Msuli
image image

- Sau albastru dungati, cu dungi superbe - elongatus mpanga (vezi c-astia sunt un pic mai rai, dar nu foarte )

image image
Ai atatea optiuni, incat cel mai bine te uiti, cercetezi si iti alegi. Dar caeruleus trebuie sa fie


Culoarea rosie... cel mai greu realizabil. Deja cam trebuie sa ne gandim la ciclidele malawiene de talie mare.
Dar intrucat spatiul tau nu permite... ... Acum intelegi, te sacai, incerc sa-ti arat ca pe masura ce creste spatiul, cresc si posibilitatile.

Iti mai recomand si un pestiuc cumintel, talie mica, ce-i drept culoarea e caramizie, si la masculi se face un purpuriu pe lateral - Iodotropheus Sprengerae.
Dar atentie, nu e vizibil tot timpul acel purpuriu, si cateodata orice ai face masculul este doar de o culoare rosiatic inchisa cu f putin purpuriu, dar e un peste foarte simpatic.

image image image
Poate nu vorbim de aceeasi pompa, sa stii ca nu e chiar chinezarie ieftina!! Ma distreaza cand foarte multi oameni au preconceptii doar la auzirea cuvantului made in china... Oameni buni, aproape tot ce e in jur este mai mult sau mai putin made in china, asa ca hai sa nu ne grabim sa strambam din nas

Uite pompa de care vorbeam --- http://jtpump.en.made-in-china.com/product/oqWECXwjGgce/China-Wave-Maker-JVP-201A-JVP201B-JVP201AB-.html --- si ca pret este in jur de 100 RON, poate un pic peste. Si daca o sa cauti reviewuri ai sa vezi ca nu sufera la anduranta prea mult.

PS E bine ca nu faci rabat la calitatea echipamentelor, dar daca aduni, si economisesti la "piesele" ne-esentiale, ai sa fii surprins cati bani aduci in bugetul echipamentelor necesare la care nu vrei sa faci rabat. Si aici includ in primul rand un acvariu cat de mare, sticla groasa, silicon profi si un stand care sa-ti faca placere sa-l vezi la tine in casa. Apoi neaparat filtrarea la care nu te joci. SI abia acum intri intr-o zona in care te poti juca cu bugetul. Bafta!
Ehee! E o discutie lunga, si chiar daca vor veni tot felul de sfaturi, eu recomand sa te documentezi temeinic, daca vrei o rata buna de succes.
Acum depinde si ce vrei sa faci cu bazinul... Biotop sau Crescatorie? Placere sau Business?

E foarte greu sa sintetizez ceea ce eu, de exemplu, am citit mai mult de un an de zile, si care ulterior am transpus cu succes sau nu, prin propria experienta.
Incerc sa aduc cateva aspecte, si imi cer scuze daca o sa uit ceva important!

In primul rand o sa pornesc de la premiza ca spatiul fiind 240 litri, o sa pui mbune doar, si nu pestii de Malawi de talie mare.

# O scurta descriere a ciclidelor africane mbuna: pesti foarte energici si activi extrem de teritoriali, cu o talie medie in jur de 8-10cm. Sunt mai agresivi decat alte specii, si mai ales intra-specie sau cu specii asemanatoare. In marea majoritate hrana trebuie sa fie mai putin carnivora si mai mult vegetala, cum ar fi granule sau fulgi cu spirulina, si orice alte preparate acvaristice din comert recunoscute, care sunt special concepute pentru malawienii ierbivori.

# Spatiul: ideal sa fie cat mai mare in special ca suprafata, deci lungime si latime. Iarasi, ideal e ca decorul sa imite biotopul lor, adica cu maldare de pietre pe care sa se astearna ceva alge, sau un background in relief la interior pe spatele acvariului care sa imite un perete stancos. Sau ambele combinate.

# Raportul mascul /femela din aceeasi specie: 1 mascul la 2-3 femele la specii blande, 1 mascul la 4-5 femele la speciile mediu-agresiv si 1 mascul la 7-8 femele la speciile extrem de agresive, dar astea sunt doar numere, care nu trebuiesc urmarite cu exactitate. In final fiecare bazin e unic in felul sau si pot merge si alte numere. Asta este un semnal de alarma, si anume ca este important acest raport!

# Agresivitatea si echilibrarea acesteia: Ideea e ca pestii sunt foarte teritoriali, mai ales daca li se da ocazia. Si asta e data de cum e aranjat acvariul dar si de numarul de indivizi. Acum, sunt multe tactici, ca sa se balanseze agresivitatea. Unii pun putin decor spre deloc si specii compatibile. Altii suprapopuleaza mai mult prentru a imprastia agresivitatea unui exemplar asupra mai multor alte exxemplare.
O mica portie de agresivitate, este ceva natural, dar daca sunt putini pesti si 2-3 locuri considerate ascunzatori, mai mult decat cert, pestele mascul alfa (cel mai mare/cel mai agresiv) va pune stapanire pe acestea, si ceilalti pesti vor sta departe de ele, si vor fi caftiti rau daca se apropie. Eu propun ca varianta in directia asta, a echilibrarii agresivitatii, o supra-populare, evitarea structurilor de tip pestera in care sa se poata baga vreun mascul sa isi adjudece grota. Desigur, astea nu pot avea success daca nu se populeaza corect adica grija la nr de masculi din aceeasi specie, raport femela/mascul din aceeasi specie, masculi asemanatori din specii diferite care se pot vedea ca si competitori etc.

Ar mai fi de amintit o droaie, dar sper ca am creionat cate ceva.

La specii nu te pot sfatui pana nu spui daca acest bazin vrei sa fie crescatorie sau de show.
Iarasi pe google vei gasi o gramada de informatii, marea majoritate corecte, dar grija mare ca mai sunt si scapari si chair date gresite. Eu unul prefer intotdeauna sa citesc din mai multe surse si sa trag propria concluzie.

Totusi o sa-ti dau cateva linkuri sa nu zici ca am fost zgarcit: www.cichlid-forum.com, www.cichlidrecipe.com, www.vatoelvis.com, africancichlids.org, www.africancichlids.net

Bafta la noul proiect!






Din pacate eu as mai aduga un sfat de bun simt, care a cam scapat colegilor, si anume spatiul de 200 de litri! E cam mic!
Decat sa investesti intr-o pompa de valuri, mai bine mai lungesti si latesti acvariul cu inca vreo 20 pe lungime si 10-15 pe latime, si o sa fie mai de efect investitia decat pompa.
Africanii pot trai si fara pompa de valuri, sa stii!

Pompa de valuri... la un acvariul mare merita, la 200 de litri orice filtru intern puternic de peste 1000 l/h o sa-ti faca asa ceva.
Pe langa Hydor, care e de firma, adica are eticheta pe ea... iti sugerez cu caldura copii chinezesti care la 1/3 de pret se comporta exceptional, si stiu asta pt ca am una de 6000 l/h dar la un bazin de DOAR 540 de litri, daca intelegi ce vreau sa zic.

Am si canistre externe EHEIM, deci a nu se intelege ca merg pe investitii minime, ci doar unde chiar conteaza! Asta e doar o pompa, parerea mea e ca merge si copia, ca face doar un lucru -> impinge niste apa!

Mult noroc
Conform pozei, femela cu siguranta! Mai clar de atat nu se poate. Bravo pt foto!

PS Ai grija pe viitor sa tii pestanul mai de jos, ca sa nu ii atingi corneaa (ochiul) prea puternic, si de asemenea sa nu-i tii operculii prea stransi.
Felicitari Dragos! Nu mai iterez vorbele de bine, au spus colegii destule.
Astept cu interes evolutia! Bafta!

PS Din pacate la verzituri, nu pot da sfaturi dar iti tin pumnii.
Chiar te rog. Desi la 300 de litri...

Dar las, ca daca iti intra sub piele ciclidele africane, probabil ca o sa iti faci tu unul mai mare

PS Lasand gluma la o parte, 300 de litri e decent.
Ha! Profesor.. doctor... poate ceilalti distinsi participanti la discutie. Ultima oara cand m-am uitat in oglinda eram un biet si modest pasionat de ciclide Oricum multumim pentru aprecieri.
Da, daca te uiti la mine in semnatura o sa vezi ce iese din pasiune. Si aia cu supraaglomerarea ti-am zis-o din proprie experienta dar si a altora, cu state mult mai vechi ca mine.

Eu am acum aprox 45 de ciclide si ceva pui in vreo 450 de litri maxim (litri net, pentru ca brut acvariul are 540 litri, dar scad pietrele si nisipul). Si merge treaba exact si conform cu specificatiile tehnice din documentatie... Adica ma bucur de el, si pestii la fel.

Ne auzim
Poftim, feedback negativ! Pai cum dom`le pui plante la ciclide africane?!

Am glumit, daca NU simti nevoia si NU vrei sa pui accent pe un acvariu din piatra seaca (dar frumoasa, unitara) acoperita de un covor de alge... Atunci, poti merge si pe plante.

Sugestia cu cele 2 familii este foarte buna, insa as mai suplimenta numerele, sau as mai aduga o specie-doua. La 300 de litri, poti tine in jur de 25 de africani.
Daca vei pune prea putini o sa vezi ca isi fac teritorii si au chef de cafteala, daca insa ai o supra-aglomerare (evident tinuta cu un filtru canistra plin cu ceramica de calitate), vor fi mai pasnici, mai putini speriosi fata de stapan, acvariul va arata mai misto si toate bune

Numai bine
Mai omule, dar chiar ai avut o saptamana productiva, vad
Imi place mult cum ai aranjat. Bravo! inclusiv echipajul de origine nevertebrata, adica navigatorii de pe lac, sunt de-acolo.
Super!
Cu siguranta. Manado este.
Si cum a trecut ceva timp m-am hotarat sa va delectez cu un mic update - am modificat setupul betanului si l-am supranumit Betta Kingdom - Jungle.
Enjoy!

PreaMarite, dar ce e cu vorbele astea?! Auzi, tinerete! Pai un Faraon adevarat, este vesnic tanar si se poate bucura la fel de vesnic de delfini si alte sirene

Tocmai ce am schimbat niste apa, azi. Mi-a venit mie asa, ca saptamana asta sa fie doua schimburi de apa! Iar asta nu poate decat sa ajute cu inca 2-3 cm pana veniti sa-i vedeti!
Hai, ca va astept, ca mi-e ca nu mai incap astia in acvariu daca o mai taraganam mult Mai ales ca am NLS proaspat si bun care isi lasa amprenta.
Pomi, deci filtrele alea le folosesc de cand am pornit acvariul. Combinat cu bicarbonat de sodiu, hrana aleasa NLS... Stii si tu reteta, schimburi de apa dese si mari, etc samd.
Le mai citesc o carte, ii educ cum pot

Ce mai, hai ca facem o adunare la mine sa vedem cum sta treaba.
Propun o agenda de lucru, care in aburi de bere sau alte bauturi non-ne-alcoolice sa elucideze urmatoarele:

a) Cat de mare e delfinu`?
b) Cat de mult au crescut dracii aia de Moorii pui dar si ceilalti. Vom folosi sublerul din dotare
c) Este dopping sau nu? NLS e de vina?!

Ne auzim
 
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com